Υπερθέρμανση
Συντονιστές: kostas213, markelos
-
GamoTaLaptopMuGamo
- Real Name: Panos
- Facebook ID: 0
Υπερθέρμανση
Καλησπερα σε ολους,
Εχω ενα Compaq Mini 110c-1100.To εχω σχεδον 2 χρονια και τον τελευταιο χρονο εχει αρχιζει να υπερθερμενεται σοβαρα...Στην αρχη μου εκλεινε απο μονο του...του πηρα ενα ανεμυστηρακι και για 1-2 μηνες το προβλημα ειχε φυγει....αλλα μετα αντι να μου κλεινει απο μονο του σταματαγε να λειτουργει χωρις εγω να μπορω να κουνησω το mouse η να κανω κατι αλλο...Ανοιξα το ανεμυστηρακι να το καθαρισω,ομολογω πως ειχε πολλους κοκους απο σκονη αλλα και παλι που το καθαρισα το προβλημα συνεχιζεται εδω και καποιους μηνες παλι...Εχω ρωτησει και αλλους φιλους μου που εχουν μινι λαπτοπ και συγκεκριμενα ενας εχει το ιδιο μοντελο με εμενα και δεν αντιμετωπιζει τετοια προβληματα...Εχετε τιποτα να μου προτεινετε?Ευχαριστω εκ των προτερων
Εχω ενα Compaq Mini 110c-1100.To εχω σχεδον 2 χρονια και τον τελευταιο χρονο εχει αρχιζει να υπερθερμενεται σοβαρα...Στην αρχη μου εκλεινε απο μονο του...του πηρα ενα ανεμυστηρακι και για 1-2 μηνες το προβλημα ειχε φυγει....αλλα μετα αντι να μου κλεινει απο μονο του σταματαγε να λειτουργει χωρις εγω να μπορω να κουνησω το mouse η να κανω κατι αλλο...Ανοιξα το ανεμυστηρακι να το καθαρισω,ομολογω πως ειχε πολλους κοκους απο σκονη αλλα και παλι που το καθαρισα το προβλημα συνεχιζεται εδω και καποιους μηνες παλι...Εχω ρωτησει και αλλους φιλους μου που εχουν μινι λαπτοπ και συγκεκριμενα ενας εχει το ιδιο μοντελο με εμενα και δεν αντιμετωπιζει τετοια προβληματα...Εχετε τιποτα να μου προτεινετε?Ευχαριστω εκ των προτερων
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος msl την Κυρ Ιούλ 03, 2011 10:54 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Λόγος: Τόνος στο τίτλο ..
Λόγος: Τόνος στο τίτλο ..
- lunatic
- Real Name: Zoro
Re: Υπερθερμανση
Κατέβασε ένα προγραμματάκι μέτρησης θερμοκρασίας όπως το CoreTemp για παράδειγμα και κοιτα τι θερμοκρασίες έχεις. Μπορεί να μην είναι θέμα θερμοκρασίας αφού λες ότι το καθάρισες κιόλας.
When do you think people die?
When they are shot through the heart by the bullet of a pistol? No
When they are ravaged by an incurable disease? No
When they drink a soup made from a poisonous mushroom? No
It's when... they are forgotten...
When they are shot through the heart by the bullet of a pistol? No
When they are ravaged by an incurable disease? No
When they drink a soup made from a poisonous mushroom? No
It's when... they are forgotten...
-
palasso
- Real Name: Vassilis
Είπες πως το έχεις σχεδόν 2 χρόνια... Άρα είναι εντός εγγύησης οριακά? Τρέξε γρήγορα στο support. Αλλαγές δεν έπρεπε να κάνεις μόνος σου πιστεύω, όπως αυτό με το ανεμιστηράκι γιατί κινδυνεύεις να σου ακυρωθεί η εγγύηση.
