Skliraios έγραψε:ναι εμενα ομως δε μου απαντησες σε αυτο που ουσιαστικα σε ρωτησα...και ολες οι απαντησεις ειναι εν δυναμει επικινδυνες
Όλες οι απαντήσεις δεν είναι εν δυνάμει επικίνδυνες. Μίλησα για
απόψεις, οι οποίες κρύβουν
προθέσεις. Οι συγκεκριμένες θεωρώ ότι είναι επικίνδυνες, ειδικά σε χέρια (ή μυαλά) αμαθών. Και εξηγούμαι:
Skliraios έγραψε:ενταξει εσενα δε σε ενδιαφερει αν ή οχι προγονοι σου ηταν ελληνες ,ωραια
ειναι κακο ομως να θελει καποιος να ξερει την καταγωγη του?
Έχει διαφορά να ξέρεις κάτι από το να το τρίβεις στη μούρη του άλλου. Έχει διαφορά να μαθαίνεις κάτι για να το κρατάς για σένα (επειδή με κάποιον τρόπο σε ικανοποιεί όσο τίποτε άλλο) και άλλο για να βασίζεις επιχειρήματα της μορφής "κάποιοι είναι Έλληνες, κάποιοι όχι, και όποιος δε γουστάρει να σηκωθεί να φύγει από τη χώρα". Δεν ασχοληθήκατε μόνο με το γενεαλογικό σας δένδρο, ασχοληθήκατε με την καθαρότητα (ή ισοδύναμα ποσοστά προσμίξεων). Αυτά τι σχέση έχουν με την απλή γνώση της καταγωγής; Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αρκετοί εδώ μέσα αν είχατε την ευκαιρία θα πατάγατε σφραγίδες Ελληνικότητας για να ξεχωρίσετε την "ήρα" από το "στάρι".
Μην αρχίσετε τώρα τα "προσωπικά". Η μύγα κάνει βόλτες, και όποιος μυγιαστεί θα το καταλάβει, δεν χρειάζεται να το διαπραγματευτούμε και δημοσίως.
Skliraios έγραψε:τωρα ρε κωστα το παρακανεις η ορθογραφια δε πειραξε??
Skliraios έγραψε:το ολο θεμα ξεκινησε επειδη δεν μου αρεσει να καπηλευονται καποιοι το παρελθον μου χωρις καν να γνωριζουν τι συμβαινει γυρω απο το θεμα.....
Όχι, δεν με πείραξε μόνο η ορθογραφία. Με πείραξε
και η ορθογραφία,
και η ασυναρτησία
και η αστοχία στον λόγο.
Καπηλεία είναι η εκμετάλλευση (συνήθως προς ίδιον όφελος) ιδεών, ιδεωδών, κλπ.. Και αυτό θεωρώ ότι κάνουν άνθρωποι που διαβάζουν κείμενα Αρχαίων Ελλήνων από τη σκοπιά του Λιακόπουλου -δηλ. για να αποδείξουν ότι οι Έλληνες γαμούσαν και έδερναν και ότι αυτοί είναι τα παιδιά των αρχαίων "γαμιάδων"- και όχι από την εκπαιδευτική, ηθοπλαστική ή φιλοσοφική σκοπιά.
