Γ.Σ. Πέμπτη 9/12

Ιδιαίτερα ζητήματα που απασχολούν τη ΣΕΜΦΕ (όπως π.χ., συνδικαλιστικά, επαγγελματικά δικαιώματα, πρόγραμμα σπουδών κτλ.)

Συντονιστές: antony07, Chris

zack
Real Name: fdss
Facebook ID: 0

Re: Γ.Σ. Πέμπτη 9/12

Δημοσίευση από zack »

Opws kai na xei. To na epiligetai apo ti kathe parata3i apo tin arxi poioi tha tin psifizoun kai poioi oxi, opws egine stin teleutaia sineleusi kai na stiroun to dikaiwma psifou se opoiondipote foititi ine oti poio paralogo tha mporouse na simvei se mia geniki sineleusi pou ipotithetai ginetai gia na apofasistei DIMOKRATIKA i drasi tou foititikou sillogou. Me draseis autou tou tipou i dimokaratia se ena xwro p ipotithetai ekfrazetai i fwni tou laou pavei na ifistatai. afou me auto to tropo eseis den sevestai ti diki mou apofasi opoia kai an ine auti, pou sto katw katw dikaiwma mou ine, egw giati na sevastw tin opoia apofasi tis g.s.. To thema ine oti tetoia simvanta prepei na katadikastoun apo to foititiko sillogo giati diaforetika siga siga xanei tin ipostasi tou.
Άβαταρ μέλους
Takis
Real Name: Παναγιώτης

Δημοσίευση από Takis »

Off Topic
υπάρχει κάποιος κανόνας στο forum όσον αφορά την μη χρησιμοποίηση greeklish
:?:
"Any intelligent fool can make things bigger, more complex, and more violent. It takes a touch of genius -- and a lot of courage -- to move in the opposite direction." {Albert Einstein}

"Great spirits have often encountered violent opposition from weak minds."
Άβαταρ μέλους
LocknLoad
Forum Administrator
Forum Administrator

Δημοσίευση από LocknLoad »

Off Topic
@Takis
Οχι, αλλα ειναι προτιμοτερο με ελληνικους χαρακτηρες ωστε να γινονται πιο ευκολα κατανοητα τα posts

Πιο συγκεκριμενα (απο τους Κανόνες Ορθής Λειτουργίας του Forum των φοιτητών Σ.Ε.Μ.Φ.Ε.
[quote]2-β) Είτε γράφετε με ελληνικούς, είτε με αγγλικούς χαρακτήρες προσπαθήστε να είστε όσο περισσότερο κατανοητοί γίνεται.[/quote]
Ναι, [you] σε παρακολουθώ!

Εικόνα

@[you]
Εικόνα
sentinel
Real Name: christos

Δημοσίευση από sentinel »

Από όλα όσα είπα αυτό σου φάνηκε ότι έπρεπε να σχολιάσεις δηλαδή;(Αυτό που σου έμαθαν κάποιοι να σχολιάζεις ότι και να γίνει).
Το ότι το σύστημα είναι διεφθαρμένο και ελαττωματικο, συμφωνώ άλλαξέ το, διόρθωσέ το! Δεν βλέπω να κάνεις κάτι στις εκλογές της χωρας, να επιλέγεις καλύτερους βουλευτές, να παίρνεις ένα πόστο στην κυβέρνηση και να μην γίνεσαι σαν τους άλλους. Μην μου λες εμένα αν ενδιαφέρομαι για αυτά όταν όλη μου τη ζωή υπήρξα τίμιος απέναντι σε όλους και τη χώρα μου.
Μου ζητάς ρε φίλε να μην έχω εμπιστοσύνη στο σύστημα;(αναφερόμουν στο κυπριακό σύστημα στο προηγούμενο post) Όσοι δεν δέχτηκαν τις ψήφους μας στη συνέλευση γιατι δεν τους άρεσαν, τί διαφέρουν από αυτούς που κατηγορείς; Το σύστημα φτέει ή κάποιοι που είναι μέσα σε αυτό; Άτομα σαν αυτούς στη συνέλευση μου απέδειξαν πως κάποιοι, δεν θέλουν το σύστημα να δουλεύει και αυτό είναι το πρόβλημα. Γιατί δεν μας το είπαν ξεκάθαρα; "Είμαστε εμείς το σύστημα της σχολής, μην μας έχεις εμπιστοσύνη, είμαστε διεφθαρμένοι, ρατσιστές και πιο έξυπνοι γιατί ψηφίζουμε ό,τι πει το κομμα συνέχεια"
Orestis_88
Real Name: Orestis

