Τι ήταν ο Μέγας Αλέκος; (que sais-je)

Όχι δεν λέμε τον καιρό εδώ. Απλά αναλύουμε τους βαθυστόχαστους προβληματισμούς γύρω από διάφορα θέματα της καθημερινότητας. Με λίγα λόγια: ό,τι να 'ναι!

Συντονιστής: AlexandraDC

Απάντηση

Τι ήταν ο Μέγας Αλέκος;

Προ-προ-προ...παππούς μου
4
5%
Ο μεγαλύτερος (όχι σε ηλικία) Έλληνας όλων των εποχών
14
19%
Ομοφυλόφιλος
9
12%
Γκομενιάρης
4
5%
Και γαμώ τα παιδιά
12
16%
Εγώ πάντα τον Ηφαιστίωνα πήγαινα
7
10%
Μυθικό πρόσωπο - Ήρωας
3
4%
Ανεπαρκής (ούτε την Ινδία δεν κατέλαβε)
6
8%
Ληστής γύρω στα 1900
7
10%
Όλα τα παραπάνω
7
10%

Σύνολο ψήφων: 73

Katestramenos

Re: Τι ήταν ο Μέγας Αλέκος; (que sais-je)

Δημοσίευση από Katestramenos »

Μ'αρέσει που βλέπω ανθρώπους 20+ χρονών να κάθονται να συζητάνε για ένα άτομο που έζησε 2350 χρόνια πριν και σε αυτή την ηλικία μαμούσε και εσφαζε :lol: :lol: (προφανώς και ειρωνεύομαι για τη σφαγή,για το υπόλοιπο ούτε καν).
Εσείς σκεφτείτε τι έχετε κανει στη ζωή σας μέχρι τώρα και αν θέλετε να πέσετε σε κατάθλιψη κάντε σύγκριση με ότι είχε κάνει ο Μεγας Αλέξανδρος σε αυτή την ηλικία...
Όπως είπε και ο philip έχουμε άλλα μέτρα και άλλα σταθμά. Άλλες εποχές τότε άλλες τώρα. Ένα παράδειγμα είναι πως άμα ακουγόντουσαν αντίστοιχα πράγματα εκέινη την εποχή κάποιος δε θα είχε κεφάλι...
Και στη τελική ούτε ιστορικοί είστε ούτε έχετε τις γνώσεις να απορρίπτεται οοοοοοοολα αυτά που έχουν μελετήσει τόσα χρόνια ένα κάρο ιστρορικοί. Και αμα δε πείθεστε με τίποτα ο Μ.Αλέξανδρος ξέρετε γιατί έκανε ότι έκανε; ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΔΙΑΟΛΕ! :mrgreen:

Υ.Γ. ναι είμαι εριστικός εθνόκαυλος στατόκαυλος δωδεκαθεϊστής θρησκόληπτος χουντικός και αν δε βολεύεστε μπορώ να είμαι μαρτυρας του γιαχοβα οπαδός του Μπους κολητός του χιτλερ και κάποτε έπαιζα σφαλιάρες με το πατακό και το παπαδόπουλο(για αύτο τους σάλεψε τους έριχνα πολύ δυνατές...)
Άβαταρ μέλους
Katsarola
Real Name: Διαγαλαξιακός Υπερδικτάτωρ
Facebook ID: HNNgnGNGGGNGGGG

Δημοσίευση από Katsarola »

Ο Μεγαλεκος πεθανε, ζητω ο Μεγαλεφαντος!
Άβαταρ μέλους
moutsos
Real Name: Γιάννης
Facebook ID: 0

Δημοσίευση από moutsos »

Μόνο και μόνο που έχουμε φτάσει 21% στην ψηφοφορία το μεγαλύτερος έλληνας είναι αρκετό για να βάλουμε και το ΛΑΟΣ ξανά στη βουλή, να του δώσουμε και ένα 20% να γουστάρουμε. Αφού είστε τόσο ελληναράδες όλοι εσείς γιατί δεν γινόσαστάν μπάτσοι να υπερασπίζετε το έθνος σας και την Ιστορία σας ρε?Αφήστε το ΣΕΜΦΕ παραδιευρύνει το πνεύμα και δεν σας χρειάζεται!Α! και μην ξεχνιόμαστε ότι φέτος θαναστηθεί ο Χριστός σας για 2009οστή φορά,φροντίστε να το γιορτάσετε δεόντος κάνοντας PR στις εκκλησίες που αυτές τις μέρες έχουν χεστεί στο τάληρο(και τις υπόλοιπες μέρες απλά τρέχουν ένα Βατοπαίδι για να γεμίζουν οι τσέπες)!Τέλος μην ξεχνάτε ποιοί έγραψαν την ιστορία αυτού του τόπου(εθνικιστές και παπάδες).Οι υπόλοιποι κάηκαν στην πυρά μαζί με τα βιβλία τους!Πατρις θρησκεία οικογένεια...Κοροιδία Απληστία Ανομοιογένεια!
Συνημμένα
greek_flag_burning.jpg
Civil disobedience 101...
Άβαταρ μέλους
Hengeo
Real Name: Γιώργος