Αυτό που (μάλλον) ήθελες να πεις είναι στρέβλωση ή προπαγάνδα ή δυσφήμιση. Σε άλλη περίπτωση θα άφηνα αυτήν την ασυναρτησία/αστοχία να περάσει απαρατήρητη, γιατί θα την θεωρούσες εξυπναδίστικη προσωπική επίθεση (όπως θεωρείς και την ορθογραφία). Όχι, όμως, εδώ. Όλοι μας κάνουμε λάθη και λαθάκια, αλλά πρέπει να ξεχωρίσουμε τις εξαιρέσεις από τα μοτίβα. Μετά από κάποιο σημείο αποφασίζω να κόψω τις ειρωνίες και να αποχωρήσω, και με προκαλείτε να γίνω επιθετικός. Να, λοιπόν γιατί επιμένω και στην ορθογραφία, και στην σύνταξη, και στην κυριολεξία, και γενικότερα στην άρθρωση του λόγου:
Skliraios έγραψε:αυτες τις ριζες επικαλουμαι αυτες βροντοφοναζω και για αυτες ειμαι υπερηφανος
Είσαι περήφανος. Μπράβο. Δεν θα μπλέξω ξανά το παλιό topic για την ψωροπερηφάνεια ως άλλοθι αδράνειας. Έδωσα το link, όσοι θέλουν ας το δούνε. Είσαι περήφανος, λοιπόν, ως απόγονος κάποιον ανθρώπων που πέτυχαν πολλά και σημαντικά. Γνωρίζεις, λοιπόν, τη σημασία της Γλώσσας και του Λόγου (ως έκφραση και ως λογική) για τους Αρχαίους; Είναι τυχαίο το ότι αυτή η Ελληνική Γλώσσα διακρίνεται για την δομή και τη λογική της, τον τρόπο που παιδεύει τον νου και δομεί/προάγει την ίδια τη σκέψη; Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσο σημαντική ήταν η συμβολή της Ελληνικής Γλώσσας στην παραγωγή φιλοσοφίας και μαθηματικών; Έχεις σκεφτεί ότι η Ελληνική Γλώσσα και τα Ελληνικά Γράμματα εν γένει σε κάνουν Έλληνα πολύ περισσότερο από το DNA σου;
Πως μεταχειρίζεσαι αυτή τη γλώσσα; Όχι μόνο εσύ, δεν έχω σκοπό να μειώσω τις ικανότητες ή την προσωπικότητά σου. Έδωσες απλώς την αφορμή. Θέλω να καταδείξω πώς και εσύ και κάποιοι άλλοι νιώθετε περήφανοι που είστε Έλληνες και κατά κανόνα αδυνατείτε (ή αδιαφορείτε) στην ορθή χρήση ενός απλουστευμένου (έστω) κακέκτυπου της Γλώσσας των προπατόρων σας. Σε αυτό, λοιπόν, δεν τους μοιάσατε.
Οι Αρχαίοι Έλληνες σας παρέδωσαν (τουλάχιστον σε εσάς που ψάχνεστε τόσο πολύ) μια παράδοση τέχνης, επιστήμης, πολιτικής και φιλοσοφίας. Σε ποιο βαθμό έχετε εντρυφύσει σε αυτά; Σε ποιον βαθμό τα έχετε προχωρήσει; Να σας πω τι βλέπω εγώ; Έχετε εντρυφήσει στον βαθμό που σας επιτρέπει να πετάξετε μια ατάκα παραπάνω από τον επίσης συνέλληνά σας που δεν έχει ανοίξει βιβλίο. Για τη μούρη ή για την ανατριχίλα.
Δεν απαιτώ από τον καθένα να έχει πτυχίο φιλοσοφίας για να αποκαλείται Έλληνας. Απαιτώ, όμως, να μπορεί να μιλάει σωστά τα Ελληνικά του, να μπορεί να διατυπώνει συλλογισμούς με ροή και ειρμό, να μπορεί να βάλει δυο καταραμένες λέξεις στη σωστή σειρά και με το σωστό νόημα, να τις γράφει με τον σωστό τρόπο, γιατί και η ορθογραφία (λιγότερο σήμερα βέβαια) συνδέεται (στην Ελληνική) στενά με το νόημα.
