Μια καταπληκτική ιστορία, ένα σπουδαίο μυαλό...

Πες κι εσύ μια χαζομάρα! ΜΠΟΡΕΙΣ!
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
HillONE

Μια καταπληκτική ιστορία, ένα σπουδαίο μυαλό...

Δημοσίευση από HillONE »

Eνας άθεος καθηγητής της φιλοσοφίας συζητά με έναν φοιτητή του, για την σχέση μεταξύ επιστήμης και πίστης στον Θεό.

Καθηγητής: Λοιπόν, πιστεύεις στον Θεό;

Φοιτητής: Βεβαίως, κύριε.

Καθ.: Είναι καλός ο Θεός;

Φοιτ.: Φυσικά.

Καθ.: Είναι ο Θεός παντοδύναμος;

Φοιτ.: Ναι

Καθ.: Ο αδερφός μου πέθανε από καρκίνο παρότι παρακαλούσε τον Θεό να τον γιατρέψει και προσευχόταν σε Αυτόν. Οι περισσότεροι από εμάς θα προσπαθούσαν να βοηθήσουν αυτούς που έχουν την ανάγκη τους.Πού είναι η καλοσύνη του Θεού λοιπόν;

Φοιτ.: ...

Καθ.: Δεν μπορείς να απαντήσεις, έτσι δεν είναι; Ας ξαναρχίσουμε μικρέ μου. Είναι καλός ο Θεός;

Φοιτ.: Ναι.

Καθ.: Είναι καλός ο διάβολος;

Φοιτ.: Όχι.

Καθ.: Ποιος δημιούργησε τον διάβολο;

Φοιτ.: Ο...Θεός...

Καθ.: Σωστά. Πες μου παιδί μου, υπάρχει κακό σ' αυτόν τον κόσμο;

Καθ.: Το κακό βρίσκεται παντού, έτσι δεν είναι; Και ο Θεός έπλασε τα πάντα, σωστά;

Καθ.: Άρα λοιπόν ποιος δημιούργησε το κακό;

Καθ.: Υπάρχουν αρρώστιες; Ανηθικότητα; Μίσος; Ασχήμια; Όλα αυτά τα τρομερά στοιχεία υπάρχουν σ' αυτόν τον κόσμο, έτσι δεν είναι;

Φοιτ.: Μάλιστα.

Καθ.: Λοιπόν, ποιός τα δημιούργησε;

Καθ.: Η επιστήμη λέει ότι χρησιμοποιείς τις 5 αισθήσεις σου για να αναγνωρίζεις το περιβάλλον γύρω σου και να προσαρμόζεσαι σε αυτό. Πες μου παιδί μου, έχεις δει ποτέ τον Θεό;

Φοιτ.: Όχι, κύριε.

Καθ.: Έχεις ποτέ αγγίξει το Θεό; Έχεις ποτέ γευτεί το Θεό, μυρίσει το Θεό σου; Και τέλος πάντων, έχεις ποτέ αντιληφθεί με κάποια από τις αισθήσεις σου το Θεό;

Φοιτ.: ...Όχι, κύριε. Φοβάμαι πως όχι.

Καθ.: Και παρόλα αυτά πιστεύεις ακόμα σε Αυτόν;

Καθ.: Σύμφωνα με εμπειρικό, ελεγχόμενο και με δυνατότητα μελέτης των αποτελεσμάτων ενός φαινομένου πρωτόκολλο, η επιστήμη υποστηρίζει ότι ο Θεός σου δεν υπάρχει. Τι έχεις να απαντήσεις σε αυτό, παιδί μου;

Φοιτ.: Τίποτα. Εγώ έχω μόνο την πίστη μου.

Καθ.: Ναι, η πίστη. Και αυτό είναι το πρόβλημα της επιστήμης.

Φοιτ: Καθηγητά, υπάρχει κάτι που το ονομάζουμε θερμότητα;

Καθ.: Ναι.

Φοιτ.: Και υπάρχει κάτι που το ονομάζουμε κρύο;

Καθ.: Ναι.

