Δεν καταλαβα κατι τετοιο απο αυτα που ειπαν..
ΥΓ: Hengeo νομιζα οτι εχω διαβασει τα απαντα του Νικου Δημου στο διαδικτυο (και καποια βιβλια) αλλα το συγκεκριμενο κειμενο μου ξεφυγε
papagalakos έγραψε: Hengeo, συντηριτικοι και ρεφορμιστες αναπαραγετε το ιδιο δογμα. Οτι δηλαδη η βια γεννα μονο αντιβια. Δεν βλεπετερ ομως ποιος ασκει τη βια και ποιος την αντιβια. Ενας νεος που εισερχεται στην κοινωνια, πρωτος δεχεται τη κρατικη βια, με ποικηλες μορφες. Η βια αυτη φαινεται με τον πιο ανοιχτο τροπο μεσω των ενοπλων τμηματων του κρατους. Ο Λενιν αναλυει τη δομη του κρατους ως τον εξορισμου βιαιο παραγοντα της κοινωνιας. Ειναι ενας φαινομενικα αντικειμενικος θεσμος που ασκει εξουσια σε ολο το λαο του. Αυτο το κατορθωνει με τα σωματα ασφαλειας. Αυτη η βια, η κρατικη βια, ειναι που γεννα τη λαικη αντιβια.
Λετε οτι η βια φερνει μονο βια, και σκιαζεστε μπροστα σε καθε επανασταση στην ιδεα οτι θα συνεπαγεται νεκρους. Γιατι οταν αναφερεστε στην Ελληνικη επανασταση του 1821 ομως δεν καταδικαζετε τη βια? Γιατι εκει ηταν καλο που σφαγιαστηκαν τοσοι ανθρωποι? Επειδη ηταν Τουρκοι? Και ωραια, θα μου πεις "αναγκαιο κακο". Ναι, αλλα αυτο το αναγκαιο κακο εσυ το γιωρταζεις. Με σημαιακια, τραγουδια, παρελασεις φανταζομαι... Δεν λεω οτι ειναι κακο να γιωρταζεις μια τοσο σπουδαια επανασταση. Μην ξεχνας ομως οτι ηταν κι αυτη μια επανασταση σαν τις αλλες. Δεν ειχε λιγοτερο αιμα. Δεν ειχε λιγοτερο πονο.
Η πολυ τηλεοραση βλαπτει σοβαρα την αισθηση της πραγματικοτητας.mplamplampla έγραψε:Pou kaigan stis poreies tis bibliothikes? Pou bazan foties se polikatoikies kai egklobizontan anthropoi mesa? Re? Eleos pia...
Αφηνουμε τα καναλια να ασχολουνται με τα εργατικα ατυχηματα των μπατσων... (Α! και το "Κ"ΚΕmplamplampla έγραψε:Giati den ta kanete p******* gia tous astinomikous pou skotothikane, e?

Μία ουσιαστική αλλαγή του συστήματος δε μπορεί να γίνει χωρίς βία. Στο παρόν status quo κάποιοι έχουν εξουσία, οικονομική-πολιτική-κοινωνική και μια σειρά μηχανισμών που προστατεύουν αυτή τη συγκέντρωση εξουσίας (αστυνομία (στρατός που κινητοποιείται σε πιο επικίνδυνες για το σύστημα καταστάσεις) - ΜΜΕ - δικαστική εξουσία - σύστημα εκαίδευσης κλπ). Αν αρχίσει να διαφαίνεται η αλλαγή αυτής της κατάστασης, νομίζεις πως θα το αφήσουν έτσι? Με βία θα προσπαθήσουν να ανακόψουν αυτήν την πορεία της κονωνίας. Δεν είναι αυτοσκοπός η βίαιότητα μιας επανάστασης, είναι κάτι το αναγκαίο...Hengeo έγραψε:Εγώ εξακολουθώ να πιστεύω ότι μπορεί να αλλάξει μόνο μέσω της παιδείας, και όχι μέσω μίας βίαιης επανάστασης.
