Μια βιώσιμη επιχείρηση

Όχι δεν λέμε τον καιρό εδώ. Απλά αναλύουμε τους βαθυστόχαστους προβληματισμούς γύρω από διάφορα θέματα της καθημερινότητας. Με λίγα λόγια: ό,τι να 'ναι!

Συντονιστής: AlexandraDC

Άβαταρ μέλους
lunatic
Real Name: Zoro
Facebook ID: 0

Μια βιώσιμη επιχείρηση

Δημοσίευση από lunatic »

Μιας και το προηγούμενο θρεντ κλειδώθηκε (http://www.semfe.gr/forum/viewtopic.php ... 7&start=60)...θα το συνεχίσω εδώ. Βασικά απλά διάβασα κάτι και ταιριάζει πολύ ωραία με το θέμα του κλειδωμένου θρεντ... Το διάβασα στο τροκτικό. Εδώ χρειάζεται προσοχή όμως μην φάμε και κανά ban στα καλά καθούμενα επειδή είμαστε κ σπάμερς....
Από την Δευτέρα 7 Ιούνη οι εργαζόμενοι στο εστιατόριο Barθelonika διαχειρίζονται οι ίδιοι το εστιατόριο και γι’ αυτό ζητάνε την βοήθεια και συμπαράσταση όλων των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης.

όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους..

“Δύο εβδομάδες πριν οι ιδιοκτήτες του ...
εστιατορίου μάς δήλωσαν ότι η επιχείρηση δεν πηγαίνει καλά και ότι θα κλείσει για τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες και είναι αμφίβολο αν θα ξανανοίξει και τον Σεπτέμβρη και ακόμη πιο αμφίβολο πόσοι από εμάς θα δουλέψουν και με τι όρους εργασίας. Μας ανακοίνωσαν επίσης ότι όλοι οι εργαζόμενοι του εστιατορίου απολύονται άμεσα ενώ οι αποζημιώσεις των απολύσεων θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τον Οκτώβριο… αν βέβαια θα έχουν λεφτά για να μας τις δώσουν.

Σαν εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού/τουρισμού γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η απόλυση στην σημερινή συγκυρία της βαθύτατης οικονομικής κρίσης και των σκληρών αντεργατικών επιθέσεων, σημαίνει τα πέταγμά μας στην εξαθλίωση. Γι’ αυτό αποφασίσαμε σαν εργαζόμενοι του εστιατορίου να μην υποκύψουμε και να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Απαιτήσαμε και κατακτήσαμε από τους ιδιοκτήτες του εστιατορίου να πληρώνουν κάποια τα έξοδα της επιχείρησης και την ασφάλισή μας, και εμείς να αναλάβουμε την διαχείριση του εστιατορίου για τους δύο μήνες (Ιούνιο και Ιούλη) ενώ τον Αύγουστο να μας δοθεί η κανονική άδειά μας.

Σαν εργαζόμενοι του εστιατορίου Barθelonika είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε να κλείσει το εστιατόριο που δουλεύουμε αλλά και να μην κλείσει κανένα εστιατόριο και να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Γι’ αυτό και συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα των συναδέλφων μας στο εστιατόριο Banquet.

Το εστιατόριο Barθelonika θα το διαχειριζόμαστε εμείς οι ίδιοι με την γενική συνέλευσή μας. Οι αποφάσεις για την λειτουργία του θα παίρνονται με πλειοψηφία και όλοι οι συνάδελφοι θα τις εφαρμόζουμε. Ότι περισσεύει από τα έσοδα αφού αφαιρεθούν τα έξοδα, θα μοιράζονται ισότιμα σε όλους τους συναδέλφους. Όλοι οι συνάδελφοι θα δουλεύουμε τις ίδιες ώρες εργασίας στις ίδιες θέσεις εργασίας που ήμασταν και πριν.

