Αριθμητική Ανάλυση I και Εργαστήριο
Συντονιστές: φιάλη klein, Ryu, markelos, meleneemil, Nasia!
- markelos
- Portal Moderator

- Real Name: Ace
- Facebook ID: 0
Re: Αριθμητική Ανάλυση I και Εργαστήριο
Προφορική εξέταση; Έχω χάσει κάποιο επεισόδιο;
- nikolas_asteri
- Real Name: nikolas?
Δεν έχω ιδέα. Λες να μας εξετάσουν για να δουν κατα πόσον "το'χουμε" αυτό που παραδώσαμε?
- sempreviva
- Real Name: Spongebob
Εννοεί λογικά την εξέταση του εργαστηρίου..όχι ότι θα τα πεις στον Κολέτσο προφορικά (κ μόνο που το σκέφτομαι ανατριχιαζω!!) Απλά άκουσα ότι σε περίπτωση που δεν περαστεί, οι παρουσίες του εργαστηρίου θα ισχύουν μόνο για κανα χρόνο επιπλέον.Τώρα επειδή δεν είμαι και σίγουρη αν αληθεύει αυτό,ας το επιβεβαιώσει κ κανεις άλλος..
Life isn't easy for the Pin Cushion Queen. When she sits alone on her throne, pins push through her spleen.
Πέρυσι πάντως στην 1η από τις 2 εργαστηριακές εργασίες που παραδώσαμε, μας εξέτασαν προφορικά (βοηθοί όχι ο Κολέτσος) στην 1η εργασία, μόνο και μόνο με σκοπό να διαπιστώσουν αν δεν αντιγράψαμε. Δεν είναι τίποτα πάντως υπόθεση 5' είναι. Το μόνο κακό, είναι ότι περιμένεις στην ουρά τη σειρά σου αλφαβητικά. Επίσης τα εργαστήρια κατοχυρώνονται μέχρι και 4 εξεταστικές. Δηλαδή κάποιος που τα κάνει σ'αυτό το εξάμηνο, έχει διορία να περάσει τη θεωρία μέχρι και το Σεπτέμβρη του 2012, διαφορετικά πρέπει να τα επαναλάβει από την αρχή.
- NickNafplio
- Real Name: Νικος (mod(p^n)) ...
Παιδιά επηδή τώρα προσπαθώ να τελειώσω κάποια πράγματα στην εργασία, μπορεί κάποιος να εξηγήσει:
1) Τι σχετικό σφάλμα και επακρίβεια ζητάει εδώ? αφου η πραγματική τιμή είναι 0 και δεν μπορούμε να διαιρέσουμε με αυτήν..
2) Βγαίνει και σε κανέναν άλλον ότι στο ερώτημα 2, η μέθοδος του halley απειρίζεται?
1) Τι σχετικό σφάλμα και επακρίβεια ζητάει εδώ? αφου η πραγματική τιμή είναι 0 και δεν μπορούμε να διαιρέσουμε με αυτήν..
2) Βγαίνει και σε κανέναν άλλον ότι στο ερώτημα 2, η μέθοδος του halley απειρίζεται?
Ο νεοφιλελές της διπλανής πόρτας
- sciroccakias
- Real Name: -
Όσων αφορά το σχετικό σφάλμα και την επακρίβεια αυτή την απορία είχα και εγώ. Αλλά το έβαλα έτσι. και στο αποτέλεσμα όπως είναι φυσικό μου βγαίνει άπειρο για αυτά τα 2 μεγέθη. Όπως επίσης και στα αντίστοιχα διαγράμματα δεν μου εμφανίζει τίποτα. Αλλά θα την παραδώσω έτσι. Αν θέλει κάτι διαφορετικό τί να πω!!! δεν ξέρω
Όσων αφορά το ότι σου απειρίζεται η μέθοδος δεν μπορώ να καταλάβω τι σου βγάζει σαν αποτέλεσμα...
Όσων αφορά το ότι σου απειρίζεται η μέθοδος δεν μπορώ να καταλάβω τι σου βγάζει σαν αποτέλεσμα...
