Αριθμητική Ανάλυση I και Εργαστήριο
Συντονιστές: φιάλη klein, Ryu, markelos, meleneemil, Nasia!
- Full Metal Alchemist
- Real Name: Konstantinos
- Facebook ID: 849225054
- Επικοινωνία:
Re: Αριθμητική Ανάλυση Ι
Οπως μας ειπε ο Κολετσος, ο βαθμος των εργαστηριων ισχυει για 4 εξεταστικες.
People cannot gain anything without sacrificing something. You must present something of equal value to gain something. That is the principle of equivalent trade in alchemy. We believed that was the truth of the world when we were young...
Στην αρχή της χρονιά είχε πει πως ο βαθμός των εργαστηρίων μετρά για 4 εξεταστικές, οπότε μπορείς να δώσεις τώρα και τον σεπτέμβρη...
p.s.Μετά ειδα το από πάνω....
p.s.Μετά ειδα το από πάνω....
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος congi την Παρ Ιαν 22, 2010 9:24 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
re paidia tin ili mporei na tin pei kapios?
there you go...

Believe you can and you're halfway there.
Yesterday is history. Tomorrow is a mystery. And Today? Today is a gift. That's why we call it the present.
But only in their dreams can men be truly free. It was always thus and always thus will be.
- Dr.Doom
- Real Name: InFraReD
- Facebook ID: 0
kserei kaneis an oi diaforikes exiswseis einai mesa h genikotera kati apo to kefalaio 8 ???
- Chris
- Forum Moderator

- Real Name: Χρήστος
Κοίτα πάνω, βλέπεις πουθενά να είναι μέσα οι Διαφορικές;Dr.Doom έγραψε:kserei kaneis an oi diaforikes exiswseis einai mesa h genikotera kati apo to kefalaio 8 ???
Και τώρα...HELP
Ερώτηση πάνω σε παλιά θέματα. Το συγκεκριμένο θέμα μπαίνει πολύ συχνά και θα ήθελα να ρωτήσω αν η προσέγγιση μου είναι σωστή.
Μιλάω για το 2ο θέμα εδώ.
Στο α εώτημα λέει να βρεθεί η εκτίμηση του σφάλματος παρεμβολής της μορφής:
Μετά μας δίνει το γενικό τύπο του σφάλματος:
Ερωτήσεις: Το n=1 σωστά;
Ο όρος
(Δηλαδή για
Άρα ο τύπος γίνεται...
Έστω ότι είμαι σωστός μέχρι εδώ. Μετά πως συνεχίζουμε; Θέτουμε συνάρτηση ξ για το συνημίτονο και συνάρτηση για το πολυώνυμο δεξιά και βρίσκουμε τα μέγιστα τους; (όπως περίπου η λύση της άσκησης στη σελίδα 191 στο βιβλίο του Παπαγεωργίου;)
Βοήθηστε όποιος μπορεί...τέτοιο θέμα μπαίνει κάθε χρόνο.
Υ.Γ. Για όσους παρακολουθούσαν: Ο Κολέτσος δεν μας έκανε μέθοδο ελαχίστων τετραγώνων έτσι; Μην την έχει κάνει σε καμιά παράδοση που έλειπα... αλλά δεν τη βλέπω και να είναι μέσα στην ύλη.
- spartiatisgx
Bάλε απόλυτο.....Βρες το μεγιστο της παραστασης |x(x-1)| που για x στο [0,1] ειναι x(1-x) με τον κλασικο απαισιο τροπο:
Aν g(x)=x(1-x) βρες το x για το οποιο η g'(x) ειναι μηδεν και για το x αυτο βρες το g''(x).Αν g''(x) <0 ειναι τοπικό μέγιστο.Ειναι το x=1/2 μου φαινεται.
Επιπλέον επειδη |cos(πx/2)| στο [0,π/2]---(οταν το x ανηκει στο [0,1] το πx/2 ανηκει στο [0,π/2])--- ειναι γνησίως φθίνουσα έχουμε ότι το πεδιο τιμων του cos(πx/2) ειναι το [cos(π/2),cos0] κι αρα max|cos(πx/2)|=1 για x στο [0,1]..........
Προσοχη...Αν είχαμε το x να ανηκει ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΧΑΡΙΝ στο [1/3,1] τότε δεν αρκει να γραψουμε το κλασικο |cos(πx/2)|<=1 αλλά ότι max|cos(πx/2)| για x στο [1/3,1] ειναι το cos(π/6)...........
Aν g(x)=x(1-x) βρες το x για το οποιο η g'(x) ειναι μηδεν και για το x αυτο βρες το g''(x).Αν g''(x) <0 ειναι τοπικό μέγιστο.Ειναι το x=1/2 μου φαινεται.
Επιπλέον επειδη |cos(πx/2)| στο [0,π/2]---(οταν το x ανηκει στο [0,1] το πx/2 ανηκει στο [0,π/2])--- ειναι γνησίως φθίνουσα έχουμε ότι το πεδιο τιμων του cos(πx/2) ειναι το [cos(π/2),cos0] κι αρα max|cos(πx/2)|=1 για x στο [0,1]..........
Προσοχη...Αν είχαμε το x να ανηκει ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΧΑΡΙΝ στο [1/3,1] τότε δεν αρκει να γραψουμε το κλασικο |cos(πx/2)|<=1 αλλά ότι max|cos(πx/2)| για x στο [1/3,1] ειναι το cos(π/6)...........
- Chris
- Forum Moderator