Για κάποιους από εσάς, αυτά είναι "ψιλά" γράμματα, κομπλεξισμοί. Έχετε αναστατωθεί από αρχαιολαγνική ηδονή που έχετε το ίδιο DNA, αλλά δεν βλέπω το DNA αυτό να σας σπρώχνει ούτε στα μισά της διαδρομής που διένυσαν οι πρόγονοί σας. Η ειρωνία, λοιπόν, που έγραψα σε προηγούμενο post, δεν ήταν κενή νοήματος, ήταν συμβολική και καθ'όλα ουσιώδης: Και οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν ρίζες σε (πιο) Αρχαίους Έλληνες, κι εκείνοι είχαν παράδοση, κι εκείνοι είχαν παπούδες. Αλλά αφού το συνειδητοποίησαν, το ξεπέρασαν και πήγαν τα πράγματα 10 βήματα παραπέρα (ανθίσανε). Εσείς τι κάνετε; Νιώθετε περήφανοι. Και πάλι μπράβο. Τα καταφέρατε.
Αυτό, λοιπόν, είναι καπηλεία.
Skliraios έγραψε:και να στο παω προσωπικα ...αν σου λεγανε οτι εισαι μπασταρδο και δεν εισαι του πατερα σου παιδι αλλα ενος περαστικου πλασιε που περασε απο το σπιτι...θα αντιδρουσες ναι ή οχι?
Κατ' αρχάς να παρατηρήσω την χρήση της λέξης "μπάσταρδο". Πρέπει να λυπάσαι ή να μισείς κάποιον με ασαφή ή αμφιλεγόμενη καταγωγή για να τον λες μπάσταρδο. Καθόλου ανοιχτόμυαλη νοοτροπία, αλλά την κρατάω.
Ας πάμε στην προσωπική μου απάντηση: Θα αντιδρούσα ή όχι; Η αντίδρασή μου θα ήταν ανάλογη των επιπτώσεων που θα είχα στη ζωή μου από μια τέτοια αμφισβήτηση πατρότητας. Θα με έκανε πιο έξυπνο ή πιο χαζό; Θα άλλαζε τις προσωπικές μου δυνατότητες και ικανότητες; Θα αλλοίωνε την αγάπη μου για τους άλλους ανθρώπους ή τα γράμματα; Θα μου στερούσε τις προτιμήσεις μου και τον τρόπο ζωής μου; Δεν νομίζω.
Στο κάτω-κάτω, είτε τελικά ο άνθρωπος που γνωρίζω τόσα χρόνια και με μεγάλωσε είναι ο πατέρας μου είτε όχι, εγώ έτσι νιώθω για εκείνον, ως παιδί του. Εξ' αιτίας του γνωρίζω σε μεγάλο βαθμό όσα γνωρίζω, σκέφτομαι όπως σκέφτομαι. Δεν χρειάζεται να κάνω εξέταση DNA για να δεχθώ και να προσλάβω όσα είχε να με συμβουλέψει, να μου εκμυστηρευτεί ή να μου διδάξει.
Και αυτό που μετράει είναι το πώς διαχειρίζομαι όλα αυτά που έχω αποκομίσει από αυτόν τον άνθρωπο, το πως τα κάνω πράξη καθημερινά, ακόμη κι αν κάποια στιγμή κάνω DNA test και βγω παιδί του Πασχάλη. Και ο λόγος που με βγάζετε από τα ρούχα μου είναι επειδή βλέπω ότι αυτό που σας νοιάζει είναι να βγει θετικό το test DNA με τους Αρχαίους Έλληνες, και όχι πώς θα τους φτάσετε και θα τους ξεπεράσετε. Την ώρα, μάλιστα, που κάποιοι (σίγουροι ότι δεν είναι "γνήσιοι απόγονοι" του Περικλή) έχουν κάνει κτήμα τους τα διδάγματα των Αρχαίων και μας γνέφουν με ειρωνία από μίλια μπροστά μας...
Να πετάξω, λοιπόν, και γω την μουράτη λεξούλα που θα συμπυκνώσει αυτά που εισπράττω από τη συμπεριφορά σας;
Βαυκαλίζεστε
Skliraios έγραψε:αν η καταργηση των συνορων η ισοπεδοποιηση και η μονομορφοποιηση που πιστευετε με θελει χωρις παρελθον προβλημα της εγω εχω και θα εχω παρελθον
Και όταν ξεκολήσεις από αυτό, θα αποκτήσεις και μέλλον