Dual Core ή Quad Core?

Πριν το βάψεις μπλε και το ρίξεις στη θάλασσα γιατί δεν ρίχνεις μια ματιά εδώ;

Συντονιστές: kostas213, markelos

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Tsakalos
Real Name: Κώστας
Facebook ID: 0
Επικοινωνία:

Dual Core ή Quad Core?

Δημοσίευση από Tsakalos »

Σκεφτομαι να κανω αναβαθμιση κ σκοπευω να διαθεσω γυρω στα 200ε για επεξεργαστη. Θα βαλω μητρικη για intel socket 775 και ειμαι αναμεσα στον core 2 duo στα 3.16GHz και στον core 2 quad στα 2.66GHz.
http://tinyurl.com/c9uc5v
http://tinyurl.com/4-Qcore

Tι πιστευετε οτι θα ειναι καλυτερο? Λενε οτι για να παιζεις παιχνιδακια ειναι καλυτερα τα πολλα GHz αλλα σε 1-2 χρονια θα ισχυει το ιδιο? :e_confused:
συγγνωμη αλλα δε βρηκα πως να γραψω τις διευτθνσεις που εβαλα παραπανω πιο μαζεμενα...
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Wizard την Τετ Απρ 22, 2009 2:32 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Λόγος: Έβαλα πιο μικρά urls
Τελευταία προτεραιότητα η σχολή μου!
και να θυμομόστε τον κύριο Dio...
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Hengeo
Real Name: Γιώργος

Re: Dual Core ή Quad Core?

Δημοσίευση από Hengeo »

Off Topic
Για σμίκρυνση συνδέσμων, υπάρχει το http://tinyurl.com
Στο θέμα, έχω την εντύπωση (εκτός αν έχουν αυξηθεί τόσο απότομα τελευταία οι απαιτήσεις τους), ότι για τα παιχνίδια κύριο ρόλο παίζει ο επεξεργαστής και η μνήμη της κάρτας γραφικών, δηλαδή δεν χρειάζεσαι την σούπερ ντούπερ cpu, αρκεί μία απλώς καλή, μαζί με μία δυνατή gpu. Δυνατή cpu χρειάζεται αν κάνεις συχνά συμπίεση-αποσυμπίεση ή επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων. Μεταξύ dual και quad core, η γνώμη μου είναι να επενδύσεις στην πιο καινούργια τεχνολογία, ακόμα και αν χρειαστεί να κάνεις σκόντο στα ghz για οικονομικούς λόγους.
Άνθρωπε γνώρισε τον εαυτό σου και θα γνωρίσεις το σύμπαν και τους θεούς - Δελφικό ρητό
Άβαταρ μέλους
Wizard
Forum Administrator
Forum Administrator
Real Name: Μάνος Ικάριος
Facebook ID: Manos.Ikarios

Δημοσίευση από Wizard »

Πάντως δεν ξέρω αν το υπάρχον λογισμικό υποστηρίζει σωστά τους Quad Core. Ο xaplas μου είπε πρόσφατα για μια περίπτωση που τα windows είχαν τον έναν επεξεργαστή να έχει βαρέσει κόκκινο κάνοντας χρήση του 100% και τους άλλους τρεις χαλαρότατους στο 0%...
Windows is unprotected sex. Linux is using a condom, the pill, a vasectomy, and the Berlin wall...
alexk
Real Name: alex

Δημοσίευση από alexk »

Είναι λογικό να εχει χτυπησει ο ενας επεξεργαστης κοκκινο και οι αλλοι να ειναι χαλαροι.ΟΙ αλλοι επεξεργαστες θα δουλευαν μονο στην περιπτωση multitasking.Δεν διαμοιραζεται δλδ η εργασια και στους 4 επεξεργαστες.
Με αυτη την λογικη λοιπον και αν δεν χρησιμοποιεις πολλες και παραλληλα βαριες εφαρμογες δεν σου χρειαζεται 4πυρηνος αλλα 2πυρηνος.
Βεβαια η χρηματικη διαφορα ειναι μικρη οποτε και εγω μαλλον τον 4πυρηνο θα διαλεγα.
Άβαταρ μέλους
kostas213
Forum Administrator
Forum Administrator
Real Name: Κωνσταντίνος

