Οικολογία
- Chris
- Forum Moderator

- Real Name: Χρήστος
- Facebook ID: 0
Οικολογία
Από το δημοτικό θυμάμαι όλα τα σχολικά βιβλία που μίλαγαν για οικολογική συνείδηση, για την Greenpeace, για της φώκιες κ.λπ. κ.λπ. Ιδίως στα βιβλία των Αγγλικών, κάθε 5 ενότητες είχαν και καινούριο οικολογικό θέμα.
Αυτό που περνάει από τα ΜΜΕ, όποια και να είναι η μορφή τους, (τηλεόραση, βιβλία, κιν/φος...) είναι ότι ο άνθρωπος τον τελευταίο αιώνα έχει καταχραστεί τους φυσικούς πόρους της Γης, έχει αυξήσει την εκπομπή του Διοξειδίου του Άνθρακα ( CO2 ) κατακόρυφα και έχει καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον της πανίδας. Όλα αυτά, έχουν σαν αποτέλεσμα να χάνονται καθημερινά χιλίαδες ζώα, να ανεβαίνει ο μέσος όρος θερμοκρασίας στη Γη και να υπάρχει κίνδυνος λιώσιμου των πάγων...και φυσικά, δε λείπουν και οι ταινίες καταστροφής (The Day After Tomorrow) που μας υπενθυμίζουν τους κινδύνους του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Και ποιός είναι αυτός ο σύγχρονος τρόπος ζωής που καταστρέφει εμάς και τα ζώα τελικά; Τα αυτοκίνητα που καίνε τα άντερά τους, τα αεροπλάνα, οποιοδήποτε είδος βιομηχανίας, οι καλλιέργειες, ακόμα και τα σκουπίδια που πετάμε στο δρόμο, όλα έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον. Το CO2 που απελευθερώνεται από την καύση του πετρελαίου ανεβαίνει στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, και δημιουργεί ανεπιθύμητα φαινόμενα... επίσης, όταν εισέρχεται μία ουσία στο περιβάλλον, μπορεί είτε να διασπαστεί (βιοδιασπώμενη) από τους οργανισμούς, είτε να μην διασπαστεί (μη-βιοδιασπώμενη) ποτέ. Το φαγητό που πετάμε, είναι φυσικά βιοδιασπώμενη "ουσία", αλλά μερικά γραμμάρια φυτοφάρμακου, ή Ουρανίου, θα παραμείνουν στο περιβάλλον βλάπτωντας την ισορροπία του οικοσυστήματος. Φανταστείτε, τα απορρυπαντικά, τα σαμπουάν, ακόμα και τα υγρά πιάτων, τι φθορές μπορούν να προκαλέσουν...
Φυσικά όλα αυτά τα ξέρουμε όλοι γιατί τα έχουμε ακούσει ξανά και ξανά από χιλιάααδες πηγές. Ξυπνάμε κάθε μέρα το πρωί για να μάθουμε ποιο είδος εξαφανίστηκε, πόσο ανέβηκε η θερμοκρασία, ποιό παγόβουνο ξεκόλλησε και περιδιαβαίνει τον Ατλαντικό, καθώς λιώνει σαν ένα παγάκι στο ποτήρι ενώ πηγαίνει νότια. Πανικός, τρόμος, καταστροφολογία.
Επόμενο τελικά είναι, να αρχίζουν να παρουσιάζονται λύσεις στον κόσμο, καθώς αφήνουν όλοι να εννοηθεί ότι οι μέρες της ανθρωπότητας είναι μετρημένες. Και νά σου τα υβριδικά αυτοκίνητα, και νά σου οι πράσινες συσκευές χαμηλής κατανάλωσης, και να και τα βιοδιασπώμενα απορρυπαντικά, και να και οι "'Ωρες της Γής", και να σου και ολόκληρα Πράσινα Κόμματα, και να και οι διαφημίσεις που μας προτρέπουν να χρησιμοποιούμε σπρέι χωρίς Φρέον, και να κλείνουμε τον διακόπτη. (ανοίξτε λίγο MtV και θα καταλάβετε τι εννοώ)
Με άλλα λόγια, περνάνε το έργο της σωτηρίας του πλανήτη, στα χέρια του λαού. Ή μήπως την περνάνε στα χέρια του καταναλωτή; Πολλοί από σας θα είπατε από μέσα σας, τί ωραία που θα ήταν να αγοράζατε ένα υβριδικό αυτοκίνητο που λειτουργεί με ρεύμα στην πόλη (ένα Toyota Prius) για να μειώνονται οι καταραμένες εκπομπές του CO2 που θα μας καταστρέψουν όλους. Ας πούμε λοιπόν μια αλήθεια: Από την στιγμή που θα βγουν οι πρώτες ύλες από την φύση, και θα πάρουν την τελική μορφή του αυτοκινήτου μετά από τις χιλιάδες διεργασίες που κάνουν οι εκάστοτε βιομηχανίες (π.χ. στο Αλουμίνιο που θα το κάνουν μετά την πόρτα του αυτοκινήτου), πόσο CO2 θα απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα;
ΜΠΑΜ! Θα απελευθερωθεί όσο θα έκαιγε ένα μέσο αυτοκίνητο σε 40 χρόνια.
Πού είναι το οικολογικό σας αυτοκίνητο τώρα; Για να μην πω πόσο σώζουμε από την κατανάλωση όταν κλείνουμε έναν διακόπτη στο σπίτι μας. Οι περισσότερες εκπομπές δεν βγαίνουν ούτε από τα αυτοκίνητα, ούτε από τα καλοριφέρ, αλλά από τα εργοστάσια, που αρνούνται για κερδοσκοπικούς λόγους να κάνουν μεταποιήσεις για να μην μολύνουν.
Άλλο γεγονός. Ένα φαλαινοθηρικό στην Αρκτική εξερράγη σε ένα σύννεφο πράσινης οικολογικής σκόνης, μετά από τοποθέτηση οικολογικού δυναμίτη στις μηχανές του, από παλαβωμένους χίππηδες. (ΣΑΡΚΑΣΜΟΣ) Και κάνω την ερώτηση στον εαυτό μου. Πως ακριβώς επηρρεάζεται η προσωπική μου ζωή και διαβίωση από την ύπαρξη ενός είδους φάλαινας; Θα ζω εγώ καλύτερα και οι άνθρωποι γύρω μου, αν υπήρχε η πλέον εξαφανισμένη νυχτερίδα του Βόρνεο, ή αν υπήρχαν 10.000 πιό πολλά Πάντα;
Χμμμ....
Όχι;
Το ξέρω ότι το παραπάνω ακούγεται υπερβολικά αντιδραστικό, βάσει αυτών που ακούμε και ζούμε καθημερινά. Αλλά ας κάτσουμε και ας σκεφτούμε λίγο. Μήπως καταναλώνουμε πολλή ενέργεια στη σωτηρία μερικών ζώων; Γιατί το κάνουμε αυτό; (Δε λέω να βγαίνουμε και να σκοτώνουμε ζώα, για μένα αυτός που βασανίζει και σκοτώνει ζώα είναι θρασύδειλος, αλλά μήπως το έχουμε παραξηλώσει;)
Και ακούγεται η απάντηση:
-Μα γιατί δεν πρέπει να διαταρράσουμε την ισορροπία του οικοσυστήματος! Η μητέρα φύση πρέπει να μένει ήρεμη.
Φάουλ. Αν νομίζετε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πλέον έχουν οποιαδήποτε σχέση με τη φύση, τότε είστε γελασμένοι. Γεννιόμαστε στις πόλεις, μεγαλώνουμε στις πόλεις, πεθαίνουμε στις πόλεις. Κρατάμε επαφή με τη φύση; Κάθε άλλο.
Η οικολογική σωτηρία κάθε άλλο παρά περιβαλλοντολογικό χαρακτήρα πρέπει να έχει. (να σώσουμε τα δάση γιατί πρέπει να τα σώσουμε) Πρέπει να έχει χαρακτήρα ανθρωποκεντρικό. Γιατί αν σε μερικά χρόνια δεν θα μπορούμε να επιβιώσουμε λόγω της καταστροφής του περιβάλλοντος, από τους καρκίνους και της μολύνσεις, θα σας πω εγώ για τις χαμένες φάλαινες και τις φώκιες. Ποσώς με ενδιαφέρει αν θα εξαφανιστεί το Χ Υ Ζ είδος από την Αρκτική. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η ποιότητα ζωής του ανθρώπου συνολικά.