Επιπλέον αποφασίσαμε να προσφέρουμε 30% έκπτωση σε όλους τους πελάτες του εστιατορίου.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, την νεολαία και τον λαό της Θεσσαλονίκης να μας στηρίξουν ενεργά σε αυτή μας την προσπάθεια να διαχειριστούμε το εστιατόριο ώστε να σώσουμε τις δουλειές μας και να μην πεταχτούμε στην ανεργία και στην εξαθλίωση.

Το εστιατόριο Barθelonika βρίσκεται στο κέντρο της πόλης μας, στην Βενιζέλου 3, μέσα στη στοά Ρογκότη, 1ος όροφος, τηλ. 2310 225 242

Ωράριο λειτουργίας: από τις 11 το πρωί μέχρι τις 1 το βράδυ. Κάθε Κυριακή θα είμαστε κλειστά.”
http://troktiko.blogspot.com/2010/07/barelonika.html

Κάποιοι απ οτι φαινεται έχουν ανοιχτό μυαλό... Καιρός να αποκτήσουν κ μερικοί απο δω μέσα...

ΥΓ: Το καλύτερο πιστεύω θα ήταν να σβηστεί το παρόν κ να προστεθεί στο προηγούμενο θρεντ
When do you think people die?
When they are shot through the heart by the bullet of a pistol? No
When they are ravaged by an incurable disease? No
When they drink a soup made from a poisonous mushroom? No
It's when... they are forgotten...
Άβαταρ μέλους
Glaurung
Real Name: ....

Re: Μια βιώσιμη επιχείρηση

Δημοσίευση από Glaurung »

lunatic έγραψε: Κάποιοι απ οτι φαινεται έχουν ανοιχτό μυαλό... Καιρός να αποκτήσουν κ μερικοί απο δω μέσα...
Πόσο ισχύει αυτό …
o_apolytos
Real Name: Πραγματικό Όνομα

Δημοσίευση από o_apolytos »

Glaurung έγραψε:
lunatic έγραψε: Κάποιοι απ οτι φαινεται έχουν ανοιχτό μυαλό... Καιρός να αποκτήσουν κ μερικοί απο δω μέσα...
Πόσο ισχύει αυτό …
χαχα
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=anwy2MPT5RE[/youtube]
Άβαταρ μέλους
Falgorn
Real Name: Hector-Xavier
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Falgorn »

Thread made by lunatic...!!!!!!!!!! :partyman: :thewave: :party:
Το οποίο είναι συνέχεια της βιώσιμης επιχςείρησης...!!!! :drinkers: :tonqe: :toimonster: :weedman: :banghead: :burn: :whip: :sky: :violin:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gx2E04ZjzZI[/youtube]
Μπράβο στα παιδιά του εστιατορίου. Καιρός ήταν να αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερες αυτοοργανωμένες οικειοποιήσεις χώρων δουλειάς.
Όλοι λένε τ’ ορμητικό ρέμα βίαιο

Μά την κοίτη του ποταμού που το κρατάει

Κανείς δεν τη λέει βίαιη.

Bertolt Brecht

Η προπαγάνδα της ημέρας ಠ_ರೃ
papagalakos

Δημοσίευση από papagalakos »

Μην παίρνετε ναρκοτικά, δεν φτάνουν για όλους.
Άβαταρ μέλους
lunatic

Δημοσίευση από lunatic »

Μπραβο παιδια δωσατε ολοι το παρον απ οσους περιμενα..... :lol:
Falgorn έγραψε: Μπράβο στα παιδιά του εστιατορίου. Καιρός ήταν να αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερες αυτοοργανωμένες οικειοποιήσεις χώρων δουλειάς.
Αφού δεν δουλεύει κάτι τέτοιο ρε Falgorn... Εσύ τα έλεγες....λολ
Αντε καλημερα με αγάπη...

