Κλισέ δημοσιογραφικές εκφράσεις

Όχι δεν λέμε τον καιρό εδώ. Απλά αναλύουμε τους βαθυστόχαστους προβληματισμούς γύρω από διάφορα θέματα της καθημερινότητας. Με λίγα λόγια: ό,τι να 'ναι!

Συντονιστής: AlexandraDC

Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator
Real Name: Κώτσος Φίλ

Κλισέ δημοσιογραφικές εκφράσεις

Δημοσίευση από drcypher »

Όλοι σας έχετε δει κάποιες φορές "δημοσιογραφικές" εκπομπές, κυρίως, δε, δελτία ειδήσεων. Σίγουρα έχετε παρατηρήσει ότι μπορεί μεν οι άνθρωποι αυτοί να είναι στην πλειοψηφία τους αγράμματοι, αλλά έχουν βάλει καλά στο μυαλό τους κάποιες κλισέ εκφράσεις που δεν ξεχνούν να τις επαναλαμβάνουν όποτε τους δοθεί ευκαιρία.

Θέλω να συμπληρώσετε τη λίστα κυρίως με πολύ γνωστά κλισέ. Τα δυο που έχω έντονα στο μυαλό μου είναι:
1. "Έγινε σεισμός 3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ". Μπορεί όλα τα μεγέθη να τα λένε απλά με τις μονάδες του (200 volt, 80 κιλά, κτλ.) αλλά τους σεισμούς δεν τους μετράμε σε "ρίχτερ". Τους μετράμε μόνο σε "βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ".

2. "Έβαλαν πρόστιμο στον δημοσιογράφο". Το κακό ξεκίνησε από τον Τριανταφυλλόπουλο. Έκτοτε ο κάθε κακόμοιρος δημοσιογραφίσκος αναφέρεται στην μίζερη οντότητά του σε τρίτο ενικό με την μοναδική λέξη που μάλλον λησμόνησαν να του εξηγήσουν επαρκώς εκεί που σπούδασε αλητεία και παραπληροφόρηση.

3. "Αίθριος καιρός". Καταλαβαίνω ότι αυτό δεν είναι "δημοσιογραφικό", αλλά ορολογία. Παρόλα αυτά, έχω βαρεθεί ο καιρός να είναι αίθριος. Και φυσικά το δελτίο καιρού κάθε μέρα να αποτελεί σύνθεση 30 λέξεων (μαζί με τους συνδέσμους και τα ρήματα).
Από τούδε και στο εξής ως στρογγυλοί αριθμοί ορίζονται τα πολλαπλάσια του 5 και οι δυνάμεις του 2.
Άβαταρ μέλους
ManOzzY
Real Name: Αλυσανδράτος Μανώλης
Facebook ID: 624949615

Δημοσίευση από ManOzzY »

Τη Ναόμι Κάμπελ δε τη λένε ποτέ με το όνομά της. Πάντα μα πάντα την αποκαλούν "μαύρη γαζέλα", παίζει να το πουν και 30 φορές σε ένα ρεπορτάζ.
Αυτό έχει επεκταθεί και στις υπόλοιπες μαύρες καλονές!

[Αυτό μου ήρθε προς το παρόν, έπεται συνέχεια]

Υ.Γ. Wizard plz διόρθωσε τα ορθογραφικά μου :D

Edited by mad wiZard!!!  :evil:
Άβαταρ μέλους
Remali tis Fokionos Negri
Real Name: KX
Facebook ID: 0
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Remali tis Fokionos Negri »

~ Σε αγώνα μπάσκετ: "...η μπάλα δεν θα του κάνει το χατήρι..."

~ Σε αγώνα ποδοσφαίρου: "...η άμυνα πιάστηκε στον ύπνο..." με την εκπληκτική εναλλακτική "...η άμυνα κοιμήθηκε..."

~ Σε κους κους εκπομπές (ειδήσεις Star included): "Η απόλυτη Ελληνίδα σταρ". Μην ρωτήσετε καν...

~ "Ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για την ενημέρωσή σας!" Λες και δεν ξέρουν ότι τους βλέπουμε μόνο τα τελευταία 7,5 λεπτά, καθώς γίνεται τρελό ζάπινγκ στη ζώνη 8:00 - 9:00 μμ
Εικόνα
"Εάν ταίς γλώσσαις τών ανθρώπων λαλώ καί τών αγγέλων, αγάπη δέ μήν έχω, γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον."
O_Xamenos
Real Name: Σαληγκαρι με Ητα που θυμιζει Ηττα
Facebook ID: 682417817
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από O_Xamenos »