Βέβαια, μπορεί να μην συμβούν ποτέ τίποτα αυτά. Μπορεί να λάβουμε υπ'όψη μας ότι οι προβλέψεις για το μέλλον του πλανήτη μάλλον είναι κάπως....φλου. Γνωρίζουμε άραγε ποιά είναι η συμπεριφορά ενός τόσο τεράστιου συστήματος που λέγεται πλανήτης; Γνωρίζουμε πως αντιδράει, πως καταφέρνει να ανεβοκατεβάζει θερμοκρασίες; Ποιοι είναι οι ακριβείς νόμοι που την κυβερνούν; Και πως την επηρρεάζουν εξωτερικοί παράγοντες όπως ο Ήλιος; Όλοι ξέρουμε ότι μια μικρή αυξωμείωση στην ακτινοβολία του Ήλιου, είναι ικανή να αλλάξει πολλά πράγματα στη Γη. (στο παρελθόν έχουν "νεκρωθεί" δορυφόροι λόγω αλλαγής στον Ήλιο) Πράγματι, οι θεωρίες που λένε ότι τελικά ίσως το CO2 να μην ευθύνεται τόσο πολύ για το φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλά η αλλαγή στις αντριδράσεις που γίνονται στον Ήλιο ίσως παίζουν μεγαλύτερο ρόλο, πληθάινουν. Αλλά δε νομίζω να υπάρχει κάποιο καταναλωτικό αγαθό που να μπορεί να εμποδίσει τον Ήλιο από το να μας ζεσταίνει τόσο, έτσι δεν είναι;
Μήπως τελικά, δείχνουν ο,τι τους συμφέρει να δείχνουν; Μήπως τελικά, η οικολογία, που έχει γίνει τόσο της μόδας, είναι ένα ακόμα τρικ του μάρκετινγκ, ένας ακόμα τρόπος του συστήματος για να μας σπρώξει προς μια καινούργια αγορά προϊόντων (οικολογικά) και να μας σφυρηλατίσει μιά νοοτροπία ενοχής και φόβου για τη μοίρα του πλανήτη; Τελικά, που βρίσκεται ο αληθινός ένοχος για την κατάσταση; Είμαστε εγώ και εσύ; Που έχουμε ένα αυτοκίνητο της πλάκας, και το σπίτι μας καίει όσο ρεύμα καίει και το ένα χιλιοστό ένος εργοστασίου;
Και τελικά γιατί δεν ασχολούμαστε με πιό σημαντικά θέματα, όπως το γεγονός ότι κάθε δύο δευτερόλεπτα πεθαίνει ένα παιδί στην Αφρική από πείνα, δίψα, ή λόγω έλλειψης φαρμάκων; Ακούγονται αυτά στην τηλεόραση καθημερινά; Όχι. Γιατί; Γιατί υπάρχουν συμφέροντα από πίσω, που σκοτώνουν καθημερινά ανθρώπους και η κατάσταση εκεί πρέπει να παραμείνει έτσι όπως είναι γιατί αλλιώς θα καταρρεύσουν ολόκηρες επιχειρήσεις (π.χ. φαρμακοβιομηχανίες) που έχουν κάτσει στο σβέρκο του τρίτου κόσμου και τρέφονται από τη δυστυχία του. Αν είναι να διαλέξω ανάμεσα στην σωτηρία των ανθρώπων αυτών, που έκαναν το λάθος και γεννήθηκαν εκεί, και στη σωτηρία των πιγκουίνων, ε θα διαλέξω το πρώτο. Γιατί είμαι και εγώ, πάνω απ'όλα άνθρωπος και δε με ενδιαφέρει τι μου πλασάρουν στο πιάτο σαν άμεσο κίνδυνο για εμένα και της μέλλουσες γενίες. Γιατί ως άνθρωπος πρέπει να έχεις και την κρίση να διακρίνεις πότε σε κοροϊδεύουν για να εξυπηρετήσουν την τσέπη τους ενώ κάνουν τα στραβά μάτια σε πιό σημαντικά ζητήματα.
Αυτό που περνάει από τα ΜΜΕ, όποια και να είναι η μορφή τους, (τηλεόραση, βιβλία, κιν/φος...) είναι ότι ο άνθρωπος τον τελευταίο αιώνα έχει καταχραστεί τους φυσικούς πόρους της Γης, έχει αυξήσει την εκπομπή του Διοξειδίου του Άνθρακα ( CO2 ) κατακόρυφα και έχει καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον της πανίδας. Όλα αυτά, έχουν σαν αποτέλεσμα να χάνονται καθημερινά χιλίαδες ζώα, να ανεβαίνει ο μέσος όρος θερμοκρασίας στη Γη και να υπάρχει κίνδυνος λιώσιμου των πάγων...και φυσικά, δε λείπουν και οι ταινίες καταστροφής (The Day After Tomorrow) που μας υπενθυμίζουν τους κινδύνους του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Και ποιός είναι αυτός ο σύγχρονος τρόπος ζωής που καταστρέφει εμάς και τα ζώα τελικά; Τα αυτοκίνητα που καίνε τα άντερά τους, τα αεροπλάνα, οποιοδήποτε είδος βιομηχανίας, οι καλλιέργειες, ακόμα και τα σκουπίδια που πετάμε στο δρόμο, όλα έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον. Το CO2 που απελευθερώνεται από την καύση του πετρελαίου ανεβαίνει στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, και δημιουργεί ανεπιθύμητα φαινόμενα... επίσης, όταν εισέρχεται μία ουσία στο περιβάλλον, μπορεί είτε να διασπαστεί (βιοδιασπώμενη) από τους οργανισμούς, είτε να μην διασπαστεί (μη-βιοδιασπώμενη) ποτέ. Το φαγητό που πετάμε, είναι φυσικά βιοδιασπώμενη "ουσία", αλλά μερικά γραμμάρια φυτοφάρμακου, ή Ουρανίου, θα παραμείνουν στο περιβάλλον βλάπτωντας την ισορροπία του οικοσυστήματος. Φανταστείτε, τα απορρυπαντικά, τα σαμπουάν, ακόμα και τα υγρά πιάτων, τι φθορές μπορούν να προκαλέσουν...
Φυσικά όλα αυτά τα ξέρουμε όλοι γιατί τα έχουμε ακούσει ξανά και ξανά από χιλιάααδες πηγές. Ξυπνάμε κάθε μέρα το πρωί για να μάθουμε ποιο είδος εξαφανίστηκε, πόσο ανέβηκε η θερμοκρασία, ποιό παγόβουνο ξεκόλλησε και περιδιαβαίνει τον Ατλαντικό, καθώς λιώνει σαν ένα παγάκι στο ποτήρι ενώ πηγαίνει νότια. Πανικός, τρόμος, καταστροφολογία.
Επόμενο τελικά είναι, να αρχίζουν να παρουσιάζονται λύσεις στον κόσμο, καθώς αφήνουν όλοι να εννοηθεί ότι οι μέρες της ανθρωπότητας είναι μετρημένες. Και νά σου τα υβριδικά αυτοκίνητα, και νά σου οι πράσινες συσκευές χαμηλής κατανάλωσης, και να και τα βιοδιασπώμενα απορρυπαντικά, και να και οι "'Ωρες της Γής", και να σου και ολόκληρα Πράσινα Κόμματα, και να και οι διαφημίσεις που μας προτρέπουν να χρησιμοποιούμε σπρέι χωρίς Φρέον, και να κλείνουμε τον διακόπτη. (ανοίξτε λίγο MtV και θα καταλάβετε τι εννοώ)
Με άλλα λόγια, περνάνε το έργο της σωτηρίας του πλανήτη, στα χέρια του λαού. Ή μήπως την περνάνε στα χέρια του καταναλωτή; Πολλοί από σας θα είπατε από μέσα σας, τί ωραία που θα ήταν να αγοράζατε ένα υβριδικό αυτοκίνητο που λειτουργεί με ρεύμα στην πόλη (ένα Toyota Prius) για να μειώνονται οι καταραμένες εκπομπές του CO2 που θα μας καταστρέψουν όλους. Ας πούμε λοιπόν μια αλήθεια: Από την στιγμή που θα βγουν οι πρώτες ύλες από την φύση, και θα πάρουν την τελική μορφή του αυτοκινήτου μετά από τις χιλιάδες διεργασίες που κάνουν οι εκάστοτε βιομηχανίες (π.χ. στο Αλουμίνιο που θα το κάνουν μετά την πόρτα του αυτοκινήτου), πόσο CO2 θα απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα;
Πού είναι το οικολογικό σας αυτοκίνητο τώρα; Για να μην πω πόσο σώζουμε από την κατανάλωση όταν κλείνουμε έναν διακόπτη στο σπίτι μας. Οι περισσότερες εκπομπές δεν βγαίνουν ούτε από τα αυτοκίνητα, ούτε από τα καλοριφέρ, αλλά από τα εργοστάσια, που αρνούνται για κερδοσκοπικούς λόγους να κάνουν μεταποιήσεις για να μην μολύνουν.
