Όπως ήταν αναμενόμενο το νεοελληνικό στοιχείο (από τα ΜΜΕ μέχρι τον απλό κόσμο) έκανε το θαύμα του. Για άλλη μια φορά καταφέραμε να κάνουμε την τρίχα τριχιά, να σπεύσουμε με συχνά ακραίες εκφράσεις οργής ή θαυμασμού υπέρ ή κατά του Χριστιανισμού, του "αμιγούς" Ελληνισμού, του Δωδεκαθεϊσμού, της εν λόγω κοπέλας, των Παπάδων, και δεν ξέρω εγώ τι άλλο.
Για άλλη μια φορά φτιάξαμε μια σαλάτα που μπορεί να φουσκώσει κάθε μυαλό που ψάχνει για "αέρα". Απορώ με ορισμένα πράγματα, και γι' αυτό θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο καλόπιστος γίνεται, ελπίζοντας ότι θα με βοηθήσετε.
Τι γνωρίζετε γι' αυτήν την κοπέλα και από που το μάθατε;
Ελευθεροτυπία έγραψε:Το φετινό θέμα ήταν ο ελληνοχριστιανικός πολιτισμός και ομιλήτρια η Προμηθέα, μια 15χρονη κοπέλα με μαγικές επιδόσεις στα μαθηματικά. Σε ηλικία 6 ετών η Προμηθέα είχε τελειώσει την ύλη του δημοτικού και του γυμνασίου και σε ηλικία 14 ετών είχε πάρει πτυχία σε θετικές επιστήμες από μερικά από τα κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια.
Πηγή: Ελευθεροτυπία, 28/2/2007
Τι καταλαβαίνετε; Η Προμηθέα είναι 15 χρόνων, παρουσιάζει μαγικές επιδόσεις στα μαθηματικά, στα 14 πήρε πτυχί
α από
μερικά από τα κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια. Ο αρθογράφος θεώρησε λεπτομέρεια να αναφέρει πόσα και ποια πανεπιστήμια έχει τελειώσει ένα παιδί 14 χρόνων! Μήπως δεν ξέρει πόσα και ποια είναι; Να δούμε και άλλες "εκδοχές".
Το ΒΗΜΑ έγραψε:Τεσσάρων χρόνων ήταν χωρίς σπίτι. Στα έξι της μπήκε στο πανεπιστήμιο. Σήμερα ονειρεύεται να αποκτήσει πτυχία στη Βιοχημεία, στην επιστήμη των υπολογιστών, στη Στατιστική, στη Φυσική, στη Χημεία και τη ρομποτική νανοτεχνολογία
Την προηγούμενη Τετάρτη 18 Μαΐου έφθασε στο «Βήμα» ένα e-mail. Από τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου υποθέσαμε ότι ο αποστολέας βρισκόταν στο εξωτερικό. Το μήνυμα υπέγραφε μια κοπέλα με το παράξενο όνομα... Προμηθέα Πυθία. Οπως έγραφε, «αποφοίτησα πέρυσι σε ηλικία 13 ετών και έχω πτυχίο (bachelor) στην Επιστήμη των Μαθηματικών». Στο e-mail σημείωνε ότι διαβάζει την ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος» και ενημερώνεται για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Και αμέσως σήμανε ένας μικρός συναγερμός. Ποια ήταν αυτή η κοπέλα που φαινόταν να ξέρει ελληνικά; Πού ακριβώς βρίσκόταν και με ποιον τρόπο μπορούσαμε να εντοπίσουμε αυτό το παιδί-θαύμα; [..] H αναζήτησή μας είχε αίσιο αποτέλεσμα, χάρη και στη βοήθεια της υψηλής τεχνολογίας.
[..]
Για ορισμένους μήνες, όταν ήταν τεσσάρων ετών, η Προμηθέα ήταν άστεγη και έμενε μαζί με την οικογένειά της σε ένα αυτοκίνητο στο Σαν Φρανσίσκο. Προτού μπει στο πανεπιστήμιο, σε ηλικία πέντε ετών, παρακολουθούσε μέσω Internet σεμινάρια μαθηματικών συμμετέχοντας στο «Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για Χαρισματικά Παιδιά» του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.
[..]
Οταν τελικά εισήχθη στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Μοντάνα, έναν χρόνο αργότερα, η Προμηθέα έπεσε αμέσως «στα βαθιά».
[..]