Ωραίος, ευχαριστώ πολύ...! Τελικά για
βάζουμε τα δύο άκρα του διαστήματος που είμαστε;
- spartiatisgx
Aκου.......Τα xj ειναι η διαμεριση του [α,β]...
Παίρνουμε συνηθως το x0=α και το xn=β.Εδω ετυχε το j να ειναι απο 0 εως 1 κι αρα πηραμε τα ακρα.Αν ομως ειχαμε το J να παιρνει τιμες απο 0 εως 2 τοτε θα επρεπε να βαλεις (x-x0)(x-x1)(x-x2).Tα x0,x2 εξακολουθουν να ειναι τα α,β αντιστοιχα αλλα το x1 θα σου δινεται και εννοειται οτι δεν ειναι ουτε το α ουτε το β.
Παίρνουμε συνηθως το x0=α και το xn=β.Εδω ετυχε το j να ειναι απο 0 εως 1 κι αρα πηραμε τα ακρα.Αν ομως ειχαμε το J να παιρνει τιμες απο 0 εως 2 τοτε θα επρεπε να βαλεις (x-x0)(x-x1)(x-x2).Tα x0,x2 εξακολουθουν να ειναι τα α,β αντιστοιχα αλλα το x1 θα σου δινεται και εννοειται οτι δεν ειναι ουτε το α ουτε το β.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος spartiatisgx την Κυρ Ιαν 24, 2010 6:49 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
- Chris
- Forum Moderator

Λοιπόν επόμενη ερώτηση (μικρή
) πάνω στα ίδια θέματα: λινκ.
Θέμα 1, ερώτημα (γ). Πως θα δώσουμε μια καλή εκτίμηση του σφάλματος μετά την 3η επανάληψη;
Ξέρω ότι ο καλύτερος τύπος εύρεσης σφαλμάτων για επαναληπτικούς τύπους είναι ο:

Αλλά δεν έχω ιδέα πως τον εφαρμόζουμε...
Θέμα 1, ερώτημα (γ). Πως θα δώσουμε μια καλή εκτίμηση του σφάλματος μετά την 3η επανάληψη;
Ξέρω ότι ο καλύτερος τύπος εύρεσης σφαλμάτων για επαναληπτικούς τύπους είναι ο:
Αλλά δεν έχω ιδέα πως τον εφαρμόζουμε...
το 7ο κεφαλαιο το εχουμε ολο ε?