Άλλο γεγονός. Ένα φαλαινοθηρικό στην Αρκτική εξερράγη σε ένα σύννεφο πράσινης οικολογικής σκόνης, μετά από τοποθέτηση οικολογικού δυναμίτη στις μηχανές του, από παλαβωμένους χίππηδες. (ΣΑΡΚΑΣΜΟΣ) Και κάνω την ερώτηση στον εαυτό μου. Πως ακριβώς επηρρεάζεται η προσωπική μου ζωή και διαβίωση από την ύπαρξη ενός είδους φάλαινας; Θα ζω εγώ καλύτερα και οι άνθρωποι γύρω μου, αν υπήρχε η πλέον εξαφανισμένη νυχτερίδα του Βόρνεο, ή αν υπήρχαν 10.000 πιό πολλά Πάντα;
Χμμμ....
Όχι;
Το ξέρω ότι το παραπάνω ακούγεται υπερβολικά αντιδραστικό, βάσει αυτών που ακούμε και ζούμε καθημερινά. Αλλά ας κάτσουμε και ας σκεφτούμε λίγο. Μήπως καταναλώνουμε πολλή ενέργεια στη σωτηρία μερικών ζώων; Γιατί το κάνουμε αυτό; (Δε λέω να βγαίνουμε και να σκοτώνουμε ζώα, για μένα αυτός που βασανίζει και σκοτώνει ζώα είναι θρασύδειλος, αλλά μήπως το έχουμε παραξηλώσει;)
Και ακούγεται η απάντηση:
-Μα γιατί δεν πρέπει να διαταρράσουμε την ισορροπία του οικοσυστήματος! Η μητέρα φύση πρέπει να μένει ήρεμη.
Φάουλ. Αν νομίζετε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πλέον έχουν οποιαδήποτε σχέση με τη φύση, τότε είστε γελασμένοι. Γεννιόμαστε στις πόλεις, μεγαλώνουμε στις πόλεις, πεθαίνουμε στις πόλεις. Κρατάμε επαφή με τη φύση; Κάθε άλλο.
Η οικολογική σωτηρία κάθε άλλο παρά περιβαλλοντολογικό χαρακτήρα πρέπει να έχει. (να σώσουμε τα δάση γιατί πρέπει να τα σώσουμε) Πρέπει να έχει χαρακτήρα ανθρωποκεντρικό. Γιατί αν σε μερικά χρόνια δεν θα μπορούμε να επιβιώσουμε λόγω της καταστροφής του περιβάλλοντος, από τους καρκίνους και της μολύνσεις, θα σας πω εγώ για τις χαμένες φάλαινες και τις φώκιες. Ποσώς με ενδιαφέρει αν θα εξαφανιστεί το Χ Υ Ζ είδος από την Αρκτική. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η ποιότητα ζωής του ανθρώπου συνολικά.
Βέβαια, μπορεί να μην συμβούν ποτέ τίποτα αυτά. Μπορεί να λάβουμε υπ'όψη μας ότι οι προβλέψεις για το μέλλον του πλανήτη μάλλον είναι κάπως....φλου. Γνωρίζουμε άραγε ποιά είναι η συμπεριφορά ενός τόσο τεράστιου συστήματος που λέγεται πλανήτης; Γνωρίζουμε πως αντιδράει, πως καταφέρνει να ανεβοκατεβάζει θερμοκρασίες; Ποιοι είναι οι ακριβείς νόμοι που την κυβερνούν; Και πως την επηρρεάζουν εξωτερικοί παράγοντες όπως ο Ήλιος; Όλοι ξέρουμε ότι μια μικρή αυξωμείωση στην ακτινοβολία του Ήλιου, είναι ικανή να αλλάξει πολλά πράγματα στη Γη. (στο παρελθόν έχουν "νεκρωθεί" δορυφόροι λόγω αλλαγής στον Ήλιο) Πράγματι, οι θεωρίες που λένε ότι τελικά ίσως το CO2 να μην ευθύνεται τόσο πολύ για το φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλά η αλλαγή στις αντριδράσεις που γίνονται στον Ήλιο ίσως παίζουν μεγαλύτερο ρόλο, πληθάινουν. Αλλά δε νομίζω να υπάρχει κάποιο καταναλωτικό αγαθό που να μπορεί να εμποδίσει τον Ήλιο από το να μας ζεσταίνει τόσο, έτσι δεν είναι;
Μήπως τελικά, δείχνουν ο,τι τους συμφέρει να δείχνουν; Μήπως τελικά, η οικολογία, που έχει γίνει τόσο της μόδας, είναι ένα ακόμα τρικ του μάρκετινγκ, ένας ακόμα τρόπος του συστήματος για να μας σπρώξει προς μια καινούργια αγορά προϊόντων (οικολογικά) και να μας σφυρηλατίσει μιά νοοτροπία ενοχής και φόβου για τη μοίρα του πλανήτη; Τελικά, που βρίσκεται ο αληθινός ένοχος για την κατάσταση; Είμαστε εγώ και εσύ; Που έχουμε ένα αυτοκίνητο της πλάκας, και το σπίτι μας καίει όσο ρεύμα καίει και το ένα χιλιοστό ένος εργοστασίου;
Και τελικά γιατί δεν ασχολούμαστε με πιό σημαντικά θέματα, όπως το γεγονός ότι κάθε δύο δευτερόλεπτα πεθαίνει ένα παιδί στην Αφρική από πείνα, δίψα, ή λόγω έλλειψης φαρμάκων; Ακούγονται αυτά στην τηλεόραση καθημερινά; Όχι. Γιατί; Γιατί υπάρχουν συμφέροντα από πίσω, που σκοτώνουν καθημερινά ανθρώπους και η κατάσταση εκεί πρέπει να παραμείνει έτσι όπως είναι γιατί αλλιώς θα καταρρεύσουν ολόκηρες επιχειρήσεις (π.χ. φαρμακοβιομηχανίες) που έχουν κάτσει στο σβέρκο του τρίτου κόσμου και τρέφονται από τη δυστυχία του. Αν είναι να διαλέξω ανάμεσα στην σωτηρία των ανθρώπων αυτών, που έκαναν το λάθος και γεννήθηκαν εκεί, και στη σωτηρία των πιγκουίνων, ε θα διαλέξω το πρώτο. Γιατί είμαι και εγώ, πάνω απ'όλα άνθρωπος και δε με ενδιαφέρει τι μου πλασάρουν στο πιάτο σαν άμεσο κίνδυνο για εμένα και της μέλλουσες γενίες. Γιατί ως άνθρωπος πρέπει να έχεις και την κρίση να διακρίνεις πότε σε κοροϊδεύουν για να εξυπηρετήσουν την τσέπη τους ενώ κάνουν τα στραβά μάτια σε πιό σημαντικά ζητήματα.
-
papagalakos
Re: Οικολογία
Ωραίος ο Chris.
Να επισυνάψω ακόμα ότι η Γη πραγματοποιεί και μια κίνηση γύρο από τον άξονά της η οποία της αλλάζει την κλίση της και ολοκληρώνεται κάθε κάποιες χιλιάδες χρόνια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κλιματικές αλλαγές. Εναλλαγή ψυχρών και θερμών εποχών. Εξού και οι εποχές των παγετόνων (φοβερές ταινίες).
Επιπλέον ένα πρόβλημα σαν το οικολογικό, δεχόμενοι ότι όντως υπάρχει, δεν μπορεί να λυθεί με μία "ώρα της Γης" το χρόνο, ούτε κλείνοντας τη βρύση κατά το ξύρισμα. Όπως δεν μπορούν να σωθούν τα παιδιά της Αφρικής αγωράζοντας ένα τετράδιο unicef. Ούτε με κανέναν ψευτοακτιβισμό τελικά δεν λύνεται κανένα πρόβλημα παρά ευησυχάζονται συνειδήσεις.