ενα πραγμα θα πω: "για αλλη μια φορα οι γνωστοι αγνωστοι μπλα μπλα μπλα...."
Εικόνα
Γαμώ... τα κράτη, γενικώς...
Θέλω να μην φθονουν την ευτυχία μου΄ μη σώσω και γίνω πορθητής΄ μη σώσω κουρσεμένη τη ζωή μου ν' αντικρίσω...
Θα παω στην κολαση γιατι τη νυχτα εκεινη μια γυναικα με περιμενε στο στρωμα της και εγω δεν πηγα

Ώρα για λίγη φαντασία... ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ... Έχουμε φτερά!
ο χαμένος τα παίρνει όλα
Άβαταρ μέλους
O kanenas
Real Name: Αφροξυλάνθη
Τοποθεσία: Within search engines that search engines that search
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από O kanenas »

O_Xamenos έγραψε:ενα πραγμα θα πω: "για αλλη μια φορα οι γνωστοι αγνωστοι μπλα μπλα μπλα...."
:ROFL2:  :ROFL2:  :ROFL2:  :ROFL2:
R.I.P.
Life is so vain, but death equals pain
So let's make one more attempt and live with nothing to gain
Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator

Ζητώ... πρώτη φορά ζητώ από το Θεό να με ακούσει (Λεβέντης): Να συμπεριληφθούν στη λίστα οι κάτωθι εκφράσεις:
  • Το πάνελ: Ισοδύναμα "ομήγυρις αργόσχολων και ανίδεων πλην δημοφιλών αρλεκίνων (ηθοποιών, τραγουδιστών, δημοσιογράφων, πολιτικών, σχεδιαστών μόδας, καλλίγραμμων μοντέλων, του Νίκου Αλέφαντου, κτλ.) που πληρώνονται για να εκφράζουν δημοσίως παιδαριώδεις απόψεις επί παντός επιστητού". Η λέξη έχει διαποτίσει τόσο βαθιά την νεοσαπισμένη ελληνική κοινωνία που πλέον γράφεται και με ελληνικούς χαρακτήρες. Φοβού τους σοβρακοπανελάδες!
  • Ο εκλεκτός της καρδιάς της ...: Νησάφι με τους εκλεκτούς της καρδιάς κάθε τσουλίτσας. Καταγγέλλω στο ειδικά διαμορφωμένο αυτό topic (και όχι στο άλλο, που το έχετε ξεφτιλίσει) και την έκφραση καθ' εαυτή, αλλά και το περιεχόμενό της (ως είδηση).
  • Υπάρχουν προϊόντα για όλα τα βαλάντια: Εύχομαι τη νέα αυτή χρονιά κάθε αντιπαθής δημοσιογραφίσκος που πιπιλάει αυτήν την φαιδρή ατάκα αναφερόμενος σχεδόν ειρωνικά στην οικονομική εξαθλίωση του μέσου Έλληνα να βασανιστεί από τους γνωστούς αγνώστους (που αναφέρει ο χαμένος) μέχρι να βαλαντώσει.
  • Οι πιστοί γιόρτασαν με χριστιανική/θρησκευτική κατάνυξη: Πείτε με και πάλι στραβόψυχο, αλλά ειδικά το Πάσχα, βλέπω κυρίως θρησκόληπτες κατίνες να σχολιάζουν τα ρούχα που επέλεξαν άλλες θρησκόληπτες κατίνες για την καθιερωμένη/ετήσια πασαρέλα τους στην Εκκλησία, και κατόπιν Ελληνάρες με κλαρίνα και ντέφια να σουβλίζουν "παραδοσιακό οβελία" (κι αυτός στη λίστα) και να τσουγγράνε (ρήμα κι αυτό) βαμμένα αβγά. Τα συνακόλουθα μαζικά εμφράγματα και οι θάνατοι σε τροχαία δυστυχήματα αποτελούν μάλλον λογική αναγκαιότητα.

Όποιος βλέπει πιστούς, χριστιανισμό, θρησκευτικότητα και κατάνυξη ας με κοιτάξει για τελευταία φορά στα μάτια και ας χαθεί για πάντα

