Περί εισόδου στο ΤΕΕ

Ιδιαίτερα ζητήματα που απασχολούν τη ΣΕΜΦΕ (όπως π.χ., συνδικαλιστικά, επαγγελματικά δικαιώματα, πρόγραμμα σπουδών κτλ.)

Συντονιστές: antony07, Chris

Άβαταρ μέλους
el_greco
Real Name: Νίκος Βέργος
Επικοινωνία:

Re: ΤΕΕ απο Ροη Μηχανολογιας

Δημοσίευση από el_greco »

Έχετε ακούσει κάτι για άνοιγμα επαγγελμάτων; Το ΤΣΜΕΔΕ ήδη πνέει τα λοίσθια, και προσωπικά πολύ αμφιβάλλω αν το 2015 το ΤΕΕ θα έχει την ίδια συντεχνιακή ισχύ που έχει σήμερα, ειδικά μετά την αναγκαστική εισδοχή σε αυτό όλων των αποφοίτων ΤΕΙ, κολλεγίων και τριετών πτυχίων από το εξωτερικό.

Όσο για το γεγονός ότι οι φυσικοί της ΣΕΜΦΕ δεν ξέρουν το νόμο του Faraday, αυτό δεν οφείλεται στη ροή της θεωρητικής, αλλά επειδή ακριβώς η σωστή θεωρητική φυσική δε διδάσκεται με τον τρόπο που θα έπρεπε. Αλλά αυτό είναι μεγάλη κουβέντα... όπως και να έχει, δεν νομίζω να έχει κλείσει κανένας δρόμος για τους αποφοίτους της σχολής επειδή δεν έχουν κάνει... τηλεπικοινωνίες! Εδώ στο UT που βρίσκομαι αυτή τη στιγμή, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Physics Department για διδακτορικό τόσο στη θεωρία όσο και στο πείραμα γίνονται δεκτοί ΣΕΜΦίτες, και όχι συνάδελφοι από το ΕΚΠΑ...

papagalakos

Δημοσίευση από papagalakos »

Θα μπορούσαμε να κάνουμε και μια κατεύθυνση "αλλαγής λάμπας και αναπαλαίωσης ντουί" lunatic.

Να μπούμε στο ΤΕΕ, αλλά με τί όρους πτυχίου; Θα έχουμε δηλαδή κατεύθυνση μηχανικού και αυτή η κατεύθυνση θα είναι στο ΤΕΕ, ή όλη η σχολή;
Είναι προτιμότερο νομίζω να αλλάξει ομοιογενώς το πρόγραμμα σπουδών και να προστεθούν μηχανικές στον κορμό.
Αλλά και τότε τίθεται το άλλο ερώτημα. Ως τι θα μπούμε στο ΤΕΕ. Στο ΤΕΕ βρίσκονται μηχανικοί με δικαίομα υπογραφής σε συγκεκριμένους τομείς/έργα.
Το να πάρουμε τα δικαιόματα μιας άλλης σχολής ήταν παλιότερα μια ιδέα σχετικά με την ενσομάτωση της ΣΕΜΦΕ σε κάποια άλλη σχολή, όταν αμφισβητούνταν ο λόγος ύπαρξής της.
Μια αντιδεολογική κατ' εμέ κίνηση, από άποψη συντεχνιακή, θα ήταν ο περιορισμός του αριθμού των εισακτέων. Στο εξωτερικό οι μαθηματικοί και φυσικοί εφαρμογών επανδρώνουν (καλά, γράφω σήμερα) θέσεις ερευνητικές, είτε κρατικές είτε σε επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα ούτε έρευνα υπάρχει ούτε βιομηχανία.
Γενικά η λύση θα ήταν να ανατρέψουμε τον καπιταλισμό. Αλλά πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε και μέχρι εκεί.
Προτείνω λοιπόν συνάδελφοι, τώρα που έρχονται διακοπές και θα έχουμε όλο το χρόνο να κολοβαράμε, εκεί στη παραλία με το καρπουζάκι και τη ρακούλα να κάτσουμε να το σκεφτούμε, να δούμε τί είδους μηχανικοί θα μπορούσαμε να είμαστε και γυρνώντας απ' την νέα ακαδημαϊκή χρονιά να κάνουμε μια σούμα.
Που θα μπορούσαμε να χρησιμεύσουμε κι εμείς οι σεμφίτες... Αν κι εγώ πιστεύω πουθενά, αλλά τέλος πάντων.
wgenstein
Real Name: anoth
Facebook ID: 0