Δημοσίευση από kostas213 »

Εξαρτάται το τι θα κάνεις με τον υπολογιστή σου. Πλέον τα περισσότερα παιχνίδια είναι βελτιστοποιημένα με 2 πυρήνες, με την τάση τα νέα παιχνίδια να γράφονται πλέον για πάνω από 2 πυρήνες (π.χ. το Crysis εκμετταλέυεται και τους 4). Δηλαδή ο dual-core που έχεις επιλέξει στα παιχνίδια και γενικά με τη χρήση του υπολογιστή σου θα σε καλύψει πλήρως. Ο quad-core χρειάζεται περισσότερο όταν κάνεις πολύ συχνά multitasking (αρκετοί χρήστες υπολογιστών τρέχουμε πολλά προγράμματα ταυτόχρονα) ή αν ασχολείσαι γενικά με video encoding (μετατροπές video κλπ). Εκεί οι 4 πυρήνες θα δείξουν τα δόντια τους.

Προσωπικά θα διάλεγα τον quad-core λόγω των πολλών προγραμμάτων που τρέχω ταυτόχρονα στον υπολογιστή μου και λόγω του ότι η τάση είναι τα προγράμματα σιγά σιγά να αξιοποιούν πολυπύρηνους επεξεργαστές.
There's no place like ::1
Άβαταρ μέλους
Chris
Forum Moderator
Forum Moderator
Real Name: Χρήστος

Δημοσίευση από Chris »

Πάρε έναν καλό core 2 duo στα 3 GhZ περίπου, και κάνε overclocking στα 4 (πολλοί που έχουν asus μητρικές τρέχουν τους επεξεργαστές τους σε τέτοιες ταχύτητες χωρίς προβλήματα).
Εγώ θα διάλεγα ετούτον ΕΔΩ.
Άβαταρ μέλους
Diablo

Δημοσίευση από Diablo »

εγώ θα σου έλεγα ότι δεν είναι καλή εποχή για αναβάθμιση υπολογιστή...Συνήθως το Σεπτέμβρη και τα Χριστούγεννα οι τιμές πέφτουν...Οπότε κάνε λίγο υπομονή μέχρι το Σεπτέμβρη για να στραφείς μετά σε ένα Core i7 την καινούρια αρχιτεκτονική της Intel η οποία είναι σε καινούρια βάση LGA1366 , σύμβατη με τους παλιότερους dual ή quad core που έχουν βάση s775..άρα χρειάζεται νέα μητρική ...Δλδ τώρα αν πάρεις μία μητρική με s775 δεν θα μπορείς σε δυο χρόνια να αναβαθμίσεις σε αυτούς που θα κυκλοφορούν τότε..Το θέμα έιναι ότι η γκάμα των μητρικών έιναι ακόμα μικρή και όλα τα μοντέλα έιανι ακριβά..Υποθέτω ότι σε λίγο καιρό θα βγουν και φτηνότερα. Επίσης βασικό έιναι ότι οι επεξεργαστές αυτοί υποστηρίζουν αποκλειστικά DDR3 μνήμη RAM , οπότε η παλιά σου βγαίνει σε αχρηστία..
Οι i7 είναι 4πύρηνοι και αυτοί αλλά έχουν άλλες διαφορές , όπως πχ η τεχνολογία ολοκλήρωσης του chip που βρίσκεται στα 45 nm...
Για παιχνίδια είναι πλέον σημαντική η κάρτα γραφικών και το τσιπάκι της..πολλά σημερινά παιχνίδια απαιτούν κάρτες γραφικών με επεξεργαστή φυσικής (πως κυλάνε τα υγρά, πως ανεμίζουν οι τρίχες ), άρα είαι καθαρά θέμα GPU και όχι CPU...
Επίσης η αποκωδικοποίηση βίντεο υψηλής ανάλυσης (720p ,1080ι ,1080p) που είναι τα blue ray , ή ταινίες σε .mkv (μεγέθους 4gb ή 10) είναι και αυτές θέμα της Κάρτας γραφικών που αυτές της ΑΤΙ κάνουν καλύτερη δουλειά προς το παρόν..(Η Nvidia σε διάφορα review στο ίντερντε χάνει σε αυτόν τον τομέα)...H CPU συνήθως τερματίζει σε γρήγορες σκηνές ....
Επίσης βασικο για ένα σύστημα είανι η μεγάλη ποσότητα γρήγορης μνημης..Εκεί χώσε λεφτά και όχι στα πολλά GHZ του επεξεργαστή..
Δε φταίν' αυτοί που ζούνε μακριά απ' τους νόμους
που τους επέταξε η ζωή στους πέντε δρόμους
Σαν τα φαντάσματα τις νύχτες τριγυρνάνε
στης αμαρτίας τα τραγούδια ξεδιψάνε.