ΥΓ: Μαλλον η μαγικη λεξη ειναι αυτοργανωση...Γουσταρετε τρελά να την ακούτε...
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος lunatic την Παρ Ιούλ 02, 2010 2:03 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Άβαταρ μέλους
Falgorn
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Falgorn »

Βρε παιδί μου χρυσό και της μάνας σου καμάρι, έχει χαοτική διαφορά το να πάρουν οι εργαζόμενοι την επιχείρηση και να τη λειτουργούν οι ίδιοι με το έτσι θέλω, παρά να ελπίζουμε ότι θα υπάρχουν αρκετοί "καλοί καγαθοί" εργοδότες ώστε να λειτουργεί το σύστημα σε αυτή τη βάση. Και ναι, το να πάρουν με δική τους πρωτοβουλία οι εργαζόμενοι τον εργασιακό χώρο στα χέρια τους και να τον λειτουργούν οι ίδιοι μέσω συνέλευσης είναι αυτοοργάνωση.Επίσης, κάνε κανένα preview πριν postάρεις, ώστε να βλέπεις αν έχεις κάνει λάθη, όπως π.χ. με τον κώδικα quote...

Bertolt Brecht

Άβαταρ μέλους
lunatic

Δημοσίευση από lunatic »

Βρε παιδί μου χρυσό και της μάνας σου καμάρι, έχει χαοτική διαφορά το να πάρουν οι εργαζόμενοι την επιχείρηση και να τη λειτουργούν οι ίδιοι με το έτσι θέλω, παρά να ελπίζουμε ότι θα υπάρχουν αρκετοί "καλοί καγαθοί" εργοδότες ώστε να λειτουργεί το σύστημα σε αυτή τη βάση
Falgorn εσυ και τα φιλαράκια σου λέγατε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δηλαδή να έχουν οι εργαζόμενοι τον λόγο σε μια επιχείρηση και να μοιράζονται όλα τα λεφτά κλπ κλπ....Κ λέγατε ηλίθιες δικαιολογίες περί επενδύσεων που θα πρεπε να γίνουν κλπ κλπ....

Τι σχέση έχει το με ποιον τρόπο πήραν την επιχείρηση στα χέρια τους? Εγω ποτέ δεν είπα με ποιον τρόπο να πάρουν στα χέρια τους την επιχείρηση....( Έτσι κ αλλιώς ΕΝΑΣ κ μονο ΕΝΑΣ ειναι ο τροπος για να το κανουν κ αυτος ειναι να συναινέσει ο ιδιοκτήτης. )
Έλεγα απλά ότι μπορεί να δουλέψει κάτι τέτοιο... Αλλά το κολλημένο σας μυαλό δεν σας άφηνε να δείτε... Εδώ σας έλεγα υπάρχουν επιχειρήσεις που δουλεύουν έτσι στον κόσμο κ εσεις λέγατε πολύ απλά "δεν υπάρχουν"..... :lol:
Το καναν κ κάποιοι στην Ελλάδα τώρα κ ορίστε....
Ησυχία τώρα ( :ssss: )... να διαβάσουμε και τίποτα.... :wink:
papagalakos

Falgorn έγραψε:Βρε παιδί μου χρυσό και της μάνας σου καμάρι, έχει χαοτική διαφορά το να πάρουν οι εργαζόμενοι την επιχείρηση και να τη λειτουργούν οι ίδιοι με το έτσι θέλω, παρά να ελπίζουμε ότι θα υπάρχουν αρκετοί "καλοί καγαθοί" εργοδότες ώστε να λειτουργεί το σύστημα σε αυτή τη βάση. Και ναι, το να πάρουν με δική τους πρωτοβουλία οι εργαζόμενοι τον εργασιακό χώρο στα χέρια τους και να τον λειτουργούν οι ίδιοι μέσω συνέλευσης είναι αυτοοργάνωση.Επίσης, κάνε κανένα preview πριν postάρεις, ώστε να βλέπεις αν έχεις κάνει λάθη, όπως π.χ. με τον κώδικα quote...
no pasaran
Real Name: nikos

Δημοσίευση από no pasaran »

Ρε lunatic ριξε μιά ματιά εδώ γιατί κατάντησες κουραστικός περί "συμφωνία με τον εργοδότη "
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=177462
Άβαταρ μέλους
Glaurung
Real Name: ....