Καταρχας μιλησες για ηθικη. Εγω σου λεω οτι αυτο που λες ειναι η αστικη ηθικη. Η ηθικη που νομοθετει οτι η κλοπη τιμωρειται πιο βαρια απο μια κρατικη δολοφονεια. Που αφηνει ελευθερους τους εφοπλθστες να πνιγουν κοσμο με τα σαπιοκαραβα τους, αλλα μπουζουριαζει αυτον που σπαει μια βιτρινα. Δεν εχω κανενα προβλημα να πατησω την αστικη ηθικη. Προτιμω να ειμαι συνεπης με την κομουνιστικη ηθικη, την ανθρωπινη ηθικη. Την ηθικη που κανει σαφες τι ειναι σημαντικο και τι οχι. Που βαζει πανω απο ολα τον ανθρωπο. Οπως ειπα και σε προηγουμενο ποστ, οι αστοι που τωρα καταδικαζουν απεριφραστα την βια εστησαν το καπιταλισμο με τις βιεοτερες των επαναστασεων.otinanai έγραψε:Κοιτα εγω προσωπικα οταν εχω κατι ιδανικο στο μυαλο μου (μια κοινωνια) δεν μπορω να σκεφτω οτι για να το πραγματοποιησω θα ξεφυγω απο τα "ηθικα" (μου την δεινει η λεξη) ορια που αυτη βαζει.. Για να φτασω σε μια κοινωνια απολυτης ελευθεριας και ισοτιμιας δεν θελω με τιποτα να χρησιμοποιησω βια (ασε που πιστευω οτι με την βια μονο εκει δεν θα καταληξεις).. Νομιζω οτι οι ειρηνικες και συμφωνημενες μεταρυθμισεις ειναι εκτος των αλλων πιο αποτελεσματικες. Ναι κραξτε με τωρα! αλλα πριν το κανετε σκεφτειτε που ηταν ο κοσμος πριν 60 χρονια και που ειναι τωρα..
Και στη αναμενομενη ερωτηση "μα ετσι ισως να μην φτασεις ποτε εκει που θελεις"
απαντω: μπορω ομως να το προσεγγισω, και μαλιστα με μεγαλυτερη ακριβεια και αποτελεσματικοτητα μιας και δεν θα βρεθω στο μεσο ακραιων και καταστροφικων συνθηκων..
Μιλωντας συγκεκριμενα για Ελλαδα (αν θες γενικευουμε απλα για να είναι πιο συγκεκριμενα τα παραδειγματα). Πριν το πεις αυτό σκεφτηκες ποιες ηταν οι εργασιακες συνθηκες πριν 60 χρονια? Γενικα το βιοτικό επιπεδο του πληθυσμου? (μιλαμε για μια χωρα βγαλμενη από κατοχη και εμφυλιο πολεμο). Για την πωληση της ολυμπιακης ασε με να εχω τις επιφυλαξεις μου και μαλλον διαφωνουμε αλλα είναι άλλη συζητηση.. Μπορω να πω κι αλλα.. Καθησες να σκεφτεις ποσες ωρες εκανε το τρενο από αθηνα για θεσσαλονικη για παραδειγμα ή ποσο πιο σαπια ηταν τα «σαπιοκαραβα» των εφοπλιστων τοτε? τι ειπες? Αυτά είναι τεχνολογικα και επιστημονικα επιτευγματα? Βεβαιως αλλα επιστημη ανεπτυγμενη και εφαρμοσμενη σε καπιταλιστικο περιβαλλον και –ναι φιλε μου!- για τις αναγκες τις αγορας.. αλλα εσενα τι σε νοιαζει? Πας πιο γρηγορα θεσσαλονικη? Ναι ή όχι?papagalakos έγραψε: Αν θες να μιλησουμε για τα τελευταια 60 χρονια... Εχουμε φτασει πολυ πισω απο ο,τι ημασταν τοτε. Η καταργηση του 8ωρου πχ δεν νομιζω οτι μας παει μπροστα. Ή η πωληση της ολυμπιακης. Ή η εργοδοτικη τρομοκρατεια υπο την ανοχη του κρατους.
Καταρχας το δρομολογειο αθηνα θεσσαλονικη δεν το θεωρω επιτευγμα. Ειναι δηλαδη, αλλα αν αυτο ανταλλαξαμε πχ για το 8ωρο μαλλον δεν μας συμφερει. Ετσι κι αλλιως ωραιο ταξιδακι ειναι. Γιατι να βιαζομαστε.otinanai έγραψε: Μιλωντας συγκεκριμενα για Ελλαδα (αν θες γενικευουμε απλα για να είναι πιο συγκεκριμενα τα παραδειγματα). Πριν το πεις αυτό σκεφτηκες ποιες ηταν οι εργασιακες συνθηκες πριν 60 χρονια? Γενικα το βιοτικό επιπεδο του πληθυσμου? (μιλαμε για μια χωρα βγαλμενη από κατοχη και εμφυλιο πολεμο). Για την πωληση της ολυμπιακης ασε με να εχω τις επιφυλαξεις μου και μαλλον διαφωνουμε αλλα είναι άλλη συζητηση.. Μπορω να πω κι αλλα.. Καθησες να σκεφτεις ποσες ωρες εκανε το τρενο από αθηνα για θεσσαλονικη για παραδειγμα ή ποσο πιο σαπια ηταν τα «σαπιοκαραβα» των εφοπλιστων τοτε? τι ειπες? Αυτά είναι τεχνολογικα και επιστημονικα επιτευγματα? Βεβαιως αλλα επιστημη ανεπτυγμενη και εφαρμοσμενη σε καπιταλιστικο περιβαλλον και –ναι φιλε μου!- για τις αναγκες τις αγορας.. αλλα εσενα τι σε νοιαζει? Πας πιο γρηγορα θεσσαλονικη? Ναι ή όχι?