Χαρούλα εν έτει 1988:Το τραγούδι της καρδιάς
Άβαταρ μέλους
kostas213
Forum Administrator
Forum Administrator

Οι mainstream επεξεργαστές που θα βασίζονται στην αρχιτεκτονική του Core i7 θα βγούνε όντως σύντομα αλλά δυστυχώς θα χρησιμοποιούνε άλλο socket (LGA1156). Η Intel για κάποιο λόγο αποφάσισε να διαχωρίσει την αγορά σε δύο socket/τομείς: LGA1156 για mainstream και LGA1366 για high-end. Οπότε δε νομίζω να βγουν φθηνότερες μητρικές για τους Core i7.
Άβαταρ μέλους
noir
Real Name: εθελοδουλο πρακτορακι :)
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από noir »

Off Topic
Απο περιεργια ρωταω.... αλλά ολη αυτη η επξεργαστικη ισχυς ειναι απαραιτητη για τιποτα αλλο περα απο παιχνιδια; προσωπικα μια χαρα τα βγαζω περα με το κονσερβοκουτι που εχω εδω και εξι χρονια και η μονη αναβαθμιση που του εχω κανει ειναι λιγη μνημη ram απο τη στιγμη που δε μου εφτανε για επεξαργασια καποιων βαριων αρχειων....

Απο την αλλη δεν εχω καταλαβει και αυτη τη φαση με τα παιχνιδια, οποτε δε καταλαβαινω και γιατι καποιος αξιζει να σκαει τοσα λεφτα σε αυτα... αλλά αυτο ειναι και προσωπικη επιλογη του καθενος.

Αν αυτες οι αναβαθμισεις δε γινονται για τα παιχνιδια ή για καποια αλλη χρηση που να απαιτει μεγαλη επεξεργαστικη ισχυ, υπαρχει και καποιος αλλος λογος που γινοτναι και δε γνωριζω;

(αν καποιος/α απαντησει θα ηθελα να μη παρεξηγηθουν οι αποριες μου. Απλη περιεργια ειναι.... )
Εικόνα
Η ελευθερία του ενός είναι προϋπόθεση για την ελευθερία του άλλου!
Κανένας έγκλειστος στις κρατικές φυλακές, κανένας σκλάβος στα αφεντικά!
Αντίσταση - Αυτοοργάνωση - Αλληλεγγύη
Άβαταρ μέλους
Tsakalos
Real Name: Κώστας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Tsakalos »

