Η αποστήθιση όπως την εννοείτε, δηλ "παπαγαλισμό", κατά την γνώμη μου, είναι εξ' ορισμού
λανθασμένη μεθοδολογία.
Υπάρχει κάποιο κίνητρο για την εκμάθηση των αποδείξεων, μιας και ο κ.Αργυρός, όπως και ο κάθε κ.Αργυρός, θα μπορούσε να ανοίξει ένα οποιοδήποτε βιβλίο, να πάρει 4 ασκήσεις, και να τις ονομάσει θέματα! Εξ' άλλου, και ο ίδιος υπήρξε φοιτητής, οπότε αν θεωρούσε την εκμάθηση ανούσια, γιατί να την διαιωνίσει;
Η απάντηση βρίσκεται αλλού: Πρώτον κατανοώντας, και δεύτερον μαθαίνοντας τις αποδείξεις, αφομοιώνεις την τεχνική και την μεθοδολογία που προσφέρουν.
Αν τις κατανοήσεις απλώς (με ανάγνωση,έστω και πολλαπλή),
δεν θα τις αφομοιώσεις, αφού μετά από 10 μέρες θα σου θυμίζουν κάτι αμυδρά! πχ Δεν σας έχει τύχει ποτέ να θυμάστε ότι κάπου είδατε πως κάνει την x τεχνική, και δεν θυμάστε
πως την κάνει; Εκεί εξυπηρετεί η αφομοίωση, αφού για να μάθεις μια απόδειξη, πρέπει να κάτσεις να επαναλάβεις την διαδικασία ν φορές (σαν να τρέχεις έναν αλγόριθμο), να κάτσεις να την γράψεις άλλες ν φορές, και έτσι να αποκτήσεις και την τεχνική που χρειάζεται ώστε να την εφαρμόσεις σε ένα παρεμφερές πρόβλημα (ή μια παρεμφερή άσκηση

)
Αν θέλετε και κάτι πιο ισχυρό, σκεφτείτε πως φτάσατε μέχρι εδώ. Δηλαδή, πως αποκτήσατε το υπόβαθρο να λύνετε οποιαδήποτε άσκηση πχ Κινηματικής ή οποιαδήποτε παραγοντοποίηση. Δεν μελετήσατε παραδόσεις καθηγητών στο σχολείο, και λυμένες ασκήσεις; Γεννηθήκατε με τις εξισώσεις του Νεύτωνα παραμάσχαλα; Ακριβώς έτσι δουλεύει και εδώ το πράγμα. Μόνο που το υπόβαθρο θα φανεί αργότερα...
Στο θέμα τώρα: η προσωπική μου προτροπή είναι τα θέματα να μπαίνουν 40% οι αποδείξεις, και 60% οι ασκήσεις, και όχι όπως το κάνει ο κ.Αργυρός, που όποιος έχει παπαγαλίσει απλώς παίρνει ένα 8-9. Δεν πρέπει να περνάει όποιος δεν έχει αντιληφθεί και αφομοιώσει τις έννοιες και τις ιδέες-τεχνικές των αποδείξεων.
nick7913 έγραψε:
Κι αν δεν ενδιαφερόμαστε να κάνουμε διπλωματική επάνω σε ανάλυση; Γιατί άλλο να λες ότι πρέπει να ξέρεις ανάλυση κι άλλο να τρως σε κάθε εξάμηνο μια ανάλυση στη μάπα.
Καλώς ή κακώς, η Ανάλυση αποτελεί ένα μεγάλο μέρος (ίσως το μεγαλύτερο) των Μαθηματικών, κάτι το το οποίο ανακλάται και στο πρόγραμμα σπουδών. Δεν μπορεί να ονομάζεσαι μαθηματικός, και να μην έχεις ιδέα από Ανάλυση. Είναι ζήτημα γενικής παιδείας και βασικού μαθηματικού υπόβαθρου. Και εγώ απεχθάνομαι (σιχαίνομαι) την Στατιστική, αλλά δεν απαίτησα να μην την διδαχθώ, ακριβώς επειδή συμβιβάστηκα με την γενική παιδεία!
sparc έγραψε:Εργάζομαι ως προγραμματιστής από τα 18 μου, αυτό σημαίνει 8 γεμάτα χρόνια. Freelancer, υπάλληλος σε εταιρίες, καθηγητής σε ΙΕΚ και ιδιαίτερα, για ξένους μέσω Internet... διάλεξε και πάρε... Ποτέ δε μου χρειάστηκε να ξέρω την απόδειξη για κάποιο μη επώνυμο θεώρημα (ως ένας τρόπος να περιορίσω τη γενικότητα, γιατί αρκετά θεωρήματα είναι απαραίτητα μετ' αποδείξεως).
