philip έγραψε:Πάντως το να κράζετε κάποιον επειδή έχει διαφορετικές απόψεις και να του προσάπτετε χαρακτηρισμούς (πχ. αφελής ή stupid) μόνο δημοκρατικό δεν είναι..
Μισό λεπτάκι, γιατί αυτή η συζήτηση έχει ξαναγίνει. Καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται δημοσίως (δημοκρατία), ακόμη οι απόψεις του είναι θεωρητικά ή πρακτικά εναντίον του πολιτεύματος που του προσδίδει αυτό το δικαίωμα. Εξηγήθηκε παραπάνω. Από την άλλη, εκτός από το δικαίωμα του λόγου, υπάρχει και το δικαίωμα του αντιλόγου, δηλ. το δικαίωμα να απαντηθούν, να σχολιασθούν και να χαρακτηρισθούν δημοσίως αυτά που λέχθηκαν ή αυτός που τα είπε (επίσης δημοκρατία).
Έχω κάθε δικαίωμα να θεωρώ αφελή ή σαθρά τα επιχειρήματα, να αμφιβάλλω ακόμα-ακόμα και με την νοημοσύνη ενός ανθρώπου που φτιάχνει μια ακατανόητη σούπα από λέξεις προσπαθώντας να την παρουσιάσει ως ιδεολογία με πολύχρωμη λατινική ουρά. Εκείνος με τη σειρά του έχει το δικαίωμα, ως "αντίδραση" στην υποκειμενική μου κρίση να κλάψει κάτω από το μαξιλάρι του, να καπνίσει ένα πακέτο prince με σκέτο τζώνυ για να ξεχάσει, να βγει στο δρόμο και να γαζώσει 4 αλβανούς για να ξεθυμάνει, να μου απαντήσει με κακές λέξεις (παρόλο που δεν έκανα κάτι τέτοιο), να μου κάνει μήνυση για να μάθω να κράζω τις φασιστικές μειοψηφίες ή (στην καλύτερη) να κάνει μια αναθεώρηση των όσων είπε και των όσων θεωρεί πως έχει καταλάβει και οδήγησαν στα σχόλιά μου. Μπορεί κάλλιστα να με αγνοήσει.
Η αλήθεια είναι πως εν γένει αποφεύγω να ασχολούμαι με τα πρόσωπα καθ' αυτά (ειδικά όταν λένε
ασυναρτησίες), και έχω την αίσθηση πως ούτε εδώ έδωσα (αναλογικά) σημαντική έκταση σχολίων σχετικά με το πρόσωπο του συναδέλφου (τον οποίο δεν γνωρίζω κιόλας) σε σύγκριση με τις παρατηρήσεις μου επί των λεγομένων του.
Αν σε ενόχλησε, λοιπόν, philip, το γεγονός ότι έγραψα όσα έγραψα
για τον ίδιο τον νεαρό δημοσίως (αντί για pm), τότε δέχομαι την ένστασή σου. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτώ μια νέα παράλογη ερμηνεία της δημοκρατίας (μετά από τόσες που εκστόμισε ο ίδιος ο mort) σύμφωνα με την οποία δεν έχω το δικαίωμα (εγώ και άλλοι 5 εκατομμύρια) να θεωρούμε κάποιον αφελή ή ανόητο και να το εκφράζουμε.
Ο συγκεκριμένος νεαρός για μένα δεν έχει απλώς διαφορετικές απόψεις. Έχει
επικίνδυνες και
προσβλητικές απόψεις (κυρίως για τον ίδιο), καθώς δείχνουν έλλειψη ανοχής (πόσο μάλλον σεβασμού) στην ετερότητα, την πολυφωνία, τη δημοκρατία. Ο τρόπος, δε, με τον οποίο παρουσιάζει είναι τόσο
αφελής, όσο ο τρόπος με τον οποίο (συμπεραίνω) πως έφτασε σε αυτές τις απόψεις. Ποιες από τις τρεις προσωπικές μου κρίσεις θεωρείς πως δεν συνάδουν με τη δημοκρατία; Ποιες από αυτές δεν φανερώνουν δημοκρατία (όπως την έχεις στο μυαλό σου);
Θες πεις αυτό που έκανα
αγενές; Πες το. Δεν σε ενδιαφέρει η γνώμη μου; Δεκτόν. Δεν το θεωρείς ειλικρινές; Μην το θεωρείς. Αλλά
αντιδημοκρατικό δεν είναι. Αν επιμένεις μπορούμε να ανοίξουμε ένα νέο topic όπου καθένας θα βάλει την προσωπική του ιδέα, τα ειδικά του κριτήρια σχετικά με το τι είναι δημοκρατία. Αν μη τι άλλο θα έχει πολλή πλάκα
Off Topic
@theos: Αν δεν τα μεταφράσεις στα λατινικά, σε αυτό το topic τουλάχιστον δεν έχουν αξία όσα ανέφερες... θα κάνεις την υπέρβαση;