Να επισυνάψω ακόμα ότι η Γη πραγματοποιεί και μια κίνηση γύρο από τον άξονά της η οποία της αλλάζει την κλίση της και ολοκληρώνεται κάθε κάποιες χιλιάδες χρόνια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κλιματικές αλλαγές. Εναλλαγή ψυχρών και θερμών εποχών. Εξού και οι εποχές των παγετόνων (φοβερές ταινίες).
Επιπλέον ένα πρόβλημα σαν το οικολογικό, δεχόμενοι ότι όντως υπάρχει, δεν μπορεί να λυθεί με μία "ώρα της Γης" το χρόνο, ούτε κλείνοντας τη βρύση κατά το ξύρισμα. Όπως δεν μπορούν να σωθούν τα παιδιά της Αφρικής αγωράζοντας ένα τετράδιο unicef. Ούτε με κανέναν ψευτοακτιβισμό τελικά δεν λύνεται κανένα πρόβλημα παρά ευησυχάζονται συνειδήσεις.
- adriano17
- Real Name: Γιάννης
Συμφωνώ απόλυτα με τον chris.Είναι σκέψεις που αρκετοί έχουμε κάνει αλλά αν τις πεις στον πολυ κόσμο θα σε κράξει που "αρνείσαι να βοηθήσεις να σωθεί η Γη μας και οι επόμενες γενιές...".Δεν λέω ότι πρέπει να πετάμε τα σκουπίδια στο δρόμο ή στα ποτάμια,αλλα κυρίως όλος ο ντόρος γίνεται για να ενοχοποιήσουν οι επιχειρήσεις τον κόσμο,να δημιουργηθούν άλλες απο το πουθενά(πχ greenpeace) ή να αποκτήσουν φιλολαικό χαρακτήρα(πχ σκάι).Προσωπικά πετάω στην ανακύκλωση όσα σκουπίδια ανακυκλώνονται και προσέχω λίγο με το νερό κλπ,αλλά δεν πολυπιστέυω ότι θα αλλάξει κάτι και κυρίως έχω βαρεθεί αυτούς που είναι οικολόγοι αλλά για να αλλάξει η κοινωνία τους ή η πόλη(ή έστω η γειτονιά) που ζουν,ούτε τα δικαιώματα τους διεκδικούν ούτε συμμετέχουν σε κάτι που να μπορεί να φέρει κάποια αλλαγή
- lunatic
- Real Name: Zoro
Που πήγες σχολείο εσύ? Εγώ δεν θυμάμαι κανέναν τέτοιο βομβαρδισμό οικολογίας...Chris έγραψε:Από το δημοτικό θυμάμαι όλα τα σχολικά βιβλία που μίλαγαν για οικολογική συνείδηση, για την Greenpeace, για της φώκιες κ.λπ. κ.λπ. Ιδίως στα βιβλία των Αγγλικών, κάθε 5 ενότητες είχαν και καινούριο οικολογικό θέμα.
Ρε φίλε τι μας λες τωρα? Ότι ο ανθρωπος δεν έχει καταχραστεί το περιβάλλον? Έχεις δει τι μέρος του δάσους του Αμαζονίου έχει καταστραφεί? Σε αυτό ΔΕΝ μπορεις να διαφωνεις.Ειναι ΓΕΓΟΝΟΣ... Τωρα για το CO2 δεν μπορω να πω με σιγουρια αν φταιμε εμεις ή ο ήλιος ή κάτι άλλο. Είναι ΓΕΓΟΝΟΣ όμως ότι έχουμε βάλει κ μεις ένα λιθαράκι στην αύξηση...Chris έγραψε:Αυτό που περνάει από τα ΜΜΕ, όποια και να είναι η μορφή τους, (τηλεόραση, βιβλία, κιν/φος...) είναι ότι ο άνθρωπος τον τελευταίο αιώνα έχει καταχραστεί τους φυσικούς πόρους της Γης, έχει αυξήσει την εκπομπή του Διοξειδίου του Άνθρακα ( CO2 ) κατακόρυφα και έχει καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον της πανίδας. Όλα αυτά, έχουν σαν αποτέλεσμα να χάνονται καθημερινά χιλίαδες ζώα, να ανεβαίνει ο μέσος όρος θερμοκρασίας στη Γη και να υπάρχει κίνδυνος λιώσιμου των πάγων...και φυσικά, δε λείπουν και οι ταινίες καταστροφής (The Day After Tomorrow) που μας υπενθυμίζουν τους κινδύνους του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Οκ καλά το παςChris έγραψε:Και ποιός είναι αυτός ο σύγχρονος τρόπος ζωής που καταστρέφει εμάς και τα ζώα τελικά; Τα αυτοκίνητα που καίνε τα άντερά τους, τα αεροπλάνα, οποιοδήποτε είδος βιομηχανίας, οι καλλιέργειες, ακόμα και τα σκουπίδια που πετάμε στο δρόμο, όλα έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον. Το CO2 που απελευθερώνεται από την καύση του πετρελαίου ανεβαίνει στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, και δημιουργεί ανεπιθύμητα φαινόμενα... επίσης, όταν εισέρχεται μία ουσία στο περιβάλλον, μπορεί είτε να διασπαστεί (βιοδιασπώμενη) από τους οργανισμούς, είτε να μην διασπαστεί (μη-βιοδιασπώμενη) ποτέ. Το φαγητό που πετάμε, είναι φυσικά βιοδιασπώμενη "ουσία", αλλά μερικά γραμμάρια φυτοφάρμακου, ή Ουρανίου, θα παραμείνουν στο περιβάλλον βλάπτωντας την ισορροπία του οικοσυστήματος. Φανταστείτε, τα απορρυπαντικά, τα σαμπουάν, ακόμα και τα υγρά πιάτων, τι φθορές μπορούν να προκαλέσουν...
Μάλλον ζεις σε άλλο κόσμο γιατί κάθε άλλο παρά αυτό συμβαίνει... Ξυπνάμε κάθε πρωι για να δούμε σε ποιον έκανε μήνυση η Τζουλια κ ποσα χρωσταει η Ελλαδα... Δεν βλεπω πουθενα τρομος-πανικο-καταστροφολογια... Αυτα που λες ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ... Υπερβάλεις παρα πολύ... Πάμε παρακάτω..Chris έγραψε:Φυσικά όλα αυτά τα ξέρουμε όλοι γιατί τα έχουμε ακούσει ξανά και ξανά από χιλιάααδες πηγές. Ξυπνάμε κάθε μέρα το πρωί για να μάθουμε ποιο είδος εξαφανίστηκε, πόσο ανέβηκε η θερμοκρασία, ποιό παγόβουνο ξεκόλλησε και περιδιαβαίνει τον Ατλαντικό, καθώς λιώνει σαν ένα παγάκι στο ποτήρι ενώ πηγαίνει νότια. Πανικός, τρόμος, καταστροφολογία.