Δημοσίευση από Hengeo »

philip έγραψε:ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ!!
Σε όλα τα άλλα που έγραψες συμφωνώ εν μέρει, αν και δεν είμαστε φόρουμ ιστορικών, οπότε δεν μπορείς να περιμένεις αναλυτική επιστημονική ανάλυση σε μία τέτοια συζήτηση, όντως μερικοί το παρακάνουν, εκφράζονται απόλυτα και με ύφος δέκα καρδιναλίων. Στο παραπάνω που έκανα quote όμως, αυτοαναιρείς όσα έγραψες περί επιστημονικής συζήτησης. Το συγκεκριμένο επιχείρημα πάσχει από επιστημονικής και ορθολογικής πλευράς. Ναι, θα κρίνουμε με τα σημερινά δεδομένα, ο κόσμος προοδεύει, και είμαστε στο 2009, όχι στο 300π.χ.! Ο επιστημονικός τρόπος σκέψης λέει ότι κρίνεις-μελετάς κάτι με όλα τα δεδομένα-πληροφορίες που έχεις διαθέσιμα τη συγκεριμένη στιγμή, όχι με ότι σε βολεύει κάθε φορά. Πριν λίγα χρόνια ο Πλούτωνας διαγράφηκε από πλανήτης, διότι με τα νέα δεδομένα ανακαλύφθηκε ότι έκαναν λάθος μέχρι τότε, και ανήκει σε μία ζώνη πλανητοειδών, αντίστοιχη με αυτή που υπάρχει μεταξύ Άρη και Δια. Με τη λογική του επιχειρήματός σου, θα έπρεπε ακόμα να θεωρούμε πλανήτη τον Πλούτωνα, αφού κάποτε θεωρείτο. Η πρόοδος γίνεται μόνο αν αναγνωρίζεις τα λάθη που έκανες, με βάση τις νέες σου γνώσεις-εμπειρίες, και μόνο έτσι μπορεί να φανεί χρήσιμη η μελέτη της ιστορίας. Το τι θεωρείτο λοιπόν ένα πρόσωπο για τα δεδομένα της εποχής του, δεν ευσταθεί ως επιχείρημα για μία σύγχρονη μελέτη. Δε νομίζω ότι κανείς έκρινε εδώ το αν σωστά θεωρείτο σπουδαίος στην εποχή του ο Μ. Αλέξανδρος, αυτό είναι άλλο θέμα. Πάντως δε νομίζω ότι πολλοί ξένοι ιστορικοί θα θεωρούν τον Μ. Αλέξανδρο σημαντικότερο από τον Αριστοτέλη ή τον Σωκράτη, ασχέτως αν τον μελετούν ως μία σημαντική προσωπικότητα της τότε εποχής, και τον αποκαλούν όπως έχει καθιερωθεί. Το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα. Συνεχίζουμε τα λάθη των προγόνων μας, ή έχουμε το θάρρος να ψάξουμε παραπέρα και να τα διορθώσουμε;
Άνθρωπε γνώρισε τον εαυτό σου και θα γνωρίσεις το σύμπαν και τους θεούς - Δελφικό ρητό
Άβαταρ μέλους
dj manos
Banned
Real Name: Μάνος

Δημοσίευση από dj manos »

Katestramenos έγραψε:Και στη τελική ούτε ιστορικοί είστε ούτε έχετε τις γνώσεις να απορρίπτεται οοοοοοοολα αυτά που έχουν μελετήσει τόσα χρόνια ένα κάρο ιστρορικοί. Και αμα δε πείθεστε με τίποτα ο Μ.Αλέξανδρος ξέρετε γιατί έκανε ότι έκανε; ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΔΙΑΟΛΕ! :mrgreen:
Κατεστραμένε,η επίκληση σε αυθεντίες δεν είναι και από τις καλύτερες συλλογιστικές πορείες. Αν καθίσεις και σκεφτείς λογικά,θα καταλάβεις ότι ο Μέγας Αλέκος ήταν κάργα ιμπεριαλιστής,ήθελε να διδάξει την ελληνική κουλτούρα ΚΑΙ να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους της Ασιατικής ηπείρου και,τέλος,ετοίμαζε και ανάλογη εκστρατεία προς τη δύση.

Επιπλέον,αυτό που λες φίλε μου για τους ιστορικούς και την μελέτη είναι από τα καλύτερα ανέκδοτα που έχω ακούσει. Δηλαδή,επειδή εγώ ΔΕΝ είμαι ιστορικός και επειδή τόσοι ιστορικοί έχουν μελετήσει τον Χίτλερ,δεν έχω το δικαίωμα να λέω ότι ο Χίτλερ ήταν @ρχ!δι;; Κάτι τέτοιο,όπως καταλαβαίνεις,δεν στέκει.
Άβαταρ μέλους
moutsos

Δημοσίευση από moutsos »