Re: Περί εισόδου στο ΤΕΕ

Δημοσίευση από wgenstein »

Tha mporousame kai emeis aneta na mpoume sto TEE , akoma kai me ayto to programma spoudwn. To syntexniako kommati toy TEE einai pou dimiourgei themata stin eisodo mias neas sxolis sto TEE ... se polla tmimata - apo mixanologikou kai ilektrologikou eos pol.mixanikou kai metaleiologoy - mporei enas mathimatikos i fisikos mixanikos na prosferei... to thema einai an aksizei na mpoume sto yparxon TEE ? ti tha mas prosferei ? mia ypografi stis meletes kai kapoia xrimatakia ? elaxistoi mpikan me ayto ton skopo sti semfe... prosopika sti semfe vrika tin megisti eykaireia na exo dio xronakia extra mexri na apofasiso pia apo tis dio megistes epistimes goustaro persotero... eixa ton xrono mou , apofasisa , epeita piga kai se metaptyxiako pou tha mou dine ta pragmatika efodia gia mia douleia k.o.k... i sxoli gamaei , mporei na gamaei kai akoma perisotero ... sou prosferei gnoseis ... tora oso afora to nomo toy Faraday , einai ligo ypervolika ayta pou diavasa ... apo M@L@KES kathigites exoume kai periseyoun , to idio omws kai apo magkes... mathete ayta pou sas prosferei i sxoli kai sta @@ sas to meta ... otan erthei i ora tha exete vrei ton dromo sas ... an pali exete anasfaleia kalitera na prospathoysate na mpeite sto dimosio kai oxi sto polytexneio .... filia
Άβαταρ μέλους
Hengeo
Real Name: Γιώργος

Δημοσίευση από Hengeo »

Off Topic
[quote="papagalakos"]Που θα μπορούσαμε να χρησιμεύσουμε κι εμείς οι σεμφίτες...[/quote]

Ο Malefino στο blog του έχει γράψει μία καλή ιδέα, βλέπε εδώ :P
Άνθρωπε γνώρισε τον εαυτό σου και θα γνωρίσεις το σύμπαν και τους θεούς - Δελφικό ρητό
Άβαταρ μέλους
antony07
Forum Moderator
Forum Moderator
Real Name: Αντώνης
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από antony07 »

wgenstein έγραψε:Tha mporousame kai emeis aneta na mpoume sto TEE , akoma kai me ayto to programma spoudwn. To syntexniako kommati toy TEE einai pou dimiourgei themata stin eisodo mias neas sxolis sto TEE ... se polla tmimata - apo mixanologikou kai ilektrologikou eos pol.mixanikou kai metaleiologoy - mporei enas mathimatikos i fisikos mixanikos na prosferei... to thema einai an aksizei na mpoume sto yparxon TEE ? ti tha mas prosferei ? mia ypografi stis meletes kai kapoia xrimatakia ? elaxistoi mpikan me ayto ton skopo sti semfe... prosopika sti semfe vrika tin megisti eykaireia na exo dio xronakia extra mexri na apofasiso pia apo tis dio megistes epistimes goustaro persotero... eixa ton xrono mou , apofasisa , epeita piga kai se metaptyxiako pou tha mou dine ta pragmatika efodia gia mia douleia k.o.k... i sxoli gamaei , mporei na gamaei kai akoma perisotero ... sou prosferei gnoseis ... tora oso afora to nomo toy Faraday , einai ligo ypervolika ayta pou diavasa ... apo M@L@KES kathigites exoume kai periseyoun , to idio omws kai apo magkes... mathete ayta pou sas prosferei i sxoli kai sta @@ sas to meta ... otan erthei i ora tha exete vrei ton dromo sas ... an pali exete anasfaleia kalitera na prospathoysate na mpeite sto dimosio kai oxi sto polytexneio .... filia
Είναι κάτι που δεν περίμενα να γράψω, αλλά συμφωνώ και επαυξάνω.
Καθίστε μελετήστε, γίνετε καλοί επιστήμονες, και καμιά συντεχνία, κανένας θεσμός, και κανένας παπάρας δεν πρόκειται να μπει στον δρόμο σας.
"Ωραία παιδιά κατάχαμα κυλάει
το πιο ωραίο ρόδο απ' το στεφάνι σας
αδράξτε κάθε τι που προσπερνάει
μα αν σε βιτρίνα εμπρός βρεθεί η χάρη σας
ή σε γκισέ, φυλάξτε το τομάρι σας
θυμάστε, Colin de Cayeux τον λέγανε
το άσυλο εμπιστεύτηκε ναι σαν κι εσάς,
σημάδεψε ο μπάτσος και τον ξέκανε
"
marios

