Υστερούμε σε γνώσεις υπολογιστών;

Πριν το βάψεις μπλε και το ρίξεις στη θάλασσα γιατί δεν ρίχνεις μια ματιά εδώ;

Συντονιστές: kostas213, markelos

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
theos
Real Name: Αριστοτέλης-Εμμανουήλ Θάνος-Φίλης (Μάνος) ge04017

Υστερούμε σε γνώσεις υπολογιστών;

Δημοσίευση από theos »

abakas7 έγραψε:Ίσως βγαίνω λίγο offtopic αλλά με αφορμή αυτή την παρατήρηση του θεού θέλω να πω κάτι που εδώ και λίγο καιρό με προβληματίζει. Ερχόμενος σε συναναστροφή με φοιτητές της ηλικίας μας από διάφορες χώρες παρατήρησα ότι οι γνώσεις που έχουν στο χειρισμό λειτουργικών συστημάτων (είτε πρόκειται για windows είτε για linux) είναι περισσότερες όχι από άποψη γνώσης αλλά από άποψη πλήθους ατόμων που έχουν αυτές τις γνώσεις. Για παράδειγμα, έχω παρατηρήσει ότι για ένα μεγάλο μέρος των συμφοιτητών μας είναι άγνωστες έννοιες ή διαδικασίες όπως π.χ. στα winodws: format, defragment, device manager ή στο linux (όσοι ξέρουν): ssh, tab (που συμπληρώνει το όνομα ενός αρχείου) κλπ.
Αν δηλαδή ρωτήσεις μια έννοια από αυτές, η απάντηση θα είναι "τι είναι αυτό;" η "και πώς γίνεται αυτό;", γνώσεις τις οποίες έχω δει να είναι δεδομένες από αντίστοιχους συνομήλικούς μας στο εξωτερικό ακόμα και αν είναι θεωρητικοί φυσικοί!
Και ερωτώ: Γιατί τέτοιος τεχνολογικός αναλφαβητισμός και αδιαφορία για τον εμπλουτισμό της ελληνικής παιδείας με μαθήματα ανάπτυξης δεξιοτήτων σε υπολογιστές;
Δεδομένων αυτών, η διαμαρτυρία του θεού είναι πολύ δίκαια αφού πλέον έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι όποιος χρησιμοποιεί linux πρέπει να είναι master των υπολογιστών.
Συμφωνώ με αυτά που λες. Είναι γεγονός ότι πολλά πράγματα που σίγουρα θα έπρεπε να είναι γνωστά, (αν όχι σε όλους, τουλάχιστον στην πλειοψηφία) είναι παντελώς άγνωστα στους περισσότερους.

Γι'αυτό πιστεύω ότι ευθύνεται η ασχετοσύνη στα σχολεία. Αντί να μας μαθαίνουν πραγματικά υπολογιστές μας βάζουν να μαθαίνουμε απέξω ηλίθιους ορισμούς του τύπου τι λέγεται mail. Αντί να μας μαθαίνουν υπολογιστές μας παρατάνε να κάνουμε ότι θέλουμε στο ιντερνετ ή να παίζουμε πασιέτζα. Και αυτά τα λέω από προσωπική εμπειρία. Στο σχολείο η ώρα της πληροφορικής ήταν η χαρά του παιδιού. Μας άφηνε ο καθηγητής να κάνουμε ότι θέλουμε και όταν ήταν να βάλει βαθμούς μας έβαζε να διαβάσουμε κάτι ηλιθιότητες και μας έβαζε ένα θεόχαζο διαγώνισμα

Τώρα, όσον αφορά αυτό που λες για το linux, ίσως να έχεις δίκιο. Αν στο σχολείο μου είχαν μάθει dos πχ, ίσως τώρα να μου φαίνονταν εύκολα. Ή αλλιώς, αν κάποιος όταν πρωτοάρχισα να ασχολούμαι με τους υπολογιστές μου έλεγε "μάθε linux, είναι καλύτερα", τότε σίγουρα θα ασχολιόμουν και σίγουρα θα το μάθαινα πιο εύκολα μιας και από την αρχή δεν θα είχα να κάνω με γραφικό περιβάλλον (τότε δεν υπήρχε)

Αλλά δεδομένου ότι δεν έχω ιδέα από dos, έχω συνηθίσει σε γραφικό περιβάλλον που δεν εκτελείς ποτέ εντολές πληκτρολογώντας και έχω μάθει πολύ καλά-συνηθίσει τα windows, το linux μου φαίνεται βουνό. Δυστυχώς δεν έχω και το χρόνο να ασχοληθώ....
Λογική είναι η τέχνη να κάνεις λάθος με αυτοπεποίθηση!!!
roundnipple

Δημοσίευση από roundnipple »

Einai pragmatikotita afto kai einai poli thlivero, ego exo paratirisi akoma oti exume atoma se afti ti sxoli pou oute e-mail account den exoun.