Υστερα από δύο χρόνια, σε ηλικία οκτώ ετών πλέον, μπόρεσε να επιλέξει τι θα σπουδάσει. Διάλεξε τα Μαθηματικά και τη Χημεία.
[..]
Οσοι αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν ένα παιδί μόλις έξι ετών να έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μαθήματα πανεπιστημιακού επιπέδου, αρκεί να ακούσουν όσα μας είπε, επιβεβαιώνοντας την ιστορία της Προμηθέας, η Τζόντι Ντε Λέι, βοηθός διευθυντού στο Τμήμα Πανεπιστημιακών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Πολιτείας της Μοντάνας. «Φυσικά και θυμάμαι το όνομά της» μας απάντησε, όταν τη ρωτήσαμε για την Προμηθέα. «Είναι η νεαρότερη απόφοιτος του ιδρύματος. Ακούγεται περίεργο ότι μπήκε στο πανεπιστήμιο τόσο μικρή, αλλά είναι αλήθεια. Για δύο χρόνια έκανε μόνο γενικά μαθήματα. H μητέρα της ήταν παρούσα σε όλες τις παραδόσεις, καθώς αυτή είναι η πολιτική μας. Τυπικά τελείωσε σε ηλικία 13 ετών και αποφοίτησε επισήμως όταν ήταν 14» σημείωσε.
[..]
Μετά το τέλος των σπουδών της Προμηθέας στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Μοντάνα τον Δεκέμβριο του 2004 [..]
Πηγή: Το ΒΗΜΑ, 22/05/2005
Σύμφωνα με μαρτυρία της ιδίας στο Βήμα αποφοίτησε στα 13 (κατά τον εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου της Μοντάνα έπρεπε να περιμένει μερι τα 14 για τα τυπικά) και έχει πτυχίο στην Επιστήμη των Μαθηματικών. Όπως φαίνεται (και όπως είναι λογικό) συνέχισε την Γενική Παιδεία (αυτό που λέμε "σχολείο") μέχρι τα 8. Δυο χρόνια μετά, δηλ. σήμερα, λογικά είναι γύρω στα 16-17.
Άφησα επίτηδες το βλακώδες σχόλιο του αρθογράφου στο οποίο δηλώνει έκπληκτος που κάποια ομογενής γνώριζε Ελληνικά (!) και πρόθυμος να την αναζητήσει/εντοπίσει παρόλο που όπως γράφει λίγο παραπάνω η ίδια του έστειλε e-mail

Υποθέτω η υψηλή τεχνολογία μέσω της οποίας την εντόπισε είναι κάτι παραπάνω από το Διαδίκτυο (π.χ. δορυφόροι; δεν ξέρω...)
Καθημερινή έγραψε:Πριν από περίπου ένα χρόνο, σχεδόν κανείς στην Ελλάδα αλλά και την ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ δεν ήξερε το όνομα της δεκαπεντάχρονης Προμηθέας Ολυμπίας Κυρήνης Πυθίας. Ενδεχομένως έπρεπε να είχαμε πληροφορηθεί ότι η χαρισματική έφηβος που ζει στη Μοντάνα είχε καταφέρει να μπει στα έξι της μόλις χρόνια στο πανεπιστήμιο. Παρέμενε όμως στην αφάνεια, χωρίς να έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τα ελληνικά ούτε και τα αμερικανικά ΜΜΕ. Στις ελάχιστες αναφορές συγκατελεγόταν ένα ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου CBS για τα παιδιά–θαύματα, ένα άρθρο τοπικής εφημερίδας της Μοντάνα για το γεγονός ότι η Προμηθέα έγινε στα 14 της έτη η νεότερη απόφοιτος του Πανεπιστημίου στην Πολιτεία και μια συνέντευξή της σε μεγάλης κυκλοφορίας ελληνική εφημερίδα για τα κατορθώματα και τις φιλοδοξίες της.
