Καλή ερώτηση. Επεκτείνοντας αυτό που είπε ο noir, αν το πάρουμε ολιστικά το θέμα, οπουδήποτε μπορεί να βρεις υπονοούμενα ή χιουμοριστικές πινελιές. Οπότε, κυνηγάμε φαντάσματα παντού, φτιάχνουμε μία λίστα με το τι είναι politically correct να λέγεται δημόσια ή το παίρνουμε χαλλαρά ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο;O kanenas έγραψε:Το χιούμορ με ποιο τρόπο αναιρεί τον σεξισμό?
Η διαφήμιση Γερμανός (μπάμιες) ~ Σεξιστική;
Συντονιστής: AlexandraDC
- Hengeo
- Real Name: Γιώργος
- Facebook ID: 0
Re: Η διαφήμιση Γερμανός (μπάμιες) ~ Σεξιστική;
Άνθρωπε γνώρισε τον εαυτό σου και θα γνωρίσεις το σύμπαν και τους θεούς - Δελφικό ρητό
- O kanenas
- Real Name: Αφροξυλάνθη
- Τοποθεσία: Within search engines that search engines that search
- Επικοινωνία:
Όντως, οι γυναίκες "χωράνε" παντού. Αυτά που αποκαλείς "φαντάσματα" για τις φεμινίστριες δεν είναι και τόσο. Όπως επίσης και τα ρατσιστικά υποννοούμενα και οι ρατσιστικοί αστεϊσμοί δεν είναι και τόσο φαντάσματα για τους αλλοδαπούς, τουλάχιστον όσους έχουν συνείδηση του τι εστί ρατσισμός. Όπως και για σένα μπορεί να μην ήταν φαντάσματα αντίστοιχες ρατσιστικές συμπεριφορές για τους αριστερόχειρες. Δυστυχώς, δεν ξέρω να σου πω έναν άμεσο τρόπο ώστε να λυθεί το πρόβλημα, γιατί είναι βαθιά ριζωμένο στη δυτική κουλτούρα. Σίγουρα όμως θα βοηθούσε η αποθάρρυνση των τακτικών αυτών, που σκοπεύοντας σε κάτι άσχετο (πχ, το να διευρυνθεί το καταναλωτικό κοινό του Γερμανού) συντηρούν τον ρατσισμό, τον σεξισμό και οποιαδήποτε κοινωνική αδικία.
R.I.P.
Life is so vain, but death equals pain
So let's make one more attempt and live with nothing to gain
- Hengeo
- Real Name: Γιώργος
Ίσως η λέξη φαντάσματα που χρησιμοποίησα ήταν λίγο απόλυτη. Δεν εννοούσα ότι είναι ανύπαρκτο το θέμα, ο προβληματισμός μου είναι για το που είναι η μέση λύση μεταξύ των δύο άκρων του να αγνοηθεί τελείως το θέμα ή να τα περνάμε όλα από κόσκινο. Η αποθάρρυνση είναι σίγουρα ένα μέσο αντιμετώπισης π.χ. στην περίπτωσή μας με το να μην πετύχει τον στόχο της η διαφήμιση. Από την άλλη, από ότι καταλαβαίνω, υπάρχει μεγάλη διαφορά στάσης απέναντι σε αυτό το θέμα από άτομο σε άτομο, άλλοι προτιμούν να το <<κυνηγήσουν>> όσο πάει, άλλοι το παίρνουν πιο χαλαρά. Εγώ μάλλον ανήκω στους δεύτερους, αφού με εκφράζει αρκετά ο Russell Lynes:
Ο πιο ευγενικός τρόπος αντίδρασης όταν δεχόμαστε μία προσβολή είναι να την αγνοήσουμε. Αν δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε, τότε ας την ξεπεράσουμε. Αν δεν μπορούμε να την ξεπεράσουμε, ας γελάσουμε με αυτήν. Αν τέλος δεν μπορούμε ούτε να γελάσουμε με την προσβολή, τότε πιθανώς την αξίζουμε.
Ο πιο ευγενικός τρόπος αντίδρασης όταν δεχόμαστε μία προσβολή είναι να την αγνοήσουμε. Αν δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε, τότε ας την ξεπεράσουμε. Αν δεν μπορούμε να την ξεπεράσουμε, ας γελάσουμε με αυτήν. Αν τέλος δεν μπορούμε ούτε να γελάσουμε με την προσβολή, τότε πιθανώς την αξίζουμε.