Πάντως δε νομίζω ότι πολλοί ξένοι ιστορικοί θα θεωρούν τον Μ. Αλέξανδρο σημαντικότερο από τον Αριστοτέλη ή τον Σωκράτη, ασχέτως αν τον μελετούν ως μία σημαντική προσωπικότητα της τότε εποχής, και τον αποκαλούν όπως έχει καθιερωθεί.
Ας μην συγκρίνουμε τις π*****ς με τις βούρτσες!Η προσφορά του Αλέκου ήταν ένα τίποτα αφού το να βιαιοπραγείς δεν χρειάζεται ευφυία,το να αλλάζεις όμως τον κόσμο με τα λεγόμενά σου και να διατυπώνεις ρητά που είναι διαχρονικά και ισχύουν μέχρι σήμερα...ε...απαιτεί μία σχετική ευφυία και προσπάθεια!
papagalakos

Δημοσίευση από papagalakos »

LocknLoad έγραψε:
papagalakos έγραψε:εχω και πιο ακραια εκτελεση αλλα οι συντροφοι θα με παρουν με τις πετρες αν το ανεβασω.
Θα banαρω οποιον πεταξει πετρα στον papagalakos. Παπαγαλε, postαρε το βιντεο

postarειτο το θελημα Σου

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=tV_ti4hlDOo[/youtube]
papagalakos

Δημοσίευση από papagalakos »

C0n έγραψε:o παπαγαλάκος έκανε copy-paste από το ίντερνετ αλλα ουσιαστικά ΔΕΝ απάντησε, απλά αναφέρθηκε λεπτομερειακά σε γεγονότα τα οποία αποδεικνύουν οτι έβαψε τα χέρια του με το αίμα των δικών του αξιωματικών, πράγμα που έγραψα και εγώ.

ρε. τι λες? σοβαρα τωρα. ξερεις τι γραφεις? μας λες ποσα ποστ τωρα οτι οι μαχες ηταν μονο 2. εγω σου ανεβασα αναριθμητες μαχες (μονο στις πρωτες σφαζει ελληνες. μετα εχει και περσες). επρεπε να διευκρινησω οτι "ακολουθουν πολλες μαχες που αποδεικνυουν οτι οι μαχες δεν ηταν 2"? συνελθε.

α, καπου ακουστηκε οτι το ουικι (wiki) δεν ειναι σοβαρη πηγη. γενικα το ιντερνετ δεν ειναι σοβαρη πηγη. αλλα δεν εχω προχειρη εγκυκλοπαιδια. εξαλου η παρουσιαση στο ουικι μου φανηκε ικανοποιητικη, και με λογικη συνεχεια.

Katestramenos έγραψε: Εσείς σκεφτείτε τι έχετε κανει στη ζωή σας μέχρι τώρα και αν θέλετε να πέσετε σε κατάθλιψη κάντε σύγκριση με ότι είχε κάνει ο Μεγας Αλέξανδρος σε αυτή την ηλικία...
δεν ξερω ξιφασκια... ουτε θα γινω βασιλιας χωρις να κανω τιποτα... γαμοτο!!!
:cry2:
εχω διπλωμα αυτοκινητου. μετραει?

philip έγραψε:ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ!!
ισχυει
philip έγραψε:Σφαγέας;;; Σοβαρά; Για πείτε μου, τι σημαινε η λέξη σφαγέας το 323 π.Χ.; Ποιός δεν ήταν σφαγέας τότε; Υπήρχε κανείς που εκπολίτιζε ή κατακτούσε ειρηνικά χωρίς να πόλεμο; Τι σήμαινε να είσαι μεγάλος και τρανός Βασιλιάς το 320 πΧ;
ο περικλης ειχε ολοκληρω αιωνα που ονομαστικε χρυσος. επισης επανεκλεγοταν απο τους αθηναιους. ο σολομοντας εχει μεινει στην ιστορια ως ο δικαιος. κλπ κλπ
ας μην γελιομαστε. ο αρχαιος ελληνικος πολιτισμος παρηκμασε απο τον 30ετη πελοπονησιακο πολεμο. εκτοτε το μονο που ειχε μεινει ηταν οι μακεδονικες σαρισες. γι αυτο εξαλου οι ρωμαιοι καναν περιπατο μετα. 60 χρονια πριν ουτε στη σικελια δεν θα ειχαν φτασει.
philip έγραψε:Στ' αλήθεια πιστεύετε δηλαδή ότι τόσοι Ευρωπαίοι-Αμερικάνοι καθηγητές Πανεπιστημιών, ερευνητές, ιστορικοί, αρχαιολόγοι που ασχολούνται όλη τους ζωή με τον Αλέξανδρο και την ιστορία, είναι τόσο βόδια και μ@λ@κες που ονομάζουν τον Αλέξανδρο Μέγα και δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι ήταν και αυτός ένας σφαγέας όπως ο Χίτλερ; Τον Αλέξανδρο δεν τον ονόμασε Μέγα η γιαγιά μου, ούτε ο ΣΚΑΙ, ονομάζεται έτσι και είναι δεκτός με αυτόν τον τίτλο από την Επιστηημονική Κοινότητα και την διεθνη βιβλιογραφία. Τόσο ζώα είναι όλοι τους που δεν μπορούν να δούν το προφανές που βλέπουμε εμείς, ότι ήταν χασάπης, ψυχασθενής, πούστης με καλο μάρκετινκ?