Ζητώ επίσης πρώτη φορά δημοσίως από την Ραδιοτηλεοπτική χούντα (ΕΣΡ) να απαγορεύσει τα:
    • "Βυζαντινά γράμματα" (δηλ. το "c" που αντικαθιστά το "σ" τις ημέρες του Πάσχα) από τα εορταστικά σποτάκια των καναλιών.
    • Τα αφιερώματα σε ναούς, μονές και αγία όρη που έχουν εγκαταληφθεί εδώ και αιώνες
    • Για δισχιλιοστή φορά επαναλαμβανόμενα επεισόδια της "επικής" σειράς "ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ" του τρισκατάρατου Τζεφιρέλη (ναι, είναι ο Τζεφιρέλης, άλλος ένας επιφανής κρυφοέλλην, διαβάστε κανάν Λιακόπουλο να ξεστραβωθείτε). Στο ίδιο πακέτο μπαίνει ο Μπεν Χουρ, ο Λόρενς της Αραβίας, ο Αλλαντίν, ο Μωυσής, οι Κάιν και Άβελ και γενικά ό,τι αραβικό ή εβραϊκό μπορεί να ξεθάψει ο τυχών υπεύθυνος προγράμματος Ελληνικού Τηλεοπτικού Σταθμού.
    • Ρεπορτάζ για το άγιο φως που ξεκινούν από το θρησκευτικό/κατανυκτικό μακελειό τράγων-εναντίον-τράγων (για το ποιος θα πρωτοπάρει το φως) στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων και καταλήγει στις πτήσεις charter της Ολυμπιακής όπου υποδεχόμαστε την φλόγα του σκανδάλου με τιμές αρχηγού κράτους (από το αεροδρόμιο μέχρι τον ναό της γειτονιάς σας η διαδρομή με κωδική ονομασία "αναπτήρας" δεν καλύπτεται ούτως ή άλλως από τα μέσα για προφανείς λόγους)
Και μιας και το θυμήθηκα: Δεν είναι περίεργη μια θρησκεία που γιορτάζει τη γέννηση του Θεανθρώπου σταθερά σε αποδεδειγμένα λανθασμένη ημερομηνία (25 Δεκεμβρίου) και το θάνατό του την πρώτη Κυριακή μετά την Πανσέληνο του Μαρτίου (δηλ. μη-σταθερά); :S Μην απαντήσετε αν πρόκειται να βγείτε off-topic :P

Anyway, το κόβω πριν αρχίσουν πάλι τα παράπονα των πιστών :P
Από τούδε και στο εξής ως στρογγυλοί αριθμοί ορίζονται τα πολλαπλάσια του 5 και οι δυνάμεις του 2.
O_Xamenos
Επικοινωνία:

Εγω ενα πραγμα θα πω! Τα θεματα ηταν βατα για οσους ειχαν διαβασει...

Τι σεπιασε με το πασχα εδω δεν γεννηθηκε ακομα ο θεανθρωπος!!!
(αυτη η λεξη λιγο ερμαφροδιτη μου ακουγεται)
( χρησιμοποιω την λεξη ερμαφροδιτο για να μην δεχθει ολα τα πυρα των ακολαστων χριστιανων ο συναδελφος ντοκτορ συφερ)

επισης θελω να αναφερθω σε ενα συγκεκριμενο ρεπορταζ που ελεγε για εναν θρασυτατο ληστη που μπηκε σε ενα σπιτι την μερα της πρωτοχρονιας! οι οικογενεια που εμενε στο σπιτι τον καταλαβε την ωρα που κατεβαινε απο την πολυκατοικια λογω του τσαπιου!
καταλαβες??? τα καναλια λενε θρασυτατο εναν τυπο που εκλεψε ΦΑΓΗΤΟ!!!
Εικόνα
Θέλω να μην φθονουν την ευτυχία μου΄ μη σώσω και γίνω πορθητής΄ μη σώσω κουρσεμένη τη ζωή μου ν' αντικρίσω...
Θα παω στην κολαση γιατι τη νυχτα εκεινη μια γυναικα με περιμενε στο στρωμα της και εγω δεν πηγα

ο χαμένος τα παίρνει όλα
O_Xamenos
Επικοινωνία:

πως μου ξεφυγε το αλλο

Ο φερωμενος ως δραστης

μου θυμιζει μια καφριλα που ειχε κανει η αθλητικη εφημεριδα ο φιλαθλος
εκραζε καποιον οτι ειναι κλεφτης (νομιζω τον πρωην προεδρο του ολυμπιακου τον σαλιαρελη, παρολα αυτα επειδη δεν ειμαι σιγουρος ας πουμε τον ταδε)

ο ταδε λοιπον εκανε μυνηση στην εφημεριδα και ετσι ο φιλαθλος εβγαινε για μια περιοδο οπου εγραφε καπου στο εξωφυλλο
ο Ταδε δεν ειναι κλεφτης
Εικόνα

ο χαμένος τα παίρνει όλα
Άβαταρ μέλους
theos
Real Name: Αριστοτέλης-Εμμανουήλ Θάνος-Φίλης (Μάνος) ge04017

Δημοσίευση από theos »

Εμένα μου τη δίνει πραγματικά στα νεύρα η λέξη θρίλερ που χρησιμοποιείται από κάθε είδους δημοσιογράφο.

Στο μπάσκετ ή στο ποδόσφαιρο ή σε οποιοδήποτε άλλο άθλημα, όταν κρίνεται στο τέλος το παιχνίδι, θα πει όλο χαρά ο δημοσιογράφος: το παιχνίδι ήταν θρίλερ...