Μάλλον έχεις μπερδευτεί λίγο... Τα υβριδικά δεν βγαίνουν τόσο για το περιβάλλον όσο για το οτι το πετρέλαιο αρχίζει να τελειώνει.... Τι ζόρι τραβάς με τις πρασινες συσκευές? ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ κάνουν οικονομία κ βοηθούν την τσέπη σου...Chris έγραψε:Επόμενο τελικά είναι, να αρχίζουν να παρουσιάζονται λύσεις στον κόσμο, καθώς αφήνουν όλοι να εννοηθεί ότι οι μέρες της ανθρωπότητας είναι μετρημένες. Και νά σου τα υβριδικά αυτοκίνητα, και νά σου οι πράσινες συσκευές χαμηλής κατανάλωσης, και να και τα βιοδιασπώμενα απορρυπαντικά, και να και οι "'Ωρες της Γής", και να σου και ολόκληρα Πράσινα Κόμματα, και να και οι διαφημίσεις που μας προτρέπουν να χρησιμοποιούμε σπρέι χωρίς Φρέον, και να κλείνουμε τον διακόπτη. (ανοίξτε λίγο MtV και θα καταλάβετε τι εννοώ)
Αν το είχαν πει πολλοί όπως λες, θα είχε γεμίσει η Αθήνα υβριδικά... Επίσης αυτά με τις 1000αδες διεργασιες και τα 40 χρονια βρες τα πρωτα κάπου γραμμένα κ τεκμηρειωμένα κ μετά πες τα....Chris έγραψε:Με άλλα λόγια, περνάνε το έργο της σωτηρίας του πλανήτη, στα χέρια του λαού. Ή μήπως την περνάνε στα χέρια του καταναλωτή; Πολλοί από σας θα είπατε από μέσα σας, τί ωραία που θα ήταν να αγοράζατε ένα υβριδικό αυτοκίνητο που λειτουργεί με ρεύμα στην πόλη (ένα Toyota Prius) για να μειώνονται οι καταραμένες εκπομπές του CO2 που θα μας καταστρέψουν όλους. Ας πούμε λοιπόν μια αλήθεια: Από την στιγμή που θα βγουν οι πρώτες ύλες από την φύση, και θα πάρουν την τελική μορφή του αυτοκινήτου μετά από τις χιλιάδες διεργασίες που κάνουν οι εκάστοτε βιομηχανίες (π.χ. στο Αλουμίνιο που θα το κάνουν μετά την πόρτα του αυτοκινήτου), πόσο CO2 θα απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα;
Εχεις σχετική έρευνα που να δειχνει ότι ο άνθρωπος μολύνει σε αμελητέο βαθμό ενώ τα εργοστάσια φταίνε για όλα? Οχι κ ουτε θα βρεις... Γι αυτο υπογραφονται παγκοσμια συμφωνητικα, για να μειωνονται οι ρυποι απο τα εργοστάσια. Ωστόσο τα μέτρα πρέπει να γίνου πιο αυστηρά...Chris έγραψε:Πού είναι το οικολογικό σας αυτοκίνητο τώρα; Για να μην πω πόσο σώζουμε από την κατανάλωση όταν κλείνουμε έναν διακόπτη στο σπίτι μας. Οι περισσότερες εκπομπές δεν βγαίνουν ούτε από τα αυτοκίνητα, ούτε από τα καλοριφέρ, αλλά από τα εργοστάσια, που αρνούνται για κερδοσκοπικούς λόγους να κάνουν μεταποιήσεις για να μην μολύνουν.
Αυτή την παράγραφο την διάβασα 2 φορές γιατί δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου με αυτα που διάβασα... Πας καλα? Ηρθε ο ανθρωπος (γ*μιας της Γης) για να τα σαρωσει ολα? Μολις εδειξες το ποσο ανωριμος εισαι....Chris έγραψε:Άλλο γεγονός. Ένα φαλαινοθηρικό στην Αρκτική εξερράγη σε ένα σύννεφο πράσινης οικολογικής σκόνης, μετά από τοποθέτηση οικολογικού δυναμίτη στις μηχανές του, από παλαβωμένους χίππηδες. (ΣΑΡΚΑΣΜΟΣ) Και κάνω την ερώτηση στον εαυτό μου. Πως ακριβώς επηρρεάζεται η προσωπική μου ζωή και διαβίωση από την ύπαρξη ενός είδους φάλαινας; Θα ζω εγώ καλύτερα και οι άνθρωποι γύρω μου, αν υπήρχε η πλέον εξαφανισμένη νυχτερίδα του Βόρνεο, ή αν υπήρχαν 10.000 πιό πολλά Πάντα;
Χμμμ....
Όχι;
Πότε καταναλώσαμε τόοοοοση ενέργεια όπως λες? Δεν στεκουν αυτα που λες... ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ απλα...Chris έγραψε:Το ξέρω ότι το παραπάνω ακούγεται υπερβολικά αντιδραστικό, βάσει αυτών που ακούμε και ζούμε καθημερινά. Αλλά ας κάτσουμε και ας σκεφτούμε λίγο. Μήπως καταναλώνουμε πολλή ενέργεια στη σωτηρία μερικών ζώων; Γιατί το κάνουμε αυτό; (Δε λέω να βγαίνουμε και να σκοτώνουμε ζώα, για μένα αυτός που βασανίζει και σκοτώνει ζώα είναι θρασύδειλος, αλλά μήπως το έχουμε παραξηλώσει;)
Ρε φίλε αν εσυ εισαι ενας τσιμεντάνθρωπος δε σου φταίω εγώ... Κ παλι λες πραγματα που ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ... Η οικολογια βεβαιως και εχει καθαρα ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΟ χαρακτήρα... Επίσης παρε το αμαξακι σου κ αντε στην Παρνηθα να κανεις καμια πεζοπορεία... Αντε στον Υμητό... Επιλογες ΥΠΑΡΧΟΥΝ για όποιον θελει να μεινει κοντα στην φύση.... Γι αυτο μην λες βλακείες... Κ στην τελικά αν θες περισσότερο πράσινο, κανε κάτι γι αυτό.... Α ξεχασα....Εισαι απασχολημένος να τα βάλεις όλα στο φουλ μεθαυριο στην ωρα της Γης μονο κ μονο για να το παιξεις αντιδραστικός....Chris έγραψε:Και ακούγεται η απάντηση:
Καλα χαλαρωσε...Εσυ μας πηγες πισω στην εποχη του χαλκου...Φυσικα κ εχουμε μια ιδεα για το πως δουλεύουν τα πράγματα....Chris έγραψε:Βέβαια, μπορεί να μην συμβούν ποτέ τίποτα αυτά. Μπορεί να λάβουμε υπ'όψη μας ότι οι προβλέψεις για το μέλλον του πλανήτη μάλλον είναι κάπως....φλου. Γνωρίζουμε άραγε ποιά είναι η συμπεριφορά ενός τόσο τεράστιου συστήματος που λέγεται πλανήτης; Γνωρίζουμε πως αντιδράει, πως καταφέρνει να ανεβοκατεβάζει θερμοκρασίες; Ποιοι είναι οι ακριβείς νόμοι που την κυβερνούν; Και πως την επηρρεάζουν εξωτερικοί παράγοντες όπως ο Ήλιος; Όλοι ξέρουμε ότι μια μικρή αυξωμείωση στην ακτινοβολία του Ήλιου, είναι ικανή να αλλάξει πολλά πράγματα στη Γη. (στο παρελθόν έχουν "νεκρωθεί" δορυφόροι λόγω αλλαγής στον Ήλιο) Πράγματι, οι θεωρίες που λένε ότι τελικά ίσως το CO2 να μην ευθύνεται τόσο πολύ για το φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλά η αλλαγή στις αντριδράσεις που γίνονται στον Ήλιο ίσως παίζουν μεγαλύτερο ρόλο, πληθάινουν. Αλλά δε νομίζω να υπάρχει κάποιο καταναλωτικό αγαθό που να μπορεί να εμποδίσει τον Ήλιο από το να μας ζεσταίνει τόσο, έτσι δεν είναι;
Μα ρε άνθρωπε δεν σου πασάρουν κάτι άχρηστο... Οικονομία στην τσέπη σου κάνεις με το να πάρεις μια οικολογική λάμπα ή ένα σοβαρό τροφοδοτικό για τον υπολογιστή σου... Ποια είναι η αναλογία σπιτιών εργοστασίων? Διότι αν είναι 1 εργοστάσιο στα 1000 σπίτια τότε πάει 50-50 το μερίδιο ευθύνης...Chris έγραψε:Μήπως τελικά, δείχνουν ο,τι τους συμφέρει να δείχνουν; Μήπως τελικά, η οικολογία, που έχει γίνει τόσο της μόδας, είναι ένα ακόμα τρικ του μάρκετινγκ, ένας ακόμα τρόπος του συστήματος για να μας σπρώξει προς μια καινούργια αγορά προϊόντων (οικολογικά) και να μας σφυρηλατίσει μιά νοοτροπία ενοχής και φόβου για τη μοίρα του πλανήτη; Τελικά, που βρίσκεται ο αληθινός ένοχος για την κατάσταση; Είμαστε εγώ και εσύ; Που έχουμε ένα αυτοκίνητο της πλάκας, και το σπίτι μας καίει όσο ρεύμα καίει και το ένα χιλιοστό ένος εργοστασίου;
Ναι οκ συμφωνώ σε αυτό.. Αλλά το περιβάλλον κ η φτώχεια στην Αφρική είναι ανεξάρτητα πράγματα κ μπορούμε να βοηθήσουμε ΚΑΙ στα 2 χωρίς το ένα να επηρρεάζει το άλλο...Chris έγραψε:Και τελικά γιατί δεν ασχολούμαστε με πιό σημαντικά θέματα, όπως το γεγονός ότι κάθε δύο δευτερόλεπτα πεθαίνει ένα παιδί στην Αφρική από πείνα, δίψα, ή λόγω έλλειψης φαρμάκων; Ακούγονται αυτά στην τηλεόραση καθημερινά; Όχι. Γιατί; Γιατί υπάρχουν συμφέροντα από πίσω, που σκοτώνουν καθημερινά ανθρώπους και η κατάσταση εκεί πρέπει να παραμείνει έτσι όπως είναι γιατί αλλιώς θα καταρρεύσουν ολόκηρες επιχειρήσεις (π.χ. φαρμακοβιομηχανίες) που έχουν κάτσει στο σβέρκο του τρίτου κόσμου και τρέφονται από τη δυστυχία του. Αν είναι να διαλέξω ανάμεσα στην σωτηρία των ανθρώπων αυτών, που έκαναν το λάθος και γεννήθηκαν εκεί, και στη σωτηρία των πιγκουίνων, ε θα διαλέξω το πρώτο. Γιατί είμαι και εγώ, πάνω απ'όλα άνθρωπος και δε με ενδιαφέρει τι μου πλασάρουν στο πιάτο σαν άμεσο κίνδυνο για εμένα και της μέλλουσες γενίες. Γιατί ως άνθρωπος πρέπει να έχεις και την κρίση να διακρίνεις πότε σε κοροϊδεύουν για να εξυπηρετήσουν την τσέπη τους ενώ κάνουν τα στραβά μάτια σε πιό σημαντικά ζητήματα.