αυτοι τον ονομασαν μεγα? δεν ξερω. δεν θα το ελεγα. μαλον σαν επονυμο θα του το καταλογιζουν. επισης δεν πιασαμε ακομη μια οπτικη. δεν μου λετε, οταν λεμε μεγας, τι εννοουμε? θελω να πω, μεγας τι? μηπως η επιστημονικη κοινωτητα εννοει μεγας σφαγεας? δεν νομιζω να εννοουν παντως μεγας ελληνας. αν τους το πεις αυτο θα σε κοιταξουν μαλλον λιγο παραξενα. θα σου πουν "καλα, κι ο ταδε?" οπου ταδε αμετρητοι σπουδαιοι ελληνες, και της ιδιας εποχης μαλιστα.
philip έγραψε:Πραγματικά, όταν ακούω αντιλήψεις του τύπου "εγώ δεν χαυω την διαστρεβλωμένη ιστορία που με διδαξαν στο σχολείο από το Υπουργείο" αναρωτιέμαι: "και ποια ιστορία διαβάζεις;"
θες να σου πω συγγραφεις ιστορικους? βιβλια? διαφορα. αν θες να σου διαβασω τιτλους απο τη βιβλιοθηκη μου, αλλα νομιζω ειναι σαφες οτι καποιος που δεν χαυει, δικαιως, την ιστορια του υπουργειου, αλλα υποστηριζει οτι ξερει απο ιστορια, λογικα διαβαζει απο καπου αλλου. αν σε ενδιαφερει καποια βιβλιογραφια μπορω να σου δωσω.
philip έγραψε:ΥΓ2: Αλήθεια, όσοι κρίνετε ιστορικές προσωπικότητες με βάση σύγχρονες ιδέες και νοοτροπία για πείτε μου ο Μέγας Κωνσταντίνος, ο Θεοδώσιος ο Μέγας, ο Μέγας Ναπολέων, ήταν κι αυτοί σφαγείς, σωστά;
Ναι. Νομιζω ο γκας σου απαντησε. η εκκλησια βαφτιζε οποιον ηθελε μεγα κι οποιον ηθελε αποστατη, αμαρτολο, σκουλικι κι αλλα ωραια. με αποκορυφωμα τον αφορισμο. τον εχετε διαβασει? αυτοι οι καλλοι χριστιανοι... νομιζω ο ιδιος ειναι μεχρι σημερα. ενα κειμενο που λεει πανω κατω "να σαπισεις στη κολαση, να μην βρεις ποτε ησυχεια, να σε φαν τα σκουλικια, να βραζεις σε καζανια" κι αλλα ωραια.
ο μεγας Ναπολεον. ηγετης μιας επαναστασης. πραγματικα μεγας. γι αυτο και ο μπετοβεν του αφιερωσε την 3η συμφωνια. εσβησε την αφιερωση οταν ο ναπολεοντας αυτοανακυρηχθηκε αυτοκρατορας. και καλα εκανε. τα παρασημα δεν αποκτωνται εσαει.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος O kanenas την Παρ Απρ 17, 2009 1:14 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Λόγος: To edit είναι προτιμότερο από το συνεχόμενο ποστάρισμα.
Άβαταρ μέλους
LocknLoad
Forum Administrator
Forum Administrator

Δημοσίευση από LocknLoad »

papagalakos έγραψε:αυτοι τον ονομασαν μεγα? δεν ξερω. δεν θα το ελεγα. μαλον σαν επονυμο θα του το καταλογιζουν. επισης δεν πιασαμε ακομη μια οπτικη. δεν μου λετε, οταν λεμε μεγας, τι εννοουμε? θελω να πω, μεγας τι? μηπως η επιστημονικη κοινωτητα εννοει μεγας σφαγεας?
Εικόνα
Ναι, [you] σε παρακολουθώ!

Εικόνα

@[you]
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
The Godfather

Δημοσίευση από The Godfather »

Και μόνο που έχουν γραφτεί 5 σελίδες και όλοι έχουν πει την άποψή τους λέει πολλά για το μέγεθος και την προσωπικότητα του Αλέξανδρου. Ως προσωπικότητα θα χωρούσε άνετα στα 10 άτομα που άλλαξαν την παγκόσμια ιστορία. Την ιστορία όμως με την έννοια της αλλαγής στο τρόπο διοίκησης, εμπορίου, διανομής του πλούτου και γενικότερα είχε συνεισφορά στην αλλαγή της πολιτικής. Πλάι του με τον ίδιο τρόπο μπορούν να μπουν και άλλοι σφαγείς όπως αρέσει σε μερικούς να λέτε όπως ο Χιτλερ, ο Καίσσαρας, ο Στάλιν, ο Τζένκινς Χαν ή ακόμα και πολιτικές προσωπικότητες όπως ο Περικλής κτλ. Το να τον συγκρίνουμε όμως με το Σωκράτη ή τον Ευκλείδη δεν έχει κάποια βάση επειδή συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. Δηλαδή ποιος ήταν μεγαλύτερος ο Newton, ο Cauchy, ή ο Martin Louther King; Βασικά η άποψη η δική μου είναι ότι είτε αρέσει είτε όχι ο Μ. Αλέξανδρος ήταν τεράστια προσωπικότητα που με τον τρόπο του επηρέασε την ροή της ιστορίας. Και ναι ήταν έλληνας επειδή μιλούσε ελληνικά όπως όλοι όσοι μιλούν ελληνικά. Προσοχή δεν γράφω πουθενά ότι το να είσαι έλληνας σε κάνει ανώτερο από κανέναν.
"Keep your friends close and your enemies closer"