Φοιτ.: Όχι, κύριε. Δεν υπάρχει. Μπορεί να έχεις μεγάλη θερμότητα, ακόμα περισσότερη θερμότητα, υπερθερμότητα, καύσωνα, λίγη θερμότητα ή καθόλου θερμότητα. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να ονομάζεται κρύο. Μπορεί να χτυπήσουμε 458 βαθμούς υπό το μηδέν, που σημαίνει καθόλου θερμότητα, αλλά δεν μπορούμε να πάμε πιο κάτω από αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα που να ονομάζεται «κρύο». «Κρύο» είναι μόνο μια λέξη, που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε την απουσία θερμότητας. Δεν μπορούμε να μετρήσουμε το κρύο. Η θερμότητα είναι ενέργεια. Το κρύο δεν είναι το αντίθετο της θερμότητας, κύριε, είναι απλά η απουσία της.

Στην αίθουσα επικρατεί σιγή...

Φοιτ.: Σκεφτείτε το σκοτάδι, καθηγητά. Υπάρχει κάτι που να ονομάζουμε σκοτάδι;

Καθ.: Ναι, τι είναι η νύχτα αν δεν υπάρχει σκοτάδι;

Φοιτ.: Κάνετε και πάλι λάθος, κύριε καθηγητά. Το «σκοτάδι» είναι η απουσία κάποιου άλλου παράγοντα. Μπορεί να έχεις λιγοστό φως, κανονικό φως, λαμπερό φως, εκτυφλωτικό φως... Αλλά, όταν δεν έχεις φως, δεν έχεις τίποτα και αυτό το ονομάζουμε σκοτάδι, έτσι δεν είναι; Στην πραγματικότητα το σκοτάδι απλά δεν υπάρχει. Αν υπήρχε θα μπορούσες να κάνεις το σκοτάδι σκοτεινότερο.

Καθ.: Που θέλεις να καταλήξεις με όλα αυτά, νεαρέ;

Φοιτ.: Κύριε, ότι η φιλοσοφική σας σκέψη είναι ελαττωματική.

Καθ.: Ελαττωματική!; Μήπως μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί;

Φοιτ.: Καθηγητά, σκέφτεστε μέσα στα όρια της δυαδικότητας. Υποστηρίζετε ότι υπάρχει η ζωή και μετά υπάρχει και ο θάνατος, ένας καλός Θεός και ένας κακός Θεός. Βλέπετε την έννοια του Θεού σαν κάτι τελικό, κάτι που μπορεί να μετρηθεί. Κύριε, η επιστήμη δεν μπορεί να εξηγήσει ούτε κάτι τόσο απλό όπως την σκέψη. Χρησιμοποιεί την ηλεκτρική και μαγνητική ενέργεια, αλλά δεν έχει δει ποτέ, πόσο μάλλον να καταλάβει απόλυτα αυτήν την ενέργεια. Το να βλέπεις το θάνατο σαν το αντίθετο της ζωής είναι σαν να αγνοείς το γεγονός ότι ο θάνατος δεν μπορεί να υπάρξει αυτόνομος. Ο θάνατος δεν είναι το αντίθετο της ζωής: είναι απλά η απουσία της. Τώρα πείτε μου, καθηγητά. Διδάσκετε στους φοιτητές σας ότι εξελίχτηκαν από μια μαϊμού;

Καθ.: Εάν αναφέρεσαι στην φυσική εξελικτική πορεία, τότε ναι, και βέβαια.

Φοιτ.: Έχετε ποτέ παρακολουθήσει με τα μάτια σας την εξέλιξη;

Καθ.: ...

Φοιτ.: Εφόσον κανένας δεν παρακολούθησε ποτέ την διαδικασία εξέλιξης επιτόπου και κανένας δεν μπορεί να αποδείξει ότι αυτή η διαδικασία δεν σταματά ποτέ, τότε διδάσκεται την προσωπική σας άποψη επί του θέματος. Τότε μήπως δεν είστε επιστήμονας, αλλά απλά ένας κήρυκας;

Καθ.: ...

