Όχι δεν λέμε τον καιρό εδώ. Απλά αναλύουμε τους βαθυστόχαστους προβληματισμούς γύρω από διάφορα θέματα της καθημερινότητας. Με λίγα λόγια: ό,τι να 'ναι!
lunatic έγραψε:Θα μπορούσαν να του λένε να μην αγχώνεται κ ότι δεν πειράζει κ να μην περάσει εκεί που θέλει.
Άλλωστε υπάρχει κ η 2η φορά.
Κατά την γνώμη μου φταίνε οι γονείς. Εσύ μπορείς να έχεις δική σου γνώμη.
Και εγώ λέω στην γιαγιά μου ότι δεν υπάρχει θεός, αλλά όλο στην εκκλησία είναι! Κατά την γνώμη σου, φταίω εγώ?
Μακάρι να μπορούσαν οι γονείς/καθηγητές/μέντορες να άρουν τα κοινωνικά "πρέπει" λέγοντας απλώς ότι δεν είναι υποχρεωτικά! Γιατί όμως δεν γίνεται? Τροφή για σκέψη....
"Ωραία παιδιά κατάχαμα κυλάει
το πιο ωραίο ρόδο απ' το στεφάνι σας
αδράξτε κάθε τι που προσπερνάει
μα αν σε βιτρίνα εμπρός βρεθεί η χάρη σας
ή σε γκισέ, φυλάξτε το τομάρι σας
θυμάστε, Colin de Cayeux τον λέγανε
το άσυλο εμπιστεύτηκε ναι σαν κι εσάς,
σημάδεψε ο μπάτσος και τον ξέκανε"
lunatic έγραψε:Ναι εσύ φταις. Άσε τη γυναίκα να πιστεύει σε αυτό που της δίνει δύναμη. Άλλωστε δεν έχεις αποδείξεις ότι δεν υπάρχει...
1) Αν η θρησκεία έδινε δύναμη, η Ελένη Λουκά θα ήταν σαν τον Πύρρο Δήμα!
2) Κι εσύ μπορεί να είσαι μεταλλαγμένος ελέφαντας με έφεση στο διαδίκτυο, μιας και δεν έχω αποδείξεις για το αντίθετο!
Μη με προκαλείς....
"Ωραία παιδιά κατάχαμα κυλάει
το πιο ωραίο ρόδο απ' το στεφάνι σας
αδράξτε κάθε τι που προσπερνάει
μα αν σε βιτρίνα εμπρός βρεθεί η χάρη σας
ή σε γκισέ, φυλάξτε το τομάρι σας
θυμάστε, Colin de Cayeux τον λέγανε
το άσυλο εμπιστεύτηκε ναι σαν κι εσάς,
σημάδεψε ο μπάτσος και τον ξέκανε"
Έχω ένα ωραίο φιλοσοφικό βιβλίο υλιστικού προσανατολισμού. Αν δε βαριέμαι κάποια στιγμή θα δακτυλογραφήσω μια δυό σελίδες.
Γενικά πάντως αν θεωρήσεις πως δεν αποδεικνύεται η μη ύπαρξη του θεού δεν έχεις κανένα λόγο να πιστέψεις την ισχύ της φυσικής.
Εγώ δεν είμαι εντελώς σίγουρος. Πάντως καλό είναι να έχουμε υπ'όψιν ότι το τι πιστεύει προσωπικά κάποιος είναι πέραν λογικής και αποδείξεων. Αν κάποιον τον κάνει ευτυχισμένο ή τον βοηθάει να πιστεύει κάτι παράλογο, δικαίωμά του. Αυτό βέβαια ισχύει για όλους, όχι μόνο για τον εαυτό μας!
Άνθρωπε γνώρισε τον εαυτό σου και θα γνωρίσεις το σύμπαν και τους θεούς - Δελφικό ρητό
Η πίστη στο Θεό βασίζετια στην πίστη. Η μη πίστη στο Θεό όμως βασίζεται στην απόδειξη. Αποδεικνύεται δηλαδή ότι το νερό δεν γίνεται κρασί απλά βάζοντάς το σε πιθάρι. Κάποιος που δεν το πιστεύει λοιπόν βασίζεται σε μια απόδειξη. Κάποιος άλλος είναι ελέυθερος να πιστέψει ότι γίνεται, με τη διαφορά ότι δεν μπορεί να αποδείξει ότι γίνεται.
papagalakos έγραψε:Αποδεικνύεται δηλαδή ότι το νερό δεν γίνεται κρασί απλά βάζοντάς το σε πιθάρι. Κάποιος που δεν το πιστεύει λοιπόν βασίζεται σε μια απόδειξη. Κάποιος άλλος είναι ελέυθερος να πιστέψει ότι γίνεται, με τη διαφορά ότι δεν μπορεί να αποδείξει ότι γίνεται.
