[Linux] Συζητήσεις και Προτάσεις για Διανομές

Πριν το βάψεις μπλε και το ρίξεις στη θάλασσα γιατί δεν ρίχνεις μια ματιά εδώ;

Συντονιστές: kostas213, markelos

Άβαταρ μέλους
sparc
Real Name: Γιώργος

[Linux] Συζητήσεις και Προτάσεις για Διανομές

Δημοσίευση από sparc »

www.distrowatch.com
Εκεί θα βρείτε αρκετές πληροφορίες, όλα τα απαραίτητα links και πολλά στατιστικά.

HD: Μετακίνησα τις 2 δημοσιεύσεις από την προηγούμενη συζήτηση σε αυτή την κατηγορία ώστε να υπάρξει μια γενική συζήτηση με προτάσεις και γνώμες για τις διάφορες διανομές Linux. (Οk, ναι προωθώ open source λογισμικό, μπαα... :P)
I think therefore I am? Could be! Or is it really someone else who thinks he's me?
Reymond Smullyan - This book needs no title
Στενή είναι η αρετή, δεν μπορώ να αναπνεύσω· μικρός, στενός είναι ο Παράδεισος, δε με χωράει· σαν άνθρωπος μου φαίνεται ο Θεός σας, δεν τον θέλω!
Ν. Καζαντζάκης - Ασκητική
Rams

Δημοσίευση από Rams »

exo karevasi to Kubuntu 6.10-i386 kai thelo na to eggatastiso. exo ena laptot kai enan skliro me dio partition(trexoun Windows). Omws den thelo na to eggatastiso s'ayta alla s'enan eksoteriko disko pou exo.
ginete ayto..?

an nai....  yparxoun meionektimata..?

kai kati allo...  exo kai to Ubunto! poio na valo ap'ta dio..?
Άβαταρ μέλους
O kanenas
Real Name: Αφροξυλάνθη
Facebook ID: 0
Τοποθεσία: Within search engines that search engines that search
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από O kanenas »

Rams έγραψε:exo kai to Ubunto! poio na valo ap'ta dio..?
Χωρίς να έχω καμία τρομερή και φοβερή ιδέα από Linux, νομίζω ότι η διαφορά μεταξύ Ubuntu και Kubuntu είναι ότι η πρώτη χρησιμοποιεί GNOME ενώ η άλλη KDE. Αυτά όμως μπορείς να τα αλάξεις στην πορεία. Δλδ, για παράδειγμα να βάλεις KDE στην Ubuntu. Οπότε, δεν βρίσκω κάποια διαφορά... εκτός κι αν υπάρχει παίζεται τίποτα άλλο.

Κάποιος που τα ξέρει καλύτερα ας βοηθήσει.
R.I.P.
Life is so vain, but death equals pain
So let's make one more attempt and live with nothing to gain
Άβαταρ μέλους
HeartDoc
Real Name: Νίκος Καραστάθης

Δημοσίευση από HeartDoc »

Rams, αρχικά καλώς ήλθες στην παρέα μας και καλή διαμονή!   :D

Τώρα, νομίζω ότι δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα να το εγκαταστήσεις σε εξωτερικό σκληρό δίσκο, αλλά μιας και δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ ας περιμένουμε (και οι 2 μας) την απάντηση από κάποιον συνάδελφο με περισσότερη εμπειρία (Κωστήηηηη, Γιώργοοοο σε σας μιλάω ωρέεε!).

Ύστερα, το Κububtu είναι ουσιαστικά ο αδελφός του Ubuntu εφοδιασμένο με KDE ως γραφικό περιβάλλον εργασίας, σε αντίθεση με το Gnome που διαθέτει το Ubuntu.
Επειδή για κάποιο λόγο δεν πολυσυμπαθώ το Gnome (χωρίς ουσιαστικό λόγο, απλά μ'αρέσει να χαζεύω τα γραφικά του ΚDE) θα έλεγα Kubuntu. Αν και είχα διαβάσει σε ένα blog ότι η παλαιότερη έκδοση του K είχε κάποια προβληματάκια.  :?

Anyway, Ubuntu ή Kubuntu είναι μια καλή επιλογή διανομής λόγω ευχρηστείας και 'φιλικότητας' προς τον χρήστη (ε? Δεν ξέρω αν σου λένε καλημέρα με το που ξυπνάς. :P) και ουσιαστικά η επιλογή ανάμεσα σε αυτά τα δυο είναι σαν να έχεις να διαλέξεις ανάμεσα στο Καφέ και στο Μπλε.  :D

* * *

Στα δικά μου τώρα.
Τι είναι ένα laptop με 600άρη Celeron, 6GiB Hard Disc και 64MB ram;

Ένας φίλος μου μού απάντησε "Για πέταμα" και έμεινε άναυδος όταν μετά από λίγα λεπτά που έπαιξα με αυτό είχα κάτι σαν:

Κώδικας: Επιλογή όλων

Uptime: 20mins 50sec
Processes: 24
CPU USage: 1 %
καθώς έτρεχα FireFox 1.0.6 και ζωγράφιζα.