Φοιτ.: Υπάρχει κάποιος στην τάξη που να έχει δει τον εγκέφαλο του καθηγητή; Που να έχει ακούσει ή νιώσει ή ακουμπήσει ή μυρίσει τον εγκέφαλο του καθηγητή; Κανένας. Άρα σύμφωνα με τους κανόνες του εμπειρικού, ελεγχόμενου και με δυνατότητα προβολής πρωτόκολλου, η επιστήμη ισχυρίζεται ότι δεν έχετε εγκέφαλο, κύριε. Και αφού είναι έτσι τα πράγματα, τότε, με όλο τον σεβασμό, πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτά που διδάσκετε, κύριε;

Καθ.: Μου φαίνεται ότι απλά θα πρέπει να στηριχτείς στην πίστη σου, παιδί μου.

Φοιτ.: Αυτό είναι, κύριε... Ο σύνδεσμος μεταξύ του ανθρώπου και του Θεού είναι η ΠΙΣΤΗ. Αυτή είναι που κινεί τα πράγματα και τα κρατάει ζωντανά.

Αυτός ο νεαρός φοιτητής ήταν ο ALBERT EINSTEIN...
Άβαταρ μέλους
Velazquez

Δημοσίευση από Velazquez »

Αστικος μύθος και μάλιστα διαδεδομένος... :?
Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator
Real Name: Κώτσος Φίλ

Δημοσίευση από drcypher »

Τελικά έχει παραγίνει λίγο αυτή η Ιστορία με τον Eistein. Από δω και πέρα θα αρχίσω να διαδίδω και εγώ διάφορα τέτοια αντικαθιστώντας (με θρησκευτική ευλάβια) τον πραγματικό ή υποτιθέμενο ήρωα της ιστορίας με τον Μεγάλο Chuck Norris :P
Από τούδε και στο εξής ως στρογγυλοί αριθμοί ορίζονται τα πολλαπλάσια του 5 και οι δυνάμεις του 2.
O_Xamenos
Real Name: Σαληγκαρι με Ητα που θυμιζει Ηττα
Facebook ID: 682417817
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από O_Xamenos »

γιατι???περιεργο τοχετε??? γερμανοεβραιος κρυφοσιωνιστης ηταν! και φυσικος!!!
Εικόνα
Γαμώ... τα κράτη, γενικώς...
Θέλω να μην φθονουν την ευτυχία μου΄ μη σώσω και γίνω πορθητής΄ μη σώσω κουρσεμένη τη ζωή μου ν' αντικρίσω...
Θα παω στην κολαση γιατι τη νυχτα εκεινη μια γυναικα με περιμενε στο στρωμα της και εγω δεν πηγα

Ώρα για λίγη φαντασία... ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ... Έχουμε φτερά!
ο χαμένος τα παίρνει όλα
abakas7
Real Name: Ανέστης
Facebook ID: 0
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από abakas7 »

O_Xamenos έγραψε:γιατι???περιεργο τοχετε??? γερμανοεβραιος κρυφοσιωνιστης ηταν! και φυσικος!!!
Εντάξει βρε παιδιά, στο κάτω κάτω δεν είπε κάτι κακό ή λάθος. Απλά απάντησε στον καθηγητή με το ίδιο νόμισμα. Μη πέσουμε να τον φάμε κιόλας  :D
"Ο σκεπτικισμός απέναντι στη Βίβλο, δεν πηγάζει από μια προσεκτική αξιολόγηση
των διαθέσιμων στοιχείων αλλά από μια τεράστια αρνητική προδιάθεση απέναντι στο
υπερφυσικό"

Millar Burrows, αρχαιολόγος του Παν/μίου του Yale
Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator

Το πρόβλημα δεν είναι το περιεχόμενο του κειμένου αλλά τα πρόσωπα στα οποία αποδίδονται οι αντίστοιχες εκφράσεις. Συνήθως όταν πρόκειται για πιασιάρικα τσιτάτα ή ενδιαφέρουσες στιχομυθίες με κάποιο βαθυστόχαστο ηθικό δίδαγμα σταθερή αξία στο "casting" (είτε το έκανε η πραγματικητα είτε κάποιος ευφάνταστος τύπος) είναι ο Albert Einstein, του οποίου η μεγαλοσύνη μπορεί να συγκριθεί μόνο με εκείνη του Chuck Norris (μου έμεινε κουσούρι τελικά, ε; :P )