Πηγή: Καθημερινή, 06/03/2007
Σύμφωνα, λοιπόν, και με την καθημερινή η κοπέλα φαίνεται να έχει το πτυχίο του Πανεπιστημίου της Μοντάνα και είναι είτε 15 είτε 16 χρόνων (δε βοηθάει το κείμενο). Πέρα από τα υπόλοιπα φέρεται να έχει δώσει συνέντευξη σε εφημερίδα για τα κατορθώματα και τις φιλοδοξίες της. Πάμε να δούμε μερικά από αυτά τα στοιχεία από τις δυο εφημερίδες που έχουν σχετική αναφορά:
Το ΒΗΜΑ έγραψε:H πρώτη ερώτηση προς την Προμηθέα ήταν πώς αποφάσισε να αλλάξει το πραγματικό της όνομα που ήταν Τζάσμιν Λι Λυσιστράτη. «Το πλήρες όνομά μου είναι πλέον Προμηθέα Ολυμπία Κυρήνη Πυθία» λέει στο «Βήμα». H αλλαγή έγινε επειδή η 14χρονη κοπέλα ήθελε ένα όνομα που να αντανακλά καλύτερα την προσωπικότητα και τις φιλοδοξίες της. Γι' αυτό και διάλεξε τα ονόματα θεοτήτων της ελληνικής μυθολογίας στην οποία έχει ήδη εντρυφήσει.
«Σε συνδυασμό με ορισμένα παράξενα γεγονότα που συνέβησαν στη μητέρα μου αλλά και σε εμένα, συνειδητοποίησα ότι έχω έρθει σε αυτόν τον κόσμο για να εκπληρώσω ένα πεπρωμένο, για να βοηθήσω την ανθρωπότητα» σημειώνει με πομπώδες, οφείλει να παραδεχθεί κανείς, ύφος. Στην πίστη αυτή οφείλεται κυρίως η επιλογή των ονομάτων Προμηθέα και Πυθία, τα οποία συμβολίζουν την αγάπη της για τη γνώση αλλά και «έναν οιωνό ότι πρέπει να κάνω κάτι σημαντικό» όπως μας εξηγεί.
H Προμηθέα είναι χαρισματική και το γνωρίζει. Από πού πήρε όμως το ταλέντο της; «Πρέπει να προέρχεται από τη μητέρα μου. Και να σας πω γιατί. Οταν ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες, η μητέρα μου παντρεύτηκε αρχικά έναν λευκό Αμερικανό. Από αυτόν τον γάμο γεννήθηκε ο ετεροθαλής αδελφός μου, ο Απόλλωνας» μας διηγείται. «Ηταν πραγματική ιδιοφυΐα, δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό. Δυστυχώς όμως εμφάνισε επιπλοκές εξαιτίας του παιδικού εμβολιασμού και σήμερα είναι βιολογικά και διανοητικά ανίκανος. Είχα και εγώ τέτοιες επιπλοκές και παρ' ολίγον να πεθάνω. Καθώς όμως εγώ και ο ετεροθαλής αδελφός μου είχαμε την ίδια μητέρα, το χάρισμα στο οποίο αναφέρεστε πρέπει να προέρχεται από τα γονίδιά της» καταλήγει.
[..]
Πώς μπορεί να αισθάνεται ένας άνθρωπος ο οποίος σε ηλικία μόλις 13 ετών είναι κάτοχος πτυχίου Μαθηματικών; H Προμηθέα νιώθει περήφανη, αλλά πιστεύει ότι πρόκειται για ένα πολύ μικρό λιθαράκι στον... ουρανοξύστη της γνώσης που θέλει να κτίσει. Τι βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του ουρανοξύστη; «H ρομποτική νανοτεχνολογία» απαντά χωρίς δισταγμό. «Πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπιστεί η μόλυνση της Γης, τα πυρηνικά απόβλητα αλλά και να θεραπευθούν ασθένειες όπως ο καρκίνος, το AIDS και ο διαβήτης» διευκρινίζει στο «Βήμα» η 14χρονη Προμηθέα.
Εκτός από τις προσδοκίες της, μεγάλη φαίνεται να είναι και η ιδέα της για τον εαυτό της. Εκτός αν πρόκειται για σάλτσες των δημοσιογράφων. Σημειώστε πως η κοπέλα δηλώνει ενδιαφέρον για την ρομποτική νανοτεχνολογία, της οποίας ενδεχόμενες εφαρμογές παρατίθενται από τον αρθογράφο.
