Το ΕΜΠ στην 114η καλύτερη θέση του κόσμου

Ιδιαίτερα ζητήματα που απασχολούν τη ΣΕΜΦΕ (όπως π.χ., συνδικαλιστικά, επαγγελματικά δικαιώματα, πρόγραμμα σπουδών κτλ.)

Συντονιστές: antony07, Chris

ge99020
Real Name: Panagiotis A.
Facebook ID: 0

Re: Το ΕΜΠ στην 114η καλύτερη θέση του κόσμου

Δημοσίευση από ge99020 »

Να ρωτήσω κάτι? και τι έγινε αν μας βγάζεις 200στους, 300στους. 5ους η οτιδήποτε? πιστεύετε ειλικρινά οτι θα άλλαζε για κάποιον το μέλλον του σαν προπτυχιακός φοιτητής? Θα άλλαζαν οι πιθανότητες του να των πάρουν σε κάποιο μεταπτυχιακό? ΟΧΙ.

Αυτο που συμβαίνει είναι οτι τα πανεπιστήμια με δίδακτρα προσπαθούν με κάθε τρόπο να ανεβούν στα ράνκινκς ώστε να προσελκύσουν τον περισσότερο καλό κόσμο και χρηματοδοτήσεις απο εταιρίες και κράτος. Συμβαίνει αυτο στην ελλάδα που είναι τσάμπα οι σχολές? οχι. υπάρχουν χρηματοδοτήσεις απο ιδιώτικές εταιρίες στο Ε.Μ.Π απο εξωτερικό? απειροελάχιστες.

Δεν ξέρουμε λιγο πολυ ποιοι είναι οι καθηγητές με άξια ερευνητική παρουσία, και ποιοι δεν τελούν ερευνητικό έργο αλλα είναι θεοι καθηγητές? ξερουμε. Αρα δεν πανε να μας βγάλουν και απόπατους ( που πιστεύω οτι εκεί κάπου θα ναι η σχολή μας με βάση τα προαναφερθέντα κριτήρια) τι μας νοιάζει. εγω την αγαπάω την σχολή μου, έχει πολύ καλο όνομα στο εξωτερικό, και ας είναι πραγματικά όμως ενα *δελο.

tl;dr Δέν "ακουμπάνε" τους φοιτητές τα rankings στα ελληνικά πανεπιστήμια . Εκτός αν θέλετε να μετρήσετε ποιος το έχει ποιο υψηλό :) .
papagalakos

Δημοσίευση από papagalakos »

Aπό τα ύψιστα πανεπιστήμια των ΗΠΑ έχει βγει κανένας μεγάλος επιστήμονας; Μπορεί να φανεί λίγο ρηχό αλλά όλοι οι μεγάλοι που φέρνω στο μυαλό μου είναι ευρωπαίοι. Πρέπει να μου διαφεύγουν κάποιοι...
ge99020
Real Name: Panagiotis A.

Δημοσίευση από ge99020 »

Ρε σύ, και εμένα οι περισσότεροι παλιοί "μεγάλοι" που μου έρχονται στο μυαλό είναι λευκοί, άνδρες και εβραίοι :) . Τα τελευταία 20 χρόνια αλλάζουν τα στερεότυπα αρδην . Δέν θέλω να γενικεύσω βάση αυτών :) Έχει αλλάξει ο όρος μεγάλος στην επιστήμη πιά καθώς έχουν όλα κατακερματιστεί και εξειδικευθεί. Στους τομείς λοιπόν τους σύγχρονους, υπάρχουν πολλοί αμερικάνοι μεγάλα ονόματα . Μεγάλα ονόματα που μού ρχονται τωρα ένα όνομα που πούλησε είναι του john nash. Βάλε και τον Claude Shannon, και Craig Venter (αν και αντιπαθητικός) .
papagalakos

Δημοσίευση από papagalakos »

Εμένα μόνο ο zuckerberg μου έρχεται :P
palasso
Real Name: Vassilis

Δημοσίευση από palasso »

ge99020 έγραψε:Να ρωτήσω κάτι? και τι έγινε αν μας βγάζεις 200στους, 300στους. 5ους η οτιδήποτε? πιστεύετε ειλικρινά οτι θα άλλαζε για κάποιον το μέλλον του σαν προπτυχιακός φοιτητής? Θα άλλαζαν οι πιθανότητες του να των πάρουν σε κάποιο μεταπτυχιακό? ΟΧΙ.