Δημοσίευση από Orestis_88 »

ari2ell έγραψε:
Εγω δεν το πιστευω και το αποδεικνυεις περιτρανα απο τα λεγομενα σου. Δεν ξερω αν εθελοτυφλεις αλλα σχεδον σιγουρα αδιαφορεις γιατι το μονο που σε ενδιαφερει να γινεις κομματι του συστηματος και οχι να το ανατρεψεις για να αποζητησεις κατι καλυτερο κατι δικαιοτερο.
Καλά ρε παιδιά, είστε σοβαροί τώρα??? Δηλαδή, με το να κάνεις κατάληψη στον εαυτό σου και να στερείς ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ τη δυνατότητα να μάθει, 6 μήνες το χρόνο, εσύ αντιδράς στο σύστημα και "αποζητείς κάτι καλύτερο κάτι δικαιότερο"??? Γιατί, ας μην κοροϊδευόμαστε, άλλο μερικές καταλήψεις το χρόνο, με έντονες αντιδράσεις για καίρια ζητήματα (νομοσχέδια κλπ), που γίνονται για να επιτευχθεί συγκεκριμένος στόχος κάθε φορά (όχι όποτε κλάσει ο κάθε πολιτικός), και άλλο καταλήψεις 15 μέρες το μήνα για βλακείες και για το χαβαλέ... Και συμφωνώ πως σε αυτή την περίπτωση (με τους νόμους που προσπαθούν να περάσουν) η κατάληψη είναι δικαιολογημένη (αποτελεσματική όμως?)... Αλλά τις πλείστες φορές γινόταν κατάληψη για ψύλλου πήδημα, και αυτό βγάζει την εικόνα προς τα έξω πως οι φοιτητές θέλουν μόνιμα κατάληψη και μετά χάνεται η σημασία της...
Και με το να κάνεις κατάληψη συνέχεια δεν δείχνεις πως ενδιαφέρεσαι για την κατάσταση που επικρατεί!!! Ή τουλάχιστον δεν βοηθάς... Γιατί οι καταλήψεις δεν θα σταματήσουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους πολιτικούς στο να κάνουν το δικό τους...
Και από την άλλη, με το να θέλεις να συνεχίσεις να μαθαίνεις, δεν σημαίνει πως στηρίζεις το "σύστημα"...

Πέρα απ'αυτή την κατάντια όμως, το γεγονός ότι στην συνέλευση μια παράταξη ΔΙΕΤΑΞΕ ότι οι ψήφοι κάποιων φοιτητών δεν θα μετρούσαν, παραβίασε κάθε βάσικό δημοκρατικό δικαίωμα αλλά και κάθε είδους λογική... Γιατί αυτό που είπαν είναι ότι δεν δέχονται την ψήφο κάποιου που είχε ψηφίσει στο παρελθόν μια άλλη παράταξη (για οποιοδήποτε προσωπικό του λόγο). Με αυτή τη λογική, όποτε κάποιος ψηφίσει ένα κόμμα ή ένα υποψήφιο δεν δικαιούται να αλλάξει ψήφο!!! Και όταν τα παιδιά είπαν ότι κάτι τέτοιο τους στερούσε τη δυνατότητα να ψηφίσουν, αυτοί αρνήθηκαν το να μετρήσει η ψήφος τους, κάτι που δεν δικαιούνται να κάνουν... ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΨΗΦΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΠΕΤΑΝΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΜΕΤΡΑΝΕ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΟΥΝ!!!!
Και θέλω να πιστεύω ότι αυτός που τους απάντησε ότι "εδώ δεν είναι δημοκρατία και αν θέλουν να βρούνε δημοκρατία να πάνε αλλου", δεν μιλούσε σοβαρά και είναι τουλάχιστον προκλητικός...

Αυτές οι τελευταίες παρωδίες λοιπόν, που αποκαλείτε συνελεύσεις, ελπίζω να τύχουν άμεσων και ριζικών αλλαγών, και να αρχίσετε να τις παίρνετε στα σοβαρά... Όσο για μένα, μέχρι τότε, η συμμετοχή μου θα είναι ελάχιστη εώς μηδαμινή, και θα κάθομαι πίσω πίσω και θα γελώ με την κατάντια και την ξεφτίλα σας...