- NickNafplio
Με την halley εκτελούνται 4-5 βήματα και αντί η ακολουθία να πάει στη λύση (χ=0) πάει στο άπειρο. Δεν ξέρω αν έχω κάνει κάποιο λάθος, πάντος για να φτιάξω την Halley απλά πήρα τον κώδικα της NR και άλλαξα τον τύπο με αυτόν που δίνεται, εισάγοντας και τη 2η παράγωγο όπως λέει στην εκφώνηση...sciroccakias έγραψε:Όσων αφορά το σχετικό σφάλμα και την επακρίβεια αυτή την απορία είχα και εγώ. Αλλά το έβαλα έτσι. και στο αποτέλεσμα όπως είναι φυσικό μου βγαίνει άπειρο για αυτά τα 2 μεγέθη. Όπως επίσης και στα αντίστοιχα διαγράμματα δεν μου εμφανίζει τίποτα. Αλλά θα την παραδώσω έτσι. Αν θέλει κάτι διαφορετικό τί να πω!!! δεν ξέρω
Ακόμα μια ερώτηση: πώς θα παραδώσω την εργασία? τους κώδικες και όλα τα λοιπά τα έχω έτοιμα, αλλα που θα τα αποθηκεύσω? Τα σχόλια θα πρέπει να τα βάλω σε txt αρχεία? Απαντήστε plz γιατί ο χρόνος τελειώνει..!
- maria_semfe
- Real Name: Maria
Μία καλή ιδέα θα ήταν να γράψεις την εργασία σου στο word. Εκεί θα μπορούσες να περιγράψεις ό,τι χρειάζεται με λόγια και να αντιγράψεις με copy-paste και τους κώδικες. Έτσι είχα παραδώσει εγώ τις εργασίες μου πέρσυ. Καλή επιτυχία!NickNafplio έγραψε:Με την halley εκτελούνται 4-5 βήματα και αντί η ακολουθία να πάει στη λύση (χ=0) πάει στο άπειρο. Δεν ξέρω αν έχω κάνει κάποιο λάθος, πάντος για να φτιάξω την Halley απλά πήρα τον κώδικα της NR και άλλαξα τον τύπο με αυτόν που δίνεται, εισάγοντας και τη 2η παράγωγο όπως λέει στην εκφώνηση...sciroccakias έγραψε:Όσων αφορά το σχετικό σφάλμα και την επακρίβεια αυτή την απορία είχα και εγώ. Αλλά το έβαλα έτσι. και στο αποτέλεσμα όπως είναι φυσικό μου βγαίνει άπειρο για αυτά τα 2 μεγέθη. Όπως επίσης και στα αντίστοιχα διαγράμματα δεν μου εμφανίζει τίποτα. Αλλά θα την παραδώσω έτσι. Αν θέλει κάτι διαφορετικό τί να πω!!! δεν ξέρω
Ακόμα μια ερώτηση: πώς θα παραδώσω την εργασία? τους κώδικες και όλα τα λοιπά τα έχω έτοιμα, αλλα που θα τα αποθηκεύσω? Τα σχόλια θα πρέπει να τα βάλω σε txt αρχεία? Απαντήστε plz γιατί ο χρόνος τελειώνει..!
(ελπίζω να μην έχει περάσει ήδη η προθεσμία....
- vnsc
- Real Name: Renos
re mages egw dn mporw n katalavw gia ta 2 tol. me 1e-3 i 1e-6 trexei me megaliteri taxitita k poia einai ta pleonektimata kai tameionektimata?. episis st thewritiko kommati giati den mporume n xrisimopoiisume methodo dixotomisis gia tin euresi migadikwn rizwn, logo tou oti apaitei mono mia metavliti auti i methodos????
- NickNafplio
vnsc έγραψε:re mages egw dn mporw n katalavw gia ta 2 tol. me 1e-3 i 1e-6 trexei me megaliteri taxitita k poia einai ta pleonektimata kai tameionektimata?. episis st thewritiko kommati giati den mporume n xrisimopoiisume methodo dixotomisis gia tin euresi migadikwn rizwn, logo tou oti apaitei mono mia metavliti auti i methodos????
Oute egw katalavainw gia ta 2 tol, ta idia apotelesmata-grafimata ebgala kai gia ta dio. Pleonektima malon exei i Newton-Raphson giati sigklinei grigorotera apo tis alles.
I methodos dixotomisis stirizete se anisotikes sxeseis, oi opoies den exoun nohma sto C, opote de mporeis na doulepseis sto C me ti sigkekrimeni methodo, giati to pio pithano einai i f na pairnei kai migadikes times.
Afto pou de katalava einai to giati i Halley mou bgike oti paei sto apeiro sto 2o erotima.... pistevw tin exw ftiaksei swsta sto 1o erotima, opote malon kapoia vlakeia exw kanei sto 2o erotima
- meleneemil
- Forum Moderator

- Real Name: Aimilios K
To wikipedia λέει ότι η Halley συγκλίνει κυβικά (ενώ η Ν-R τετραγωνικά) , εκτός κι αν είδα λάθος.NickNafplio έγραψε: Pleonektima malon exei i Newton-Raphson giati sigklinei grigorotera apo tis alles.