Φιλε μου αν δεν ενδιαφερεσαι για παιχνιδακια βαζεις κ λινουξ κ εισαι αρχοντας! Το δικο μου pc ειναι πενταετιας κ την αναβαθμιση μονο για τα παιχνιδακια την κανω! Δε μπορω να φαταστω καποια σοβαρη εφαρμογη που να εχει τοσες μεγαλες απαιτησεις σε επεξεργαστη κ κυριως σε καρτα γραφικων οσο τα τελευταια παιχνιδακια! :P
Το ξερω οτι με τα ιδια κ με λιγοτερα λεφτα απο αυτα που θα δωσω παιρνω playstation κλπ αλλα μετα θα πρεπει να δινω κ 30-70ε για καθε παιχνιδακι! :e_sad:
Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις! Και μη μου μιλατε για core i7 γιατι μου θυμιζετε τη ζωη μου τη μαυρη! Αχχχχχ ειμαι ενα παιδι του μοχθου κ εγω! Δεν εχω λεφτα το καημενο! :cry:
Τελευταία προτεραιότητα η σχολή μου!
και να θυμομόστε τον κύριο Dio...
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Chris
Forum Moderator
Forum Moderator
Real Name: Χρήστος

Δημοσίευση από Chris »

noir έγραψε:
Off Topic
Απο περιεργια ρωταω.... αλλά ολη αυτη η επξεργαστικη ισχυς ειναι απαραιτητη για τιποτα αλλο περα απο παιχνιδια; προσωπικα μια χαρα τα βγαζω περα με το κονσερβοκουτι που εχω εδω και εξι χρονια και η μονη αναβαθμιση που του εχω κανει ειναι λιγη μνημη ram απο τη στιγμη που δε μου εφτανε για επεξαργασια καποιων βαριων αρχειων....

Απο την αλλη δεν εχω καταλαβει και αυτη τη φαση με τα παιχνιδια, οποτε δε καταλαβαινω και γιατι καποιος αξιζει να σκαει τοσα λεφτα σε αυτα... αλλά αυτο ειναι και προσωπικη επιλογη του καθενος.

Αν αυτες οι αναβαθμισεις δε γινονται για τα παιχνιδια ή για καποια αλλη χρηση που να απαιτει μεγαλη επεξεργαστικη ισχυ, υπαρχει και καποιος αλλος λογος που γινοτναι και δε γνωριζω;

(αν καποιος/α απαντησει θα ηθελα να μη παρεξηγηθουν οι αποριες μου. Απλη περιεργια ειναι.... )
Βασικά, είναι να σε τραβάει το θέμα. Αν σου αρέσουν τα παιχνίδια στον υπολογιστή είσαι πλέον έτοιμος να ξοδέψεις χρήματα για αναβαθμίσεις κλπ κλπ. Πιστεύω ότι είναι θέμα χαρακτήρα για το αν κάποιος θα κάτσει να παίξει παιχνίδια στο PC. Άλλοι θέλουν και άλλοι όχι.
Πλέον οι απαιτήσεις των παιχνιδιών αυξάνονται πάρα πολύ. Παλιά οι επιδόσεις που είχαν τα πιο βαριά προγράμματα (όπως το AutoCAD και το 3Dmax) καθόριζαν το πόσο καλός είναι ένας υπολογιστής. Τώρα οι βιομηχανίες που φτιάχνουν hardware τρέχουν να προλάβουν τους game developers με συνεχή βελτίωση των προιόντων που προσφέρουν. Μια κάρτα γραφικών τεστάρεται πλέον στα τελευταίας γενιάς παιχνίδια. Μάλιστα υπάρχει και μια κάπως ασσύμετρη και ανώμαλη ανάπτυξη του hardware που έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει, όταν αναβαθμίζεις, να αναβαθμίσεις το μισό μηχάνημα. Αν π.χ. πας και αλλάξεις μόνο κάρτα γραφικών σε ένα PC 3 χρόνων, η κάρτα θα στέλνει τα δεδομένα στον επεξεργαστή γρήγορα, θα κάτσει να πιει κάνα καφέ και θα διαβάσει καμιά εφημερίδα, ενώ ο (παλιάς τεχνολογίας) επεξεργαστής θα αγκωμαχάει για να τα βγάλει πέρα. Πρέπει να πάρεις και νέο επεξεργαστή δηλαδή... Σε αναγκάζουν να τα σκάσεις χοντρά.
Αλλά από την άλλη όμως, είναι ηλίθιο να πας και να δώσεις τα κέρατα σου για τα τελευταίας τεχνολογίας ψιψιψίνια, ενώ με τα προηγούμενης γενιάς hardware κάνεις τη δουλειά σου άνετα.
Η πλάκα είναι ότι τώρα το 99% των παιχνιδιών είναι όλο όμορφα γραφικά και καθόλου ουσία. Δεν έχουν σενάριο, ούτε καλό gameplay...και έτσι τα παρατάς εύκολα. (Παρατάς εύκολα τα παιχνίδια που σε έκαναν να ξοδέψεις ένα κάρο λεφτά για να τα παίξεις ικανοποιητικά έτσι?). Προσωπικά, ως άτομο που παίζει παιχνίδια από πάρα πολύ παλιά, θεωρώ ότι το θέμα πάει κατά διαόλου. Το Duke Nukem 3D (που βγήκε το '90) έχει πολύ μεγαλύτερη πλάκα από το CoD 5 ή το Fallout 3. Το καλύτερο RPG που έχει βγει, ακόμα πιστεύω ότι είναι το Baldur's Gate 2 (που βγήκε αρχές του 2000 ή τέλη '90, δε θυμάμαι καλά).