Δημοσίευση από marios »

Παιδιά καθώς είμαι τελοιόφοιτος και πάω για μεταπτυχιακό σε κορυφαίο πανεπιστήμιο στο θέμα ακριβώς που ονειρευόμουνα πάντα πρέπει να πω και εγώ μια άποψη που δεν ακούγεται συχνά και την οποία διατηρώ από το πρώτο έτος παρόλο που οι πεποιθήσεις μου έχουν ωριμάσει αρκετά σε αυτή την πενταετία.
Η Σεμφίτες δεν πρέπει να μπούνε στο ΤΕΕ. Και να μπούνε δεν θα υπογράφουν για σπίτια, γέφυρες, φράγματα, ηλεκτρικά δίκτυα, περιβαλλοντικές μελέτες, μηχανολογικές μελέτες ή οτιδήποτε άλλο (ούτε για προτυποποίηση ή βελτιστοποίηση κάποιας δημόσιας λειτουργίας). Οι λόγοι έχουν ήδη αναφερθεί.
Η Σχολή μας είναι η καλύτερη επιλογή για πολλούς, όμως είναι μια ιδιαίτερη σχολή, και δεν γ@***ι για οποιονδήποτε επιδιώκει απλά ΕΜΠ γιατί έτσι. Σου εξασφαλίζει το δικαίωμα να γίνεις ερευνητής σε μια σωρεία θεμάτων φυσικής, μαθηματικών, μηχανικής και φιλοσοφίας. Και όταν λέω σου εξασφαλίζει εννοώ ότι δεν έχω δει κανέναν που να το θέλει και να μην το έχει επιτύχει, ακόμα και με δυσκολία χρηματοδότησης. Σίγουρα δεν είναι μια σχολή από την οποία βγαίνεις και υπάρχει στερεότυπη εργασία την οποία θα κάνεις. Και το ότι υπάρχει η προοπτική διδασκαλίας στο λύκειο είναι υπεραρκετή. Δηλαδή τι νομίζανε μερικοί όταν μπαίνανε ΣΕΜΦΕ, ότι θα ανοίξουν γραφείο και θα γράφει απ' έξω η ταμπελίτσα Μάριος- Εφαρμοσμένος Μαθηματικός - Κάνω Βελτιστοποιήσεις , και θα υπάρχει έτοιμη αγορά;
Ας το πάμε αλλιώς. Δεν έχω κανένα φετιχ με αγγλο-σαξωνικά συστήματα όμως ας δούμε αυτό το παράδειγμα (εγώ Παρίσι θα πάω σε δημόσιο). Έστω ότι πάω Καίμπριτζ και ακολουθώ πενταετία μέχρι και κάποιο μάστερ από το τμήμα εφαρμοσμένων μαθηματικών και θεωρητικής φυσικής. Έχει κανέις την εντύπωση ότι θα υπογράψω ποτέ ως μηχανικός; Ή μήπως ότι έκανα μ@λ@κία και θα βγω και δεν θα έχω εργασιακά δικαιώματα.
Λοιπόν δεν είμαι καθόλου κατά του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών δικαιωμάτων αλλά μέχρι ένα όριο, αν κάποιος επιλέγει κάποια σχολή σαν την ΣΕΜΦΕ που είναι καθαρά σχολή κ@**@ς και απαιτεί να υπάρχει και στο κράτος έτοιμη θεσούλα εργασίας αυτά είναι παπαριές. Και μην ακούω για δεν ξέραμε όταν είμασταν μικροί γιατί κανένας δεν δικαιολογείται να αφιερώνει 5-8 χρόνια να βγάλει μια σχολή και να λέει δεν ήξερα όταν μπήκα. Στο 1ο,2ο άντε 3ο έτος φεύγει και πάει να κάνει κάτι άλλο. Εξάλλου οι Ναυπηγοί, οι Τοπογράφοι και οι Μεταλλειολόγοι εντάσσονται στο ΤΕΕ μια χαρά.
Τέσπα η γνώμη μου είναι ότι αν η ΣΕΜΦΕ διαφοροποιήσει το πρόγραμμα της έτσι ώστε να μπαίνει στο ΤΕΕ τότε όντως θα είναι μια σχολή που βγάζει μαθηματικούς κατώτερους του μαθηματικού, φυσικούς κατώτερους του φυσικού και μηχανικούς κατώτερους όλων των υπολοίπων** . Τότε θα έιναι όντως μια σχολή χωρίς λόγο ύπαρξης, ως μια προφητεία που αυτοτροφοδοτεί την επαλήθευση της.