Καθημερινή έγραψε:Το μόνο βέβαιο είναι ότι η νεαρή Προμηθέα Ολυμπία Κυρήνη Πυθία είναι διαποτισμένη με την πεποίθηση ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό πλάσμα. Ολόκληρη η ιστορία της ζωής της είναι μοναδική, φορτισμένη με το βαρύ όραμα της μητέρας και των δασκάλων της. Υιοθέτησε το πομπώδες και μακροσκελές όνομά της μόλις πρόσφατα αλλάζοντας το Jasmine Li Lysistrata για να λειτουργεί προφανώς ως αρχαιοελληνικός τίτλος τιμής. Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις της επέλεξε – ανάμεσα στα άλλα το όνομα Πυθία διότι είναι πεπεισμένη ότι ήρθε σε αυτόν τον κόσμο για να φέρει σε πέρας μια πολύ σημαντική αποστολή. Στο μέλλον σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την επιστημονική της γνώση για να καταπολεμήσει –σύμφωνα με τις δηλώσεις της– τον καρκίνο, το διαβήτη, το έιτζ, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την τοξική βροχή και μια σειρά άλλων απειλών για τον σύγχρονο άνθρωπο.
[..]
Το πρώτο της παιδί (ενν. της μάνας της Προμηθέας) η Βανέσα έμεινε ανάπηρη σε τροχαίο και ο γιος της Απόλλωνας είχε προβλήματα νοητικής και σωματικής ανάπτυξης. Για χρόνια η οικογένεια ζούσε μέσα σε ένα αυτοκίνητο, καθώς αντιμετώπιζε τεράστια οικονομική δυσκολία.
Κάποια έτη αργότερα γεννήθηκε η δεύτερη κόρη της, η τότε Τζάσμιν νυν Προμηθέα, ως απάντηση στις προσευχές της. Αρχισε να κάνει τα πρώτα της μαθήματα μαθηματικών από το Διαδίκτυο σε ηλικία 5 ετών. Στα 6 είχε μπει στο πανεπιστήμιο και είχε ίνδαλμα τον Αϊνστάιν (μέχρι που έμαθε τις επιπτώσεις της ατομικής βόμβας). Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας, το κοριτσάκι δεν έχει βιώσει φυσιολογική παιδική ηλικία και συχνά αντιμετωπίζεται με εχθρότητα από τους συμφοιτητές της που την περιγελούν. Αντί να ενδιαφέρεται για τα αγόρια, προτιμά να μιλάει με καθηγητές για την κβαντική μηχανική. Εχει επισκεφθεί την Ελλάδα και μάλιστα εμφανίστηκε πρόσφατα και σε εκπομπή της Ρούλας Κορομηλά. Ακούγεται αστείο αλλά το ευχάριστο βράδυ όπου στο βήμα θα στεκόταν μια έφηβη–θαύμα με αρχαιοελληνικό όνομα και ιδιαίτερα υψηλό δείκτη νοημοσύνης για να εξυμνήσει τον χριστιανισμό μετατράπηκε στον χειρότερο εφιάλτη των θεοσεβούμενων ομογενών. Ενα αμερικανικό όνειρο από την ανάποδη...
Σε αυτό το άρθρο χρησιμοποιούνται παρόμοιες λέξεις αλλά σε διαφορετικούς συνδυασμούς, που εμφανίζουν την νεαρή να θέλει να καταπολεμήσει το AIDS, την όξινη βροχή, κτλ. Λεπτομέρειες θα μου πείτε, οι οποίες πιθανότατα δεν αφορούν καθόλου την ίδια την Προμηθέα. Το τονίζω, απλώς, για να πάρετε μία ιδέα του τί διαβάζετε, τί καταλαβαίνετε και τί αναπαράγετε, πόσο φιλτράρετε και αξιολογείτε.
Η κοπελίτσα, ως φαίνεται, γεννήθηκε "ως απάντηση σε προσευχές". Παραδόξως δεν τονίζεται προς ποιον απηύθυνε τις προσευχές η μητέρα της (τον Δία ή τον Θεό; ). Μάλλον πρόκειται για άλλη μια σάλτσα του δημοσιογράφου. Τα υπόλοιπα για τον Einstein και την Κορομηλά, καθώς και τις λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο σημαντική αισθάνεται η κοπέλα μπορείτε να τα διαβάσετε μόνοι σας. Κι αυτό γιατί θέλω να περάσουμε σε κάποια άλλα σημεία.