Believe you can and you're halfway there.
Yesterday is history. Tomorrow is a mystery. And Today? Today is a gift. That's why we call it the present.
But only in their dreams can men be truly free. It was always thus and always thus will be.
- spartiatisgx
Chris βαλε αντι για k το n.Πχ αν εχουμε εφαρμοσει την επαναληπτικη μεθοδο τρεις φορες δηλαδη n=3,τοτε εχουμε βρει τα ξ0(δοθεν),ξ1,ξ2,ξ3 οποτε λεμε οτι:
|ξ3-ξ|<=κ/(1-κ)|ξ3-ξ2|.
Το κ ειναι το |g'(x)|=k<1 στο διαστημα που θελεις.....
Θεωρημα
Εαν η f ανηκει στο C[α,β] και ισχυει οτι f([α,β]) ειναι υποσυνολο του [α,β], τοτε υπαρχει τουλαχιστον ενα σταθερο σημειο στο [α,β].
Εαν επιπλεον υπαρχει η f στο (α,β) και |g'(x)|=k<1 για καθε x στο (α,β) τοτε το σταθερο σημειο ειναι μοναδικο στο [α,β].
Βρισκεις λοιπον οτι ικανοποιειται το θεωρημα οποτε εχεις υπολογισει το k κι απλως στον παραπανω τυπο κανεις μια αντικαταστασει των τιμων κ,ξ3,ξ2 στο δευτερο μελος της ανισοτητας.....Οτι αλλο θελεις ρωτα...
|ξ3-ξ|<=κ/(1-κ)|ξ3-ξ2|.
Θεωρημα
Εαν η f ανηκει στο C[α,β] και ισχυει οτι f([α,β]) ειναι υποσυνολο του [α,β], τοτε υπαρχει τουλαχιστον ενα σταθερο σημειο στο [α,β].
Εαν επιπλεον υπαρχει η f στο (α,β) και |g'(x)|=k<1 για καθε x στο (α,β) τοτε το σταθερο σημειο ειναι μοναδικο στο [α,β].
Βρισκεις λοιπον οτι ικανοποιειται το θεωρημα οποτε εχεις υπολογισει το k κι απλως στον παραπανω τυπο κανεις μια αντικαταστασει των τιμων κ,ξ3,ξ2 στο δευτερο μελος της ανισοτητας.....Οτι αλλο θελεις ρωτα...
- moutsos
- Real Name: Γιάννης
Βλέπω ότι στανταρ θέμα είναι και η γενική επαναληπτική μέθοδος σε μη γραμμικές και η απόδειξη της σύγκλισης.Ξέρω ότι για την ακολουθία x(k+1)=g(x(k)) αν για κάθε χ που ανήκει ισχύει g'(x)<=C όπου 0<=C<1 τότε αυτή συκλίνει. Το c το παίρνω τυχαία?
Civil disobedience 101...
- Chris
- Forum Moderator

Λοιπόν. Έστω ο επαναληπτικός τύποςspartiatisgx έγραψε:Chris βαλε αντι για k το n.Πχ αν εχουμε εφαρμοσει την επαναληπτικη μεθοδο τρεις φορες δηλαδη n=3,τοτε εχουμε βρει τα ξ0(δοθεν),ξ1,ξ2,ξ3 οποτε λεμε οτι:
|ξ3-ξ|<=κ/(1-κ)|ξ3-ξ2|.
Θεωρημα
Για να αποδείξουμε ότι ο επαναληπτικός τύπος συγκλίνει στη ρίζα, αρκεί ν.δ.ο.
Η g και g' είναι γνησίως αύξουσες και συνεχείς. Επομένως:
Τώρα, έστω ότι μας ζητάει το σφάλμα στην τρίτη επανάληψη (n=3). Εμείς έχουμε βρει το g(2) και g(3). Άρα το σφάλμα δίνεται από τον τύπο:
Η αλήθεια τώρα είναι ότι το ποστ σου με μπέρδεψε λίγο, γιατί τη μία στιγμή υποννοείς να θέσω όπου n το k και ο τύπος να γίνει:
Δηλαδή εν προκειμένω:
Νομίζω ότι το παραπάνω post απαντάει και στον moutso. (Όπως το καταλαβαίνω εγώ, για c παίρνεις το μέγιστο της συνάρτησης στο δωθέν διάστημα.)
Σε γενικές γραμμές πάντως φαίνεται εύκολο μάθημα. (και ευχάριστο να διαβάζεις) Αυτή τη στιγμή βαράω το κεφάλι μου στον τοίχο βέβαια γιατί δεν πήγα καμία εργασία και θα μου μειωθεί ο βαθμός...