Episis thelo na prostheso to gegonos oti exoume tis pio akrives xreosis internet mas kratai poli piso.

Kai se sxesi me ta sxolia xeroume pos einai afta, erxetai to kondili apo tin evropaiki enosi gia tin koinonia ton ipologiston kai tin texnologia kai anti na akolouthisume makroprothesmi politiki, to kondili afto trogetai amesos kai diarki oso diarki i xrimatodotisi, etsi ginetai me ola ta pragmata (asxeto: thimaste mia xrimatodotisi pou eixe gini gia tin anakiklosi pou kratise dio xronia kai eixame gemisi mixanimata gia anakiklosi koution, tora den iparxi tipota) etsi einai afta otan ginontai xoris politiki me vathos xronou.

Prosopika theoro oti i morfosi ipologiston se epipedo pou anaferi o abakas 7 einai para poli simantiki kai dixni poso anaptigmeni einai mia koinonia. Einai megalo zitima afto..
Άβαταρ μέλους
sparc
Real Name: Γιώργος

Δημοσίευση από sparc »

Εδώ και χρόνια είμαστε στην πρώτη θέση της Ευρώπης στον τεχνολογικό αναλφαβητισμό. Δυστυχώς είμαστε πολύ μπροστά και σε παγκόσμιο επίπεδο!
Για παράδειγμα θα αναφέρω το γεγονός ότι χώρες όπως η Ουγκάντα είχαν εθνική υποδομή xDSL τεχνολογιών πριν την αλλαγή της χιλιετίας. Δεν έχει καμία σημασία τα συμφέροντα που οδήγησαν μία τριτοκοσμική χώρα να είναι μπροστά στις τεχνολογικές εξελίξεις.
Δε θα ξεχάσω ποτέ όταν σε προεκλογικό Talk show, εν έτη 2004, ο κ. Καφετζόπουλος ρώτησε "τι θα γίνει επιτέλους με το DSL" η ομόφωνη αντίδραση δημοσιογράφων και πολιτικών παρευρισκομένων ήταν "το 20% τις χώρας δεν έχει να φάει και θα ασχολούμαστε με άχρηστες πολυτέλειες"!!!
Γενικά η χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια έχει υιοθετήσει την στάση του ουραγού και φαίνεται να μας αρέσει ή τουλάχιστον να μας ικανοποιεί.

Να πω και ένα προσωπικό παράδειγμα... Ο γονείς μου ενώ ξέραν από τα δέκα μου ότι το πληκτρολόγιο θα αποτελέσει προέκταση των χεριών μου αρνιόντουσαν πεισματικά να μου επιτρέψουν πρόσβαση στο internet πριν μπω στο πανεπιστήμιο, επειδή λέει, δεν είχαμε λεφτά να πληρώνουμε τηλεφωνήματα στην Αμερική κάθε φορά που θα έμπαινα σε ξένη ιστοσελίδα... Η μητέρα μου ακόμη αναρωτιέται πως έβλεπα αυτές τις σελίδες και χρεωνόμασταν μόνο μία αστική μονάδα (τότε). Η ίδια χρησιμοποιεί υπολογιστή και internet στην δουλειά της από την πρώτη μέρα που τους είδαμε σε αυτή τη χώρα.
I think therefore I am? Could be! Or is it really someone else who thinks he's me?
Reymond Smullyan - This book needs no title
Στενή είναι η αρετή, δεν μπορώ να αναπνεύσω· μικρός, στενός είναι ο Παράδεισος, δε με χωράει· σαν άνθρωπος μου φαίνεται ο Θεός σας, δεν τον θέλω!
Ν. Καζαντζάκης - Ασκητική
Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator
Real Name: Κώτσος Φίλ

Δημοσίευση από drcypher »