Don Vito Corleone
Άβαταρ μέλους
philip
Real Name: Φίλιππος

Δημοσίευση από philip »

moutsos έγραψε:!Τέλος μην ξεχνάτε ποιοί έγραψαν την ιστορία αυτού του τόπου(εθνικιστές και παπάδες).Οι υπόλοιποι κάηκαν στην πυρά μαζί με τα βιβλία τους!Πατρις θρησκεία οικογένεια...
Για πες μου ένα εθνικιστή και έναν παπά που έγραψε την ιστορία αυτού του τύπου. Γιατί εγώ μπορώ να σου πω δεκάδες μη εθνικιστές και μη παπάδες ιστορικούς που έγραψαν την ιστορία αυτού του τόπου καθότι είναι όλοι Ευρωπαίοι καθηγητές Πανεπιστημίων αυτοί που δύναμαι να σου παραθέσω (MacKendrick, Garrison, Charles Rowan Beye, κ.α. για αρχαία Ελλάδα, Droysen για Μ. Αλέξανδρο, Vasiliev, Ostrogosky,(ρώσοι) Runciman(άγγλος), Slumverze, Diehl (γάλλοι) Norvic για Βυζάντιο κλπ.) Για ρίξε μια ματιά στο τέλος αυτής της σελίδας ή αυτής που γράφει ονόματα πολλών από αυτούς που γράφουν και διδάσκουν την ιστορία αυτού του τόπου και πες μου ποιοι από αυτούς κατά τη γνώμη σου είναι Ελληνες εθνικιστές και παπάδες;

Επιπλέον, στην Ανατολική Εκκλησία (κοινώς ορθόδοξη) δεν κάηκε ποτέ κανείς στην πυρά (εκτός από μερικές ελάχιστες εξαιρέσεις στην Ρωσία του 17 αι.), η πρακτική του θανάτου στην πυρά ήταν φαινόμενο που εμφανίστηκε και εξαπλώθηκε στην Καθολική εκκλησία ΚΑΙ ΜΟΝΟ. Βιβλία καίγαμε κι εδώ αλλά ανθρώπους ΠΟΤΕ ουτε στην Βυζαντινή ούτε στην μετέπειτα περίοδο.
Hengeo έγραψε:
Σε όλα τα άλλα που έγραψες συμφωνώ εν μέρει, αν και δεν είμαστε φόρουμ ιστορικών, οπότε δεν μπορείς να περιμένεις αναλυτική επιστημονική ανάλυση σε μία τέτοια συζήτηση, όντως μερικοί το παρακάνουν, εκφράζονται απόλυτα και με ύφος δέκα καρδιναλίων. Στο παραπάνω που έκανα quote όμως, αυτοαναιρείς όσα έγραψες περί επιστημονικής συζήτησης. Το συγκεκριμένο επιχείρημα πάσχει από επιστημονικής και ορθολογικής πλευράς. Ναι, θα κρίνουμε με τα σημερινά δεδομένα, ο κόσμος προοδεύει, και είμαστε στο 2009, όχι στο 300π.χ.! Ο επιστημονικός τρόπος σκέψης λέει ότι κρίνεις-μελετάς κάτι με όλα τα δεδομένα-πληροφορίες που έχεις διαθέσιμα τη συγκεριμένη στιγμή, όχι με ότι σε βολεύει κάθε φορά. Πριν λίγα χρόνια ο Πλούτωνας διαγράφηκε από πλανήτης, διότι με τα νέα δεδομένα ανακαλύφθηκε ότι έκαναν λάθος μέχρι τότε, και ανήκει σε μία ζώνη πλανητοειδών, αντίστοιχη με αυτή που υπάρχει μεταξύ Άρη και Δια. Με τη λογική του επιχειρήματός σου, θα έπρεπε ακόμα να θεωρούμε πλανήτη τον Πλούτωνα, αφού κάποτε θεωρείτο. Η πρόοδος γίνεται μόνο αν αναγνωρίζεις τα λάθη που έκανες, με βάση τις νέες σου γνώσεις-εμπειρίες, και μόνο έτσι μπορεί να φανεί χρήσιμη η μελέτη της ιστορίας. Το τι θεωρείτο λοιπόν ένα πρόσωπο για τα δεδομένα της εποχής του, δεν ευσταθεί ως επιχείρημα για μία σύγχρονη μελέτη. Δε νομίζω ότι κανείς έκρινε εδώ το αν σωστά θεωρείτο σπουδαίος στην εποχή του ο Μ. Αλέξανδρος, αυτό είναι άλλο θέμα. Πάντως δε νομίζω ότι πολλοί ξένοι ιστορικοί θα θεωρούν τον Μ. Αλέξανδρο σημαντικότερο από τον Αριστοτέλη ή τον Σωκράτη, ασχέτως αν τον μελετούν ως μία σημαντική προσωπικότητα της τότε εποχής, και τον αποκαλούν όπως έχει καθιερωθεί. Το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα. Συνεχίζουμε τα λάθη των προγόνων μας, ή έχουμε το θάρρος να ψάξουμε παραπέρα και να τα διορθώσουμε;
(οι υπογραμμίσεις δικές μου)