Ποιοί παρίσταντο στην επίμαχη ομιλία; Πότε και πού έγινε; Με τί θέμα;
Ελευθεροτυπία έγραψε:Στο γεύμα που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Ritz» παρίσταντο εξέχοντα μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας μεταξύ των οποίων και ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και ο μητροπολίτης της πόλης Ιάκωβος. Οπως κάθε έτος έτσι και φέτος είχε κληθεί ένας ομιλητής να αναπτύξει ένα θέμα. Το φετινό θέμα ήταν ο ελληνοχριστιανικός πολιτισμός
Θέμα: "Ελληνοχριστιανικός πολιτισμός"
Τόπος: Ξενοδοχείο Ritz
Χρόνος: Αδιευκρίνηστος
Παριστάμενοι: Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος & Μητροπολίτης Ιάκωβος
Καθημερινή έγραψε:Μέσα σε μια ημέρα, στα τέλη Φεβρουαρίου όλα άλλαξαν. Η νεαρή με το λαμπρό μυαλό και τα τέσσερα αρχαιοελληνικά ονόματα βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής τόσο στους κόλπους της ομογένειας όσο και στην Ελλάδα. Αφορμή ήταν η ομιλία της σε ένα γεύμα για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών στο Σικάγο. Η αριστούχος φοιτήτρια κλήθηκε να εκφωνήσει λόγο για τον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό,
[..]
Ανεβαίνοντας στο πόντιουμ, δίπλα στον αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και τον μητροπολίτη του Σικάγου κ. Ιάκωβο, η Προμηθέα δεν εξύμνησε, όπως αναμενόταν, τον χριστιανισμό.
Θέμα: "Ελληνοχριστιανικός πολιτισμός"
Τόπος: Σε κάποιο γεύμα
Χρόνος: Τέλη Φεβρουαρίου
Αφορμή: Η εορτή των Τριών Ιεαρχών (που είναι στις 30 Ιανουαρίου)
Παριστάμενοι: Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος & Μητροπολίτης Ιάκωβος
Επιστολή Προμηθέας έγραψε:Μου ζητήσατε να σας αφηγηθώ, ποιές θα ήταν οι αντιδράσεις του ακροατηρίου μετά την ομιλία. Ήταν λοιπόν Κυριακή 28 Ιανουαρίου, περί τις 2.30 το απόγευμα, όταν βρέθηκα εμπρός σε 500 άτομα μέσα σε εκκλησία, προκειμένου να ομιλήσω για την Ελληνική Παιδεία. Αριστερά και δεξιά μου κάθονταν ιερείς, ο ένας εξ αυτών ήταν ο μητροπολίτης Ιάκωβος. Σε επόμενη επιστολή μου θα σας δώσω τα ονόματα των τιμώμενων προσκεκλημένων, που κάθονταν μαζί μας στο βήμα.
Πηγή: λ:ηρ
Θέμα: "Ελληνική Παιδεία"
Τόπος: Μέσα σε μια εκκλησία
Χρόνος: 28 Ιανουαρίου (2 μέρες πριν τους Τρεις Ιεράρχες)
Παριστάμενοι: Μητροπολίτης Ιάκωβος & Ιεράρχες που δεν γνώριζε. Υποθέτω αν ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος κάποιος θα της το σφύριζε... μήπως δεν ήταν;
Κάπου εδώ, λοιπόν, θα τρελαθούμε τελείως. Ίσως να κάνω εγώ λάθος, τα τρία κείμενα να αναφέρονται σε διαφορετικές εκδηλώσεις και να τα συσχέτισα αφελώς. Ή κάποιο από αυτά να περιέχει ανακρίβειες. Δεν μπορώ να γνωρίζω ποιό... Εσείς μπορείτε;
Να περάσουμε, τώρα, και στην ουσία του θέματος. Οι ελληνικές εφημερίδες αναπαράγουν στοιχεία της ομιλίας με τουλάχιστον "άκομψο" τρόπο. Δεν είμαι από τους τύπους που σπεύδουν να υπερασπιστούν την Εκκλησία. Παρόλα αυτά είναι άξιο απορίας με πόση χαλαρότητα και ευκολία σοβαρές εφημερίδες αναδημοσιεύουν κείμενα και σχόλια από την ομιλία μιας 16χρονης κοπέλας χωρίς να ελέγξουν τις πηγές της, να τις παραθέσουν, να τις διασταυρώσουν.