Άνθρωπε γνώρισε τον εαυτό σου και θα γνωρίσεις το σύμπαν και τους θεούς - Δελφικό ρητό
- lunatic
- Real Name: Zoro
Τα ποντιακά ανέκδοτα είναι ρατσισμός?Όπως επίσης και τα ρατσιστικά υποννοούμενα και οι ρατσιστικοί αστεϊσμοί δεν είναι και τόσο φαντάσματα για τους αλλοδαπούς, τουλάχιστον όσους έχουν συνείδηση του τι εστί ρατσισμός.
When do you think people die?
When they are shot through the heart by the bullet of a pistol? No
When they are ravaged by an incurable disease? No
When they drink a soup made from a poisonous mushroom? No
It's when... they are forgotten...
When they are shot through the heart by the bullet of a pistol? No
When they are ravaged by an incurable disease? No
When they drink a soup made from a poisonous mushroom? No
It's when... they are forgotten...
- Georgrinder
- Real Name: Γιακουμης Πορδος
- Επικοινωνία:
πιο πολυ την ανθρωπινη νοημοσυνη υποτιμα αυτη η διαφημιση με το σαχλο της χιουμορ παρα την γυναικα.... 
A set is a Many that allows itself to be thought of as a One.
-Georg Cantor
-Georg Cantor
- d d doora!!
- Real Name: Domovoi
Σιγά ρ αναλύστες όλοι...Ηταν διαφήμηση με χιούμορ κ δν νομίζω να ήθελαν να περάσουν τίποτα το σεξιστικό...Έχουμε χαθεί μέσα στο ψάξιμο για νοήματα και χάνουμε το προφανές...Ξεκολλάτε ρ, τα ανέκδοτα για τις ξανθιές σεξιστικά είναι??Ή για τις γυναίκες οδηγούς???Ή μήπως τα ανέκδοτα για τους πόντιους είναι ρατσιστικά??...
"Θα αργήσουν πολύ οι καπιταλιστές να μας πουλήσουν το σκοινί που θα τους κρεμάσουμε??..γιατί ως τώρα μας πηδάν με το δονητή που τους φτιάξαμε.."
Αντιφασισμός: πόλεμος ενάντια στο φόβο
- O kanenas
- Επικοινωνία:
Προφανώς και δεν ήταν στόχος τους να περάσουν κάτι σεξιστικό. Χέστηκαν έτσι κι αλλιώς. Στόχος τους ήταν να διαφημίσουν τον Γερμανό. Απλά, η διαφήμιση αυτή ήταν σεξιστική κι αυτό συζητάμε. Στη τηλεόραση δεν υπάρχει περίπτωση να μην δεις πατριαρχικά πρότυπα, αλλά υπάρχει εδώ ένα ενδιαφέρον γιατί η Γενική Γραμματεία της Ισότητας θεώρησε ότι ξεπερνάει κάποια όρια και έκανε κίνηση για να αποσυρθεί η διαφήμιση.
Βάλε τον εγωισμό σου λίγο πίσω και σκέψου. Τα ανέκδοτα αυτά που αναφέρεις αποτυπώνουν με αστείο τρόπο μια άδικη πραγματικότητα. Δεν ήρθαν από το πουθενά. Αποτυπώνουν ρατσισμό προς τους πόντιους, τους αλβανούς, σεξισμό προς τις γυναίκες και τους άντρες κ.ά. Το ότι είναι χιούμορ δεν αναιρεί τίποτα από τα παραπάνω. Απλά, τα παρουσιάζει μ'έναν ευχάριστο τρόπο. Οι συμπεριφορές που περιγράφονται σε τέτοιου είδους ανέκδοτα, για κάποιους και κάποιες ήταν, είναι ή γίνονται βιώματα και τότε πια χάνουν το χιούμορ τους. Αυτό δυστυχώς το καταλαβαίνουν λίγοι άνθρωποι και κυρίως αυτοί που έχουν αυτά τα βιώματα. Δεν περιμένω από κάποιον να μη γελάσει με τέτοια ανέκδοτα, αλλά μην κάνουμε και τα στραβά μάτια... Τουλάχιστον ας ξέρουμε με τι γελάμε.