Α! παραλιγο να το ξεχασω πριν 60 χρονια το ΚΚΕ ηταν παρανομο και μεχρι πριν 30 αν ησουν αριστερος σε στελναν στην μακρονησο.. Υπαρχει σημερα θεσμοθετημενα παρανομη πολιτικη οργανωση ή κομμα? Και λεω θεσμοθετημενα γιατι ατυπα ναι, είναι υπο διωξη ιδεολογιες αλλα το γεγονος ότι επισημα το κρατος δεν εχει σχετικο νομο είναι μεγαλη κατακτηση..
Θα ελεγα κι αλλα όμως νυσταζω. Ισως επανελθω αυριο..
Φυσικό είναι να έχει ανεβεί το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων, αν ο καπιταλισμος δεν είχε κάνει ούτε καν αυτό θα είχε καταρρεύσει κατ' ευθείαν! Άλλωστε υπήρχε και η πίεση της ύπαρξης της Σοβιετικής Ένωσης και των ισχυρών κομμουνιστικών κομμάτων σε πολλές χώρες. Όσο και να διαφωνήσει κανείς με την κατάταση που επικρατούσε στη Σοβιετική Ένωση, και μόνο η ύπαρξη ενός διαφορετικού οικονομικού-πολιτικού συστήματος ανάγκαζε τους καπιταλιστές να παραχωρήσουν δικαιώματα στους εργαζομένους, για να ξορκίσουν την απειλή επανάστασης. Εν μέρει γι αυτό θεσμοθετήθηκαν η κοινωνική ασφάλιση, το δημόσιο σύστημα υγείας, η δημόσια δωρεάν παιδεία, πολλά εργατικά δικαιώματα και πάει λέγοντας... Δικαιώματα των οποίων η κατάργηση προωθείται, γιατί κρίνεται πως αυτό μπορεί να γίνει χωρίς επικίνδυνες αντιδράσεις.otinanai έγραψε:αλλα εσενα τι σε νοιαζει? Πας πιο γρηγορα θεσσαλονικη? Ναι ή όχι?
Gia pes mas kai esi tin aisthisi tis pragmatikotitas mias kai tin katexeis...noir έγραψε:Η πολυ τηλεοραση βλαπτει σοβαρα την αισθηση της πραγματικοτητας.mplamplampla έγραψε:Pou kaigan stis poreies tis bibliothikes? Pou bazan foties se polikatoikies kai egklobizontan anthropoi mesa? Re? Eleos pia...
( -Μα ρε παιδια το ειδα να γινεται!
-ok...)
Αφηνουμε τα καναλια να ασχολουνται με τα εργατικα ατυχηματα των μπατσων... (Α! και το "Κ"ΚΕmplamplampla έγραψε:Giati den ta kanete p******* gia tous astinomikous pou skotothikane, e?)
Μην ειστε γρινιαρηδες. Μην ανοιγετε τοπικ που διαμαρτυρεστε για τα ΜΜΕ λεγοντας οτι ειναι καθοδηγουμενα και μετα τα υπερασπιζεστε σε αλλο τοπικ. Μην γρινιαζετε πως υπαρχει διαφθορα και αδικια οταν δεν κανετε τιποτε για να αλλαξει. Μην διαμαρτυρεστε για τον πολεμο αλλα και για τα αντιπολεμικα συλλαλητηρια. Η αισθηση της πραγματικοτητας ειναι αυτη που σου λεμε οταν μιλαμε για ενα συστημα εκμεταλευσης, προπαγανδας και σαπιλας. "Χανω την αισθηση της πραγματικοτητας" θα πει οτι διαμορφωνω αποψη για τη κοινωνια και το τι συμβαινει σε αυτη απο τη τηλεωραση. Το μονο που χρειαζεται ενα καναλι για να πει κατι ειναι να το συμφερει. Τοσο απλα.mplamplampla έγραψε: Gia pes mas kai esi tin aisthisi tis pragmatikotitas mias kai tin katexeis...
Περιμενεις πως θα μπω στη παιδαριωδη αντιπαραθεση του στυλ: "Ι 'm right, you are wrong!";; Μου ειναι παντελως αδιαφορο κατι τετοιο. Πιστευε οποιον/ο,τι θες αν σε ικανοποιει/αρεσει/βολευει. Χαιρετισματα.mplamplampla έγραψε:Gia pes mas kai esi tin aisthisi tis pragmatikotitas mias kai tin katexeis...

An de mas ta lete seis pou ta kserete, emeis pou tha ta mathoume?noir έγραψε:Περιμενεις πως θα μπω στη παιδαριωδη αντιπαραθεση του στυλ: "Ι 'm right, you are wrong!";; Μου ειναι παντελως αδιαφορο κατι τετοιο. Πιστευε οποιον/ο,τι θες αν σε ικανοποιει/αρεσει/βολευει. Χαιρετισματα.mplamplampla έγραψε:Gia pes mas kai esi tin aisthisi tis pragmatikotitas mias kai tin katexeis...