Δημοσίευση από Glaurung »

Άλλο πράγμα είναι να συναινέσει ο ιδιοκτήτης και άλλο το να πάρει την πρωτοβουλία ,αυτή είναι η σημαντική διαφορά . Αυτό που σου λέγαμε σε γενικές γραμμές είναι πως έτσι όπως το παρουσίαζες ήταν πως αρκεί να πάρουν την πρωτοβουλία οι ιδιοκτήτες να δουλεύουν έτσι και όλοι μας θα είμαστε καλά . Σε μια τέτοια περίπτωση η επιχείρηση θα αντιμετώπιζε (πιθανότατα) τα προβλήματα που είχαν αναφερθεί και κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει κάποια πολύ στενά όρια ( μέγεθος εταιρία κτλ.) , στο αίσθημα που έβγαζες στο πως θα μπορούσε να δουλέψει συστηματικά υπήρχαν διαφωνίες . Στη προκειμένη όμως αναγκάστηκε ο ιδιοκτήτης μετά από τις πιέσεις των εργαζομένων , που συλλογικά και αποφασιστικά αντιστάθηκαν στις αυθαιρεσίες του και στην τρομοκρατία που τους ασκούσε . Αυτό και μόνο αποδεικνύει πως δεν μπορούμε να περιμένουμε καμία τέτοια πρωτοβουλία από την μεριά των εργοδοτών !
Άβαταρ μέλους
lunatic

Δημοσίευση από lunatic »

Νταξει νταξει μην βαλετε κ τα κλαματα.... Δεν πειραζει που ειχατε αδικο... Σας συγχωρώ...

ΥΓ: Ρε πραγματικα το ποσο στενομυαλοι ειστε δεν λεγεται... Εδω σας λεω ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ... Δεν ειναι καποια θεωρια ή καποια υποθεση. ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ. Εφαρμοζεται, πώς το λενε? Αλλά εσεις περα βρεχει.... :lol: Τέσπα ωραία μέρα σήμερα...
papagalakos

Όσο σκέφτομαι ότι αυτό το άτομο κέρδισε συνέλευση...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TiD79GBazMw[/youtube]
Άβαταρ μέλους
msl
Forum Administrator
Forum Administrator
Real Name: Μαρία-Σοφία
Facebook ID: 735434828
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από msl »

lunatic έγραψε:Νταξει νταξει μην βαλετε κ τα κλαματα.... Δεν πειραζει που ειχατε αδικο... Σας συγχωρώ...

ΥΓ: Ρε πραγματικα το ποσο στενομυαλοι ειστε δεν λεγεται... Εδω σας λεω ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ... Δεν ειναι καποια θεωρια ή καποια υποθεση. ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ. Εφαρμοζεται, πώς το λενε? Αλλά εσεις περα βρεχει.... :lol: Τέσπα ωραία μέρα σήμερα...
Μα πόσο στενόμυαλος μπορείς να είσαι για να μην καταλαβαίνεις το πόσο άδικο έχεις; Κι εγώ σου λέω πως δεν έχει γίνει και όπου πήγε να γίνει απέτυχε από τη πρώτη στιγμή. Χρησιμοποιώ τα ίδια επιχειρήματα με εσένα, μόνο που εγώ ξέρω ότι είσαι κολλημενός και στενόμυαλος, χωρίς διάθεση για ουσιαστικό διάλογο με επιχειρήματα (αν έχεις ακουστά τον όρο .. ) και αδυνατείς να δεις την αλήθεια πέρα από τη μύτη σου.

Κοινώς, αν θες απλά να βελάζεις, βρες άλλο λιβάδι.
I'm not a bitch, I just have a low tolerance for bullshit ..