- nightCrawler
- Real Name: ilias
Έχω ένα παρόμοιο πρόβλημα με ένα Dell Inspiron και 4 - 5 φορές έχει φτάσει στο σημείο να σβήσει λόγω υπερθέρμανσης (τη μία το είχα πάνω σε πάπλωμα οπότε δικαιολογημένα
). Η εταιρεία λογικά θα στο πάρει για μερικές μέρες - καμιά βδομαδούλα λογικά και προσωπικά το χρειάζομαι σε σχεδόν καθημερινή βάση. Ακούω όμως ότι αν το ανοίξεις και το "φυσήξεις" συνήθως λύνεται το πρόβλημα. Εγώ λέω να το ξεκινήσω έτσι παρ' όλο που δεν το χω κάνει ποτέ σε laptop...
Έχεις προσέξει μήπως σχετίζεται το πρόβλημα με skype on linux?
Έχεις προσέξει μήπως σχετίζεται το πρόβλημα με skype on linux?
Count on the unexpected.
The night shift
The night shift
- Hengeo
- Real Name: Γιώργος
Λοιπόν, ένα ένα.
Κατ'αρχήν lol για το nick
Δεύτερον, αν κατάλαβα καλά, ο ανεμιστήρας που πρόσθεσες είναι εξωτερικός;
Τρίτον, επειδή τα χρειάστηκα πρόσφατα, τα εξουσιοδοτημένα service της compaq (έχει συγχωνευτεί με την hp) είναι αυτά. Κρίνεις ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος, το αν θέλεις να το ρισκάρεις, το πόσες μέρες μπορείς χωρίς αυτό και το αν είναι εντός εγγύησης αν θα το πας εκεί ή θα το ανοίξεις μόνος σου.
Κατ'αρχήν lol για το nick
Δεύτερον, αν κατάλαβα καλά, ο ανεμιστήρας που πρόσθεσες είναι εξωτερικός;
Τρίτον, επειδή τα χρειάστηκα πρόσφατα, τα εξουσιοδοτημένα service της compaq (έχει συγχωνευτεί με την hp) είναι αυτά. Κρίνεις ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος, το αν θέλεις να το ρισκάρεις, το πόσες μέρες μπορείς χωρίς αυτό και το αν είναι εντός εγγύησης αν θα το πας εκεί ή θα το ανοίξεις μόνος σου.
Άνθρωπε γνώρισε τον εαυτό σου και θα γνωρίσεις το σύμπαν και τους θεούς - Δελφικό ρητό
- msl
- Forum Administrator

- Real Name: Μαρία-Σοφία
- Facebook ID: 735434828
- Επικοινωνία:
Re: Υπερθέρμανση
Θέλω να μου πεις λειτουργικό σύστημα, αν έγινε τελευταία (από τότε που παρατηρήθηκε αυτή η συμπεριφορά) κάποια αλλαγή στο σύστημα (update, εγκατάσταση κάποιας νέας συσκευής κλπ) και αν τρέχεις κάτι το συγκεκριμένο όλες τις φορές που το έχεις παρατηρήσει αυτό. Με το καλοκαίρι είναι φυσιολογικό να ανεβάσει το σύστημα θερμοκρασία αλλά το πρώτο που θα παρατηρούσες σε αυτή τη περίπτωση, είναι η επίδοση να πέφτει. Επίσης, όταν λες πως κλείνει .. απλά κλείνει; Η πετάει καμιά death screen (blue screen, αν μιλάμε για Windows)?
Το να παγώνει το είχε πάθει και εμένα το laptop μου, με linux. Το chipset της κάρτας γραφικών δεν άντεχε το καζάνι κολάσεως στο οποίο έβραζε, οπότε πάγωνε τελείως. Επίσης, σε Windows δε δεχόταν την *εξωτερική* κάμερα μου, γιατί "χτυπούσε" κάτι-κάπου στα drivers (στο γνωστό chipset της κάρτας γραφικών, υποθέτω).
Bottomline: Το πάγωμα γενικά μεταφράζεται σε πρόβλημα με drivers. Αν κλείνει ή κάνει reboot, παίζει να είναι από overheat και γίνεται σε προσπάθεια να πέσει η θερμοκρασία.