Ναι, αυτό ονομάζεται λαπτοπ με λειτουργικό Damn Small Linux v.3.1  :D
Μπορεί κάποιος κάλλιστα να τρέξει όλες τις εφαρμογές του σε έναν 486 με 16ΜΒ μνήμη.
Απίστευτο; Που να συγκρίνετε και την σταθερότητα/ χρηστικότητα του με αυτή των Vista, έχοντας υπόψιν τις απαιτήσεις σε κάθε περίπτωση  :wink:
The day Microsoft makes something that doesn't suck is the day they start making vacuum cleaners.
Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator
Real Name: Κώτσος Φίλ

Δημοσίευση από drcypher »

Όπως είχα αναφέρει πέρα από τον πυρήνα και κάποια βασικά πακέτα διαχείρισης του συστήματος (με τα οποία ο περισσότερος κόσμος κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστεί πλέον να έρθει σε άμεση επαφή) τα υπόλοιπα τα επιλέγετε. Και οι επιλογές σας, καθώς και το εύρος τους, ορίζονται από την διανομή που θα διαλέξετε. Π.χ. το slackware που είχα εγώ είχε ανέκαθεν μαζί και το KDE και το GNOME (δυο πακέτα γραφικού περιβάλλοντος). Μετά από κάποιο σημείο κόψανε το GNOME και όποιος θέλει να το βάλει το κάνει μόνος του.

Για τον εξωτερικό σκληρό που λες, και βέβαια μπορείς να το κάνεις. Σκέψου ότι πολλοί ελείψει (ικανών) σκληρών δίσκων, τρέχουν Linux ακόμα και από CD (τα λεγόμενα Live CDs). Αλλά (αλά sparc) πρέπει να έχεις υπ' όψιν σου κάποιες παραμέτρους:
  • Ταχύτητα: Οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι επικοινωνούν με το υπόλοιπο PC (δηλ. με την motherboard) με κάποιο σύστημα/πρωτόκολλο το οποίο είναι κατά κανόνα πολύ πιο αργό από εκείνο των εσωτερικών. Αυτό έχει επιδράσεις σε πάρα πολλά σημεία της απόδοσης. Το swap space (το "virtual memory" που λένε και τα Windows) το οποίο γράφεται συχνά πυκνά θα καθυστερεί αρκετά τη διαδικασία. Σε journaled filesystems (όπως το ext3fs και το Reiserfs) όπου έχει data commit καθε μερικά (π.χ. 5 δευτερόλεπτα) πάλι μάλλον θα δυσκολεύεται. Ομοίως, και σε συνδυασμό, το φόρτωμα αρκετών προγραμμάτων ακόμη και σε ένα σύστημα με καλή CPU και αρκετή μνήμη μπορεί να κάνει τα πράγματα αρκετά δύσκολα.
  • Boot: Αν βάλεις σε κάποιον "εσωτερικό" σκληρό το Linux (σε ξεχωριστό partition), τότε έχεις τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις έναν "Boot manager", δηλ. όταν φορτώνει το PC, μετά τα BIOS checks, να επιλέγεις ποιο λειτουργικό θες να φορτώσεις. Αν, όμως, επιλέξεις εξωτερικό σκληρό δίσκο, θα πρέπει να επιλέξεις από το ίδιο το BIOS τον εξωτερικό σκληρό ως πιθανό boot device (όπως θα έκανες και σε ένα Live CD). Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να ορίσω ως boot device κάποια συσκευή πέρα από το CD-ROM, αλλά λογικά θα γίνεται. Απλώς θα πρέπει κάθε φορά να συνδέεις και να αποσυνδέεις τον εξωτερικό σκληρό αναλόγως αν θες να φορτώσεις Linux ή Windows αντίστοιχα.
Συμπέρασμα: Είναι προτιμότερο να κρατήσεις τον εξωτερικό σου σκληρό για αποθήκευση δεδομένων (για να αποθηκεύεις με ασφάλεια και από τα δυο λειτουργικά βάλε FAT32 αντί για NTFS) και τον εσωτερικό χωρισμένο να περιέχει τα λειτουργικά.
Από τούδε και στο εξής ως στρογγυλοί αριθμοί ορίζονται τα πολλαπλάσια του 5 και οι δυνάμεις του 2.
Rams

Δημοσίευση από Rams »

ε? Δεν ξέρω αν σου λένε καλημέρα με το που ξυπνάς. Razz
ee... tote tha skeyto an ta valo..!!!   :lol:

EYXARISTO poly paidia.....
Rams

Δημοσίευση από Rams »

o eswterikos skliros sto laptop eine se dio partition (C & D). Ston C eine ta Windows kai ston D skeftome na valo to Linux symfona me ayta poy eipe o drcypher.

alla ayto poy eipes drcypher gia to "Boot manager" pws ginete...?
Άβαταρ μέλους
antony07
Forum Moderator
Forum Moderator
Real Name: Αντώνης
Facebook ID: 0
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από antony07 »

drcypher έγραψε:Αν, όμως, επιλέξεις εξωτερικό σκληρό δίσκο, θα πρέπει να επιλέξεις από το ίδιο το BIOS τον εξωτερικό σκληρό ως πιθανό boot device (όπως θα έκανες και σε ένα Live CD). Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να ορίσω ως boot device κάποια συσκευή πέρα από το CD-ROM, αλλά λογικά θα γίνεται.
Όντως,όλα τα σύγχρονα interface του BIOS (από το 2001 και μετά) έχουν επιλογή Boot from USB device!
"Ωραία παιδιά κατάχαμα κυλάει
το πιο ωραίο ρόδο απ' το στεφάνι σας
αδράξτε κάθε τι που προσπερνάει
μα αν σε βιτρίνα εμπρός βρεθεί η χάρη σας
ή σε γκισέ, φυλάξτε το τομάρι σας
θυμάστε, Colin de Cayeux τον λέγανε
το άσυλο εμπιστεύτηκε ναι σαν κι εσάς,
σημάδεψε ο μπάτσος και τον ξέκανε
"
Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator

Rams έγραψε:alla ayto poy eipes drcypher gia to "Boot manager" pws ginete...?
Δεν το καταλαβαίνεις καν. Απλώς σε κάποιο σημείο της εγκατάστασης σε ρωτάει "ανάμεσα σε ποια λειτουργικά θέλετε να επιλέγετε κατά την εκκίνηση του συστήματος;" και εγκαθιστά αυτόματα τον Boot Manager εκεί που πρέπει. Στο επόμενο reboot θα έχεις τη λίστα. Τουλάχιστον μέχρι να ξαναεγκαταστήσεις τα Windows που θα στον σβήσει. Και τότε εξαρτάται από τη διανομή το πώς θα το επαναφέρεις ;)
Από τούδε και στο εξής ως στρογγυλοί αριθμοί ορίζονται τα πολλαπλάσια του 5 και οι δυνάμεις του 2.
Rams

Δημοσίευση από Rams »

an xreiasti gia kapoio logo na apeggatastiso to Linux apo ton D....
auto pws ginete..?
Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator

Ποιος είναι ο D? Τέσπα, υποθέτω εννοείς κάποιο partition. Τότε εξαρτάται. Αν θες να βάλεις άλλο Linux, τότε απλώς τρέχεις την εγκατάσταση που θες και του λες να πάει να εγκατασταθεί εκεί που ήταν το προηγούμενο, αφού κάνει format στο partition.

Αν θες να το "αποδεσμεύσεις" για να το χρησιμοποιείς ξανά από τα Windows, πας στο αντίστοιχο εργαλείο (κάπου στο Control Panel πρέπει να'ναι), εντοπίζεις το partition (το οποίο θα σου εμφανίζει ως "unknown", τα Windows προσποιούνται πως δεν ξέρουν τι σύστημα βρίσκεται εκεί που έχεις Linux) και κάνεις format με NTFS.

Αν, τέλος, θες να ενώσεις ξανά όλον αυτόν τον χώρο που είχες στο Linux ώστε να πάρεις ένα και μόνο ενιαίο NTFS partition, τότε μπορείς να πάρεις το Partition Magic (ενδέχεται να καταλήξεις να τραβάς τα μαλλιά σου) ή να κάνεις μια φρέσκια εγκατάσταση των Windows όπου θα του πεις να σβήσει όλα τα logical partitions και να τα κάνει ένα.

Κατά τη γνώμη μου, βέβαια, η ερώτηση είναι "τι θα γίνει αν χρειαστεί να απεγκαταστήσω τα Windows από το C;" :P Δοκίμασέ το, πάντως, και μην βιαστείς να το παρατήσεις. Και αν χρειαστεί τίποτα δεν είσαι μόνος σου. Και εμείς εδώ είμαστε, καθώς και ολόκληρο το Internet ;)
Off Topic
[background music]Είναι κι αυτό προνόμιο να ζεις στο πεζοδρόμιο, του Καζαντζίδη[/background music]

Κάπου εδώ βγάζω τη μάσκα και ανάβω τσιγάρο καθώς πέφτει επεξηγηματικό κείμενο που αναφέρει πως όλα αυτά τα χρόνια ήμουν ο ρακένδυτος παρατρεχάμενος του Linus Torvalds και πως για κάθε έναν που κατάφερνα να μετατρέψω σε Linuxά κέρδιζα 2 ευρώ και 1 σφηνάκι Johnny! Στο τέλος, όμως, αφού έχω αποτύχει, με βαράει ένα fatal crash (απ' αυτά τα τύπου win32) και 4 πιγκουίνοι με κουβαλάνε μέχρι την τελευταία μου κατοικία, τα τραπεζάκια των ΕΑΑΚ...