:: Αθλητικός Όμιλος Πήγασος Κυψέλης
::
Άβαταρ μέλους
Falgorn
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Falgorn »

Επειδή έχω και πιο σημαντικά πράγματα να κάνω στη ζωή μου από το να κάθομαι να γράφω πάνω σε κάτι τόσο τετριμμένο, θα απαντήσω κατ' αρχάς με ένα quiz:

Βρείτε τις ομοιότητες!
Πολλά και πλούσια δώρα...! Οι πέντε πρώτοι κερδίζουν επίσης μια προτομή του συγγραφέα από όνυχα!

Ο lunatic στην προηγούμενη version του παρόντος topic έγραψε:Ας πουμε οτι εγω ειμαι ο καλος επιχειρηματιας που σεβομαι τους υπαλληλους μου κ θελω να ειμαι αξιοκρατικος. Κανω λοιπον οτι εκανε κ ο φουρναρης στο ντοκιμαντερ "Capitalism: A love story" του Μουρ. Δηλαδη οσα λεφτα θα πληρωνομαι εγω αλλα τοσα θα πληρωνεται κ ο καθες υπαλληλος μου. [...] Απο τα εσοδα μου [...] Απλα το μοιραζω ισοποσα σε ολους μου τους υπαλληλους. Ετσι παιρνω τα ιδια ακριβως χρηματα με την καθαριστρια ή με καποιον χειριστή ενος μηχανηματος ή οποιονδηποτε τελοσπάντων.
Οι εργαζόμενοι στο εστιατόριο Barθelonika στην ανακοίνωσή τους έγραψε:Γι’ αυτό αποφασίσαμε σαν εργαζόμενοι του εστιατορίου να μην υποκύψουμε και να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Απαιτήσαμε και κατακτήσαμε από τους ιδιοκτήτες του εστιατορίου να πληρώνουν κάποια τα έξοδα της επιχείρησης και την ασφάλισή μας, και εμείς να αναλάβουμε την διαχείριση του εστιατορίου για τους δύο μήνες (Ιούνιο και Ιούλη) ενώ τον Αύγουστο να μας δοθεί η κανονική άδειά μας. [...] Το εστιατόριο Barθelonika θα το διαχειριζόμαστε εμείς οι ίδιοι με την γενική συνέλευσή μας. Οι αποφάσεις για την λειτουργία του θα παίρνονται με πλειοψηφία και όλοι οι συνάδελφοι θα τις εφαρμόζουμε. Ότι περισσεύει από τα έσοδα αφού αφαιρεθούν τα έξοδα, θα μοιράζονται ισότιμα σε όλους τους συναδέλφους. Όλοι οι συνάδελφοι θα δουλεύουμε τις ίδιες ώρες εργασίας στις ίδιες θέσεις εργασίας που ήμασταν και πριν.

Επιπλέον αποφασίσαμε να προσφέρουμε 30% έκπτωση σε όλους τους πελάτες του εστιατορίου.

Αν διάβασες το link που παρέθεσε ο no pasaran, νομίζω έχεις μια πάρα πολύ καλή απάντηση γιατί τέτοιου είδους κινήσεις είναι ανεκτές από το σύστημα μόνο όταν δεν υπάρχει πολιτικά φορτισμένο κλίμα, όπου και μπορεί να γίνουν εστίες ριζοσπαστικοποίησης του κόσμου.
Άλλωστε, και η απουσία σχέσεων εξουσίας όταν την επιχείρηση την έχουν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι σε σχέση με το λογικό σχήμα που πρότεινες εσύ, είναι ήδη μια βαθιά διαφορά. Γι αυτό και όταν postαρες την ανακοίνωση, μάλλον ήσουν ο μόνος που θεώρησε αυτή την κίνηση ως κάτι που να έχει σχέση με το μοντέλο που πρότεινες.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Falgorn την Παρ Ιούλ 02, 2010 6:06 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Bertolt Brecht

Απάντηση

Επιστροφή στο “Περί ανέμων και υδάτων”