Όταν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο και οι δύο υποψήφιοι είναι πολύ κοντά σε ψήφους τότε: η μάχη ήταν θρίλερ

κλπ.....
Λογική είναι η τέχνη να κάνεις λάθος με αυτοπεποίθηση!!!
Άβαταρ μέλους
Βραχνός Προφήτης
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Βραχνός Προφήτης »

Αν κ θα βγω λιγο εκτος θεματος, με εκνευριζει αφανταστα η εκφραση που γινεται καθε Μαη ψωμοτυρι απο τα ΜΜΕ, με τις ευλογιες του ΥΠΕΠθ, περι 'πανελληνιων εξετασεων'. Αφου δεν ειναι εξετασεις, αλλα διαγωνισμος, γιατι επιμενει το υπουργειο να παραπληροφορει;
Συνταξη στα 18, στρατευση στα 100!
Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator

O_Xamenos έγραψε:επισης θελω να αναφερθω σε ενα συγκεκριμενο ρεπορταζ που ελεγε για εναν θρασυτατο ληστη που μπηκε σε ενα σπιτι την μερα της πρωτοχρονιας!
Σωστή η παρατήρηση. Παρεμπιπτόντως, οι ληστές είναι συνήθως εκτός από θρασύτατοι και αδίστακτοι (κακοποιοί).

Και μια ερώτηση: Είναι η ιδέα μου ή το δελτίο ειδήσεων έχει γίνει μισάωρο αστυνομικό ρεπορτάζ; Καθώς έτρωγα με ανοιχτή την τηλεόραση, μόνο και μόνο που άκουγα όλες αυτές τις ληστείες, τους δραπέτες, τους φόνους, κτλ., αναρρωτήθηκα "μήπως χρειαζόμαστε περισσότερη αστυνομία;". Φαντάζομαι ότι σε παρόμοια παγίδα θα πέφτουν πολλοί άνθρωποι. Έχω, όμως, την αίσθηση ότι περισσότεροι αστυνομικοί θα αποτελέσουν απλώς περισσότερα έξοδα στον κρατικό προϋπολογισμό. Ίσως τελικά θα ήταν προτιμότερο να προκυρήξουν έναν διαγωνισμό για την πρόσληψη μερικών χιλιάδων ζαρτινιέρων.

Ειδάλλως (για να κλείσω με κλισέ) "οι κάτοικοι απειλούν πως θα πάρουν τον νόμο στα χέρια τους". Και αναρρωτιέμαι για άλλη μια φορά: ποιον νόμο; :S
Άβαταρ μέλους
xaplas
Real Name: Real Name

Δημοσίευση από xaplas »

"Δίπλωσε μια νταλίκα και έκλεισε όλο τον δρόμο.."

Πώς διπλώνει μια νταλίκα;  :?
Άβαταρ μέλους
Velazquez

Δημοσίευση από Velazquez »

ManOzzY έγραψε:Τη Ναόμι Κάμπελ δε τη λένε ποτέ με το όνομά της. Πάντα μα πάντα την αποκαλούν "μαύρη γαζέλα", παίζει να το πουν και 30 φορές σε ένα ρεπορτάζ.
Αυτό έχει επεκταθεί και στις υπόλοιπες μαύρες καλονές!

[Αυτό μου ήρθε προς το παρόν, έπεται συνέχεια]

Υ.Γ. Wizard plz διόρθωσε τα ορθογραφικά μου :D

Edited by mad wiZard!!!  :evil:
Σήμερα το μεσημέρι το άκουσα για άλλη μια φορά στο Star(είπα και εγώ να ανοίξω την tv και την πλήρωσα.ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΩ!)
O_Xamenos
Επικοινωνία:

Η απολυτη ελληνιδα σταρ!!! γιατι την βαζουμε σε απολυτο ξερει κανεις???
Εικόνα

ο χαμένος τα παίρνει όλα
abakas7
Real Name: Ανέστης
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από abakas7 »

Κλισέ φράσεις αθλητικογράφων που έχω βαρεθεί να ακούω:

1. Θετικότατο το τάκλιν (υπάρχει και "αρνητικότατο" ή απλά "θετικό"; )
2. Ο βραζιλιάνος σουπερστάρ Ριβάλντο (παρόλο που είμαι Ολυμπιακός δεν μπορώ να ακούω ένα κάρο κοσμητικά επίθετα.)
3. Μ' αυτά και μ' αυτά φτάσαμε στο τέλος του παιχνιδιού (Με ποιά και με ποιά; )
4. Πάλι έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά
"Ο σκεπτικισμός απέναντι στη Βίβλο, δεν πηγάζει από μια προσεκτική αξιολόγηση
των διαθέσιμων στοιχείων αλλά από μια τεράστια αρνητική προδιάθεση απέναντι στο
υπερφυσικό"

Millar Burrows, αρχαιολόγος του Παν/μίου του Yale
Απάντηση

Επιστροφή στο “Περί ανέμων και υδάτων”