Το να παγώνει το είχε πάθει και εμένα το laptop μου, με linux. Το chipset της κάρτας γραφικών δεν άντεχε το καζάνι κολάσεως στο οποίο έβραζε, οπότε πάγωνε τελείως. Επίσης, σε Windows δε δεχόταν την *εξωτερική* κάμερα μου, γιατί "χτυπούσε" κάτι-κάπου στα drivers (στο γνωστό chipset της κάρτας γραφικών, υποθέτω).
Bottomline: Το πάγωμα γενικά μεταφράζεται σε πρόβλημα με drivers. Αν κλείνει ή κάνει reboot, παίζει να είναι από overheat και γίνεται σε προσπάθεια να πέσει η θερμοκρασία.
- Hengeo
- Real Name: Γιώργος
Ήθελα να το γράψω στο προηγούμενο post και το ξέχασα. Για free πρόγραμμα μέτρησης θερμοκρασιών προτείνω αυτό
Άνθρωπε γνώρισε τον εαυτό σου και θα γνωρίσεις το σύμπαν και τους θεούς - Δελφικό ρητό
- constant
- Portal Administrator

- Real Name: Konstantinos
Για linux κάνε
ή για περισσότερες πληροφορίες
more info
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get install acpi
acpi -tή για περισσότερες πληροφορίες
acpi -V- msl
- Forum Administrator

- Επικοινωνία:
Ααα ναι! Τώρα που το είπες, στο linux κλείσαμε το acpi, οπότε δε μετρούσε καν θερμοκρασία, οπότε δεν κολλούσε στην υπερθέρμανση! Το να παγώνει όταν περάσει το όριο της επιτρεπτής θερμοκρασίας, ορίζεται από τέτοιους οδηγούς, αν δεν κάνω λάθος. Βέβαια αυτό έκανε τον υπολογιστή μου ζωντανή βόμβα .. αλλά δεν έτρεχα πολύ το linux εκεί, όπως και να χει!constant έγραψε:Για linux κάνεΚώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get install acpi acpi -t
ή για περισσότερες πληροφορίεςmore infoΚώδικας: Επιλογή όλων
acpi -V
Wikipedia έγραψε:In computing, the Advanced Configuration and Power Interface (ACPI) specification provides an open standard for device configuration and power management by the operating system
- MakisH
- Real Name: MakisH
- Επικοινωνία:
Επειδή αναρωτιόμουν πρόσφατα γιατί ένα γενικώς κρύο laptop (σε Windows 7) υπερθερμαινόταν τρελά σε Linux και έσβηνε: Αν έχεις linux (μάλλον έχεις για να το αναφέρουν οι παραπάνω), ποιον driver για το κύκλωμα γραφικών χρησιμοποιείς;
Το δικό μου έχει ATi HD5470 και σε Ubuntu 11.04 με τον open driver γινόταν χαμός, με τον proprietary όλα οκ από θερμοκρασίες (αν και εμφανίζει κάποια άλλα προβληματάκια αυτός). Σημειώστε οτι ζεσταινόταν υπερβολικά ακόμα και χωρίς να τρέχει τίποτα το ιδιαίτερο. Τα απλά 2D γραφικά του desktop.
Θα πρότεινα επίσης το εξής: ψάξε με το χέρι σου πού ζεσταίνεται περισσότερο το laptop. Αν είναι κάπου στο κέντρο, λογικά είναι από τον επεξεργαστή. Αν είναι κάπου στην άκρη (πάνω αριστερά στο δικό μου), λογικά είναι από το κύκλωμα γραφικών. Μπορείς φυσικά να δεις και από το task manager πώς πας από επεξεργαστή, αλλά αν κάτι έτρωγε συνεχώς πόρους θα το καταλάβαινες έτσι κι αλλιώς.
Σημείωσε επίσης πως δεν έχει σημασία τόσο η σκόνη στον ανεμιστήρα, αλλά πολύ περισσότερη σημασία έχει η σκόνη στα πτερύγια μιας ψύχτρας. Συνεπώς, θα πρότεινα (αν δεν το έκανες ήδη και φαίνεται να είναι θέμα κακής ψύξης), να βάλεις κανένα σκουπάκι στις γρίλιες να τραβήξει τη σκόνη. Όχι σε πολύ υψηλή πίεση βέβαια...