Βάλε τον εγωισμό σου λίγο πίσω και σκέψου. Τα ανέκδοτα αυτά που αναφέρεις αποτυπώνουν με αστείο τρόπο μια άδικη πραγματικότητα. Δεν ήρθαν από το πουθενά. Αποτυπώνουν ρατσισμό προς τους πόντιους, τους αλβανούς, σεξισμό προς τις γυναίκες και τους άντρες κ.ά. Το ότι είναι χιούμορ δεν αναιρεί τίποτα από τα παραπάνω. Απλά, τα παρουσιάζει μ'έναν ευχάριστο τρόπο. Οι συμπεριφορές που περιγράφονται σε τέτοιου είδους ανέκδοτα, για κάποιους και κάποιες ήταν, είναι ή γίνονται βιώματα και τότε πια χάνουν το χιούμορ τους. Αυτό δυστυχώς το καταλαβαίνουν λίγοι άνθρωποι και κυρίως αυτοί που έχουν αυτά τα βιώματα. Δεν περιμένω από κάποιον να μη γελάσει με τέτοια ανέκδοτα, αλλά μην κάνουμε και τα στραβά μάτια... Τουλάχιστον ας ξέρουμε με τι γελάμε.
Έχε επίσης υπόψη ότι, ως προοδευτικός που (θες να) είσαι, δεν είναι και τόσο καλή τακτική το να υποβαθμίζεις το θέμα, επειδή εσένα δε σου κάθεται καλά να μη γελάς με τα ανέκδοτα.d d doora!! έγραψε:Σιγά ρ αναλύστες όλοι...
R.I.P.
- d d doora!!
- Real Name: Domovoi
O kanenas έγραψε:Π
Βάλε τον εγωισμό σου λίγο πίσω και σκέψου.
Άσε μωρέ, αν στην διαφήμηση ήταν αντίθετα τα φύλα(δηλ.αυταρχική η γυναίκα κτλ.) κανείς δεν θα σκοτιζόταν. Κανείς δεν θα έλεγε τίποτα...αλλά μην κάνουμε και τα στραβά μάτια... Τουλάχιστον ας ξέρουμε με τι γελάμε.
...άουτς...Έχε επίσης υπόψη ότι, ως προοδευτικός που (θες να) είσαι,d d doora!! έγραψε:Σιγά ρ αναλύστες όλοι...
Ποιο θέμαα???Δεν υπάρει θέμα...Σ το ξαναλέω αν οι ρόλοι ήταν αντεστραμένοι δεν θα είχε πειράξει κανέναν..Και τοδεν είναι και τόσο καλή τακτική το να υποβαθμίζεις το θέμα, επειδή εσένα δε σου κάθεται καλά να μη γελάς με τα ανέκδοτα.
πήγαινε στο ότι όλοι στην διαφήμηση είδαν την σαπίλα της σημερινής τηλεόρασης, την υποβάθμιση των ιδανικών και των αξιών της σύγχρονης κοινωνίας και ότι άλλο έχει γράψει ο Μπαμπινιώτης στην σελ.29....Σιγά ρ αναλύστες όλοι...
"Θα αργήσουν πολύ οι καπιταλιστές να μας πουλήσουν το σκοινί που θα τους κρεμάσουμε??..γιατί ως τώρα μας πηδάν με το δονητή που τους φτιάξαμε.."
- NickNafplio
- Real Name: Νικος (mod(p^n)) ...
Ρε παιδιά, απορώ πως αυτό το τόπικ ανέβηκε πάλι στην επικαιρότητα και μάλιστα τόσο δυνατά... αφού η εν λόγο διαφήμηση έχει σταματήσει να παίζεται εδώ και κάτι εβδομάδες (εγώ τουλάχιστον δεν την έχω πετύχει εδώ και κανα μήνα τώρα)
Ο νεοφιλελές της διπλανής πόρτας
- Glaurung
- Real Name: ....
Δηλαδή αυτό που λες είναι πως επειδή υπάρχει παντού σεξισμός δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κάτι συγκεκριμένο , θα είναι σαχλό όταν ο κόσμος καίγετε να κοιτάμε κάτι ειδικό . Επειδή αναπαράγεται παντού στην τηλεόραση , δεν μπορούμε να μιλάμε για μια διαφήμιση . Επειδή υπάρχει σε όλη την κοινωνία , δεν μπορούμε να μιλάμε για τα ανέκδοτα . Επειδή μας κόβουν από παντού , δεν μπορούμε να μιλάμε για τα ΜΜΜ . Αν είναι αυτή η λογική σου θα με ενδιέφερε να την υποστηρίξεις , αν όχι θα πρέπει να προσέχεις μην σου ξεφύγει .d d doora!! έγραψε: Άσε μωρέ, αν στην διαφήμηση ήταν αντίθετα τα φύλα(δηλ.αυταρχική η γυναίκα κτλ.) κανείς δεν θα σκοτιζόταν. Κανείς δεν θα έλεγε τίποτα...
[...]