Επίσης για την κατασταση που επικρατεί στην Αφρική φταίνε λίγο κ οι κάτοικοί της.... Σε μπέρδεψα? Σκέψου λίγο κ θα δεις γιατί το λέω αυτό...
Λοιπόν απάντησα σε ΚΑΘΕ παραγραφό σου. Οι πιο πολλες δεν ισχύουν καν και στο απέδειξα... Μην λες πραγματα απ το μυαλο σου...
Το να κανεις οικονομια στο νερο οταν ξυριζεσαι εκτος απο σεβασμο στο περιβάλλον είναι κ για σεβασμό στην τσέπη σου και σεβασμο για κάποιους που περπατάνε 6χλμ τη μερα για να πιουν μια σταλα νερο... Δεν μπορω να ξερω οτι υπαρχουν τετοιοι ανθρωποι κ γω ν αφηνω την βρυση να τρεχει αλογιστα....
Το να μην πετας σκουπιδια κατω ειναι για καλο ΔΙΚΟ σου κ μετα του περιβάλλοντος...
Το να βαλεις μια οικονομική λάμπα ειναι για καλό ΔΙΚΟ σου κ μετα του περιβάλλοντος....
Το να σωσεις ενα παντα είναι για καλό ΔΙΚΟ σου για να μην μείνεις μονος σου σ αυτον τον πλανήτη...
Εκανες τόσο κόπο να γράψεις αυτό το μεγάλο ποστ κ ΕΝΑ αρνητικο του να σεβεσαι το περιβάλλον ΔΕΝ εδωσες.... Ξαναποσταρε οταν θα εχεις να πεις κατι ΤΕΚΜΗΡΕΙΩΜΕΝΑ αρνητικο κ οχι επειδη βγαινει απ το κεφαλι σου...
papagalako
Δεν ειπε ΚΑΝΕΙΣ οτι η ωρα της Γης γινεται για να σωθει ο πλανητης...Ειναι ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ.... Όπως ειναι η μερα της γυναίκας... Η μερα της μητέρας κλπ κλπ... Ε εκείνες τις μερες μια χαρα ξέρουμε να τις τιμαμαι (κ πολυ καλα κανουμε)...
Η Γη (που κανονικα επρεπε να ηταν μερα της Γης ΚΑΙ τις 365 μερες) δεν εχει ΚΑΝ ημερα...Μια κ#λοώρα έχει κ αυτη με το ζορι...
When do you think people die?
When they are shot through the heart by the bullet of a pistol? No
When they are ravaged by an incurable disease? No
When they drink a soup made from a poisonous mushroom? No
It's when... they are forgotten...
-
papagalakos
Καλά μικρέ, χαλάρωσε.lunatic έγραψε: Που πήγες σχολείο εσύ? Εγώ δεν θυμάμαι κανέναν τέτοιο βομβαρδισμό οικολογίας...
Ρε φίλε τι μας λες τωρα? Ότι ο ανθρωπος δεν έχει καταχραστεί το περιβάλλον? Έχεις δει τι μέρος του δάσους του Αμαζονίου έχει καταστραφεί? Σε αυτό ΔΕΝ μπορεις να διαφωνεις.Ειναι ΓΕΓΟΝΟΣ... Τωρα για το CO2 δεν μπορω να πω με σιγουρια αν φταιμε εμεις ή ο ήλιος ή κάτι άλλο. Είναι ΓΕΓΟΝΟΣ όμως ότι έχουμε βάλει κ μεις ένα λιθαράκι στην αύξηση...
Οκ καλά το πας
Μάλλον ζεις σε άλλο κόσμο γιατί κάθε άλλο παρά αυτό συμβαίνει... Ξυπνάμε κάθε πρωι για να δούμε σε ποιον έκανε μήνυση η Τζουλια κ ποσα χρωσταει η Ελλαδα... Δεν βλεπω πουθενα τρομος-πανικο-καταστροφολογια... Αυτα που λες ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ... Υπερβάλεις παρα πολύ... Πάμε παρακάτω..
Μάλλον έχεις μπερδευτεί λίγο... Τα υβριδικά δεν βγαίνουν τόσο για το περιβάλλον όσο για το οτι το πετρέλαιο αρχίζει να τελειώνει.... Τι ζόρι τραβάς με τις πρασινες συσκευές? ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ κάνουν οικονομία κ βοηθούν την τσέπη σου...
Αν το είχαν πει πολλοί όπως λες, θα είχε γεμίσει η Αθήνα υβριδικά... Επίσης αυτά με τις 1000αδες διεργασιες και τα 40 χρονια βρες τα πρωτα κάπου γραμμένα κ τεκμηρειωμένα κ μετά πες τα....
Εχεις σχετική έρευνα που να δειχνει ότι ο άνθρωπος μολύνει σε αμελητέο βαθμό ενώ τα εργοστάσια φταίνε για όλα? Οχι κ ουτε θα βρεις... Γι αυτο υπογραφονται παγκοσμια συμφωνητικα, για να μειωνονται οι ρυποι απο τα εργοστάσια. Ωστόσο τα μέτρα πρέπει να γίνου πιο αυστηρά...
Αυτή την παράγραφο την διάβασα 2 φορές γιατί δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου με αυτα που διάβασα... Πας καλα? Ηρθε ο ανθρωπος (γ*μιας της Γης) για να τα σαρωσει ολα? Μολις εδειξες το ποσο ανωριμος εισαι....
Πότε καταναλώσαμε τόοοοοση ενέργεια όπως λες? Δεν στεκουν αυτα που λες... ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ απλα...
Ρε φίλε αν εσυ εισαι ενας τσιμεντάνθρωπος δε σου φταίω εγώ... Κ παλι λες πραγματα που ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ... Η οικολογια βεβαιως και εχει καθαρα ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΟ χαρακτήρα... Επίσης παρε το αμαξακι σου κ αντε στην Παρνηθα να κανεις καμια πεζοπορεία... Αντε στον Υμητό... Επιλογες ΥΠΑΡΧΟΥΝ για όποιον θελει να μεινει κοντα στην φύση.... Γι αυτο μην λες βλακείες... Κ στην τελικά αν θες περισσότερο πράσινο, κανε κάτι γι αυτό.... Α ξεχασα....Εισαι απασχολημένος να τα βάλεις όλα στο φουλ μεθαυριο στην ωρα της Γης μονο κ μονο για να το παιξεις αντιδραστικός....
Καλα χαλαρωσε...Εσυ μας πηγες πισω στην εποχη του χαλκου...Φυσικα κ εχουμε μια ιδεα για το πως δουλεύουν τα πράγματα....
Μα ρε άνθρωπε δεν σου πασάρουν κάτι άχρηστο... Οικονομία στην τσέπη σου κάνεις με το να πάρεις μια οικολογική λάμπα ή ένα σοβαρό τροφοδοτικό για τον υπολογιστή σου... Ποια είναι η αναλογία σπιτιών εργοστασίων? Διότι αν είναι 1 εργοστάσιο στα 1000 σπίτια τότε πάει 50-50 το μερίδιο ευθύνης...