-Ένας ανεξάρτητος μ*****ς...
papagalakos

Δημοσίευση από papagalakos »

Προσωπικά κι εγώ αν θεωρούσα ότι αυτοί που με ψηφίζουν είναι φασίστες δεν θα τους άφηνα. Ή θα έπεφτα σε κατάθλιψη και θα το σκεφτόμουν.

Υπάρχει μια προϊστορία γύρο από το ζήτημα, όπου το 2008 η ΔΑΠ στήριζε τη ΠΚΣ. Μάλον οι κνίτες κατάλαβαν πόσο απαράδεκτο είναι αυτό και δεν θέλουν να επαναλάβουν το ίδιο λάθος.
Τώρα το αν έκριναν σωστά ότι αυτοί που θα τους ψήφιζαν είναι συντηριτικοί ή όχι αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Και απ' τη στιγμή που δεν ήμουν μπροστά δεν μπορώ να εκφέρω άποψη.

Όσο για το γνωστό παραλήρημα σχετικά με τους κακούς παραταξιακούς που "έτσι τους μάθανε και έτσι λένε" και τα περί δημοκρατίας και συστημάτων κ.λπ. έχω να πω το εξής.
Δημοκρατία δεν έχουμε. Ένα σύστημα μπαταρισμένο και μπαλομένο έχουμε που θα εκραγεί. Και όσοι δεν έκαναν κάτι ουσιαστικά επαναστατικό που να έρχεται σε ρήξη με τον παλιό κόσμο ας μην την βγαίνουν και από πάνω.

Γενικά μιλώντας. Τη συζήτηση τη διάβασα "διαγώνια".

Υ.Γ. Όσο για το Κυπριακό προσωπικά δεν είμαι υπέρ τον μεσοβέζικων λύσεων. "Πατρίδα ή θάνατος" και ο νοών νοείται. Όπως έλεγε και ο σύντροφος Che στον ΟΗΕ το 1964.
Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι μιας τεταμένη κατάσταση στην περιοχή έχει πράγματι συντηριτικοποιήσει τον κυπριακό λαό σε ένα μεγάλο ποσοστό.
Anexartitos
Real Name: Andreas

Δημοσίευση από Anexartitos »

[quote="papagalakos"]Προσωπικά κι εγώ αν θεωρούσα ότι αυτοί που με ψηφίζουν είναι φασίστες δεν θα τους άφηνα. Ή θα έπεφτα σε κατάθλιψη και θα το σκεφτόμουν.

Χαχαχαχα, εισαι ωραιος ρε papagalako!!!
Αυτό είναι το αποσπασμα είναι από το wikipedia για το τι ειναι φασισμός(ελπίζω να μην χρειαστεί να μπω σε σηζήτηση για το πόσο βαρια βρισιά είναι να αποκαλείς κάποιον που ούτε καν γνωριζεις φασιστα κτλ κτλ):

Ο φασισμός είναι ριζοσπαστικἠ και αυταρχική πολιτική ιδεολογία και μαζικό κίνημα που έχει ως στόχο να θέσει το έθνος, το οποίο ορίζει βάσει αποκλειστικών βιολογικών, πολιτισμικών ή/και ιστορικών συνθηκών, υπεράνω κάθε άλλης αξίας και να δημιουργήσει μια κινητοποιημένη εθνική κοινότητα.

Τωρα πες μου, ποιος είναι ο φασίστας, αυτος που ψήφησε κάποτε ΔΑΠ, ή αυτός που επειδή ο άλλος ψήφισε ΔΑΠ του στερεί το δικαιώμα ψήφου?
Εκτος αν στο μυαλό σου η ΔΑΠ είναι φασιστικη οργάνωση? (που σε αυτη τη περίπτωση θα πρέπει όπως είπες εσύ να πέσεις σε καταθλιψη και να το σκεφτείς!!!)

Όσο για τον (συντηρητικό) Κυπριακό λαό, δεν ξέρω αν το εμαθες αλλα εδώ και 4 χρονια έχει αριστερο πρόεδρο!!!!!!!
papagalakos

Δημοσίευση από papagalakos »

Αφενός,
papagalakos έγραψε: Γενικά μιλώντας. Τη συζήτηση τη διάβασα "διαγώνια".
Αφετέρου δεν περιμένω το ουίκι για να μάθω τί είναι φασισμός.