Εγώ πάλι θα το πάρω λίγο διαφορετικά, προσπαθώντας να είμαι σύντομος: Ο λειτουργικός αναλφαβητισμός στην Ελλάδα (π.χ. στους υπολογιστές) είναι αποτέλεσμα της νεοελληνικής αξίωσης στην ημιμάθεια και το θράσος. Καθένας έχει γνώμη για τα πάντα, συμβουλεύει και αξιολογεί, και κατά κανόνα είτε δεν έχει δει ή δοκιμάσει ποτέ του αυτό που σχολιάζει, είτε αισθάνεται πολύ κομπλεξικός για να παραδεχτεί πως υπάρχει μια απειρία περισσότερων παραμέτρων από αυτές που κατέχει για να τις αναγνωρίσει καν κατά τις άτσαλες και άστοχες τοποθετήσεις του.

Μην τα βάζετε με την νοοτροπία του Ελληνάκου. Την επόμενη φορά που θα το παίξει έξυπνος ή θα ζητήσει με ύφος τη βοήθειά σας, απλώς αγνοήστε τον, εκτός αν έχετε πραγματικά όρεξη για καβγά χωρίς αποτέλεσμα και ψυχολογικό δυναμικό για πέταμα ;)

Άλλωστε η άγνοια είναι ευτυχία, και στην Ελλάδα έχουμε κάνει τη συγκεκριμένη άποψη τρόπος ζωής και Ευαγγέλιο ταυτόχρονα. Δικαίωμά τους...
Από τούδε και στο εξής ως στρογγυλοί αριθμοί ορίζονται τα πολλαπλάσια του 5 και οι δυνάμεις του 2.
Άβαταρ μέλους
theos

Δημοσίευση από theos »

drcypher έγραψε:Εγώ πάλι θα το πάρω λίγο διαφορετικά, προσπαθώντας να είμαι σύντομος: Ο λειτουργικός αναλφαβητισμός στην Ελλάδα (π.χ. στους υπολογιστές) είναι αποτέλεσμα της νεοελληνικής αξίωσης στην ημιμάθεια και το θράσος.
Θες να μας εξηγήσεις γιατί? Τι σχέση έχει η ημιμάθεια και το θράσος? Πως αυτό συνεπάγεται λειτουργικό αναλφαβιτισμό? Η ημιμάθεια δηλαδή συνεπάγεται λειτουργικό αναλφαβητισμό?  :?  :?  :?
O_Xamenos
Real Name: Σαληγκαρι με Ητα που θυμιζει Ηττα
Facebook ID: 682417817
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από O_Xamenos »

ετσι!! πλακωθειτε λιγο ακομα!!!
Εικόνα
Γαμώ... τα κράτη, γενικώς...
Θέλω να μην φθονουν την ευτυχία μου΄ μη σώσω και γίνω πορθητής΄ μη σώσω κουρσεμένη τη ζωή μου ν' αντικρίσω...
Θα παω στην κολαση γιατι τη νυχτα εκεινη μια γυναικα με περιμενε στο στρωμα της και εγω δεν πηγα

Ώρα για λίγη φαντασία... ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ... Έχουμε φτερά!
ο χαμένος τα παίρνει όλα
Άβαταρ μέλους
theos

Δημοσίευση από theos »

O_Xamenos έγραψε:ετσι!! πλακωθειτε λιγο ακομα!!!
Στο ξύλο να δω πότε :twisted:  :twisted:  :twisted:
Neo
Real Name: Thomas Anderson
Facebook ID: 0

Δημοσίευση από Neo »

theos έγραψε:
drcypher έγραψε:Εγώ πάλι θα το πάρω λίγο διαφορετικά, προσπαθώντας να είμαι σύντομος: Ο λειτουργικός αναλφαβητισμός στην Ελλάδα (π.χ. στους υπολογιστές) είναι αποτέλεσμα της νεοελληνικής αξίωσης στην ημιμάθεια και το θράσος.
Θες να μας εξηγήσεις γιατί? Τι σχέση έχει η ημιμάθεια και το θράσος? Πως αυτό συνεπάγεται λειτουργικό αναλφαβιτισμό? Η ημιμάθεια δηλαδή συνεπάγεται λειτουργικό αναλφαβητισμό?  :?  :?  :?
Απλά προσπαθεί να σου πει ότι ο μέσος άνθρωπος που θα έρθει να σε ρωτήσει κάτι για υπολογιστές θα έρθει με υφάκι "Τα ξέρω όλα εκτός από αυτό και ίσως εσύ να ξέρεις να μου πεις τι να κάνω", και αν αρνηθείς να του πεις γίνεται θρασσύς και σου λέει ότι είναι υποχρέωσή σου να του δείξεις... Δε νομίζω να μην ήταν προφανές αυτό που ήθελε να πει!
Άβαταρ μέλους
theos

Δημοσίευση από theos »

Neo συμφωνώ με αυτό το πράγμα και δεν ρώτησα αυτό. Αυτό, σαν νοοτροπία, είναι απόλυτα κατανοητό τι σημαίνει.