Logical? maybe. ميلين اميل
- nikolas_asteri
- Real Name: nikolas?
Ισχύει αυτό που λέει ο emil.
Όσον αφορά στο σχετικό σφάλμα, εγώ έγραψα ότι δεν ορίζεται και ότι χρησιμοποιούμε το απόλυτο.
Όσον αφορά στη μέθοδο της διχοτόμησης για μιγαδικές ρίζες: Επειδή όπως πολύ σωστά είπε ο Νικ δεν ορίζεται διάταξη στο C, δεν μπορούμε καν να ορίσουμε αρχικό διάστημα για την μέθοδο. (Όμως: http://en.wikipedia.org/wiki/Lehmer%E2% ... _algorithm
)
Όσον αφορά στο σχετικό σφάλμα, εγώ έγραψα ότι δεν ορίζεται και ότι χρησιμοποιούμε το απόλυτο.
Όσον αφορά στη μέθοδο της διχοτόμησης για μιγαδικές ρίζες: Επειδή όπως πολύ σωστά είπε ο Νικ δεν ορίζεται διάταξη στο C, δεν μπορούμε καν να ορίσουμε αρχικό διάστημα για την μέθοδο. (Όμως: http://en.wikipedia.org/wiki/Lehmer%E2% ... _algorithm
- Nasia!
- Portal Administrator

- Real Name: Νάσια παραγοντικό
- Facebook ID: 1169014285
NickNafplio, στανταρ καποιο λαθος παιζει με τον κωδικα ή στο πρωτο ή στο δευτερο ερωτημα, μια και η Halley ουτε απειριζεται, ειναι και η πιο γρηγορη (και η πιο ακριβης btw)
vnsc, με τα 2 tol εχεις τα ιδια αποτελεσματα, αρκει να της το αναφερεις. συγκριση μπορεις να κανεις και με την ταχυτητα (επαναληψεις) και με την ακριβεια (βασικα κανε και τα 2
). στο 3ο με καλυψανε οι απο πανω 
vnsc, με τα 2 tol εχεις τα ιδια αποτελεσματα, αρκει να της το αναφερεις. συγκριση μπορεις να κανεις και με την ταχυτητα (επαναληψεις) και με την ακριβεια (βασικα κανε και τα 2
The world is not enough, but it is such a perfect place to start, my love.
- NickNafplio
Ο κώδικάς μου στο 1ο ερώτημα είναι αυτός της NR με την κατάλληλη τροποποίηση στον τύπο της ακολουθίας:
function [x,xlist,iter]=halley(f,df,d2f,x0,tol,maxit)
% Root of f(x)=0 by Halley's method
% method terminates when relative change < tol
% or maximum number of iterations exceeded
if nargin < 4, error ('Insufficient input\n'); end;
if nargin < 5, tol=eps; end;
if nargin < 6, maxit=50; end;
x=x0;
iter=0;
xdiff=inf;
xlist=x;
while xdiff>=tol
iter=iter+1;
xold=x;
x=x-2*feval(f,x)/(feval(df,x)-sqrt((feval(df,x))^2 - 2*feval(f,x)*feval(d2f,x)));
xdiff=abs(x-xold)/abs(x);
xlist=[xlist;x]
if iter>=maxit
error ('Not converged after maxit iterations.');
end
end
function [x,xlist,iter]=halley(f,df,d2f,x0,tol,maxit)
% Root of f(x)=0 by Halley's method
% method terminates when relative change < tol
% or maximum number of iterations exceeded
if nargin < 4, error ('Insufficient input\n'); end;
if nargin < 5, tol=eps; end;
if nargin < 6, maxit=50; end;
x=x0;
iter=0;
xdiff=inf;
xlist=x;
while xdiff>=tol
iter=iter+1;
xold=x;
x=x-2*feval(f,x)/(feval(df,x)-sqrt((feval(df,x))^2 - 2*feval(f,x)*feval(d2f,x)));
xdiff=abs(x-xold)/abs(x);
xlist=[xlist;x]
if iter>=maxit
error ('Not converged after maxit iterations.');
end
end
-
mtsarduckas
- Real Name: Μιχάλης
- Facebook ID: 743552839
Φίλε NickNafplio στη γραμμή που ορίζεις τον αναδρομικό τύπο στον παρονομαστή έχεις βάλει μείον αντί για συν, γι αυτό σου έφευγε στο άπειρο 
Draco Dormiens Nunquam Tittilandus