Και αφετρίτου ξέρω πολύ καλό την "ΕΝΩΣΙΣ" παράταξη με αυτοδυναμία στις εστίες που συγκροτήθηκε στη βάση του ιδεολογήματος "να σπάσουμε την αυτοδυναμία της ΠΚΣ" και η οποία στηρίζεται από την ΔΡΑΣΗ-ΚΕΣ, φασιστική σεσημασμένη κυπριακή γκρούπα.

Edit:

Anexartitos έγραψε: Τωρα πες μου, ποιος είναι ο φασίστας, αυτος που ψήφησε κάποτε ΔΑΠ, ή αυτός που επειδή ο άλλος ψήφισε ΔΑΠ του στερεί το δικαιώμα ψήφου?
Εκτος αν στο μυαλό σου η ΔΑΠ είναι φασιστικη οργάνωση? (που σε αυτη τη περίπτωση θα πρέπει όπως είπες εσύ να πέσεις σε καταθλιψη και να το σκεφτείς!!!)
ΟΝΕΔίτες σκοτώσαν το Τεμπονέρα. Φαίστες είναι. Αυτοί που παρέλαβαν σκυτάλη από τον Πατακό για να συνεχίσουν το έργο.

Anexartitos έγραψε: Όσο για τον (συντηρητικό) Κυπριακό λαό, δεν ξέρω αν το εμαθες αλλα εδώ και 4 χρονια έχει αριστερο πρόεδρο!!!!!!!
Τον χριστόφια αρχηγό του ΑΚΕΛ, αδερφού κόμματος με το ΚΚΕ. Και όσο είδαν οι αδερφοί κύπριοι κομμουνισμό είδα κι εγώ σοσιαλισμό στην Ελλάδα με το ΠΑΣΟΚ-ΔΝΤ.
Άβαταρ μέλους
Hengeo
Real Name: Γιώργος

Δημοσίευση από Hengeo »

Off Topic
[quote="Falgorn"]Εδώ το κείμενο του διαλόγου σε ένα από τα πολλά σημεία που δεν είναι υπό διαπραγμάτευση μιλά ξεκάθαρα για δημιουργία συστήματος φοιτητικών δανείων και πέρασμα των φοιτητικών παροχών σε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Το κόστος αυτό εμέις θα το πληρώσουμε, όχι ο πολιτικός κόσμος που με δικές του αποφάσεις και χωρίς κανενός είδους έγκρισή μας έχουμε φορτωθεί αυτά τα δάνεια.[/quote]

Αυτό που ήθελα να πω σε γενικές γραμμές είναι ότι έχω καταλήξει στη γνώμη ότι η στήριξη του κράτους σίγουρα χρειάζεται για όσους δεν έχουν, για εξασφάλιση ίσων ευκαιριών κ.λ.π. Αλλά τουλάχιστον όσοι έχουν πρέπει να πληρώνουν και αυτοί, είτε μέσω φόρων είτε απευθείας, διότι το κράτος δεν μπορεί να βρει λεφτά από το 0, ούτε μπορεί να δανείζεται συνεχώς! Τέλος πάντων είναι μεγάλη η συζήτηση και δε νομίζω ότι έχει νόημα να την συνεχίσουμε εδώ, ούτε έχω τη διάθεση με αυτά που διαβάζω στα τελευταία μηνύματα..
Άνθρωπε γνώρισε τον εαυτό σου και θα γνωρίσεις το σύμπαν και τους θεούς - Δελφικό ρητό
do urden
Real Name: alex

Δημοσίευση από do urden »

papagalakos έγραψε:Προσωπικά κι εγώ αν θεωρούσα ότι αυτοί που με ψηφίζουν είναι φασίστες δεν θα τους άφηνα. Ή θα έπεφτα σε κατάθλιψη και θα το σκεφτόμουν.

Υπάρχει μια προϊστορία γύρο από το ζήτημα, όπου το 2008 η ΔΑΠ στήριζε τη ΠΚΣ. Μάλον οι κνίτες κατάλαβαν πόσο απαράδεκτο είναι αυτό και δεν θέλουν να επαναλάβουν το ίδιο λάθος.
Τώρα το αν έκριναν σωστά ότι αυτοί που θα τους ψήφιζαν είναι συντηριτικοί ή όχι αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Και απ' τη στιγμή που δεν ήμουν μπροστά δεν μπορώ να εκφέρω άποψη.

Όσο για το γνωστό παραλήρημα σχετικά με τους κακούς παραταξιακούς που "έτσι τους μάθανε και έτσι λένε" και τα περί δημοκρατίας και συστημάτων κ.λπ. έχω να πω το εξής.
Δημοκρατία δεν έχουμε. Ένα σύστημα μπαταρισμένο και μπαλομένο έχουμε που θα εκραγεί. Και όσοι δεν έκαναν κάτι ουσιαστικά επαναστατικό που να έρχεται σε ρήξη με τον παλιό κόσμο ας μην την βγαίνουν και από πάνω.