Ναι οκ συμφωνώ σε αυτό.. Αλλά το περιβάλλον κ η φτώχεια στην Αφρική είναι ανεξάρτητα πράγματα κ μπορούμε να βοηθήσουμε ΚΑΙ στα 2 χωρίς το ένα να επηρρεάζει το άλλο...
Επίσης για την κατασταση που επικρατεί στην Αφρική φταίνε λίγο κ οι κάτοικοί της.... Σε μπέρδεψα? Σκέψου λίγο κ θα δεις γιατί το λέω αυτό...
Λοιπόν απάντησα σε ΚΑΘΕ παραγραφό σου. Οι πιο πολλες δεν ισχύουν καν και στο απέδειξα... Μην λες πραγματα απ το μυαλο σου...
Το να κανεις οικονομια στο νερο οταν ξυριζεσαι εκτος απο σεβασμο στο περιβάλλον είναι κ για σεβασμό στην τσέπη σου και σεβασμο για κάποιους που περπατάνε 6χλμ τη μερα για να πιουν μια σταλα νερο... Δεν μπορω να ξερω οτι υπαρχουν τετοιοι ανθρωποι κ γω ν αφηνω την βρυση να τρεχει αλογιστα....
Το να μην πετας σκουπιδια κατω ειναι για καλο ΔΙΚΟ σου κ μετα του περιβάλλοντος...
Το να βαλεις μια οικονομική λάμπα ειναι για καλό ΔΙΚΟ σου κ μετα του περιβάλλοντος....
Το να σωσεις ενα παντα είναι για καλό ΔΙΚΟ σου για να μην μείνεις μονος σου σ αυτον τον πλανήτη...
Εκανες τόσο κόπο να γράψεις αυτό το μεγάλο ποστ κ ΕΝΑ αρνητικο του να σεβεσαι το περιβάλλον ΔΕΝ εδωσες.... Ξαναποσταρε οταν θα εχεις να πεις κατι ΤΕΚΜΗΡΕΙΩΜΕΝΑ αρνητικο κ οχι επειδη βγαινει απ το κεφαλι σου...
Δεν σου είπε κανείς να πατάς τη χλόη και να μην νοιάζεσαι για τη σπάνια πορτοκαλί αρκούδα.
Δεν υπάρχει μέρα οικολογίας, όπως δεν υπάρχει μέρα γυναίκας. Αν είσαι οικολόγος κάθε μέρα είναι μέρα οικολογίας. Αν σέβεσαι τις γυναίκες κάθε μέρα είναι μέρα της γυναίκας.lunatic έγραψε:
papagalako
Δεν ειπε ΚΑΝΕΙΣ οτι η ωρα της Γης γινεται για να σωθει ο πλανητης...Ειναι ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ.... Όπως ειναι η μερα της γυναίκας... Η μερα της μητέρας κλπ κλπ... Ε εκείνες τις μερες μια χαρα ξέρουμε να τις τιμαμαι (κ πολυ καλα κανουμε)...
Η Γη (που κανονικα επρεπε να ηταν μερα της Γης ΚΑΙ τις 365 μερες) δεν εχει ΚΑΝ ημερα...Μια κ#λοώρα έχει κ αυτη με το ζορι...
ΥΓ Θα ήταν παιδαριώδες να απαντήσω ένα προς ένα τα συγκεκριμένα... επιχειρήματα.
- Hengeo
- Real Name: Γιώργος
Να κάνω μία νύξη-τροφή για σκέψη; Αυτά που παράγουν τα εργοστάσια ποιος τα χρησιμοποιεί; Μήπως εμείς οι καταναλωτές; Και είμαστε έτοιμοι να απαρνηθούμε κάποια από τα αγαθά που καταναλώνουμε; Οι ερωτήσεις είναι ρητορικές, δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι ποτέ τόσο απλά..
Για περισσότερη τροφή για σκέψη, παραθέτω και ένα σχετικό κείμενο του Νίκου Δήμου:
http://www.ndimou.gr/articledisplay.asp ... &cat_id=16
Για περισσότερη τροφή για σκέψη, παραθέτω και ένα σχετικό κείμενο του Νίκου Δήμου:
http://www.ndimou.gr/articledisplay.asp ... &cat_id=16
Άνθρωπε γνώρισε τον εαυτό σου και θα γνωρίσεις το σύμπαν και τους θεούς - Δελφικό ρητό
-
o_apolytos
- Real Name: Πραγματικό Όνομα
Στο όνομα της οικολογίας, αφού τους έχουμε αλώσει κανονικά, τώρα τους παίρνουμε και τον ήλιο. Οικολογικά. Εδώ γελάμε: http://www.desertec.org
Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι το θέμα της οικολογίας και η περιρρέουσα φιλολογία της έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη και την πρόοδο του δυτικού κόσμου όσο και τη στάση του απέναντι στον τρίτο κόσμο. Τι θέλω να πω. Όσο περισσότερο αναπτύσσεται μια κοινωνία, στο τεχνολογικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, στα δυτικά πρότυπα, δηλαδή όσα περισσότερα προβλήματα λύνει και περισσότερες ανέσεις προσφέρει (πλειοψηφικά πάντα), τόσο περισσότερο ανακύπτουν ανησυχίες που θεωρούνται πολυτέλειες. Σκεφτείτε μόνο πριν 20 χρόνια να δήλωνες στην Ελλάδα οικολόγος. Τότε που πολεμούσαμε/νε το βρώμικο '89 και την πολιτική μας αστάθεια (πανάθεμά σε δράκουλα). Με τις πέτρες θα σε παίρνανε. Τώρα που το βιοτικό επίπεδο ανέβηκε (έστω και με δανεικά), τσουπ η οικολογία. Οπότε πιο είναι το συμπέρασμα. Όταν τα έχουμε λύσει όλα ως κοινωνία, ασχολούμαστε με το περιβάλλον. Ουάου! Περιβάλλον! Γουστάρω! Φώκιες, φάλαινες και δε συμμαζεύεται.
Μήπως όμως έχουμε ξεχάσει κάτι;
Πώς είμαστε σε θέση να απολαμβάνουμε όλες αυτές τις ανέσεις; Πού παράγονται κατά το πλείστον τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση; Τα τρόφιμά μας; Τί σκατά βρίσκεται κάτω απ'τη Μεσόγειο; Κάτω απ'τις ΗΠΑ; Πώς ζει ο μέσος Ρώσος, ο μέσος Κινέζος; Με αυτά τα θέματα πρέπει να ασχολούμαστε. Και εννοείται όχι σε φιλανθρωπικό επίπεδο, άλλη ελεεινή εφεύρεση της αστικής αρλούμπας στην οποία είμαστε όλοι συμμέτοχοι.
Το ρεζουμέ είναι το εξής: Εμμένουμε σε μια οικολογική μόδα που δεν έχει σχέση ούτε με τη φύση, όυτε με την προστασία της, και εθελοτυφλούμε μπροστά στα πραγματικά προβλήματα της απομύζησης του τρίτου κόσμου και της παντελούς εκμετάλλευσής του ή, στην περίπτωση που δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, συνειδητοποιούμε τι ρόλο παίζουμε, ποιο λιθαράκι βάζουμε, ζώντας όπως ζούμε και σκεπτόμενοι να οικολογικευτούμε για μια ώρα ένα Σάββατο κάθε χρόνο;
έδιτ:
Καλόοοοο
Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι το θέμα της οικολογίας και η περιρρέουσα φιλολογία της έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη και την πρόοδο του δυτικού κόσμου όσο και τη στάση του απέναντι στον τρίτο κόσμο. Τι θέλω να πω. Όσο περισσότερο αναπτύσσεται μια κοινωνία, στο τεχνολογικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, στα δυτικά πρότυπα, δηλαδή όσα περισσότερα προβλήματα λύνει και περισσότερες ανέσεις προσφέρει (πλειοψηφικά πάντα), τόσο περισσότερο ανακύπτουν ανησυχίες που θεωρούνται πολυτέλειες. Σκεφτείτε μόνο πριν 20 χρόνια να δήλωνες στην Ελλάδα οικολόγος. Τότε που πολεμούσαμε/νε το βρώμικο '89 και την πολιτική μας αστάθεια (πανάθεμά σε δράκουλα). Με τις πέτρες θα σε παίρνανε. Τώρα που το βιοτικό επίπεδο ανέβηκε (έστω και με δανεικά), τσουπ η οικολογία. Οπότε πιο είναι το συμπέρασμα. Όταν τα έχουμε λύσει όλα ως κοινωνία, ασχολούμαστε με το περιβάλλον. Ουάου! Περιβάλλον! Γουστάρω! Φώκιες, φάλαινες και δε συμμαζεύεται.