"Ο επιστημονικός τρόπος σκέψης λέει ότι κρίνεις-μελετάς κάτι με όλα τα δεδομένα-πληροφορίες που έχεις διαθέσιμα τη συγκεριμένη στιγμή..." για την νοοτροπία και το πνεύμα εκείνης της εποχής! Χρησιμοποιώ όλα τα επιστημονικά δεδομένα που γνωρίζω σήμερα για εκείνη την εποχή και τη νοοτροπία της και δεν χρησιμοποιώ τη σημερινή νοοτροπία για να κρίνω τα δεδομένα εκείνης της εποχής.
Για πες μου γιατί θεωρούμε τον Αριστοτέλη έναν από τους μεγαλύτερους φιλόσοφους (αν όχι τον μεγαλύτερο) της ιστορίας; Αφού ό,τι είπε τελικά έιναι λάθος, ότι λέει για την κίνηση, (η κίνηση συντηρείται μόνο με δύναμη, όταν σταματάει η δύναμη σταματάει και η κίνηση, τα άστρα και οι πλανήτες είναι κολλημένα σε ουράνιες σφαίρες κ.α. βλ. "Οι απαρχές της δυτικής επιστήμης" που το 'εχουμε όλοι οι σεμφίτες) δεν ισχύει όπως δεν ισχύει και ό,τι έλεγε για το ανθρώπινο σώμα κτλ. Τον θεωρούμε μεγάλο φιλόσοφο γιατί κρίνουμε αυτά που είπε με βάση την εποχή που τα είπε. Κρίνουμε με γνώμονα, πότε έζησε, τι πιστεύαν τότε, τι διακύρητταν τότε, τι λέγαν οι άλλοι φιλόσοφοι εκείνοι την εποχή κοντολογίς τον κρίνουμε με βάση τον τρόπο σκέψης και την νοοτροπία της εποχής του! Γιατί δεν κάνουμε το ίδιο και για τον Αλέξανδρο; Γιατί δεν τον κρίνουμε με βάση την ηθική και τις συνήθεις τακτικές της εποχής του (που ήταν οι πόλεμοι και οι κατακτήσεις) και τον κρίνουμε με βάση την ηθική της εποχής μας (που ο επεκτατικός πολεμος θεωρείται άδικη σφαγή);
Hengeo έγραψε:Πάντως δε νομίζω ότι πολλοί ξένοι ιστορικοί θα θεωρούν τον Μ. Αλέξανδρο σημαντικότερο από τον Αριστοτέλη ή τον Σωκράτη
Εγώ πάλι δεν έχω δει κανέναν ξένο ιστορικό (βασικά ούτε Ελληνα) να συγκρίνει αυτόυς του δύο και να λέει ποιος είναι ποιο σημαντικός. Τι να συγκρίνει δηλαδή μήλα με πορτοκάλια; εναν φιλόσοφο με έναν στρατηλάτη; Δηλαδή ποιος ήταν ποιο σημαντικός, ο Αϊνστάιν ή ο Μότσαρτ; Αυτά μόνο οι δημοσιογράφοι και ο ΣΚΑΙ τα κάνουν..
Άλλωστε ο Αριστοτέλης ήταν δάσκαλος του Αλέξανδρου. Δεν λένε ότι "με όποιον δάσκαλο καθήσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις"; Γιατί ο Αριστοτέλης δεν του δίδαξε ότι δεν θα πρέπει να κάνει πολεμους και να σκοτώνει ανθρώπους;