Όσον αφορά τα ξένα πανεπιστήμια, σε προκαλώ να βρεις οποιοδήποτε πρόγραμμα Informatics (ακόμη και postgrad μιας και η ΣΕΜΦΕ ισοδυναμεί με MSc) που να περιλαμβάνει Functional analysis (Real θα βρεις αλλά σε πολύ προχωρημένα MSc) στο επίπεδο που κάνουμε στη ΣΕΜΦΕ, αν ψάξεις θα βρεις και θέματα εξετάσεων... Για Computer Science προγράμματα δεν το συζητάμε, η ανάλυση είναι ανύπαρκτη!
Ωραία όλα αυτά, και εγώ ασχολήθηκα με αυτό κάποια στιγμή, πήρα και certifications, και το μετάνιωσα λογώ φτωχού επιστημονικού υποβάθρου σε αυτό τον χώρο, αλλά μην ξεχνάς ότι η ΣΕΜΦΕ δεν είναι σχολή πληροφορικής (ούτε Informatics), και δεν βγαίνεις προγραμματιστής, βγαίνεις
Μαθηματικός Εφαρμογών. Δεν μπορείς να απαιτείς να μην κάνεις "Real" ή "Functional Analysis" επειδή δεν θα την χρησιμοποιήσεις. Είναι απαραίτητη παιδεία και υπόβαθρο οποιουδήποτε Μαθηματικού, ότι και αν κάνει στην ζωή του!
Μην ξεχνάς ότι η ΣΕΜΦΕ δεν έχει κατεύθυνση πληροφορικής, έχει κατεύθυνση Μαθηματικά Πληροφορικής (Mathematics of Computer Science αν προτιμάς

). Για καθαρή πληροφορική-προγραμματισμό, υπάρχουν άλλα τόσα τμήματα και ΤΕΙ στην Αθήνα.
sparc έγραψε:
Ωστόσο, η ΣΕΜΦΕ είναι πολύπλευρη. Υπάρχουν πολλά άτομα που δεν έχουν επαφή με την ανάλυση (μέσα και εγώ) ούτε θέλουν να αποκτήσουν και δε θα τους χρειαστεί και ποτέ. Στην θεωρητική πληροφορική για παράδειγμα, ελάχιστες εφαρμογές έχει η γνώση της απόδειξης των περισσοτέρων θεωρημάτων που μαθαίνουμε (όχι όμως και όλων).
Και ποιός σου είπε ότι μαθαίνεις θεωρήματα για να τα χρησιμοποιήσεις αυτούσια; Τα μαθαίνεις για να αφομοιώσεις την μαθηματική σκέψη και νοοτροπία, όπως και την τεχνική (ότι είπα παραπάνω).
Όσο για το αν χρειάζεται
αυτή η γνώση στην θεωρητική πληροφορική, ένα ξεφύλλισμα των αντίστοιχων Πάρε ενδεικτικά: -Michael Sipser: to γνωστό,-Papadimitriou: Elements of the theory of computation,-Ding-Zhu Du Computational Complexity θα σε πείσει. Η νοοτροπία είναι ολόιδια, το μόνο που αλλάζει είναι το αντικείμενο.
Και τέλος (επιτέλους), γιατί να μην έχουμε σχολή Συνεχών Μαθηματικών, Διακριτών Μαθηματικών, σχολές Ανάλυσης, σχολές Άλγεβρας, σχολές Γεωμετρίας, σχολές Θεωρητικής Πληροφορικής, σχολές Προγραμματισμού κλπ...? Γιατί χρειάζεται την Ανάλυση ένας Συνδυαστικός Μαθηματικός ή ένας Αλγεβριστής;; Μάλλον γιατί ορισμένες γνώσεις είναι universal..