Πώς είμαστε σε θέση να απολαμβάνουμε όλες αυτές τις ανέσεις; Πού παράγονται κατά το πλείστον τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση; Τα τρόφιμά μας; Τί σκατά βρίσκεται κάτω απ'τη Μεσόγειο; Κάτω απ'τις ΗΠΑ; Πώς ζει ο μέσος Ρώσος, ο μέσος Κινέζος; Με αυτά τα θέματα πρέπει να ασχολούμαστε. Και εννοείται όχι σε φιλανθρωπικό επίπεδο, άλλη ελεεινή εφεύρεση της αστικής αρλούμπας στην οποία είμαστε όλοι συμμέτοχοι.
Το ρεζουμέ είναι το εξής: Εμμένουμε σε μια οικολογική μόδα που δεν έχει σχέση ούτε με τη φύση, όυτε με την προστασία της, και εθελοτυφλούμε μπροστά στα πραγματικά προβλήματα της απομύζησης του τρίτου κόσμου και της παντελούς εκμετάλλευσής του ή, στην περίπτωση που δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, συνειδητοποιούμε τι ρόλο παίζουμε, ποιο λιθαράκι βάζουμε, ζώντας όπως ζούμε και σκεπτόμενοι να οικολογικευτούμε για μια ώρα ένα Σάββατο κάθε χρόνο;
έδιτ:
χαχαχαχαχαχαlunatic έγραψε: papagalako
Δεν ειπε ΚΑΝΕΙΣ οτι η ωρα της Γης γινεται για να σωθει ο πλανητης...Ειναι ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ.... Όπως ειναι η μερα της γυναίκας... Η μερα της μητέρας κλπ κλπ...
Καλόοοοο
-
papagalakos
Προβοκατόρικη ερώτηση. Μήπως το θέμα "οικολογία" δεν προβάλεται επειδή δεν έχουμε με τι άλλο να ασχοληθούμε αλλά προβάλεται για να μην ασχοληθούμε με κάτι άλλο; Λέμε τώρα...o_apolytos έγραψε:Σκεφτείτε μόνο πριν 20 χρόνια να δήλωνες στην Ελλάδα οικολόγος. Τότε που πολεμούσαμε/νε το βρώμικο '89 και την πολιτική μας αστάθεια (πανάθεμά σε δράκουλα). Με τις πέτρες θα σε παίρνανε. Τώρα που το βιοτικό επίπεδο ανέβηκε (έστω και με δανεικά), τσουπ η οικολογία. Οπότε πιο είναι το συμπέρασμα. Όταν τα έχουμε λύσει όλα ως κοινωνία, ασχολούμαστε με το περιβάλλον. Ουάου! Περιβάλλον! Γουστάρω! Φώκιες, φάλαινες και δε συμμαζεύεται.
- adriano17
- Real Name: Γιάννης
ο άνθρωπος συνολικά σίγουρα έχει καταχραστεί το περιβάλλον lunatic,απλά κάποιες φορές τα λάθη ή το κυνήγι του χρήματος 100 ατόμων μπορεί να προκαλέσει όση ζημιά θα προκαλέσουν 10.000 άλλοι άνθρωποι σε όλη τους τη ζωή(δες πχ αυτό με τα 40 εκατομμύρια λίτρα πετρέλαιο.... http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=122316 ).Δεν λέω να είμαστε ασεβείς προς το περιβάλλον γιατί συμφωνώ μαζί σου ότι αυτό είναι ασέβεια και προς εμας τους ίδιους και τους γύρω μας,αλλά σίγουρα παίζεται και ένα μεγάλο παιχνίδι από πίσω.Οι βιομηχανίες και τα εργοστάσια τόσα χρόνια είχαν καταστρέψει πάρα πολύ τα οικοσυστήματα και τώρα όλοι εμείς πρέπει να δείξουμε την κοινωνική μας συνείδηση κάνοντας ό,τι μπορούμε για να καλυψουμε τα λάθη τους,ότι γίνεται αντίστοιχα και στην οικονόμια σημερα
-
o_apolytos
- Real Name: Πραγματικό Όνομα
πιθανόν παπαγάλακε!
Να ρωτήσω, ο Νταλάρας έχει κάνει καμιά συναυλία για οικολογικό θέμα;
Να ρωτήσω, ο Νταλάρας έχει κάνει καμιά συναυλία για οικολογικό θέμα;
- lunatic
Συμφωνοι... Αλλα δηλαδή να μην κάνουμε τίποτα? Δεν το κανεις για να καλυψεις τα λαθη τους.Το κανεις για καλο δικο σου καταρχας.adriano17 έγραψε:ο άνθρωπος συνολικά σίγουρα έχει καταχραστεί το περιβάλλον lunatic,απλά κάποιες φορές τα λάθη ή το κυνήγι του χρήματος 100 ατόμων μπορεί να προκαλέσει όση ζημιά θα προκαλέσουν 10.000 άλλοι άνθρωποι σε όλη τους τη ζωή(δες πχ αυτό με τα 40 εκατομμύρια λίτρα πετρέλαιο.... http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=122316 ).Δεν λέω να είμαστε ασεβείς προς το περιβάλλον γιατί συμφωνώ μαζί σου ότι αυτό είναι ασέβεια και προς εμας τους ίδιους και τους γύρω μας,αλλά σίγουρα παίζεται και ένα μεγάλο παιχνίδι από πίσω.Οι βιομηχανίες και τα εργοστάσια τόσα χρόνια είχαν καταστρέψει πάρα πολύ τα οικοσυστήματα και τώρα όλοι εμείς πρέπει να δείξουμε την κοινωνική μας συνείδηση κάνοντας ό,τι μπορούμε για να καλυψουμε τα λάθη τους,ότι γίνεται αντίστοιχα και στην οικονόμια σημερα
Hengeo αυτο ακριβως θα έλεγα τωρα... Δεν θα ειχε καταστραφει τοσο ο Αμαζονιος αν ειχαμε ξεκινησει νωριτερα την ανακυκλωση...
-
papagalakos
Ναι lunatic, κάτι πρέπει να κάνουμε. Κατάληψη. Λετς ντου ιτ.
Ο Νταλάρας είναι ιδέα.
Ο Νταλάρας είναι ιδέα.
- Glaurung
- Real Name: ....
Δηλαδή δεν φταίει η φτώχεια , η εξαθλίωση και η εκμετάλλευση του ντόπιου πληθυσμού ?lunatic έγραψε:
Hengeo αυτο ακριβως θα έλεγα τωρα... Δεν θα ειχε καταστραφει τοσο ο Αμαζονιος αν ειχαμε ξεκινησει νωριτερα την ανακυκλωση...
- lunatic
Δε σε πιανω... Χρειαζομαστε χαρτι κ απο καπου πρεπει να το παρουμε... Που κολλαει ο ντοπιος πληθυσμος?
+1 για ΚΑΤΑΛΗΨΗ!!!!!!!!
+1 για ΚΑΤΑΛΗΨΗ!!!!!!!!
- Glaurung
- Real Name: ....
Χωρικοί βάζουν φωτιές για επεκτείνουν τα χωράφια τους , σε μερικές φορές και για να αποκτήσουν κάποια . φαινόμενα λαθροθηρίας εμφανίζονται κυρίως λόγω της φτώχιας . Άμα οι ντόπιοι δεν ήταν εξαθλιωμένοι και δεν είχαν ανάγκη τα ψίχουλα που τους δίνουν οι εταιρίες δεν θα κατάστρεφαν έτσι τον φυσικό τους πλούτο . Πριν τους μαμήσουν εταιρίες και διάφορες κυβερνήσεις μια χαρά σχέση είχαν σε γενικές γραμμές με το δάσος .
Δηλαδή με το κάνουμε ανακύκλωση εξαλείφουμε τα αίτια την καταστροφής του Αμαζονίου καλύτερα από το να καταπολεμήσουμε το προαναφερόμενα ;
Δηλαδή με το κάνουμε ανακύκλωση εξαλείφουμε τα αίτια την καταστροφής του Αμαζονίου καλύτερα από το να καταπολεμήσουμε το προαναφερόμενα ;