Γενικά μιλώντας. Τη συζήτηση τη διάβασα "διαγώνια".

Υ.Γ. Όσο για το Κυπριακό προσωπικά δεν είμαι υπέρ τον μεσοβέζικων λύσεων. "Πατρίδα ή θάνατος" και ο νοών νοείται. Όπως έλεγε και ο σύντροφος Che στον ΟΗΕ το 1964.
Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι μιας τεταμένη κατάσταση στην περιοχή έχει πράγματι συντηριτικοποιήσει τον κυπριακό λαό σε ένα μεγάλο ποσοστό.
κατσε λιγο..επειδη μαλλον χανεις την ουσια του θεματος...εγω θα τους αφηνα να με ψηφισουν...δε θα τους στερουσα το δικαιωμα σε καμια περιπτωση...αλλα αλλο ειναι το ζητημα..για να φτασει στο σημειο ενας δεξιος η φασιστας(δεν κανω προσωπικη επιθεση σε κανεναν,δεν ξερω καν τα 4 παιδια που ψηφισαν κκε) να ψηφιζει ενα κομμουνιστικο πλαισιο τοτε ΜΑΛΛΟΝ το πλαισιο δεν ειναι και τοσο κομμουνιστικο..αρα μαλλον σε καταθλιψη θα επεφτα και θα το σκεφτομουν πολυ πριν κατεβασω ενα παρομοιο πλαισιο..και πριν πω ξεπουλημενους κομματια του αμφιθεατρου που διαφωνουν μαζι μου..
Αλλα ενταξει το κομμουνιστικο ΚΚΕ (ναι 2 φορες κομμουνιστικο) εχει δειξει και στο παρελθον οτι τα εχει καλα με κομματια της δεξιας (βλεπε 1989)..οπου και αποχωρησε η κνε(τι αντικομμουνιστες...) και ναι αυτο το κομματι της κνε που αποχωρησε τοτε ειναι αυτο το ναρ που φωναζει το κκε στις συνελευσεις οτι ειναι ξεπουλημενο...(για σενα παπαγαλακο ειναι μονο το πρωτο μισο του post..την ιστορια την ξερεις και εσυ :wink: )
i was told that i could fly when least expected..cloud connected
Orestis_88
Real Name: Orestis

Δημοσίευση από Orestis_88 »

Εγώ νομίζω το έχουμε παρακάνει με τα κομματικά στη συγκεκριμμένη συζύτηση... Από τη μια αποκαλούνται "φασίστες" παιδιά που απλά ψήφισαν ένα ΠΛΑΙΣΙΟ επειδή ήθελαν ανοιχτή σχολή (ανεξάρτητα με το ποιος το στήριζε), και από την άλλη ανοίγετε θέμα για το "κυπριακό" και το τι γίνεται στην Κύπρο (για το οποίο όλοι έχουν άποψη και όλοι ξέρουν τα πάντα απ'ότι φαίνεται)...

Το ζήτημα εδώ είναι το ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΝΑΙΡΕΣΕΙ ΤΗ ΨΗΦΟ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ, όποιος και αν είναι αυτός, από τη στιγμή που ο άλλος δικαιούται να ψηφίσει... Γιατί δηλαδή, θα δεχόσασταν στις εκλογές να ερχόταν ένας Παπανδρέου ή ένας Σαμαράς και να πει ότι 100,000 ψήφοι που πήρε αναιρούνται, έτσι για το γαμώτο??? Από τη στιγμή που ο άλλος είναι υποψήφιος, θα δεχτεί ΟΛΕΣ τις έγκυρες ψήφους ΕΙΤΕ ΘΕΛΕΙ ΕΙΤΕ ΟΧΙ!!!