Ζ !  (όσοι έχουν δει Γαβρά θα με καταλάβουν!)
Rams

Δημοσίευση από Rams »

Αν θες να το "αποδεσμεύσεις" για να το χρησιμοποιείς ξανά από τα Windows, πας στο αντίστοιχο εργαλείο (κάπου στο Control Panel πρέπει να'ναι), εντοπίζεις το partition (το οποίο θα σου εμφανίζει ως "unknown", τα Windows προσποιούνται πως δεν ξέρουν τι σύστημα βρίσκεται εκεί που έχεις Linux) και κάνεις format με NTFS.

Otan les "πας στο αντίστοιχο εργαλείο κάπου στο Control Panel" poio ergalio enois..?
Άβαταρ μέλους
HeartDoc
Real Name: Νίκος Καραστάθης

Δημοσίευση από HeartDoc »

drcypher έγραψε:τότε μπορείς να πάρεις το Partition Magic (ενδέχεται να καταλήξεις να τραβάς τα μαλλιά σου
Μην το εμπιστεύεστε ρε σεις τούτο το μαραφέτι! Όσες φορές το χρησιμοποίησα άρχισαν τα "περίεργα" στο σύστημα.
Ακόμα κι αν βρεθείτε στην ανάγκη του, να έχετε πάντα rescue disks!

[σοφός_γλάρος_mode]Ποτέ sex χωρίς προφύλαξη και μορφοποίηση σκληρού χωρίς backup[/σοφός_γλάρος_mode]

Όχι ότι κάνουν τίποτα το ουσιαστικό, απλά τρέχουν το Partition Magic από τις δισκέτες (2 σε αριθμό) σε περίπτωση που έκανες το NTFS σε FAT.

Κλάψτα Χαράλαμπε..... τα θυμάμαι και δάκρυα φτάνουν στα μάτια μου..... και δεν με λένε και Μπάμπη.  :cry:

Καλύτερα να βάλεις ένα cd-άκι με μια εγκατάσταση Linux, να επιλέξεις manual εγκατάσταση, να φτιάξεις όπως θες τον δίσκο σου και μετά να πατήσεις Cancel Installation παρά να εμπιστευτείς το P.M.. :P
The day Microsoft makes something that doesn't suck is the day they start making vacuum cleaners.
Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator

HeartDoc έγραψε:[σοφός_γλάρος_mode]Ποτέ sex χωρίς προφύλαξη και μορφοποίηση σκληρού χωρίς backup[/σοφός_γλάρος_mode]

Όχι ότι κάνουν τίποτα το ουσιαστικό [..]
Θα συστρατευθώ με τον σοφό Γλάροντα (κατά τον "Γέροντα" του Λιακό) ως πολλάκις παθών και εν τέλει μαθών: Οι καπότες, όντως, δεν κάνουν τίποτα το ουσιαστικό, αλλά σε καμία, μα καμία περίπτωση, μην πειράξετε τον δίσκο χωρίς backup!

Και όταν λέω backup, εννοώ ό,τι αρχεία έχετε φτιάξει και σώσει στο PC σας από τότε που αγγίξατε πρώτη φορά το γυαλιστερό του πληκτρολόγιο!
Άβαταρ μέλους
drcypher
Portal Administrator
Portal Administrator

Θεωρώ ότι κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο επιτακτική ανάγκη νέοι άνθρωποι, ειδικά φοιτητές που έχουν έστω ελάχιστη παραπάνω τριβή με τους υπολογιστές, να δοκιμάσουν το Linux.

Σχετικά, λοιπόν, με τη σύγχυση γύρω από τις διανομές και τη δυσκολία να αποφασίσει κανείς "Ποια να βάλω;", βρήκα 3 online εργαλειάκια τα οποία με μια σειρά ερωτήσεων αποφαίνονται ποια θεωρούν ότι είναι η κατάλληλη διανομή για τον καθένα σας.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να είστε ειλικρινείς στις απαντήσεις σας. Η σειρά είναι από το πιο χρήσιμο και εύστοχο εργαλείο (κατ' εμέ) προς το λιγότερο αποτελεσματικό.
Εγώ ένα θα πω, και θα κλείσω: Δώστε μια ευκαιρία στον εαυτό σας ;)
Απάντηση

Επιστροφή στο “Υπολογιστές - Εφαρμογές - Internet”