papagalakos έγραψε:
philip έγραψε:Στ' αλήθεια πιστεύετε δηλαδή ότι τόσοι Ευρωπαίοι-Αμερικάνοι καθηγητές Πανεπιστημιών, ερευνητές, ιστορικοί, αρχαιολόγοι που ασχολούνται όλη τους ζωή με τον Αλέξανδρο και την ιστορία, είναι τόσο βόδια και μ@λ@κες που ονομάζουν τον Αλέξανδρο Μέγα και δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι ήταν και αυτός ένας σφαγέας όπως ο Χίτλερ; Τον Αλέξανδρο δεν τον ονόμασε Μέγα η γιαγιά μου, ούτε ο ΣΚΑΙ, ονομάζεται έτσι και είναι δεκτός με αυτόν τον τίτλο από την Επιστηημονική Κοινότητα και την διεθνη βιβλιογραφία. Τόσο ζώα είναι όλοι τους που δεν μπορούν να δούν το προφανές που βλέπουμε εμείς, ότι ήταν χασάπης, ψυχασθενής, πούστης με καλο μάρκετινκ?
αυτοι τον ονομασαν μεγα? δεν ξερω. δεν θα το ελεγα. μαλον σαν επονυμο θα του το καταλογιζουν. επισης δεν πιασαμε ακομη μια οπτικη. δεν μου λετε, οταν λεμε μεγας, τι εννοουμε? θελω να πω, μεγας τι? μηπως η επιστημονικη κοινωτητα εννοει μεγας σφαγεας? δεν νομιζω να εννοουν παντως μεγας ελληνας. αν τους το πεις αυτο θα σε κοιταξουν μαλλον λιγο παραξενα. θα σου πουν "καλα, κι ο ταδε?" οπου ταδε αμετρητοι σπουδαιοι ελληνες, και της ιδιας εποχης μαλιστα.
Για κάτσε, αφού στην διεθνή βιβλιογραφία αναφέρεται ως Μέγας, εσύ ποιοι λες ότι τον ονομάσαν έτσι; οι παπάδες;

papagalakos έγραψε:
philip έγραψε:Πραγματικά, όταν ακούω αντιλήψεις του τύπου "εγώ δεν χαυω την διαστρεβλωμένη ιστορία που με διδαξαν στο σχολείο από το Υπουργείο" αναρωτιέμαι: "και ποια ιστορία διαβάζεις;"
θες να σου πω συγγραφεις ιστορικους? βιβλια? διαφορα. αν θες να σου διαβασω τιτλους απο τη βιβλιοθηκη μου, αλλα νομιζω ειναι σαφες οτι καποιος που δεν χαυει, δικαιως, την ιστορια του υπουργειου, αλλα υποστηριζει οτι ξερει απο ιστορια, λογικα διαβαζει απο καπου αλλου. αν σε ενδιαφερει καποια βιβλιογραφια μπορω να σου δωσω.

Θέλω να μου δώσεις συγγραφείς, βιβλία, τίτλους για τον Μ.Αλέξανδρο που καταλήγουν ότι ήταν σφαγέας.
Genius is 20% inspiration and 80% perspiration...
Άβαταρ μέλους
moutsos

Δημοσίευση από moutsos »

Δυστυχώς η ευτυχώς το να είναι κάποιος εθνικιστής δεν το γράφει η ταυτότητά του-αν και θα έπερεπε να φέρει μπλέ σγραγίδα όπως ο εγχώριος οβελίας-και να σου θυμίσω ότι η μεσαιωνική καθολική εκκλησία είχε στην κατοχή της, στις κατακόμβες της και στα μπουντρούμια της βιβλία ανεκτίμητης αξίας τα οποία χάθηκαν στα βάθη των χρόνων(Ποιητική)-όσα δεν της άρεσαν καταστράφηκαν-ενώ το μέγα δημιούργημα της, η Ιερά Εξέταση φρόντιζε να καταστρέφει και τους δημιουργούς τους,εδώ δίκασε τον Γαλιλαίο,θα κόλαγε να καταστρέψει τις γραφές του 320π.χ. που μιλούσαν για τον Αλέκο και δεν περιήχαν και τη λέξη "εκκλησία" μέσα?Δεν νομίζω!Τεσπά φαντάζομαι έχεις διαβάσει το Όνομα του Ρόδου οπότε δεν χρειάζεται να γίνομαι κουραστικός για το τι επέλεξε η εκκλησία να μας αφήσει ως Ιστορία(οι κατα τ'άλλα Ευρωπαίοι συγγραφείς που παραθέτεις είναι μεταγενέστεροι)
Άβαταρ μέλους
C0n
Real Name: Κωνσταντίνος

Δημοσίευση από C0n »

Ναι, ο συλλογισμός του μούτσου στέκει,με μόνο (ασήμαντο :P) σφάλμα οτι το 320. π.Χ. δεν υπήρχε εκκλησία, πολύ απλά γιατί ήταν 320 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ!!!!!! πέφτεις 3.2 αιώνες έξω στην εκτίμησή σου,ν σκεφτείς οτι η εκκλησία δημιουργήθηκε απο τους ποστόλους Πέτρο και Παύλο, μετά τον θάνατό του!

Άρα είναι αδύνατον να υπάρχουν αναφορές σε κείμενα που να αναφέρουν ταυτόχρονα Μ. Αλέξανδρο και εκκλησία....Είναι σαν να μιλάς για κείμενα που αναφέρουν συνύπαρξη ανθρώπου και δεινοσαύρου!Και μην μου πείς οτι η εξοκοινοβουλευτική αριστερά αμφισβητεί και το γεγονός οτι ο δεινόσυρος εξαφανίστηκε πρίν ο άνθρωπος πατήσει στη γή, γιατί θα φάω τα λυσσακά μου!