Και όσο για το πόση κομματικοποίηση πέφτει στις γενικές συνελεύσεις (καλώς ή κακώς), όλοι μας το βλέπουμε... Η σχολή έχει 1000+ φοιτητές, και στις συνελεύσεις βλέπουμε να περνάνε πλαίσια με 60 και 70 ψήφους, μόνο και μόνο γιατί αυτοί που έρχονται σταθερά για να ψηφίσουν είναι κομματόσκυλα (ως επί το πλείστον) και ακολουθούνε τυφλά το τι προστάζει το κόμμα και όχι το καλό της σχολής, του εαυτού τους ή της κοινωνίας γενικότερα... Ναι, είπαμε οι φοιτητές πρέπει να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας, αλλά φτάνουμε στο σημείο να κατακρίνονται άτομα που ψηφίζουν με βάση τα πιο πάνω, αντί να κατακρίνονται αυτοί που ψηφίζουν με κομματικά κριτήρια...
Όσο για το 70-80% "αποχή" σε κάθε συνέλευση, δεν νομίζω να κάνει την όλη διαδικασία και πολύ "δημοκρατική"... Αλλά είπαμε, η μαζοποίηση είναι το καλύτερο όπλο...

-> Δεν ανοίκω σε καμιά παράταξη, απλά νομίζω πως έχω το δικαίωμα να κρίνω αυτά που βλέπω να γίνονται... Ελπίζω να ανοίξουν μερικοί μερικοί τα μυαλά τους και να δουν το πόσο κακό κάνει αυτός ο τρόπος συμμετοχής στα δρόμενα της σχολής και στους ίδιους τους φοιτητές, και πόσο ανησυχητικά είναι τα πράγματα όταν φτάνουμε σε τέτοια σημεία...
Dweezil
Real Name: Ingo

Δημοσίευση από Dweezil »

"Η Γουατεμάλα στην Κ.Αμερική έχει πληθυσμό και έκταση περίπου όση η Ελλάδα. Μακροοικονομικά είναι η χώρα των χιλίων θαυμάτων! Εμφανίζεται ως μια από τις πιο σταθερές και αναπτυσσόμενες οικονομίες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Ο πληθωρισμός της είναι ελάχιστος, η νομισματική της ισοτιμία συνεχώς σταθερή, η ανεργία βρίσκεται κάτω απ' τα 3% και οι εξαγωγές της ανθίζουν.

Το ΔΝΤ επιτηρεί την οικονομική πορεία της χώρας ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Φερνάντο Ντελγάδο: "Η Γουατεμάλα έχει κάνει ρεκόρ. Παρουσιάζει ένα ιστορικό συμμόρφωσης και εκπλήρωσης υποχρεώσεων ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Έχει επιδείξει αξιέπαινη φορολογική πολιτική και έχει επιτύχει σε όλα τα επίπεδα με τον πιο ικανοποιητικό τρόπο!".

Τα τελευταία εφτά χρόνια η Γουατεμάλα εμφανίζει εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη που θα ζήλευαν πολλές ανεπτυγμένες χώρες. Ο μέσος όρος αγγίζει το 4% !

Όμως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, και κάποια άλλα στοιχεία έρχονται να μετριάσουν τον ενθουσιασμό: "Είμαστε η χώρα της Κ.Αμερικής με τον υψηλότερο δείκτη χρόνιου υποσιτισμού. 'Εχουμε περισσότερο από το μισό πληθυσμό μας να ζει σε συνθήκες φτώχειας με λιγότερο από 2 δολάρια τη μέρα.Υπάρχουν τεράστιες ανισότητες και μεγάλες αντιφάσεις που παρά τη μεγάλη παραγωγή πλούτου και παρόλο που η χώρα μας είναι παραγωγός τροφίμων, το 40% των παιδιών μας κάτω των 5 ετών υφίστανται χρόνιο υποσιτισμό", σημειώνει ο Χόρχε Σάντος, συντονιστής του Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Πράγματι, η Γουατεμάλα κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στον κόσμο σε ποσοστά χρόνιου παιδικού υποσιτισμού. Σύμφωνα με έρευνα που εξέδωσε η UNICEF το 2009, από τα 1200 παιδιά που γεννιούνται καθημερινά, τα 599 παιδιά πρόκειται να ζήσουν υποσιτισμένα. Λόγω και υποσιτισμού της μητέρας 3 παιδιά θα πεθάνουν την πρώτη μέρα της γέννησής του, 6 πριν κλείσουν ένα μήνα και 64 μωρά θα πεθάνουν πριν γίνουν 5 ετών. Ο χρόνιος παιδικός υποσιτισμός είναι μια εθνική τραγωδία της Γουατεμάλα, μια σιωπηλή γενοκτονία που διεξάγεται υπό την ευημερία των αριθμών...

