Στην Ελληνική μουσική (που μ' ενδιαφέρει εμένα), παρόλα αυτά υπάρχουν αξιολογότατα ορχηστρικά κομμάτια, στα οποία είτε κάποτε φορέθηκε στίχος και εκτελεστής είτε όχι. Σε μεγάλο βαθμό, εδώ και καιρό, προτιμώ τα ορχηστρικά κομμάτια, καθώς ο στίχος ή η εκτέλεση συχνά το υποβαθμίζουν συνολικά.
Θα αρχίσω εδώ να παραθέτω κάποια ορχηστρικά κομμάτια που μ' αρέσουν πολύ, προσπαθώντας να τα περιγράψω όσο καλύτερα μπορώ, καθώς ήθισται (ελλείψει στίχου) να μην είναι εύκολα/μονοσήμαντα προσδιορίσιμα:
- Οι χαρταετοί, χασαποσέρβικο του Μίκυ Θεοδωράκη
- Χασαποσέρβικο αλέγκρο, του Ζαμπέτα (ένα από τα πολλά που έχει βγάλει)
- Ένα χασάπικο του Γιώργου Μητσάκη για το οποίο δε γνωρίζω πληροφορίες
- Ζεϊμπέκικος (ακούγεται στην εισαγωγή της ζωντανής ηχογράφησης "Υπάρχει και το ζεϊμπέκικο" με Μητροπάνο, Αδαμαντίδη, Μπάση)
- Δειλινό 31ης Δεκεμβρίου 1999 μ.Χ., του Χρ. Νικολόπουλου
- Ο χορός του Σάκαινα, χασάπικο του Σταύρου Ξαρχάκου
- Το μινόρε της Αυγής, ορχηστρική εκτέλεση από το "Τρίχορδον", με γεμάτες εισαγωγές και μακροσκελή ταξίμια. Στο τέλος γυρίζει σε χασαποσέρβικο
- Τα παιδιά του Πειραιά, του Μάνου Χατζηδάκι
- Κοκκινιά (για ζεϊμπέκικο μου κάνει, αλλά δεν κόβω το κεφάλι μου ότι δεν είναι χασάπικο)
- Ρετσίνα και χασάπικο (έτσι το έχω βρει, η μουσική ψιλοθυμίζει Χατζηδάκι)
- Χασάπικο 64, Ευανθία Ρεμπούτσικα (αυτό που τραγούδισε και η Θεωδορίδου με τα ντουμάνια στην "Πολίτικη κουζίνα")
- Ζορμπάς (γνωστό σε όλους)
- Το καινούριο μινόρε (έτσι το έχω βρει), χασαποσέρβικο με γρήγορα ταξιμάκια ενδιαμέσως
- Το γνωστό συρτάκι από τις ταινίες της Βουγιούκλως
- Το ζεϊμπέκικο της Αυγής (το έχω από εκτέλεση Νικολόπουλου)
- Το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας (του Λοΐζου)
- "Το θολωμένο μου μυαλό", ζεϊμπέκικο του Άκη Πάνου (εκτέλεση με στίχο ακούγεται μόνο από Καζαντζίδη), σε ορχηστρική έκδοση... τα σπάει!
Υ.Γ.: Neo, είσαι από τους πρώτους παραλήπτες που έχω στο μυαλό μου, μάζεψε και αυτόν τον Φώτη! Άντε, να μαζευτούμε καμιά μέρα και για κανένα bouzouki course