Ρώτησα ΠΩΣ αυτή η νοοτροπία (που μπορεί και να υπάρχει αν και εμένα δεν μου έχει τύχει), συνεπάγεται λειτουργικό αναλφαβητισμό. Το ότι ο άλλος θα έρθει με υφάκι να σε ρωτήσει, τον οδηγεί στην ασχετοσύνη?? Μα και εσύ να μην του απαντήσεις θα πάει σε κάποιον άλλο και θα ρωτήσει με το ίδιο υφάκι, μέχρι τελικά κάποιος να του πει.... Άρα θα το μάθει αυτό που θέλει

Αν και τελικά, τώρα κατάλαβα τι ήθελε να πει ο Κώστς, που το σκέφτηκα καλύτερα. Κάποιος, όταν νομίζει ότι τα γνωρίζει όλα ενώ στην ουσία ξέρει λίγα, δεν ψάχνει για να μάθει άλλα και δεν ρωτάει. Και όταν φάει κόλλημα κάπου θα πάει να ρωτήσει με υφάκι "εγώ τα ξέρω όλα αλλά αυτό μου ξέφυγε". Αλλά αυτή τη νοοτροπία, ποιός του τη δημιούργησε?? Μήπως το γεγονός ότι συγκρίνει τον εαυτό του με τους γύρω του και βλέπει ότι κάτα μέσο όρο ξέρει περισσότερα??

Άρα λοιπόν η γενικότερη ασχετοσύνη τον κάνει να ζει μέσα στην άγνοια, που σημαίνει ότι ο αναλφαβητισμός γεννάει τον αναλφαβητισμό. Άρα προϋπάρχει και σίγουρα δεν προκαλείται από αυτήν την νοοτροπία. Αν όμως όλοι το ήξεραν αυτό που ρωτάει ο συγκεκριμένος, ή τουλάχιστον οι περισσότεροι, δεν θα είχε το υφάκι, αλλά μάλλον θα ένιωθε ντροπή που δεν το ήξερε.

Και πως θα γίνει να τα μάθουν όλοι κάποια βασικά πράγματα? Μόνο μέσα από το σχολείο....
Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator
Real Name: Κώτσος Φίλ

Δημοσίευση από drcypher »

Neo έγραψε:Απλά προσπαθεί να σου πει ότι ο μέσος άνθρωπος που θα έρθει να σε ρωτήσει κάτι για υπολογιστές θα έρθει με υφάκι "Τα ξέρω όλα εκτός από αυτό και ίσως εσύ να ξέρεις να μου πεις τι να κάνω", και αν αρνηθείς να του πεις γίνεται θρασσύς και σου λέει ότι είναι υποχρέωσή σου να του δείξεις...
theos έγραψε:Κάποιος, όταν νομίζει ότι τα γνωρίζει όλα ενώ στην ουσία ξέρει λίγα, δεν ψάχνει για να μάθει άλλα και δεν ρωτάει.
Ένας συνδυασμός των δυο (που παρατηρείται συχνά και σχεδόν παντού, από την Ιατρική μέχρι τους υπολογιστές) είναι αυτό που εννοούσα. Αν αισθανόμασταν λιγότερη ντροπή (αν είναι δυνατόν, να ντρέπεσαι να παραδεχτείς ότι δεν ξέρεις κάτι!) για το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε κάτι και ανοίγαμε τα αφτιά μας αντί για το στόμα μας σε κάθε κατάσταση που δεν μπορούμε να χειριστούμε θα ήμασταν πολλά βήματα μακρυά από τον αναλφαβητισμό.
Από τούδε και στο εξής ως στρογγυλοί αριθμοί ορίζονται τα πολλαπλάσια του 5 και οι δυνάμεις του 2.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Υπολογιστές - Εφαρμογές - Internet”