Ποιο θέμαα???Δεν υπάρει θέμα...Σ το ξαναλέω αν οι ρόλοι ήταν αντεστραμένοι δεν θα είχε πειράξει κανέναν..Και τοπήγαινε στο ότι όλοι στην διαφήμηση είδαν την σαπίλα της σημερινής τηλεόρασης, την υποβάθμιση των ιδανικών και των αξιών της σύγχρονης κοινωνίας και ότι άλλο έχει γράψει ο Μπαμπινιώτης στην σελ.29....Σιγά ρ αναλύστες όλοι...
Και τι με νοιάζει το τι υποθέτεις πως θα συνέβαινε και το τι θα έκανε το ΕΣΡ ; Εγώ είμαι αντίθετος με την πατριαρχική και σεξιστική λογική , με το θέαμα και με την εμπορευματοποίηση των πάντων . Σε αυτά είμαι και θα είμαι εχθρικός και δεν έχει σχέση ποιος έχει το πάνω χέρι , ο άντρας ή η γυναίκα .
- noir
- Real Name: εθελοδουλο πρακτορακι :)
- Επικοινωνία:
Ο σκοπος φαινεται αγιαζει τα μεσα για αρκετο κοσμο. Το γελιο ας πουμε. Δε πα να ειναι ανεκδοτο για "αραπηδες", για κοντους, για χοντρους ή για "απλυτα κομμουνια", για "ξανθιες ή "γυναικες οδηγους" για μεταναστες ή γενικοτερα "αλλοεθνεις". Ο σκοπος ειναι το γελιο και εφοσον δεν αγγιζει απαραιτητα καποια κατηγορια ανθρωπων που βιωνει τη διακριση, οι υπολοιποι μπορουν να γελανε με το αντικειμενο αυτης. Ειναι φυσιολογικο μεσα στο ανεκδοτο/αστειο/χιουμορ να εκφραστει καθε διακριση εις βαρος μιας κατηγοριας ανθρωπων με τη μορφη εμμεσης κοροιδιας. Ο ιδιος μηχανισμος λειτουργει κατα βαθως σε ολες τις περιπτωσεις: Αισθανομαστε καλυτερα με τη παρτη μας και γελαμε με τη χαζομαρα/ιδιοτητα που χαρακτηριζει την υπο σατυρα κατηγορια ανθρωπων. Εξαλλου ο κανιβαλισμος ειναι κτημα μιας κοινωνιας που εχει μαθει να τρωει τα παιδια της.
Ισως και να ηταν αστεια η διαφημηση αν σατυριζε μια κατασταση που ανηκε στο παρελθον και πλεον δεν υφισταται, δινοντας ετσι ενα μειωτικο τονο στη ρατσιστικη αντιμετωπιση της γυναικας καποτε και στου αλλοτε νταη αντρα. Δυστυχως ομως, δεν ειναι παρελθον η αντικειμενοποιηση της γυναικας ειδικα στο μαρκετινγκ. Αντιθετως, ζουμε στις μερες που η γυναικα θριαμβευει ως διαφημιστικο στοιχειο και χωραει παντου.
Καλημερες μας.
Ισως και να ηταν αστεια η διαφημηση αν σατυριζε μια κατασταση που ανηκε στο παρελθον και πλεον δεν υφισταται, δινοντας ετσι ενα μειωτικο τονο στη ρατσιστικη αντιμετωπιση της γυναικας καποτε και στου αλλοτε νταη αντρα. Δυστυχως ομως, δεν ειναι παρελθον η αντικειμενοποιηση της γυναικας ειδικα στο μαρκετινγκ. Αντιθετως, ζουμε στις μερες που η γυναικα θριαμβευει ως διαφημιστικο στοιχειο και χωραει παντου.
Καλημερες μας.
Off Topic
Υποψην πως επειδη οι ωρες της προσβασης στο ιντερνετ που εχω ειναι μετρημενες ακομα, ενδεχεται να μη δω τυχον απαντησεις. 

Η ελευθερία του ενός είναι προϋπόθεση για την ελευθερία του άλλου!
Κανένας έγκλειστος στις κρατικές φυλακές, κανένας σκλάβος στα αφεντικά!
