Ένας Πρωτοχρονιάτικος προσωπικός προβληματισμός :
Κάθε ζωντανός άνθρωπος, κάθε στιγμή είναι (α) ξύπνιος ή (β) μη ξύπνιος (κοιμάται)
(α) Όταν κανείς είναι ξύπνιος, τότε σκέφτεται ότι σίγουρα είναι ξύπνιος .
(β) Όταν κανείς είναι μη ξύπνιος (κοιμάται) , τότε στον ύπνο του μπορεί να σκεφτεί ότι είναι
ξύπνιος ή μπορεί να σκεφτεί ότι είναι μη ξύπνιος και ονειρεύεται .
Τώρα εγώ που διαβάζω αυτές τις γραμμές είμαι σίγουρα ξύπνιος .
Άρα μπορεί να είμαι είτε στην κατάσταση (α : ξύπνιος) , είτε στην (β : μη ξύπνιος) .
Αφού όμως σκέφτομαι ότι υπάρχει πιθανότητα να είμαι μη ξύπνιος, τότε σίγουρα είμαι μη ξύπνιος .
Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, κάθε ζωντανός άνθρωπος, κάθε στιγμή, είναι μη ξύπνιος!
Καλόν ύπνο παιδιά! Όνειρα γλυκά να έχουμε! Καλή χρονιά!
Είμαστε ξύπνιοι ή κοιμόμαστε;
- drcypher
- Portal Administrator

- Real Name: Κώτσος Φίλ
Re: Είμαστε ξύπνιοι ή κοιμόμαστε;
Ενδιαφέρον. Εκεί που έχω καταλήξει εγώ είναι ότι τελικά δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Ούτως ή άλλως όλα στο μυαλό είναι 
Από τούδε και στο εξής ως στρογγυλοί αριθμοί ορίζονται τα πολλαπλάσια του 5 και οι δυνάμεις του 2.
Σχετικό με αυτό είναι η ανάγκη διάκρισης μεταξύ των εννοιών ήδη στα αρχαία χρόνια με τους όρους: όναρ που δηλώνει το ζην εν ονείρω (πχ "και γαρ τ' όναρ εκ Διός εστίν" ή το γνωστό του Πινδάρου "σκιάς όναρ άνθρωπος") και ύπαρ που σημαίνει το εν εγρηγόρσει ονειρεύεσθαι (πχ η βίωση μιας φαντασιακής ή εν γένει μιας ψευδο-πραγματικής κατάστασης όταν είναι κανείς ξύπνιος).
Αλήθεια, μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως "μη ξύπνιο" κάποιον που ενώ υποτίθεται κοιμάται, μουρμουρίζει στον εαυτό του "ωραία όνειρα βλέπω ο μπαγάσας!" ; Είναι σαν αυτό το χαζό που μας κάνουν όταν έχουμε ξαπλώσει και μας ρωτάνε: "Κοιμάσαι;" , για να πάρουν την απάντηση... "Ναι!" .
Πάντως, άσχετα απ'το φιλοσοφικό και το εννοιολογικό του πράγματος, καθαρά σαν συλλογισμός έχει κάποια ζητήματα στις προκείμενες, τις συνεπαγωγές και τα συμπεράσματα .
Όταν τον σκέφτηκα μου θύμησε λίγο το γνωστό "πάραδοξο του κουρέα" , του Ράσελ : "Σε ένα χωριό υπάρχει μόνο ένας κουρέας . Οι κάτοικοι είτε ξυρίζονται μόνοι τους, είτε τους ξυρίζει ο κουρέας . Ποιός, όμως, ξυρίζει τον κουρέα;"
Αφήνω το παράδοξό, λοιπόν, στα χέρια των Μαθηματικών, των Φιλοσόφων και των Υπνοθεραπευτών!
Πάντως, άσχετα απ'το φιλοσοφικό και το εννοιολογικό του πράγματος, καθαρά σαν συλλογισμός έχει κάποια ζητήματα στις προκείμενες, τις συνεπαγωγές και τα συμπεράσματα .
Όταν τον σκέφτηκα μου θύμησε λίγο το γνωστό "πάραδοξο του κουρέα" , του Ράσελ : "Σε ένα χωριό υπάρχει μόνο ένας κουρέας . Οι κάτοικοι είτε ξυρίζονται μόνοι τους, είτε τους ξυρίζει ο κουρέας . Ποιός, όμως, ξυρίζει τον κουρέα;"
Αφήνω το παράδοξό, λοιπόν, στα χέρια των Μαθηματικών, των Φιλοσόφων και των Υπνοθεραπευτών!
Ναι, είναι μη-ξύπνιος σύμφωνα με αυτό: http://en.wikipedia.org/wiki/Lucid_dream
Μέχρι ένα σημείο υπάρχει κάποιος παραλληλισμός γρίφων σαν και αυτόν με πιο γνωστά "παράδοξα", κυρίως όμως λόγω της από κοινού αυτοαναφορικής δομής που ενέχει μέσα τους. Στο συγκεκριμένο θέμα βέβαια, είναι αλήθεια πως πέρα από το φιλοσοφικό της υπόθεσης, λίγα πράγματα έχουν επιστημονικό ενδιαφέρον πχ η επί το πρακτέον μελέτη του REM από πλευράς νευροφυσιολογίας. Τα υπόλοιπα, με κύριο αντιπρόσωπο την αστρική προβολή, θα έπρεπε ίσως να αντιμετωπίζονται πιο καχύποπτα από τον εκάστοτε ενδιαφερόμενο όπως όλες οι νεοεποχίτικες πρακτικές άλλωστε. Τα μηνύματα που αποσκοπούν να περάσουν ταινίες τύπου Waking Life είναι σαφή.
Μέχρι ένα σημείο υπάρχει κάποιος παραλληλισμός γρίφων σαν και αυτόν με πιο γνωστά "παράδοξα", κυρίως όμως λόγω της από κοινού αυτοαναφορικής δομής που ενέχει μέσα τους. Στο συγκεκριμένο θέμα βέβαια, είναι αλήθεια πως πέρα από το φιλοσοφικό της υπόθεσης, λίγα πράγματα έχουν επιστημονικό ενδιαφέρον πχ η επί το πρακτέον μελέτη του REM από πλευράς νευροφυσιολογίας. Τα υπόλοιπα, με κύριο αντιπρόσωπο την αστρική προβολή, θα έπρεπε ίσως να αντιμετωπίζονται πιο καχύποπτα από τον εκάστοτε ενδιαφερόμενο όπως όλες οι νεοεποχίτικες πρακτικές άλλωστε. Τα μηνύματα που αποσκοπούν να περάσουν ταινίες τύπου Waking Life είναι σαφή.
- Hengeo
- Real Name: Γιώργος
- Facebook ID: 0
Όσο περισσότερο ξύπνιος νομίζει ότι είναι κάποιος, τόσο περισσότερο κοιμισμένος είναι 
(Κάνω απέλπιδες προσπάθειες να περιορίσω τιςσχιζοφρενικές φιλοσοφικές κρίσεις μου, αλλά με τέτοια θέματα δεν βοηθάτε καθόλου
)
(Κάνω απέλπιδες προσπάθειες να περιορίσω τις
Άνθρωπε γνώρισε τον εαυτό σου και θα γνωρίσεις το σύμπαν και τους θεούς - Δελφικό ρητό