otinanai έγραψε:το τεκμηριο της αθωοτητας δεν σου λεει κατι?
υποτιθεται οτι δικαζεσαι για κατι παρανομο που κατηγορεισαι οτι διεπραξες. Το βαρος ειναι σε αυτον που σε κατηγορει να αποδειξει την παρανομια και οχι σε σενα να αποδειξεις την αθωοτητα σου. Αν δεν αποδειχθει το εγκλημα εισαι αθωος.
Αν δεν αποδειχτεί το έγκλημα, απλά δεν αποδείχτηκε. Δε πάει να πει πως δεν έγινε κιόλας .. Απλά αυτό είναι νομικός διακανονισμός ώστε όλες οι δίκες να έχουν κάποτε ένα τέλος! Δεν κρίνει ουσταστικά τη διάπραξη ή μη του εγκλήματος, αλλά την αδυναμία παροχής μιας απόδειξης!
Το έγκλημα είναι κάτι κακό. Η ύπαρξη αυτού αντιστοιχεί σε τιμωρία (κατά τα δικαστήρια). Ένα συμβάν δεν είναι υποχρεωτικά κακό, ούτε παραπέμπει σε κάτι κακό. Το ορθό κατά τις δίκες είναι αν δεν υπάρχει απόδειξη ενοχής, να μην υπάρχει και η επακόλουθη τιμωρία. Δεν έχει να κάνει με αυτό που εξετάζουμε εδώ ..
otinanai έγραψε:Εσυ πως ξερεις οτι δεν υπαρχει ενας τεραστιος πορτοκαλι δρακος που ζει σε μια χαραδρα στον βορειο πολο του Κρονου?
επειδη ακριβως δεν εχει αποδειχθει οτι υπαρχει.
Απλά δεν το ξέρεις ..
papagalakos έγραψε:msl εσύ τώρα πας πολύ πίσω, συγκεκριμένα ακριβώς πριν το θεώρημα της μη πληρώτητας.
Αν ξεκινήσεις από μηδενική βάση δεν θα κάνεις ούτε βήμα, κι αυτό γιατί αποδεικνύεται πως τα πρώτα βήματα δεν μπορούν να αποδειχτούν.
Αν εσύ πάρεις δηλαδή μηδενική αρχή, το κενό, κι αρχίσεις να τοποθετείς πράγματα και καταστάσεις μπορείς να φτιάξεις ένα σύμπαν που να δουλεύει τέλεια. Αλλά δεν θα είναι το υπαρκτό. Θα είναι ένα εναλακτικό.
Το 4 δηλαδή ορίζεται ως 2+2. Το δύο ορίζεται ως 1+1. Το 1 όμως δεν ορίζεται.
Θέλοντας να ξεκινήσεις τη συζήτηση από μηδενική βάση την λήγεις πριν καν ξεκινήσει.
Δεν πρέπει να ξεκινήσεις από μηδενική βάση για έναν ακόμα λόγο. Γιατί έτσι πετάς στα σκουπίδια επιστημονική δουλειά χιλιετιών.
Λαμβάνοντας το σύμπαν όπως είναι σήμερα και με όσα γνωρίζουμε δεν υπάρχει Θεός. Κι αυτό δεν αποδεικνύεται. Αν εσύ, και ο κάθε εσύ, θέλεις να υπάρχει πρέπει να το αποδείξεις. Διαφορετικά, αν πιστεύεις αυθαίρετα στην ύπαρξη πνεύματος χωρίς ύλη θα θέσω κι εγώ μια πρόταση που σύμφωνα με τη λογική σου πρέπει να μου αποδείξεις ότι δεν ισχύει.
Μια πέτρα μπορεί να έχει ψυχή.
Δεν μπορώ να αποδείξω πως έχει (όσο κι αν το πιστεύω), όμως ούτε εσύ μπορείς να αποδείξεις πως δεν έχει. Αυτό σημαίνει πως από εδώ και πέρα θα λέμε "δεν μπορούμε να ξέρουμε αν οι πέτρες έχουνε ψυχή";
Λες πως "γνωρίζουμε δεν υπάρχει Θεός. Κι αυτό δεν αποδεικνύεται". ΟΚ. Ούτε εγώ μπορώ να σου αποδείξω πως υπάρχει. Όμως σύμφωνα με αυτό που είπες "Δεν μπορώ να αποδείξω πως έχει (όσο κι αν το πιστεύω), όμως ούτε εσύ μπορείς να αποδείξεις πως δεν έχει. Αυτό σημαίνει πως από εδώ και πέρα θα λέμε "δεν μπορούμε να ξέρουμε αν οι πέτρες έχουνε ψυχή";" οδηγούμαστε στο ότι δε μπορούμε να ξέρουμε αν υπάρχει Θεός ή όχι ..
papagalakos έγραψε:Σε κατηγορώ ευθέως και δημοσίως ότι με έκλεψες.
Σύμφωνα με τη λογική σου η δίκη δεν πρέπει να τελειώσει ποτέ, αφού ποτέ δεν θα αποδείξω ότι με έκλεψες (εφόσον δε με έκλεψες) και ποτέ δεν θα αποδείξεις το αντίθετο.
edit:
Και γενίκευσέ το αυτό τώρα. Σκέψου στην καθημερινότητά σου όπως είπε και ο antony να πρέπει να αποδείξεις οτιδήποτε προτάσει κα΄ποιος άλλος.
Είσαι κνίτισα (για να στο χοντρίνω). Απόδειξε οτι δεν είσαι.
Ψήφισες ΚΚΕ (όποτε νιώσεις πολύ προσβεβλημένη μου το λες). Μπορείς να αποδείξεις πως δεν ψήφισες;
κ.ο.κ.
Ξέρεις πόσο ωραία γυρνάει αυτό;
Σε έκλεψα, ε; Ωραία, τι σου έκλεψα;
Μπορείς να αποδείξεις ότι είχες στην κατοχή και πλήρη κυριότητά σου το εν λόγω αντικείμενο;
Μπορεις να αποδείξεις ότι δεν το έχεις στην κατοχή σου πλέον;
Κάπου εδώ αν δεν έχεις να δώσεις απαντήσεις, αποδεικνύεται η αθωότητά μου .. αλλά και να είχες, πάμε παρακάτω! Μπορείς να αποδείξεις την ενοχή μου; Αν όχι, τότε απλά δεν ξέρουμε αν σε έκλεψα. Δεν είμαι ούτε αθώα, αλλά ούτε και ένοχη.
Κατά τη γνώμη μου είναι μεροληψία και εθελοτυφλία όταν δεν γνωρίζεις να το δέχεσαι ως ψευδές μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο. Δέξου την πιθανότητα να είναι αληθές και δέξου το ως ψευδές αν και μόνο αν έχει αποδειχθεί ότι δεν ισχύει/υπάρχει/κλπ.
Όσο για τα περι προσβολής .. grow up .. Δε θέλω να πιστεύω ότι σου πέρασε από το μυαλό πως ιδρώνουν τα αφτάκια μου από τόσο πεζά πράγματα ..