Αυτο που συμβαίνει είναι οτι τα πανεπιστήμια με δίδακτρα προσπαθούν με κάθε τρόπο να ανεβούν στα ράνκινκς ώστε να προσελκύσουν τον περισσότερο καλό κόσμο και χρηματοδοτήσεις απο εταιρίες και κράτος. Συμβαίνει αυτο στην ελλάδα που είναι τσάμπα οι σχολές? οχι. υπάρχουν χρηματοδοτήσεις απο ιδιώτικές εταιρίες στο Ε.Μ.Π απο εξωτερικό? απειροελάχιστες.

Δεν ξέρουμε λιγο πολυ ποιοι είναι οι καθηγητές με άξια ερευνητική παρουσία, και ποιοι δεν τελούν ερευνητικό έργο αλλα είναι θεοι καθηγητές?
Δεν ξέρω αν απευθύνεσαι σε εμένα, αλλά δεν νομίζω κανένας να μας βγάζει σε κάποια θέση πέρα από τα Rankings.
Οι πιθανότητες του να σε πάρουν σε κάποιο μεταπτυχιακό κρίνονται σε πιο προσωπικό επίπεδο, δηλαδή την προσωπική απόδοση σου, αλλά παρ' όλα αυτά επηρεάζει και το πανεπιστήμιο από το οποίο προέρχεσαι. Το ίδιο ισχύει το να σε πάρουν σε κάποιο διδακτορικό, σε κάποια δουλειά κλπ. Οπότε ασφαλώς το σημαντικότερο είναι πως τα πας εσύ και ποιά είναι η απόδοση σου αλλά οπωσδήποτε παίζει ρόλο και η φήμη του πανεπιστημίου σου. Αν όμως θέλεις να δεις τους "μέσους όρους" του πανεπιστημίου σου, βλέπεις την συνολική απόδοση του και άρα και την φήμη του στο σύνολο όπως την κρίνουν κάποιες οργανώσεις.
Τέλος οι χρηματοδοτήσεις είναι σχετικές και με τη φήμη του πανεπιστημίου και με τις πολιτικές του. Όταν το Ε.Μ.Π. έχει ως στρατηγική να έχει κατά κύριο λόγο χρηματοδότηση από το κράτος (και σχετικά χαμηλή φήμη), τότε ασφαλώς αυτές οι χρηματοδοτήσεις θα είναι απειροελάχιστες και τα χρήματα για έρευνα επίσης απειροελάχιστα. Π.χ. διδακτορικά των 700€ σε αντίθεση με το εξωτερικό που κάποιος βρίσκει ένα project χρηματοδοτούμενο από εταιρία και πληρώνεται καλύτερα. Ή η άμεση εύρεση εργασίας σε μεγάλες εταιρίες μόλις τελειώσει ο φοιτητής τις σπουδές του κλπ... (Τα παραδείγματα δεν τελειώνουν...)
papagalakos έγραψε:Aπό τα ύψιστα πανεπιστήμια των ΗΠΑ έχει βγει κανένας μεγάλος επιστήμονας; Μπορεί να φανεί λίγο ρηχό αλλά όλοι οι μεγάλοι που φέρνω στο μυαλό μου είναι ευρωπαίοι. Πρέπει να μου διαφεύγουν κάποιοι...
:lol: :lol: :lol: Σε αυτά πάνε όμως οι κερατάδες... Τυχαίο? Δεν νομίζω! :lol: :lol: :lol:
Πέρα απ' αυτό όμως πρέπει κανείς να βλέπει αναλογικά τα πράγματα. Δηλαδή πόσους μεγάλους επιστήμονες σε σχέση τους φοιτητές του βγάζει ένα πανεπιστήμιο. Γιατί αν τα μεγάλα πανεπιστήμια έχουν συνολικά 100 χιλιάδες φοιτητές και τα υπόλοιπα έχουν 100 εκατομμύρια τότε θα περιμένει κανένας τα υπόλοιπα να βγάζουν χίλιες φορές περισσότερους από τα μεγάλα (αν δεν υπάρχει διαφορά στην ποιότητα επιστημόνων που βγάζουν). Πάντως τα μεγάλα πανεπιστήμια δεν είναι τόσο "μεγάλα" σε προπτυχιακό επίπεδο, αλλά κυρίως σε μεταπτυχιακό και πάνω.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ειδικά Θέματα”