**
(καθώς το μόνο πλεονέκτημα που έχουν οι μηχανικοί μας είναι η ευκαιρία στην βαθιά θεωρητική γνώση με την υποστήριξη μαθηματικών θεμάτων και μόνο αυτό μπορεί να καθορίσει την αυθυπαρξία τους, δηλ. βασική έρευνα στην Μηχανική)
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος timos_m την Κυρ Ιούλ 18, 2010 8:34 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Λόγος: Κακές λέξεις.
Άβαταρ μέλους
apolski
Real Name: ---

Δημοσίευση από apolski »

marios έγραψε: Η Σχολή μας είναι η καλύτερη επιλογή για πολλούς, όμως είναι μια ιδιαίτερη σχολή, και δεν γ@***ι για οποιονδήποτε επιδιώκει απλά ΕΜΠ γιατί έτσι. Σου εξασφαλίζει το δικαίωμα να γίνεις ερευνητής σε μια σωρεία θεμάτων φυσικής, μαθηματικών, μηχανικής και φιλοσοφίας.

Τέσπα η γνώμη μου είναι ότι αν η ΣΕΜΦΕ διαφοροποιήσει το πρόγραμμα της έτσι ώστε να μπαίνει στο ΤΕΕ τότε όντως θα είναι μια σχολή που βγάζει μαθηματικούς κατώτερους του μαθηματικού, φυσικούς κατώτερους του φυσικού και μηχανικούς κατώτερους όλων των υπολοίπων** . Τότε θα έιναι όντως μια σχολή χωρίς λόγο ύπαρξης, ως μια προφητεία που αυτοτροφοδοτεί την επαλήθευση της.
+1

Συμφωνω με αυτα που λες. Το ΤΕΕ δεν θα μας σωσει, ισως μονο μια μικρη μεριδα φοιτητων αλλα στους υπολοιπους θα κανει κακο (ηδη με τοσες μηχανικες που εχουμε στον κορμο μας εκαναν κακο...). Κι εγω καποτε υποστηριζα το ΤΕΕ γιατι ειμαι ενας απο αυτους που δεν ειχαν πρωτη επιλογη τη ΣΕΜΦΕ αλλα μια σχολη μηχανικων και εβλεπα το ΤΕΕ ως την τελεταια ελπιδα να γινω μηχανικος μεσω της ΣΕΜΦΕ... Τωρα ομως τα ενδιαφεροντα μου αλλαξαν (θεωρητικη και πυρηνικη φυσικη κτλ.) και η ΣΕΜΦΕ καλυπτει απολυτα τις "αναγκες" μου.

Οσοι θελουν τοσο πολυ να γινουν μηχανικοι και να μπουν στο ΤΕΕ ας αλλαξουν σχολη, υπαρχουν μπολικες στην Ελλαδα για ολα τα γουστα. Η ΣΕΜΦΕ ειναι μια ιδιαιτερη σχολη και καλο θα ηταν να μην αλλαξει ο χαρακτηρας της αλλα να γινει οσο το δυνατον καλυτερη εχοντας ως προτυπα τις αντιστοιχες σχολες του εξωτερικου οι οποιες ειναι πολυ πετυχημενες.

