[HOWTO] Συντήρηση & χρήση μπαταρίας φορητού

Πριν το βάψεις μπλε και το ρίξεις στη θάλασσα γιατί δεν ρίχνεις μια ματιά εδώ;

Συντονιστές: kostas213, markelos

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator
Real Name: Κώτσος Φίλ

[HOWTO] Συντήρηση & χρήση μπαταρίας φορητού

Δημοσίευση από drcypher »

Το θέμα με τις μπαταρίες (και δυστυχώς δεν είναι το μόνο που αφορά τεχνολογία) τουλάχιστον στην Ελλάδα έχει ακολουθήσει την τραγική πορεία της "Λαϊκής Ιατρικής". Λες π.χ. ότι σε πονάει η κοιλιά σου (που να μην το'λεγες) και ξαφνικά θα ακούσεις από 10 ανθρώπους 15 διαφορετικές προτάσεις για να σου περάσει: Ο ένας θα σου πει να κοιμηθεί, ο άλλος να χέσεις, άλλος θα σου πει ότι έχεις ίωση, κάποιος θα προτείνει αντιβιοτικά, ορισμένοι θα διαγνώσουν εντεροκολίτιδα ενώ οι πιο θρασείς θα μιλήσουν ακόμα και για καρκίνο. Στην πλειοψηφία τους, πάντως, όλο και κάποιο φάρμακο που έπαιρναν οι ίδιοι ή κάποιοι γνωστοί τους θα "συνταγογραφήσουν".

Επειδή, λοιπόν, είμαι σε μια μόνιμη σύγχυση, θέλω να ρωτήσω αν κάποιος γνωρίζει (με παραπομπή στις αντίστοιχες πηγές, όπου καλό θα ήταν να εξηγείται και ο αντίστοιχος φυσικός μηχανισμός, τι διάολο όλο και κάτι θα καταλάβουμε) ποια είναι η πρέπουσα συμπεριφορά χρήσης, συντήρησης, αποθήκευσης, κτλ. μιας μπαταρίας φορητού: Κατά πόσο είναι επιτρεπτό ή απαγορευτικό να αφαιρείται κατά τη λειτουργία του υπολογιστή, να μένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα εκτός φορητού, φορτισμένη ή αφόρτιστη, να βρίσκεται διαρκώς στο ρεύμα, να φορτίζεται και να αποφορτίζεται τακτικά, να υφίσταται συχνές αυξομοιώσεις τάσης (π.χ. από χαλασμένο φορτιστή ή από συχνές μετακινήσεις με αφαίρεση τροφοδοσίας), κτλ.. Και όλα αυτά μαζί με το "επειδή" τους.

Παραπομπές σε ιστοσελίδες όπου επεξηγείται ο τρόπος λειτουργίας μιας μπαταρίας, οι διαφορετικές τεχνολογίες και τα είδη τους, οι αντίστοιχοι "χρόνοι ζωής" και ο ρυθμό μείωσης της απόδοσης τους (με αιτιολόγηση) καθώς και οι τιμές τους (ως βοηθός αγοράς σε τελευταίο στάδιο ανάπτυξης του θέματος) είναι, προφανώς, ευπρόσδεκτες.

Παρακαλώ μην παραθέσετε οποιαδήποτε πληροφορία πρόκειται να στηρίξετε σε εκφράσεις όπως "ο τάδε το έκανε και έπαθε αυτό", "έχω ακούσει κάπου", "μου φαίνεται λογικό να", κτλ. και προτρέπω τους αναγνώστες να αγνοήσουν αυτού του είδους τις "πληροφορίες". Και σε αυτό το topic και σε όλα τα υπόλοιπα. Κάποια στιγμή πρέπει τα urban legends και τα χαλασμένα τηλέφωνα ή τα λαϊκά γιατροσόφια επί παντός επιστητού να δώσουν τη θέση τους στα στοιχεία και την τεκμηρίωση, ειδικά σε συζητήσεις ανάμεσα σε φοιτητές Ανώτατης Εκπαίδευσης :)
Από τούδε και στο εξής ως στρογγυλοί αριθμοί ορίζονται τα πολλαπλάσια του 5 και οι δυνάμεις του 2.
Άβαταρ μέλους
pao132003
Real Name: Γιάννης
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από pao132003 »

Κοίτα λίγο το manual του φορητού σου, θα έχει απαντήσεις σε όλα αυτά που ρωτάς... RTFM !!!!
No battle is ever won he said. They are not even fought. The field only reveals to man his own folly and despair, and victory is an illusion of philosophers and fools.
-William Faulkner, novelist (1897-1962)

H πιο επαναστατική πράξη σήμερα (2013) είναι να κρατήσεις ένα σχολείο ανοικτό.
-Άγνωστου
Άβαταρ μέλους
sparc
Real Name: Γιώργος

Δημοσίευση από sparc »

Και επειδή ξέρω τον γιατρό και είναι πολύ πιθανό να τα έχει πετάξει όλα αυτά...
Μερικά βασικά points που έχω συλλέξει διαβάζοντας τα εγχειρίδια διαφόρων συσκευών είναι τα ακόλουθα και ισχύουν γενικά για μπαταρίες λυθίου.
- Ποτέ δεν αποσυνδέουμε τον φορτιστή πρώτα από την πλευρά του φορητού αλλά από τον "τοίχο". Αν ο φορτιστής έχει λαμπάκι περιμένουμε να σβήσει και μετά αποσυνδέουμε το βύσμα από το φορητό μας
- Απαγορεύεται να μένει συνεχώς στην μπρίζα όταν η μπαταρία είναι φορτισμένη
- Απαγορεύεται να αποθηκεύουμε, για μεγάλα διαστήματα, μία μπαταρία ενώ είναι φορτισμένη.
I think therefore I am? Could be! Or is it really someone else who thinks he's me?
Reymond Smullyan - This book needs no title
Στενή είναι η αρετή, δεν μπορώ να αναπνεύσω· μικρός, στενός είναι ο Παράδεισος, δε με χωράει· σαν άνθρωπος μου φαίνεται ο Θεός σας, δεν τον θέλω!
Ν. Καζαντζάκης - Ασκητική
Απάντηση

Επιστροφή στο “Υπολογιστές - Εφαρμογές - Internet”