Ίσως είναι τυχαίο, αλλά είμαι λίγο καχύποπτος για το γεγονός ότι το θέμα πήρε τέτοιες διαστάσεις. Έσπευσαν όλοι να μιλήσουν για "θρίαμβο" εναντίον της Εκκλησίας, σαν να περιμέναμε μια κοπελίτσα από το Σικάγο να μας ανοίξει τα μάτια ή να μας ενημερώσει για τις βαρβαρότητες της Εκκλησίας προς τους Έλληνες και αντίστροφα. Έγινε λόγος για "ελληνίδα παιδί-θαύμα". Άραγε αν αυτή η κοπέλα ήταν αμερικανίδα θα είχαμε τα ίδια αποτελέσματα;
Ανάμεσα σε όλες τις υπερβολές και τις ανακρίβειες που εκτοξεύονται πλέον
από παντού θα κρατήσω κάποια πράγματα για να κάνω ένα τελικό σχόλιο: Η κοπέλα είναι εμφανέστατα χαρισματική. Έχει ταλέντο στα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες. Και καλά κάνει και το προωθεί και η ίδια και το περιβάλλον της. Είναι άξια θαυμασμού.
Παρόλα αυτά, φαίνεται να πέρασε μια δύσκολη παιδική ηλικία, για πάρα πολλούς λόγους, αντικειμενικούς και μη. Θα σταθώ σε μια σημαντική παράμετρο: Το ψυχολογικό φορτίο των προσδοκιών των γονέων ή μιας στενής ή ευρείας ομάδας ατόμων απέναντι σε ένα παιδί δεν δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις ομαλής ενηλικίωσης. Ακόμα περισσότερο, δε, η ανάμειξή της με θέματα τα οποία ανάγονται σε αντιπαράθεση πολιτικού ή ιστορικού περιεχομένου είναι αν μη τι άλλο επίφοβη. Ένα κορίτσι (με ταλέντο στα μαθηματικά και αγάπη για τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό) πήρε την "πρωτοβουλία" να μιλήσει για Ιστορία και Θρησκεία, μιλώντας για σφαγεία και θηριωδίες;
Σε αυτή τη σωρία εγκληματικών λαθών, η τελευταία που ευθύνεται είναι η ίδια η Προμηθέα. Και το ίδιο θα έλεγα για κάθε παιδί στη θέση και την ηλικία της. Η απάτη και ο δόλος, οι σκοπιμότητες και τα στημένα των ενηλίκων δεν διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο. Είναι ντροπή εκ μέρους κοινοτήτων ή οργανώσεων να
χρησιμοποιούν μια νεαρή κοπελίτσα για να κάνουν προπαγάνδα υπέρ ή εναντίον θρησκειών, επικαλούμενοι την ιδιότητά της "παιδί-θαύμα" και βασιζόμενοι σε πηγές που κανείς δεν διασταύρωσε. Είναι ντροπή για τους δημοσιογράφους εφημερίδων της ιστορίας, της εμβέλειας και του κύρους της Ελευθεροτυπίας και της Καθημερινής να αντιμετωπίζουν τόσο ανώριμα ένα τόσο σημαντικό θέμα. Είναι πολύ άσχημο μεγάλοι άνθρωποι (όπως η μητέρα της και οι λοιποί ομογενείς) να φορτώνουν το μυαλό της κοπέλας με όλες τις προσδοκίες τους, τα απωθημένα τους, ιδέες περί ανωτερότητας μέσω γονιδίων και άλλα "ιδεώδη" και "σφαγεία".
Μιλάμε για ένα πλάσμα που όπως φαίνεται γεννήθηκε ικανό να προσφέρει κάτι στον εαυτό της και στην κοινωνία. Η ζωή της και η ιστορία της είναι μοναδική, όπως είναι του καθενός από εμάς.
Είναι χρέος όλων να επιτρέψουν στην κοπέλα αυτή να ζήσει ελεύθερα, να αναπτύξει τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά της, να υιοθετήσει δικές τις απόψεις και προσδοκίες.
Μπορείτε αν θέλετε να μπείτε στο τριπάκι να τσακωθείτε για το αν ο χριστιανισμός έκανε σφαγές και πολέμησε τους Έλληνες, ή το αντίστροφο. Μπορείτε να μένετε στον ενθουσιασμό των πυροτεχνημάτων που ακούστηκαν, χωρίς να διασταυρώσετε τις πηγές, όπως έκαναν οι δημοσιογράφοι των εφημερίδων. Αλλά (για όνομα του Θεού) μην μπλέκετε ένα παιδί 16 χρόνων σε αυτή τη βρωμιά. Οι πλάτες του δεν μπορούν να το σηκώσουν, και εύχομαι η ευφυΐα της να την βοηθήσει να ξεφύγει από ένα παιχνίδι στο οποίο μέχρι τώρα είναι πιόνι.
Αυτό που συμβαίνει είναι ανήθικο και κατάπτυστο. Ταύτα και μένω.