Το δικό μου έχει ATi HD5470 και σε Ubuntu 11.04 με τον open driver γινόταν χαμός, με τον proprietary όλα οκ από θερμοκρασίες (αν και εμφανίζει κάποια άλλα προβληματάκια αυτός). Σημειώστε οτι ζεσταινόταν υπερβολικά ακόμα και χωρίς να τρέχει τίποτα το ιδιαίτερο. Τα απλά 2D γραφικά του desktop.
Θα πρότεινα επίσης το εξής: ψάξε με το χέρι σου πού ζεσταίνεται περισσότερο το laptop. Αν είναι κάπου στο κέντρο, λογικά είναι από τον επεξεργαστή. Αν είναι κάπου στην άκρη (πάνω αριστερά στο δικό μου), λογικά είναι από το κύκλωμα γραφικών. Μπορείς φυσικά να δεις και από το task manager πώς πας από επεξεργαστή, αλλά αν κάτι έτρωγε συνεχώς πόρους θα το καταλάβαινες έτσι κι αλλιώς.
Σημείωσε επίσης πως δεν έχει σημασία τόσο η σκόνη στον ανεμιστήρα, αλλά πολύ περισσότερη σημασία έχει η σκόνη στα πτερύγια μιας ψύχτρας. Συνεπώς, θα πρότεινα (αν δεν το έκανες ήδη και φαίνεται να είναι θέμα κακής ψύξης), να βάλεις κανένα σκουπάκι στις γρίλιες να τραβήξει τη σκόνη. Όχι σε πολύ υψηλή πίεση βέβαια...
Ζητούνται βιβλία στο Αναγνωστήριο Χημικών Μηχανικών! Στείλτε μου αν θέλετε να δώσετε.
- constant
- Portal Administrator

Δεν το έπιασα, γιατί δε μετρούσε θερμοκρασία;
Κάνεις ένα explain?
Κάνεις ένα explain?
- msl
- Forum Administrator

- Επικοινωνία:
Υπάρχουν και κάτι τσιμπραγκαλάκια που βγάζουν αέρα υπό πίεση (δε μπορείς να φανταστείς τι σύννεφο σκόνης μπορεί να βγει από τον υπολογιστή) και είναι κατάλληλα για υπολογιστές! Βρίσκεις σε όλα τα καταστήματα με ηλεκτρονικά.
Επίσης, ακόμα και να δει που ζεσταίνεται πιο πολύ, δεν έχουν όλες οι συσκευές το ίδιο όριο στη θερμοκρασία.
Constant: ο Markelos έπαιζε με το laptop μου γιατί με Ubuntu Desktop KDE/Gnome, Open Suse KDE/Gnome .. πάγωνε στα καλά καθούμενα. Καλά, ειδικά όταν πετούσα γραφικά, γινόταν κόλαση. Είναι 7ετίας laptop με chipset ATI για κάρτα γραφικών. Τα προγράμματα θερμοκρασίας έπιαναν ένα από τους δύο αισθητήρες (ο άλλος να υποθέσω θα έγινε φλαμπέ κάποια μέρα και είχε κολλήσει στους 102 βαθμούς Κελσίου) που το ένα πρόγραμμα έλεγε πως είναι του σκληρού και το άλλο της μητρικής.
Υποθέτω πως το Linux έρχεται με έναν power manager, ναι; Νομίίίζω πως το acpi είναι από μόνο του μέσα, ως driver .. και απλά μένει να δώσει κάποιος τις εντολές για να πάρει τις θερμοκρασίες που μετράει (δε ξέρω αν λέω χαζομάρες
). Μέσα στο acpi ορίζεις και τα όρια των επιτρεπτών θερμοκρασιών (για κάποιο λόγο δε με άφηνε να τα αλλάξω). Οπότε .. απενεργοποιήσαμε τον οδηγό και ναι, το να τρέχει το laptop linux είναι όσο επικίνδυνο φαντάζεσαι.