"Έχουμε ένα τόσο μεγάλο ποσοστό υποσιτισμένων και την ίδια στιγμή έχουμε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου σε όλη την Κ.Αμερική. Σε αυτή την κατάσταση έφτασε η χώρα μας μετά τις συμφωνίες με το ΔΝΤ!", λέει θυμωμένα ο Χάκομπο Ομάρ Χερόνιμο, συνδικαλιστής της οργάνωσης αγροτών Platform graria.

Μέχρι το 1980, αν και τότε υπέφερε ακόμα τον αιματηρότερο εμφύλιο πόλεμο όλης της αμερικανικής ηπείρου, η Γουατεμάλα ήταν χώρα αυτάρκης σε παραγωγή τροφίμων. Το 1984 η αιμοσταγής δικτατορία προχώρησε σε συμφωνία με το ΔΝΤ.

Μέσα σε σκάνδαλα διαφθοράς οι κρατικές επιχειρήσεις ιδιωτικοποιήθηκαν και οι φυσικοί πόροι πουλήθηκαν σε ξένες πολυεθνικές, το κράτος συρρικνώθηκε, οι μισθοί και τα εργασιακά δικαιώματα περικόπηκαν. Σήμερα η χώρα παράγει μόνο το 50% των τροφίμων που χρειάζεται και τα υπόλοιπα είναι εισαγώμενα. Κι όμως, υπολογίζεται ότι με τις εκτάσεις γης που έχει η Γουατεμάλα θα μπορούσε να παράγει τρόφιμα για όλη την Κ.Αμερική!.

"Διαχρονικά αυτό οφείλεται στις πολιτικές υποτιθέμενης απελευθέρωσης του εμπορίου, γιατί τελικά δεν απελευθερώνεται. Δεν έχουμε καν ελεύθερη αγορά! Στην πραγματικότητα αυτό που έχουμε είναι νομοθεσίες χωρίς τέλος που ωφελούν τις μεγάλες εταιρίες και αφήνουν σε μειονεκτική θέση του μικροκαλλιεργητές!", επιχειρηματολογεί ο συνδικαλιστής αγρότης Χερόνιμο. Στη Γουατεμάλα το 97% της παραγωγικής γης βρίσκεται στα χέρια του 3% του πληθυσμού. Η κατοχή γης είναι άπιαστο όνειρο για το μεγαλύτερο και φτωχότερο τμήμα του πληθυσμού.

Το όνειρο αυτό έγινε πραγματικότητα το 1954, με την Αγροτική Μεταρρύθμιση του Χάκομπο Άρμπενς. Ήταν τα χρόνια της χαράς και της ελπίδας, τα "10 χρόνια της Άνοιξης". Άρχισαν το 1944 με μια λαική επανάσταση που ανέτρεψε μια δικτατορία, έκανε ελεύθερς εκλογές, νομιμοποίησε τα συνδικάτα και την ελευθερία έκφρασης και το σημαντικότερο, έβαλε τις βάσεις για αναδιανομή της γης, ως τη μόνη λύση για να ξεφύγει ο φτωχός λαός από την πείνα. Όμως το όνειρο δεν κράτησε πολύ. Όταν η κυβέρνηση του Άρμπενς άρχισε να απαλλοτριώνει εκτάσεις της αμερικανικής United Fruit Company, οι ΗΠΑ οργάνωσαν πραξικόπημα για να την ανατρέψουν. Το καθεστώς έγινε και πάλι δικτατορικό και η γη επιστράφηκε στους παλιούς ιδιοκτήτες της.

Η Γουατεμάλα έχει γίνει σήμερα ο παράδεισος των ολιγοπωλίων. Μόνο ένας επιχειρηματικός όμιλος ελέγχει το 50% του σιταριού, ένας άλλος το 60% του ρυζιού, και ένας τρίτος το 80% του καλαμποκιού. Στα πιο εύφορα εδάφη δεν καλλιεργούνται πλέον τρόφιμα. Καλλιεργούνται μπανάνες, καφές, ζαχαροκάλαμα, καουτσούκ και βιοκαύσιμα, σε τεράστιες φυτείες που ανήκουν σε εταιρείες. Κι όπως λένε οι αγρότες πικρά: "Σήμερα στη Γουατεμάλα τα παραγωγικά εδάφη του Πολοιτσίκ χρησιμοποιούνται για τον αφρικανικό φοίνικα. Ο αφρικανικός φοίνικας παράγει λάδι, που τελικά θα καταλήξει στο ντεπόζιτο των αυτοκινήτων, και όχι στην κοιλιά των κατοίκων"."
Ideas can't be killed. But they can become irrelevant.

