ΚΟΚΙΝΑ της παραθεσης σου,apolski έγραψε:The Godfather έγραψε:Συγνώμη που θα σας απογοητεύσω αλλά η μάζα m2 εντός του σφαιρικού φλοιού θα μείνει αμετακίνιτη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μάζα m2 εντός του σφαιρικού φλοιού δεν αισθάνεται το βαρυτικό πεδίο του φλοιού μάζας m1 επειδή η μάζα m2 βρίσκετε ακριβώς στο κέντρο του φλοιού. Συνεπώς λόγω συμμετρίας η συνολική δύναμη που δέχετε από το φλοιό είναι μηδέν. Επίσης το βαρυτικό πεδίο του φλοιού μάζας m1 για r>R είναι ισοδύναμο με το πεδίο μιας μάζας m1 συγκεντρωμένης στο κέντρο του φλοιού. Άρα
![]()
Συνεπώς οι επιταχύνσεις των δύο σωμάτων είναι ίσες άρα η m2 θα παραμείνει στο κέντρο του φλοιού. Συμφωνώ και εγώ κύριε Τσόλκα ότι το πρόβλημα είναι για παιδιά λυκείου...
Η λυση σου ειναι πραγματι ελλιπης και για να εχει νοημα πρεπει να μας πεις τα εξης:
1) Τι ακριβως ειναι τα a1,a2, h και σε ποιο συστημα αναφορας τα οριζεις.
2) Γιατι στις δυο εξισωσεις κινησης το h ειναι το ιδιο (αυτο δεν ειναι και τοσο προφανες επειδη η μαζα Μ κινειται).
3) Γιατι διωχνεις τις μαζες και στα δυο μελη των εξισωσεων(η μια μαζα ειναι αδρανειακη ενω η αλλη βαρυτικη).
Θα γραψω κι εγω την λυση μου η οποια ειναι ιδια με την δικη σου αλλα σε διανυσματικη μορφη και με περισσοτερες λεπτομεριες. Ο δευτερος νομους του Newton δινει τις εξισωσεις κινησεις των τριων μαζων:
οπου τα r_1, r_2, r kai R ειναι τα διανυσματα θεσης των μαζων m1, m2, m1+m2 και M αντιστοιχα, ως προς εναν αδρανειακο παρατηρητη στο Ο. Οι δεικτες i και g στις μαζες υποδηλωνουν οτι η μια μαζα ειναι αδρανειακη και η αλλη βαρυτηκη. Οι m1 και m2 δεν αλληλεπιδρουν βαρυτικα μεταξυ τους (νομος του Gauss).
Το R ειναι ιδιο και στις δυο εξισωσεις κινησης των m1 kai m2 γιατι η δυναμη που ασκειται στη μαζα Μ ειναι η βαρυτικη ελξη απο τις δυο μαζες m1 και m2 μαζι παντα.
Πειραματικα εχει αποδειχτει οτιοποτε διωχνουμε τις μαζες και τελικα προκυπτει οτι
Η βασικη παραδοχή που κανουμε ειναι οτι. Ομως αν στο μελλον αποδειχτει οτι διαφερουν εστω και λιγο τοτε ο Τσολκας θα εχει δικιο...
Αμ,,,, εδω ειναι το κολπο....!!!! Αυτο το R ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ!!!!
Δυστυχως με το σκεπτικο σου το R το παιρνεις ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ, ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ!!! ΝΑ ΟΜΩΣ, ΠΟΥ ΣΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ TO R ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ, γιατι βασικα αυτο θελουμε να αποδειξουμε!!!
Νασαι και εσυ καλα αλλα ομως θα πρεπει να ξαναπροσπσθησεις για να λυσεις το προβλημα ΣΩΣΤΑ!!!!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Μη ξεχνας οτι εγω ΔΕΧΟΜΑΙ οτι η αδρανειακη μαζα ειναι ιση με τη βαρυτικη σε ενα σωμα.
tsolkas