Αντίσταση - Αυτοοργάνωση - Αλληλεγγύη
- O kanenas
- Επικοινωνία:
Κι αν η γιαγιά μου είχε ρόδες, θα'ταν πατίνι. Το θέμα είναι ότι, άσχετα από το τι υποθέτεις, τελικά στη διαφήμιση επέλεξαν να δείξουν τον άντρα αυταρχικό και τη γυναίκα αντικείμενο-κτήμα του, κι αυτό συζητάμε εδώ. Αυτό είναι το πατριαρχικό πρότυπο που συναντάς σχεδόν παντού, άλλωστε (ως θεατής τουλάχιστον και αρκετές γυναίκες και άντρες ως καθημερινότητα), και όχι το ανάποδο. Περί βιώματος, πάντως, που έχει γραφτεί σε κάποια posts, δε σε βλέπω να απαντάς. Δεν καταλαβαίνω το επιχείρημά σου (περί αντιστροφής των ρόλων) με ποιο τρόπο καθιστά τη διαφήμιση αυτή μη σεξιστική...d d doora!! έγραψε:Άσε μωρέ, αν στην διαφήμηση ήταν αντίθετα τα φύλα(δηλ.αυταρχική η γυναίκα κτλ.) κανείς δεν θα σκοτιζόταν. Κανείς δεν θα έλεγε τίποτα...
R.I.P.
- Georgrinder
- Επικοινωνία:
Off Topic
[quote="O kanenas"]Κι αν η γιαγιά μου είχε ρόδες, θα'ταν πατίνι.[/quote]
Η εν λόγω ατακα ουσιαστικά απογυμνώνει τη γιαγια από την ανθρώπινη αξία της εξισώνοντάς την με αντικείμενο και εμπόρευμα, για την προώθηση του επιχειρηματος που διαφημίζεται.
Η εν λόγω ατακα ουσιαστικά απογυμνώνει τη γιαγια από την ανθρώπινη αξία της εξισώνοντάς την με αντικείμενο και εμπόρευμα, για την προώθηση του επιχειρηματος που διαφημίζεται.
-Georg Cantor
-Georg Cantor
- msl
- Forum Administrator

- Real Name: Μαρία-Σοφία
- Facebook ID: 735434828
- Επικοινωνία:
Κι αν ο παππούς μου είχε καρούλια, θα ήτανε λεωφορείο .. Δε μιλάμε για κάποιο σεξιστικό/ρατσιστικό σχόλιο, αλλά για να δείξουμε τη διαφορά με το να σχολιάζουμε κάτι υπαρκτό από το να το προσπερνάμε και να σχολιάζουμε το "αν". Νομίζω είναι σαφής η διαφορά .. Αντικειμενοποίηση και εμπορευματοποίηση δεν υφίσταται.Georgrinder έγραψε:Off TopicΗ εν λόγω ατακα ουσιαστικά απογυμνώνει τη γιαγια από την ανθρώπινη αξία της εξισώνοντάς την με αντικείμενο και εμπόρευμα, για την προώθηση του επιχειρηματος που διαφημίζεται.O kanenas έγραψε:Κι αν η γιαγιά μου είχε ρόδες, θα'ταν πατίνι.
Όσο για τα ανέκδοτα με πόντιους και ξανθιές, δεν έχουν χαράξει κάπου στο βάθος του μυαλού μας την κατωτερότητα *σε κάποια σημεία* των ανθρώπων που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες; Γιατί όταν κάνω μια πατάτα την αποδίδουν εκ πρώτης στην Πόντια φύση μου; Ή όταν βλέπουμε μια ξανθιά, δε σκεφτόμαστε IQ ραδικιού; Αυτά ξεκινάνε ως αστεία μέχρι να γίνουν πάγιες αντιλήψεις. Προϋπάρχει μια δόση χιούμορ αλλά σιγά σιγά εμπεριέχεται και μια δόση ρεαλισμού σε όλο αυτό ..
Είμαι κατά του να αναλύουμε σε έσχατο βαθμό μια τέτοια διαφήμιση, όμως είμαι κατά και του να δεχτώ ποτέ τέτοια αντιμετώπιση (όχι μόνο σε επίπεδο σχέσης-γάμου κλπ αλλά και στον επαγγελματικό χώρο) από άντρα .. Έχω πει κι εγώ ουκ ολίγες φορές την ατάκα "φιογκάκι .. και στη μανούλα του!!". Απλά, θεωρώ ότι γίνεται πολύ βαβούρα για κάτι που δεν είναι τόσο τραγικό όσο παρουσιάζεται ..
@NickNafplio: Το topic ανέβηκε γιατί μετά από κάτι αιώνες ο d d doora!! θυμήθηκε να κάνει log in και να κάνει ένα flame (κατά πολλούς) post ..
- Georgrinder
- Επικοινωνία:
πλακα εκανα?
-Georg Cantor
-Georg Cantor