Κατά τ' άλλα το κείμενο που σχολιάζεις Ανέστη εντάσσεται στην καθιερωμένη προπαγάνδα του Χαμένου ενάντια στο σιωνιστικό λόμπυ :)
Από τούδε και στο εξής ως στρογγυλοί αριθμοί ορίζονται τα πολλαπλάσια του 5 και οι δυνάμεις του 2.
O_Xamenos
Επικοινωνία:

εκτος απο αντικομουνιστης ειμαι και αντισιωνιστης!!! ειναι αληθεια!!!
Εικόνα
Θέλω να μην φθονουν την ευτυχία μου΄ μη σώσω και γίνω πορθητής΄ μη σώσω κουρσεμένη τη ζωή μου ν' αντικρίσω...
Θα παω στην κολαση γιατι τη νυχτα εκεινη μια γυναικα με περιμενε στο στρωμα της και εγω δεν πηγα

ο χαμένος τα παίρνει όλα
Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator

Re: Μια καταπληκτική ιστορία, ένα σπουδαίο μυαλό...

HillONE έγραψε:Καθ.: Σύμφωνα με εμπειρικό, ελεγχόμενο και με δυνατότητα μελέτης των αποτελεσμάτων ενός φαινομένου πρωτόκολλο, η επιστήμη υποστηρίζει ότι ο Θεός σου δεν υπάρχει. Τι έχεις να απαντήσεις σε αυτό, παιδί μου;

Φοιτ.: Τίποτα. Εγώ έχω μόνο την πίστη μου.

Καθ.: Ναι, η πίστη. Και αυτό είναι το πρόβλημα της επιστήμης.
Δεν νομίζω ότι η Επιστήμη έχει (τη δυνατότητα να) αποφανθεί για την ύπαρξη του Θεού. Και σε αυτό το σημείο πρέπει να διαχωρίσουμε την Επιστήμη από τους επιστήμονες. Το θέμα, μάλιστα, γίνεται ακόμα πιο αστείο αν αναλογιστεί κανείς πως η Επιστήμη δεν μπορεί να αποφανθεί (ακόμα; ) ούτε καν για την ύπαρξη του σωματιδίου Higgs :P

Μιλώντας, λοιπόν, για πίστη, δεν ξέρω τί είναι πιο αστείο: Να πιστεύεις ότι υπάρχει μια πνευματική και καθολική οντότητα, ένας Θεός με οποιεσδήποτε αυθαίρετες ιδιότητες, που έπλασε τον κόσμο ή ότι αυτό που ονομάζουμε κενό είναι γεμάτο "κυματοσυναρτήσεις" (τι είναι τούτο; ) και ότι το Σύμπαν μας είναι μια υπέρθεση ταλαντούμενων χορδών αφηρημένης (με την έννοια της ακαθόριστης ποιότητας) φύσης.

Δεν ξέρω αν η πίστη είναι πρόβλημα ή λύση στην προκειμένη περίπτωση, αλλά σίγουρα οποιοσδήποτε σκοπεύει να περιγελάσει τον συνομιλητή του επειδή πιστεύει, θα πρέπει να κάνει μια επισκόπηση των εξίσου φαιδρών πραγμάτων που ενδεχομένως εκείνος να δέχεται ως αληθή δίχως φυσικά ή λογικά ερείσματα. Εν ολίγοις, μετά από κάποιο σημείο αυτού του είδους η εξυπναδίστικη επιχειρηματολογία εκφυλίζεται σε "μαγκιά", και στο στόμα ενός ακαδημαϊκού, και δη καθηγητή της φιλοσοφίας φανερώνει αναίδεια και τραχύτητα πνεύματος.

Για να κλείσω, ακόμη και το πιο λογικό πράγμα στον κόσμο γίνεται κομμάτι της Κοσμοθεωρίας του ατόμου μόνο μέσω της πίστης. Όπως και το πιο παράλογο. Η διαφορά είναι ότι ένα "υγιές" άτομο εκτός από την πίστη διαθέτει και την ικανότητα της αμφισβήτησης, και είναι η σωστή αναλογία στα δυο είναι που δίνει ελπίδες για προσωπική πρόοδο.
O_Xamenos
Επικοινωνία:

χμμμμ.... μη πληρωτητα της λογικης μου θυμιζει
Εικόνα

ο χαμένος τα παίρνει όλα
Άβαταρ μέλους
skywalker
Real Name: skywalker
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από skywalker »

mi plirotita.... xmm nomizo oti kapoios prosfata diabase theios petros kai eikasia tou goldbah{court-gaidel kai mi plirotita kai den symazeyete}
1)o chuck norris den yparxei mprosta sto rambo kai ston theiko bruce{tzon mac lein kai den symazeyete} diladi se ligo tha mas lete kai gia ton steven segal.Eleos

Kato oi fysikoi
Θελω να φυγουν τα κομματα Εδω και Τωρα απο το ΕΜΠ...
Εικόνα Εικόνα
abakas7
Real Name: Ανέστης
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από abakas7 »

Αυτό που λέει ο drcypher είναι πολύ σωστό. Η αμφισβήτηση σε οδηγεί στην έρευνα και τελικά στην επίγνωση. Ένας άνθρωπος που θέλει να θεωρείται λογικό ον προβληματίζεται, αμφιβάλλει, ερευνάει και έπειτα κατασταλάζει. Και πιστεύω πως ένα κίνητρο για να προβληματιστεί κανείς για την ύπαρξη ενός Θεού - Δημιουργού μπορεί να αποτελέσει η παρατήρηση των νόμων της φύσης και της λειτουργίας της. Προσωπικά έχοντας κάποιες γνώσεις πυρηνικής αλλά και γενικότερης φυσικής οδηγούμαι εκ των πραγμάτων σε προβληματισμό αν όλα αυτά που περιγράφονται από τόσο πολύπλοκους αλλά ισορροπημένους μηχανισμούς έγιναν μόνα τους ή υπάρχει κάποιος που τα έθεσε με αυτό τον τρόπο.
Από εκεί και πέρα θα είναι λάθος να πιστέψω τυφλά όποια θρησκευτική θεωρία μου πασάρει ο καθένας αλλά θα πρέπει προσωπικά να ενδιαφερθώ να ερευνήσω αν θέλω βεβαίως να μάθω κάτι ή απλά δέχομαι τα πράγματα έτσι όπως υφίστανται.
"Ο σκεπτικισμός απέναντι στη Βίβλο, δεν πηγάζει από μια προσεκτική αξιολόγηση
των διαθέσιμων στοιχείων αλλά από μια τεράστια αρνητική προδιάθεση απέναντι στο
υπερφυσικό"

Millar Burrows, αρχαιολόγος του Παν/μίου του Yale
fotispnb

Δημοσίευση από fotispnb »

Πάντως, τα επιχειρήματα του φοιτητή στηρίζονται σε λογικά σφάλματα συγκεκαλυμμένα από αρκετό συναίσθημα.
O_Xamenos
Επικοινωνία:

σωστος ο φωτης....μεσιε αμπακας παντως ενα ανθρωπος δεν ειναι φυσιολογικος αν κατασταλαζει, διαφωνω με την γραμμικοτητα σε αυτα τα πραγματα....
Εικόνα

ο χαμένος τα παίρνει όλα
Άβαταρ μέλους
durandal

Δημοσίευση από durandal »

oute theos oute logikh h monh alhthia einai ta fononia
"Mortal danger is an effective antidote for fixed ideas."

Erwin Johannes Eugen Rommel
Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator

Μιλώντας για καταπληκτικές ιστορίες και σπουδαία μυαλά... Κάφρος παίρνει τηλέφωνο σε περιφερειακό Αθηναϊκό κανάλι το οποίο είχε γελοία εκπομπή με το τετριμμένο θέμα "θαύματα, υπερφυσικές δυνάμεις, κτλ.". Αφού ο κάθε κακομοίρης είχε παραθέσει δημοσίως την υπερβολή του, ο τυπάς δηλώνει προβοκατόρικα:

"Εγώ έχω υπερφυσικές δυνάμεις... περνάω μέσα από τοίχους, διαβάζω τις σκέψεις των άλλων, μετακινώ τόνους αντικειμένων."

"Δηλαδή;", τον ρωτάει ο οικοδεσπότης

"Να, τις προάλλες ήμουν στο σούπερ μάρκετ και μετακίνησα έναν τόνο Ρίο Μάρε"
Απάντηση

Επιστροφή στο “Αστεία”