Μάλλον μιλάς συγκεκριμένα για την απόδειξη ότι οι ιστοριούλες της Βίβλου δεν έχουν βάση. Να αποδειχθεί ότι ο χριστιανικός θεός δεν υπάρχει είναι πανεύκολο και νομίζω προφανές. Να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει θεός όμως, δηλαδή ένας δημιουργός, είναι προς το παρόν αδύνατο.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος DeLarge την Πέμ Ιούλ 08, 2010 5:18 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
...Και επίσης παπαγάλε κανείς πρέπει να είναι πολυ αφελής για να ερμηνεύσει τα κείμενα της Αγιας Γραφής κυριολεκτικά. Όλα τα λεγόμενα θαύματα του Ιησού, καθώς και ο τρόπος που περιγράφονται είναι συμβολισμοί. Συμβολισμοί για ποιά πράγματα? ο Dan Brown μπορεί να στα εξηγήσει καλύτερα από εμένα. Όσοι έχετε διαβάσει το χαμένο σύμβολο καταλαβαίνετε τι εννοώ, όσοι πάλι δεν το έχετε διαβάσει θα ανακαλύψετε μια εναλλακτική προσέγγιση των ιερών κειμένων (Αγια γραφή, Κοράνι, ιερά κείμενα Αζντέκων-Μάγια, κτλ.) η οποία δεν πιστεύω οτι απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα, ή τουλάχιστον υπάρχουν αδελφότητες σε όλο το κόσμο που την θεωρούν αληθινή.
Αν τα έλεγες αυτά το μεσαίωνα σίγουρα θα σε καίγανε. Όσα γράφει η Βίβλος θεωρούνται πραγματικά γεγονότα. Η πλάκα είναι πως ο χριστιανισμός, που υποτίθεται είναι μια δογματική θρησκεία, προσπαθεί να εξυγχρονιστεί, λες και είναι επιχείρηση.
Επίσης στο Μεσαίωνα αν έλεγες οτι κάθε ανθρώπινη ζωή έχει ίδια αξία με κάθε άλλη επίσης θα σε καίγανε. Αν έλεγες οτι μπορείς να μιλήσεις και να δεις ανθρώπους στην άλλη άκρη του κόσμου θα σε καίγανε.
Το καλο του να μην ζείς στο Μεσαίωνα, είναι οτι μπορείς να σκέφτεσαι και να εξελίσσεσαι! στα πλαίσια της κριτικής σκέψης, της έρευνας και της ανάπτυξης της λογικής είναι λογικό να ερευνάς και να καταλήγεις σε διαφορετικά συμπεράσματα.
Άσε που στο Μεσαίωνα που κυριαρχούσε η Παπική Εκκλησία, το οτι η αμφισβήτηση των αρχών και των θέσεών της σήμαινε αυτομάτως θάνατο μόνο πιο καχύποπτυος μπορεί να μας καταστήσει απέναντι στην ερμηνεία της Αγιας Γραφής.
Ρωτούσε σε μια ταινία ο διάβολος,
"Γιατί με μισίτε όλοι; Τί κακό έχω κάνει; Ο άλλος έχει σκοτώσει τόσες φορές όλη την ανθρωπότητα. Μια με τα Σόδομα και τα Γόμορα, μια με τον κατακλισμό, μια το ένα, μια το άλλο..."
Και στην τελική, "οφθαλμός αντί οφθαλμού και οδόντας αντί οδόντος" ή "αν σε χτυπήσουν στο ένα μάγουλο να γυρίσεις και το άλλο";
Και ακόμα "αν έχεις δύο χιτώνες να δίνεις τον ένα" ή καπιταλισμός; Ε, ΔΑΠίτη;
C0n έγραψε:...Και επίσης παπαγάλε κανείς πρέπει να είναι πολυ αφελής για να ερμηνεύσει τα κείμενα της Αγιας Γραφής κυριολεκτικά. Όλα τα λεγόμενα θαύματα του Ιησού, καθώς και ο τρόπος που περιγράφονται είναι συμβολισμοί. Συμβολισμοί για ποιά πράγματα? ο Dan Brown μπορεί να στα εξηγήσει καλύτερα από εμένα. Όσοι έχετε διαβάσει το χαμένο σύμβολο καταλαβαίνετε τι εννοώ, όσοι πάλι δεν το έχετε διαβάσει θα ανακαλύψετε μια εναλλακτική προσέγγιση των ιερών κειμένων (Αγια γραφή, Κοράνι, ιερά κείμενα Αζντέκων-Μάγια, κτλ.) η οποία δεν πιστεύω οτι απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα, ή τουλάχιστον υπάρχουν αδελφότητες σε όλο το κόσμο που την θεωρούν αληθινή.
Δεν ξέρω για τις αδελφότητες σε όλο τον κόσμο αλλά δε νομίζω ούτε ο ίδιος ο Brown να πιστεύει σοβάρα τις συνομωσιολογίες του.
Αξίζει να το δει κανείς. Ο Λιακόπουλος επικαλείται τα ίδια με εδώ επιχειρήματα, σύμφωνα με τα οποία πράγματι, γιατί να μην ισχύει η θεωρία της κοίλης Γης...
Βλέπουμε λοιπόν πως αν πιάσουμε το παραμύθι "δεν μπορούμε να ξέρουμε" τελειωμό δεν έχει.
Μπορούμε να πιάσουμε οποιαδήποτε γνώση και να τη θέσουμε υπό αμφισβήτηση, και τότε ζήτω που καήκαμε...
Όποιος θέλει να το παίζει επιστήμονας πρέπει να αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει Θεός, όπως να αποδεχθεί ότι η Γη δεν είναι κούφια και το σύμπαν άπειρο.