Παντως αν γινεται να εγγραφονται στο ΤΕΕ μονο οσοι εχουν την ροη Μηχανικης (στην οποια πρεπει να γινουν σημαντικς αλλαγες κατα την γνωμη μου) τοτε δεν εχω απολυτως κανενα προβλημα...
Άβαταρ μέλους
sempreviva
Real Name: Spongebob

Δημοσίευση από sempreviva »

marios έγραψε:Παιδιά καθώς είμαι τελοιόφοιτος και πάω για μεταπτυχιακό σε κορυφαίο πανεπιστήμιο στο θέμα ακριβώς που ονειρευόμουνα πάντα πρέπει να πω και εγώ μια άποψη που δεν ακούγεται συχνά και την οποία διατηρώ από το πρώτο έτος παρόλο που οι πεποιθήσεις μου έχουν ωριμάσει αρκετά σε αυτή την πενταετία.
Η Σεμφίτες δεν πρέπει να μπούνε στο ΤΕΕ. Και να μπούνε δεν θα υπογράφουν για σπίτια, γέφυρες, φράγματα, ηλεκτρικά δίκτυα, περιβαλλοντικές μελέτες, μηχανολογικές μελέτες ή οτιδήποτε άλλο (ούτε για προτυποποίηση ή βελτιστοποίηση κάποιας δημόσιας λειτουργίας). Οι λόγοι έχουν ήδη αναφερθεί.
Η Σχολή μας είναι η καλύτερη επιλογή για πολλούς, όμως είναι μια ιδιαίτερη σχολή, και δεν γ@***ι για οποιονδήποτε επιδιώκει απλά ΕΜΠ γιατί έτσι. Σου εξασφαλίζει το δικαίωμα να γίνεις ερευνητής σε μια σωρεία θεμάτων φυσικής, μαθηματικών, μηχανικής και φιλοσοφίας. Και όταν λέω σου εξασφαλίζει εννοώ ότι δεν έχω δει κανέναν που να το θέλει και να μην το έχει επιτύχει, ακόμα και με δυσκολία χρηματοδότησης. Σίγουρα δεν είναι μια σχολή από την οποία βγαίνεις και υπάρχει στερεότυπη εργασία την οποία θα κάνεις. Και το ότι υπάρχει η προοπτική διδασκαλίας στο λύκειο είναι υπεραρκετή. Δηλαδή τι νομίζανε μερικοί όταν μπαίνανε ΣΕΜΦΕ, ότι θα ανοίξουν γραφείο και θα γράφει απ' έξω η ταμπελίτσα Μάριος- Εφαρμοσμένος Μαθηματικός - Κάνω Βελτιστοποιήσεις , και θα υπάρχει έτοιμη αγορά;
Ας το πάμε αλλιώς. Δεν έχω κανένα φετιχ με αγγλο-σαξωνικά συστήματα όμως ας δούμε αυτό το παράδειγμα (εγώ Παρίσι θα πάω σε δημόσιο). Έστω ότι πάω Καίμπριτζ και ακολουθώ πενταετία μέχρι και κάποιο μάστερ από το τμήμα εφαρμοσμένων μαθηματικών και θεωρητικής φυσικής. Έχει κανέις την εντύπωση ότι θα υπογράψω ποτέ ως μηχανικός; Ή μήπως ότι έκανα μ@λ@κία και θα βγω και δεν θα έχω εργασιακά δικαιώματα.
Λοιπόν δεν είμαι καθόλου κατά του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών δικαιωμάτων αλλά μέχρι ένα όριο, αν κάποιος επιλέγει κάποια σχολή σαν την ΣΕΜΦΕ που είναι καθαρά σχολή κ@**@ς και απαιτεί να υπάρχει και στο κράτος έτοιμη θεσούλα εργασίας αυτά είναι παπαριές. Και μην ακούω για δεν ξέραμε όταν είμασταν μικροί γιατί κανένας δεν δικαιολογείται να αφιερώνει 5-8 χρόνια να βγάλει μια σχολή και να λέει δεν ήξερα όταν μπήκα. Στο 1ο,2ο άντε 3ο έτος φεύγει και πάει να κάνει κάτι άλλο. Εξάλλου οι Ναυπηγοί, οι Τοπογράφοι και οι Μεταλλειολόγοι εντάσσονται στο ΤΕΕ μια χαρά.

**
(καθώς το μόνο πλεονέκτημα που έχουν οι μηχανικοί μας είναι η ευκαιρία στην βαθιά θεωρητική γνώση με την υποστήριξη μαθηματικών θεμάτων και μόνο αυτό μπορεί να καθορίσει την αυθυπαρξία τους, δηλ. βασική έρευνα στην Μηχανική)
:clap: Πολύ σωστός.
Life isn't easy for the Pin Cushion Queen. When she sits alone on her throne, pins push through her spleen.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ειδικά Θέματα”