Η εκκλησία λοιπόν δεν θα μπορούσε να έχει διαστρεβλώσει την ιστορία στο συγκεκριμένο πάντα θέμα, γιατί γενικά το έχει κάνει και με πολύ χυδαίο τρόπο μάλιστα...αρκεί να σκεφτεί κανείς οτι από τα 20 περίπου ευαγγέλια που γράφτηκαν την ίδια εποχή, η εκκλησία κράτησε τα 4 που την βολεύανε και χαρακτήρισε τα υπόλοιπα "ψευδεπίγραφα!"

ποιός άλλος μπορεί να έχει συνομοτήσει κατά της παγκόσμιας Ιστορίας μούτσο??? (αλλά φυσικά ο ανίδεος υπολόγισε χωρίς τα αριστερά τσακάλια που ξέρουν όλη την αλήθεια :lol: !)

Υ.Γ.:είχα πεί οτι δεν θα απαντήσω σε άλλο ποστ, αλλά επειδή η μια γελοιότητα διαδέχεται την άλλη, καποια πράγματα δεν πρέπει να περνάνε ασχολίαστα.
Δε φοβάμαι τίποτα...

Δεν ελπίζω σε τίποτα....

ΕΙΜΑΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ! :)
Άβαταρ μέλους
moutsos

Δημοσίευση από moutsos »

Συμφωνώ ότι η μία γελοιότητα διαδέχεται την άλλη και αν δεν θες να εμπλακείς μην εμπλέκεσαι...τι μας το ανακοινώνεις κιόλας...αλλά αφού τα ήθελες πάρτα...ο μεγαλύτερος ίσως συνωμότης της Παγκόσμιας Ιστορίας είναι η εκκλησία.Λες να μην ήξερα ότι δεν υπήρχε εκκλησία το 320π.Χ.?Δυστυχώς για εμάς όταν δημιουργήθηκε και αποφάσισε ότι θα πρέπει να διαδραματίσει καθορίστικό ρόλο στις ζωές μας και να κατέχει γενικότερη εξουσία και πλούτο θα έπρεπε να βρεί ένα νόμο που να προέρχεται από μια ανώτερη δύναμη, μία γραφή, κάποιους κανόνες που να την τοποθετούν σε άρχουσα θέση και ικανή να κρίνει όλους αυτούς που μίλησαν πριν απ'αυτήν και ίσως κάποτε να δημιουργούσαν ρεύματα που θα της αφαιρούσαν την εξουσία. Έτσι λοιπόν αφού δεν μπορούσε να παρουσιάσει τίποτα χειροπιαστό την περίοδο εκείνη, και γνωρίζοντας ότι την επίκληση στο συναίσθημα-πίστη θα την προκαλούσαν μόνο γεγονότα όπως τα θαύματα έκατσε και έγραψε μικρές ιστοριούλες όπως τις Δέκα Εντολές,το προπατορικό αμάρτημα και όλες αυτές τις αηδίες και τις έβαλε σε ένα μεγάλο βιβλίο,την γνωστή σε όλους μας, Παλαιά Διαθήκη η οποία ξεκίνησε να γράφεται τον 12ο αιώνα π.Χ. Στο όνομα αυτού του βιβλίου, και μέχρι να γραφτεί η Καινή Διαθήκη,έκρινε,δίκασε και καταδίκασε κόσμο και κοσμάκη οπότε λυπάμαι αλλά η χρονική σου παρατήρηση ήταν εντελώς άστοχη.Προς απόδειξη όλων των παραπάνω:http://en.wikipedia.org/wiki/Old_Testament
Άβαταρ μέλους
C0n
Real Name: Κωνσταντίνος

Δημοσίευση από C0n »

Η παλαιά διαθήκη αναφέρεται σε γεγονότα τα οποία (κυρίως) έχουν να κάνουν με το έθνος του Ισραήλ το οποίο ήταν το εκλεκτό έθνος του Θεού για την γέννηση του Θεανθρώπου.ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ Π.Χ.!!!!!!

εξιστορεί το πώς απο την υποδούλωση το έθνος αυτό μετέβη στην γή της επαγγελίας και στην ανεξαρτητοπίηση από τον Αιγυπτιακό ζυγό.
ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η ΠΑΛΑΙΑ Κ Η ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΑΝ Η ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ ΔΕΝ ΥΠΡΧΕΙ ΚΑΝ Η ΛΕΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΡΙΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΚΑΝ ΣΑΝ ΕΝΝΟΙΑ!με λίγα λόγια παρέθεσες ένα παράδειγμα βιβλίου στο οποίο δεν αναφέρεται ΟΥΤΕ Ο Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΟΥΤΗ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ! τι να πω....τετοια συγχυση? δεν λεω, δικαίωμά σου να ρίχνεις χολή αλλά το να διαστρεβλώνεις γεγονότα και σκοπίμως να παραπληροφορείς....

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΟΥ!
Δε φοβάμαι τίποτα...

Δεν ελπίζω σε τίποτα....

ΕΙΜΑΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ! :)
Απάντηση

Επιστροφή στο “Περί ανέμων και υδάτων”