Από Ubuntu-wiki:
PowerManagement, Three tasks involved:
Handling of hardware events
Power state switching
Letting disks idle (buffering disk writes, aka laptop-mode)
Επίσης, ακόμα και να δει που ζεσταίνεται πιο πολύ, δεν έχουν όλες οι συσκευές το ίδιο όριο στη θερμοκρασία.
Constant: ο Markelos έπαιζε με το laptop μου γιατί με Ubuntu Desktop KDE/Gnome, Open Suse KDE/Gnome .. πάγωνε στα καλά καθούμενα. Καλά, ειδικά όταν πετούσα γραφικά, γινόταν κόλαση. Είναι 7ετίας laptop με chipset ATI για κάρτα γραφικών. Τα προγράμματα θερμοκρασίας έπιαναν ένα από τους δύο αισθητήρες (ο άλλος να υποθέσω θα έγινε φλαμπέ κάποια μέρα και είχε κολλήσει στους 102 βαθμούς Κελσίου) που το ένα πρόγραμμα έλεγε πως είναι του σκληρού και το άλλο της μητρικής.
Υποθέτω πως το Linux έρχεται με έναν power manager, ναι; Νομίίίζω πως το acpi είναι από μόνο του μέσα, ως driver .. και απλά μένει να δώσει κάποιος τις εντολές για να πάρει τις θερμοκρασίες που μετράει (δε ξέρω αν λέω χαζομάρες
Από Ubuntu-wiki:
PowerManagement, Three tasks involved:
Handling of hardware events
Power state switching
Letting disks idle (buffering disk writes, aka laptop-mode)
- MakisH
- Real Name: MakisH
- Επικοινωνία:
Τα "τσιμπρακαλάκια" αυτά συνήθως τα βρίσκεις υπό το όνομα "blower" ή "φυσερό", αν κατάλαβα καλά τι εννοείς... Έχω ένα τέτοιο ηλεκτρικό αλλά είναι δυνατούτσικο και προσωπικά δεν θα το έβαζα. Δεν είμαι σίγουρος οτι με το να το φυσήξεις θα βγει η σκόνη αντί να πάει να συσσωρευτεί πιο μέσα. Αν μπορεί να το ανοίξει και να το καθαρίσει βέβαια δεν τίθεται θέμα, απλώς δεν ξέρω τι παίζει με την εγγύηση. 
Το πλέον βολικό εργαλείο (αλλά πανάκριβο ως αναλώσιμο) είναι τα δοχεία πεπιεσμένου αέρα. Βρίσκεις στα καταστήματα υπολογιστών, πρέπει να έχει και στο Πλαίσιο στην Πολυτεχνειούπολη. Πάντως προσωπικά τις ψύχτρες τις καθαρίζω με ένα μεγάλο πινέλο. Σχετικά εύκολη λύση, δωρεάν και αθόρυβη...
Το πλέον βολικό εργαλείο (αλλά πανάκριβο ως αναλώσιμο) είναι τα δοχεία πεπιεσμένου αέρα. Βρίσκεις στα καταστήματα υπολογιστών, πρέπει να έχει και στο Πλαίσιο στην Πολυτεχνειούπολη. Πάντως προσωπικά τις ψύχτρες τις καθαρίζω με ένα μεγάλο πινέλο. Σχετικά εύκολη λύση, δωρεάν και αθόρυβη...
Ζητούνται βιβλία στο Αναγνωστήριο Χημικών Μηχανικών! Στείλτε μου αν θέλετε να δώσετε.
- constant
- Portal Administrator

Thanks msl!
Εμένα δεν το είχε μέσα, χρειάστηκε να το εγκαταστήσω (με την πρώτη γραμμή του κώδικα)
και αυτό που μου βγάζει είναι
το οποίο μεταβάλλεται, οπότε δεν ανησυχώ αν κόλλησε 
Εμένα δεν το είχε μέσα, χρειάστηκε να το εγκαταστήσω (με την πρώτη γραμμή του κώδικα)
και αυτό που μου βγάζει είναι
Thermal 0: ok, 52.5 degrees C