"Well we've already got the tickets" Abraham Lincoln
Anexartitos
Real Name: Andreas

Δημοσίευση από Anexartitos »

papagalakos έγραψε: Και αφετρίτου ξέρω πολύ καλό την "ΕΝΩΣΙΣ" παράταξη με αυτοδυναμία στις εστίες που συγκροτήθηκε στη βάση του ιδεολογήματος "να σπάσουμε την αυτοδυναμία της ΠΚΣ" και η οποία στηρίζεται από την ΔΡΑΣΗ-ΚΕΣ, φασιστική σεσημασμένη κυπριακή γκρούπα.
Ε και εμένα τι μου το λες δηλαδή αυτό, και εγω ξέρω πως υπαρχει Χρυσή Αυγή στην Ελλαδα΄και δεν λεω όλους τους Ελλήνες Φασίστες, σημαίνει πως επειδή υπάρχει Κυπριακή Δεξια οργάνωση όλοι οι Κυπριοι είμασται Φασίστες??? ειλικρινά δεν καταλαβαίνω που κολλαει αυτο που είπες με οτιδήποτε!!!! Εμ' πας η περίπτωση, γιατι βλέπω πως εχω εμπλακεί σε συζήτηση με ένα άνθρωπο του οποίου οι απόψεις έιναι τόσο προφανώς εσφαλμένες όσο και αμετάκλητες που μου λέει τυχαία γεγονότα του παρελθόντος προσπαθώντας να αποδείξει εντελώς ανυπόστατα πράγματα(πράγμα που θα ήταν πολύ εύκολο και σε μένα να κάνω καθώς υπάρχουν πολλά κουμουνιστικα παραδείγματα που εσύ εξειμνείς πολυ χειρότερα ακόμα και από τα φασιστικά) δεν προκειται να σου ξανααπάντησω γιατί προτιμώ να κάνω οτιδήποτε άλλο!
Οπως λεεί και η παριμοία "Στου κουφού την πόρτα οσο θέλεις βρόντα'
Άβαταρ μέλους
Artemoila
Real Name: Artemis
Facebook ID: 1003775262

Δημοσίευση από Artemoila »

do urden έγραψε:για να φτασει στο σημειο ενας δεξιος η φασιστας(δεν κανω προσωπικη επιθεση σε κανεναν,δεν ξερω καν τα 4 παιδια που ψηφισαν κκε) να ψηφιζει ενα κομμουνιστικο πλαισιο τοτε ΜΑΛΛΟΝ το πλαισιο δεν ειναι και τοσο κομμουνιστικο

ή απλά δεν υπήρχε καμία τέτοια υπόνοια από πλευράς των παιδιών τα οποία θέλαν απλά ανοιχτή σχολή.
Άβαταρ μέλους
Glaurung
Real Name: ....

Δημοσίευση από Glaurung »

Αυτό που λέει ο do urden έχει να κάνει με τους κνιτες και όχι με τα παιδία που δεν τους αναγνωρίστηκε η ψήφος τους ( όταν πήγα στην έδρα για να τους ζητήσω τον λόγο ο κνίτης είπε να απομακρυνθούμε από τον πίνακα και θεωρήσαμε πως είναι προτιμότερο να μην πιαστούμε στα χέρια . Στο τέλος πάντως άλλαξε το 4 σε 8 , όχι ότι έπαιζε πλέον μεγάλο ρόλο ) . Πρέπει να είναι πολύ πονηρή προβοκάτσια το να υποστηρίξει ένας δεξιός ένας πλαίσιο με πλήρως επαναστατικό και κουμουνιστικό περιεχόμενο , μόνο και μόνο για να μπορεί να λέγετε μετά ότι αφού υποστηρίχτηκε από δεξιές δυνάμεις κάτι δεν πάει καλά με το περιεχόμενό του . Ακόμα και να είχαν σκεφτεί τέτοιο σατανικό σχέδιο οι κακοί δεξιοί , αυτό το αντιμετωπίζεις με την καθημερινή σου στάση και αγώνα και όχι με την μη αναγνώριση των ψήφων . Γιατί αν θέλεις οι αποφάσεις να βγαίνουν βάση ψηφοφορίας τότε αναγκαστικά δέχεσαι και την λειτουργία και τους βασικούς κανόνες της ψηφοφορίας .

Τα σχόλια για την φράση « να πάτε στο νησί σας » περισσεύουν , είναι απλά γελοίοι .
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ειδικά Θέματα”