Άρα το bottom line είναι το εξής: Μη δίνετε λεφτά για τα τελευταίας γενιάς hardware, μη βασίζετε τον νέο σας υπολογιστή σε νέα παιχνίδια που θα βγουν. Ψάξτε για πιο παλιά πράγματα και θα βγείτε ασπροπρώσοποι (εν προκειμένω, μη πας και πάρεις i7...θα βολευτείς με έναν διπλο/τέτρα πύρηνο). Επίσης να είστε πολύ επιφυλακτικοί με την επιλογή παιχνιδιών που έχουν βγει τα τελευταία χρόνια. Τα περισσότερα είναι σκατά. Και μην εμπιστεύεστε τα site που γράφουν κριτικές για τα νέα παιχνίδια.

Και αν δε θέλετε το PC για παιχνίδια, βάλτε linux.

Νομίζω ότι απάντησα στις ερωτήσεις σου :mrgreen: .
Άβαταρ μέλους
noir
Real Name: εθελοδουλο πρακτορακι :)
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από noir »

Ευχαριστω για τις απαντησεις! :e_smile:
Εικόνα
Η ελευθερία του ενός είναι προϋπόθεση για την ελευθερία του άλλου!
Κανένας έγκλειστος στις κρατικές φυλακές, κανένας σκλάβος στα αφεντικά!
Αντίσταση - Αυτοοργάνωση - Αλληλεγγύη
Άβαταρ μέλους
kostas213
Forum Administrator
Forum Administrator

Για τα παιχνιδια ακόμα και ένας dual-core όντως επαρκεί. Απλά αν παίζεις σε υψηλές αναλύσεις (τύπου 1680 x 1050) τότε συμβαίνει αυτό: http://www.anandtech.com/cpuchipsets/sh ... =3551&p=14. Δηλαδή τα πιο βαριά παιχνίδια σε υψηλές αναλύσεις μπορούν να αξιοποιήσουν έναν quad-core. Οπότε η επιλογή επεξεργαστή - όσον αφορά τις επιδόσεις στα παιχνίδια - είναι τελείως υποκειμενική και εξαρτάται και από το ποιο παιχνίδι παίζει κάποιος και από τι οθόνη έχει (και άρα την ανάλυση στην οποία θα παίξει το παιχνίδι).
Απάντηση

Επιστροφή στο “Υπολογιστές - Εφαρμογές - Internet”